Systemisk lupus erythematosus

Systemisk lupus erythematosus (SLE) kan forårsage forskellige symptomer, de mest almindelige er ledsmerter, hududslæt og træthed. Problemer med nyrer og andre organer kan forekomme i alvorlige tilfælde. Behandlingen omfatter anti-inflammatoriske smertestillende medicin for at lette ledsmerter. Steroider og / eller andre medikamenter er undertiden også påkrævet.

Systemisk lupus erythematosus. Prøv at undgå infektioner.
Systemisk lupus erythematosus. Prøv at undgå infektioner.

Systemisk lupus erythematosus (SLE) er en kronisk (persistent) sygdom, der forårsager betændelse i forskellige dele af kroppen. Det er almindeligt blot kaldes SLE eller "lupus". Sværhedsgraden af ​​SLE spænder fra mild til svær. Der er to primære former for lupus. Discoid lupus påvirker kun huden og er ikke behandlet i denne indlægsseddel. Den anden form er SLE, som involverer huden og leddene og kan involvere indre organer såsom hjertet eller nyre samt.

Relaterede artikler

SLE påvirker omkring 5 i 10.000 mennesker i Storbritannien. Det er ti gange mere almindelig hos kvinder end hos mænd. Det mest typisk udvikler sig i kvinder i alderen mellem 20 og 40 år. Dog kan alle i alle aldre blive påvirket. Det er mere almindeligt hos personer fra afro-caribiske, asiatiske eller kinesisk oprindelse. Selvom SLE kan køre i familier, vil kun 3 ud af 100 børn af mennesker med SLE faktisk udvikler sygdommen.

SLE er en autoimmun sygdom. Dette betyder, at immunsystemet (som normalt beskytter kroppen mod infektioner) fejlagtigt angriber selv. Dette kan give symptomer og kan skade de berørte dele af kroppen. Andre autoimmune sygdomme indbefatter diabetes, rheumatoid arthritis og thyreoidea lidelser.

Det vides ikke, hvorfor SLE opstår. Nogle faktor kan udløse immunsystemet til at angribe selv. Mulige udløsere af SLE omfatter infektioner, narkotika (f.eks minocyclin eller hydralazin) eller sollys. Hormonelle forandringer kan spille en rolle i SLE, hvilket kan forklare, hvorfor det er meget mere almindelig hos kvinder.

Symptomerne og sværhedsgraden af ​​SLE varierer voldsomt mellem mennesker. Mange mennesker har træthed (træthed), vægttab og en mild feber. Desuden kan en eller flere af følgende udvikle sig.

Led-og muskelsmerter

De fleste mennesker med SLE udvikle nogle fælles og muskelsmerter. Undertiden kun et par samlinger er berørt, mens andre folk har mange samlinger påvirket. De små led i hænder og fødder har tendens til at være dem, der berøres mest. Smerterne kan 'flagre' fra fælles til fælles. Stivhed er fælles og er som regel værre første ting om morgenen. Mild ledhævelse kan forekomme, men svær leddegigt med ledskader er usædvanligt.

Huden, munden og hår

Et rødt udslæt, der udvikler sig over kinder og næse er almindelig (en 'sommerfugle udslæt "). Andre områder af huden udsættes for sollys (hænder, håndled, osv.) kan også udvikle en udslæt. Omkring 6 ud af 10 personer med SLE oplever, at deres hud er meget følsom over for sollys. Forskellige andre udslæt kan udvikle sig. Blodkarrene lige under huden kan også blive påvirket, og forårsage dårlig cirkulation til fingre og tæer (Raynauds fænomen). Sår i munden er mere almindelige hos personer med SLE. Nogle hår kan falde ud (alopecia). Enhver hårtab tendens til at være mindre og forårsage hår 'udtynding "snarere end skaldede pletter. Dog ganske alvorligt hårtab undertiden udvikler, selvom håret vokser ofte tilbage, når SLE er mindre aktiv.

Blod og lymfe

En mild anæmi er fælles. Andre blod problemer, såsom reduceret antal hvide blodlegemer eller blodplader (de celler, der hjælper blodet til at størkne), er mindre almindelige. En tendens til at danne blodpropper er en usædvanlig komplikation. Nogle lymfekirtler kan svulme.

Hjerte og lunger

De væv, der dækker hjerte og lunger (lungehinden og hjertesækken), kan blive betændt. Dette kan forårsage lungehindebetændelse (smerter i siden af ​​brystet) eller pericarditis (centrale brystsmerter). Det faktiske hjerte eller lungevæv mindre almindeligt ramt.

Nyrer

Omkring 1 ud af 3 personer med SLE kan udvikle betændelse i nyrerne, som kan føre til nyrerne utætte protein og blod i urinen. Dette er normalt ikke giver problemer, medmindre sygdommen er meget alvorlig. Nyresvigt er en usædvanlig komplikation.

Hjernen og nervesystemet

Hvad er systemisk lupus erythematosus? Nogle piller.
Hvad er systemisk lupus erythematosus? Nogle piller.

Mentale helbredsproblemer i SLE er ret almindelig, og omfatter depression og angst. Selv mild depression kan være en del af selve sygdommen, kan det også skyldes, at din reaktion på at have en alvorlig sygdom. Det er ikke ualmindeligt for folk at have svært ved at klare at have SLE. Det er vigtigt at dele nogen følelser, du har med din læge, da behandlingen kan være virkelig gavnligt. Indimellem kan hjernebetændelse føre til epilepsi, hovedpine, migræne og andre betingelser.

I nogle tilfælde udvikler symptomer ganske langsomt. I første omgang kan forveksles med andre problemer, da der er mange mulige årsager til ledsmerter og træthed. Sommetider flere symptomer optræder sammen. Symptomerne varierer fra mild til svær. For eksempel:

  • Mild SLE. Mange mennesker med SLE bare have fælles og / eller hud symptomer med træthed. Disse er ubehagelige, men er ikke alvorlige eller livstruende.
  • Moderat SLE. Dette omfatter nogle betændelse i andre dele af kroppen bortset fra leddene og huden. Dette kan omfatte lungehindebetændelse, pericarditis eller mild nyrebetændelse.
  • Svær SLE. I nogle tilfælde udvikler alvorlig betændelse, som kan forårsage skader på organer som hjerte, lunge, hjerne eller nyrer. Dette kan endda være livstruende.

Typisk er der tidspunkter, når sygdommen blusser op (tilbagefald) og symptomer bliver værre for et par uger, nogle gange længere. Disse tilbagefald tendens til at veksle med tidspunkter, hvor symptomerne slå sig ned (remission). Grunden symptomerne blusser op eller slå sig ned er endnu ikke fuldt forstået.

Hvis dine symptomer tyder SLE så vil din læge vil normalt gøre nogle blodprøver. De fleste mennesker med SLE har et antistof kaldet antinuclear antistof i deres blod. (Antistoffer er små proteiner som er en del af immunsystemet.) En anden antistof kaldet anti-dobbeltstrenget DNA (anti-dsDNA) er et ofte til stede i mennesker med SLE. Forskellige andre antistoffer er også forbundet med SLE. Men de kan også forekomme i udmærket mennesker, der ikke har SLE. Typiske symptomer kombineret med høje niveauer af visse antistoffer normalt indikerer, at du har udviklet SLE.

Når SLE er diagnosticeret, vil du normalt blive bedt om at have regelmæssige kontroller og prøver. For eksempel, regelmæssige blodprøver tjekke for anæmi-og urinprøver for at kontrollere for nyreproblemer. En blodprøve for at måle en blod kemikalie kaldet 'komplement «(anden del af immunsystemet) kan vurdere aktiviteten af ​​sygdommen. Niveauet for denne kemiske afspejler, hvordan "aktiv" sygdommen er.

Andre tests inklusive scanninger og røntgenbilleder kan rådes til at kontrollere, om funktionen af ​​hjerte, nyrer og andre organer, hvis sygdommen menes at berøre disse områder af kroppen.

Selv om der er ingen helbredelse for SLE, kan denne betingelse normalt kontrolleres og symptomer lempet. De fleste mennesker med SLE ses jævnligt af en specialist, der rådgiver om behandling. Behandlingerne kan variere fra tid til anden, afhængigt af sværhedsgraden af ​​sygdommen eller opblussen af ​​symptomer og også hvilke dele af kroppen påvirkes. Du kan endda ikke behøver nogen behandling, hvis du har meget milde symptomer.

Behandlingsmuligheder omfatter følgende:

Non-steroide anti-inflammatoriske lægemidler (NSAID)

Disse kaldes ofte anti-inflammatoriske smertestillende, og er almindeligt ordineret til at lette fælles eller muskelsmerter. Eksempler på disse er ibuprofen, naproxen og diclofenac. De vigtigste mulige bivirkninger fra NSAID er mave-og tarm problemer såsom smerter eller blødning i maven. Hvis det er nødvendigt, kan andre medikamenter skal ordineres til at beskytte maven fra disse mulige bivirkninger.

Hydroxychloroquin

Hydroxychloroquin er ofte effektiv til at forbedre hudproblemer, træthed og ledsmerter, der ikke er velkontrollerede med NSAID. Det er ikke klart, hvordan dette stof virker SLE. Det kan tage 6-12 uger for at det bliver fuldt ud effektiv. Dosis reduceres ofte til en lavere vedligeholdelsesdosis, når symptomerne er aftaget. Mange mennesker med SLE tage dette lægemiddel langsigtet at holde symptomerne væk. Bivirkninger er ualmindelige. Den mest alvorlige er øjenskader, hvilket er usædvanligt. Din læge vil sandsynligvis tjekke din vision, før du starter det, og derefter hvert år. Hvis du tager dette lægemiddel, og bemærker nogen ændringer i dit syn, skal du informere din læge straks.

Steroider

Steroidtabletter er normalt tilrådes, hvis du udvikler mere alvorlige symptomer. Steroider reducerer inflammation og dosis gives normalt til de lavest mulige dosis, med henblik på at mindske eventuelle bivirkninger fra steroider. Steroider kan forårsage bivirkninger, hvis de tages i lange perioder. Disse omfatter udtynding af knoglerne (osteoporose), udtynding af huden, vægtøgning, muskelsvind, højt blodtryk og andre problemer.

Immunosuppressiva

Lægemidler såsom azathioprin, ciclosporin, cyclophosphamid, methotrexat og mycophenolatmofetil kan rådes hvis du har alvorlig SLE. Disse lægemidler kaldes immunosuppressive lægemidler, fordi de virker ved at undertrykke immunsystemet. Den ene side-effekt af disse stoffer er, at du vil være mere tilbøjelige til at udvikle infektioner. Hvis du tager en af ​​disse, er du nødt til at have regelmæssig blod-og urinprøver for at holde øje med mulige bivirkninger.

De fleste mennesker med SLE føre et aktivt og normal tilværelse. Udsigterne for mennesker med SLE er meget bedre end det var i fortiden. Moderne behandlinger er mere effektive. For mange mennesker med SLE, er symptomer milde eller moderate med lille risiko for liv. De fælles og hud-symptomer kan vare ved, men kan normalt lettes med behandlingen. For de fleste mennesker med SLE, mønstret for deres sygdom bliver etableret inden for ti år, og så, hvis alvorlige problemer ikke har udviklet sig i denne tid, så det er usandsynligt, at gøre det.

For nogle få mennesker, er SLE alvorlige og kan være livstruende. Alvorlig betændelse i nyrerne, hvilket fører til nyresvigt, kan sjældent forekomme. Svær hjernen engagement er også sjældne, men kan være meget alvorlige. Imidlertid har moderne immunosuppressive behandlinger forbedret udsigterne, selv for folk med svær sygdom. Nogle mennesker oplever, at symptomerne bosætte sig i deres midaldrende og de kan komme væk fra hele behandlingen.

  • Undgå solen. Stærkt sollys kan forværre symptomerne på SLE. Langærmet beklædning og bredskygget hatte er bedst i det solrige vejr. På varme solrige dage, du skal bære en sunblock på huden med en beskyttelsesfaktor på 25 eller derover, der beskytter mod UVA og UVB.
  • Prøv at undgå infektioner. Hvis du har SLE du er mere udsat for infektion, især hvis du tager steroider eller immunosuppressive medikamenter. Undgå kontakt med folk, der har infektioner.
  • Graviditet. Selvom fertilitet ikke er normalt påvirkes i mennesker SLE, nogle kvinder med SLE har en større chance for abort. Kvinder, der har dårligt betændte nyrer, grundet SLE, kan have forhøjet blodtryk i graviditeten. Men de fleste kvinder med mild eller velkontrollerede SLE i begyndelsen af ​​graviditeten er tilbøjelige til at gå gennem graviditet med få problemer.
  • Nogle piller kan ikke anbefales afhængigt af sygdommens sværhedsgrad. En læge eller sygeplejerske vil rådgive om den bedste form for prævention.
  • Andre autoimmune sygdomme såsom Sjögrens syndrom og problemer med skjoldbruskkirtlen er mere almindelige end gennemsnittet, hvis du har SLE. Disse er undertiden testet i mennesker med SLE.

Denne folder er kun en introduktion til en sygdom, der kan være forvirrende. Yderligere hjælp, støtte og information kan fås hos:

Lupus UK

St James House, Eastern Road, Romford, Essex, RM1 3NH
Tlf: 01708 731251 Web: www.lupusuk.com

Gigt forskning UK

Copeman House, St Marys Court, St Marys Gate, Chesterfield, Derbyshire, S41 7TD
Tlf: 0300 790 0400 Web: www.arthritisresearchuk.org