Perifer neuropati

Perifer neuropati, når der er skader på en eller flere af dine perifere nerver. Skaden betyder, at de meddelelser, der rejser mellem centrale og perifere nervesystem bliver afbrudt. Der er mange forskellige forhold, der kan føre til perifer neuropati. Diabetes er den mest almindelige årsag til kronisk perifer neuropati. Symptomerne for perifer neuropati afhænger af, hvilken type af perifere nerver er beskadiget (sensorisk, motor eller autonome nerver). Neuropati kan påvirke nogen, eller en kombination af alle tre, typer af nerver. Målene for behandling af perifer neuropati er at behandle eventuelle underliggende årsag, til at styre dine symptomer og hjælpe dig til at opnå maksimal uafhængighed.

Dit nervesystem er inddelt i dit centrale nervesystem og dit perifere nervesystem.

 • Dit centralnervesystem omfatter din hjerne og rygmarv.
 • Dit perifere nervesystem er netværket af nerver, kaldet perifere nerver, der overfører oplysninger fra din hjerne og rygmarv til alle de andre dele af din krop, herunder dine arme, ben og organer. Dine perifere nerver også fungere som budbringere 'til at videregive oplysninger tilbage til din rygmarv og hjerne. For eksempel sige, at du afhente noget for varmt, eller dine fødder eller fingre er for koldt. Hvis dine perifere nerver er beskadiget på nogen måde, får de oplysninger, der passerer langs dem blandet op eller ikke komme igennem på alle til dit centrale nervesystem.

Dine perifere nerver kan opdeles i 'sensoriske nerver,' motor 'nerver og' autonome 'nerver.

 • Elektriske impulser transmitteres langs din følenerver kan du røre og føle fornemmelser som varme, kulde og smerte.
 • Dine motoriske nerver linke op med dine muskler. Elektriske impulser, der passerer langs disse nerver stimulerer dine muskler til at bevæge sig.
 • Dine autonome nerver er nerver, der bærer information til dine organer og kirtler. De hjælper til at kontrollere nogle af dine kropslige funktioner, der ikke bevidst rettet. For eksempel den regelmæssige slag dit hjerte, din vejrtrækning, din tarm bevægelser, svedtendens, savlen, dit blodtryk, etc.

Perifer neuropati, når der er skader på en eller flere af dine perifere nerver. Skaden betyder, at de meddelelser, der rejser mellem centrale og perifere nervesystem bliver afbrudt.

Perifer neuropati kan opdeles i:

 • Akut perifer neuropati - det en neuropati for pludselig eller hurtig, debut.
 • Kronisk perifer neuropati - dette udvikler sig mere gradvist og bliver vedvarende. De fleste perifer neuropati er kronisk. Det udvikler sig langsomt over flere måneder.

Det kan også klassificeres efter, hvor mange nerver påvirkes:

 • En mononeuropati er hvor kun én nerve er beskadiget.
 • Når flere nerver er beskadiget, kaldes det en polyneuropati.

Mange forskellige forhold kan føre til perifer neuropati. Heriblandt:

 • Diabetes - det er den mest almindelige årsag til kronisk perifer neuropati i Europa. De høje blodsukkeret hos mennesker med dårligt kontrolleret diabetes føre til nerveskader.
 • Mangler ved kosten - B12 eller folat vitaminmangel kan forårsage nerveskader og perifer neuropati.
 • Narkotika - visse typer medicin såsom nogle kemoterapi narkotika og lægemidler, der anvendes til at behandle HIV kan forårsage skader på perifere nerver.
 • Toksiner - nogle toksiner, for eksempel insekticider eller opløsningsmidler (et problem for folk, der sniffe lim), kan forårsage perifer nerveskade.
 • Kræftformer - hvis du har visse kræftformer, kan du udvikle perifer neuropati.
 • Alkohol overskydende - alkoholiske neuropati er navnet givet til perifer neuropati, der påvirker nogle alkoholikere. De høje alkohol niveauer i kroppen forårsage nerveskader.
 • Kronisk nyresygdom - hvis dine nyrer ikke fungerer normalt, kan det føre til en ubalance af salte og kemikalier i blodet og kan forårsage perifer neuropati.
 • Skader - disse kan lægge pres direkte på nerverne. Skader kan omfatte brækkede knogler og nerve kompression skader (f.eks presset på nerverne efter gipsafstøbninger, benskinner, seler).
 • Infektioner - skader kan være forårsaget på perifere nerver af nogle infektioner, herunder helvedesild, HIV-infektion og Lyme sygdom (en infektion forårsaget, efter at du er bidt af en skovflåt smittet med en bestemt bakterie). Guillain-Barré syndrom er navnet givet til en bestemt type perifer neuropati, der normalt udløses af en infektion. Se særskilt folder kaldet "Guillain-Barré syndrom" for flere detaljer.
 • Bindevævssygdomme - betingelser, herunder rheumatoid arthritis, Sjögrens syndrom og systemisk lupus erythematosus kan alle føre til perifer neuropati hos nogle mennesker. Se separat foldere kaldet 'Sjögrens syndrom' og 'systemisk lupus erythematosus "for flere detaljer.
 • Visse inflammatoriske tilstande - betingelser, herunder sarkoidose og cøliaki kan også forårsage perifer neuropati. Se separat foldere kaldes "Sarkoidose 'og' Cøliaki" for flere detaljer.
 • Arvelige sygdomme - visse sygdomme, som du kan arver fra dine forældre kan forårsage perifer neuropati. To af de mest almindelige af disse er Charcot-Marie-Tooth-syndrom og Friedreichs ataksi.
 • Idiopatisk - i nogle få mennesker, der er ingen specifik årsag fundet for deres perifer neuropati. Dette er kendt som idiopatisk perifer neuropati.

Omkring 2 i 100 mennesker i den almindelige befolkning har en form for perifer neuropati. Men det bliver mere almindeligt hos mennesker, der har anerkendt risikofaktorer (folk, der har en underliggende tilstand eller problem, der er kendt for at føre til perifer neuropati). 12 ud af 100 personer med én risikofaktor udvikle perifer neuropati og 17 af 100 personer med to risikofaktorer udvikle tilstanden. Tager diabetes som en risikofaktor, har perifer neuropati omkring halvdelen af ​​folk, der har haft diabetes i 25 år.

Perifer neuropati. Nerveledningen test.
Perifer neuropati. Nerveledningen test.

Symptomerne for perifer neuropati afhænger af, hvilken type af perifere nerver er beskadiget. Neuropati kan påvirke nogen, eller en kombination af alle tre, typer af nerver. Symptomer vil også afhænge af, om blot en nerve påvirkes (f.eks en skade komprimere blot én nerve), eller hvis der er en tilstand, som kan påvirke hele kroppen (for eksempel som med diabetes).

Hvis sensoriske nerver er beskadiget, er dette kendt som sensorisk neuropati. Det kan give symptomer i de berørte dele af din krop, herunder:

 • Prikken og følelsesløshed.
 • Tab af evnen til at føle smerte.
 • Tab af evnen til at påvise ændringer i temperaturen.
 • Tab af koordination - det er fordi du mister din joint position forstand (evnen til at bestemme positionen af ​​dine led).
 • Brændende eller skyde smerter - disse kan være værre om natten.

Dine fødder og hænder rammes ofte først i sensorisk neuropati. Det betyder, at gå eller samle ting op, kan blive vanskelig. Hvis ikke behandles, symptomerne så gradvist begynde at bevæge sig ind mod midten af ​​din krop som neuropati forværres.

Hvis motoriske nerver er beskadiget, er dette kendt som motorisk neuropati. Stimulering af dine muskler ved dine nerver er berørt. Det kan give symptomer i de berørte dele af din krop, herunder:

 • Muskelsvaghed - dette kan føre til problemer såsom faldende og svært ved at udføre små bevægelser som at knappe skjorten. Nogle gange kan du udvikle svaghed i dine muskler omkring brystet og hals forårsager vejrtrækning og synkebesvær.
 • Muskelsvind af musklen (tab af muskelvæv på grund af manglende aktivitet).
 • Muskeltrækninger og kramper.
 • Muskelparalyse (musklen er i stand til at bevæge sig på alle, og du ikke har nogen kontrol over det, du er i stand til at flytte en del af din krop).

Hvis autonome nerver er berørt, er dette kendt som autonom neuropati. Det kan forårsage symptomer, herunder:

 • Svimmelhed og besvimelse (på grund af manglende blodtryk kontrol, hvilket fører til lavt blodtryk).
 • Problemer med sveden - du har en nedsat evne til at svede.
 • Manglende evne til at tolerere varme.
 • Tab af kontrol over din blære funktion fører til inkontinens for urin.
 • Oppustethed, forstoppelse eller diarré.
 • Impotens (manglende evne til at få en erektion).

Perifer neuropati kan diagnosticeres, fordi du måske bemærke nogle af de symptomer, der er beskrevet ovenfor, og se din læge på grund af dette. Nogle gange kan det blive opdaget, hvis din læge undersøger dig for en anden grund, for eksempel hvis du har et snit på din fod. (Hvis du har perifer neuropati påvirker fornemmelse i dine fødder, kan du komme til skade dine fødder nemmere. Kan træde på et objekt, men ikke være i stand til at føle denne, hvilket fører til en mere alvorlig skade.) Andre gange perifer neuropati er diagnosticeret på en rutinemæssig kontrol-up for din diabetes. (Hvis du har diabetes, bør du gennemgå regelmæssige check-ups. Disse bør også omfatte en vurdering for at lede efter tegn på perifer neuropati.)

Hvis din læge har mistanke om, at du har perifer neuropati, vil de som regel stille dig nogle spørgsmål, herunder spørgsmål om dine symptomer, din generelle sundhed, enhver historie neuropati i din familie, noget medicin, som du kan tage, eventuelle giftstoffer, som du kan have været udsat for, og hvor meget alkohol, du drikker. De vil så normalt udfører en fysisk undersøgelse af dit nervesystem til at lede efter tegn på perifer neuropati, f.eks muskelsvaghed, følelsesløshed, etc.

Din læge kan foreslå nogle blodprøver for at lede efter mulige årsager til perifer neuropati. For eksempel en blodsukker test for at lede efter diabetes, test kontrollere niveauet af vitamin B12 og folat i blodet, en test af din nyrefunktion, etc.

De kan foreslå, at du er henvist til en neurolog (et nervesystem specialist) for yderligere vurdering. Neurologen kan foreslå nogle andre tests. Disse vil afhænge af den formodede årsag til problemet, som er foreslået af din historie og symptomer. De kan omfatte forskellige blodprøver, røntgen, scanninger eller andre prøver. Nogle af de almindelige test, der er udført, omfatter:

 • Nerveledningen test. Denne test ser på den hastighed, elektriske signaler passerer gennem dine nerver. Særlige elektroder placeret på din hud over nerven, der testes. De er lidt ligesom de sticky elektroder bruges, når du har et EKG i dit hjerte. Disse elektroder afgiver meget små elektriske impulser, der føler sig lidt som en lille elektrisk stød, som stimulerer din nerve. Andre elektroder optage den elektriske aktivitet af nerve. Den afstand, impulser rejse til de øvrige elektroder, og den tid, at dette sker tillader hastigheden af ​​nerveimpuls skal beregnes. I perifer neuropati, er denne hastighed reduceres.

 • Elektromyografi. Denne test ser på den elektriske aktivitet i dine muskler. En meget tynd nål med en vedhæftet elektrode indsættes gennem huden i en muskel. Dette er forbundet til en optagelse maskine kaldet et oscilloskop. Du vil derefter blive bedt om at kontrahere musklen, for eksempel, til at bøje din arm eller dit ben. Den måde, at din muskel reagerer, når den stimuleres af nerver kan derefter overvåges ved hjælp af oscilloskop og registreres. I perifer neuropati, vil den elektriske aktivitet være unormal.

 • En nerve biopsi. Dette er fjernelse af en lille del af en nerve, så det kan undersøges under et mikroskop. En nerve omkring din ankel eller dit håndled er mest almindeligt biopsi. En lokal bedøvelse anvendes. Et lille snit i huden og en lille del af din nerve fjernes.

 • En hud biopsi. Dette er en ny teknik, der er udviklet til at undersøge de perifere nerver. Det kan bruges til at lede efter tidlig perifer neuropati og også at overvåge progression af neuropati og reaktion på behandlingen. Det kan udføres overalt på kroppen. En lokal bedøvelse anvendes, og et instrument tager en 'slag' biopsi fra huden (omkring 3 mm i diameter). Ingen syninger er nødvendig bagefter. Det stykke Huden er derefter undersøgt under et mikroskop. Blandt andet er massefylden af ​​nervefibre i hudområde målt. I perifer neuropati, er tætheden af ​​de perifere nerver reduceret.

Målene for behandling af perifer neuropati er:

 • At behandle eventuelle underliggende tilstand eller forårsage for din perifer neuropati.
 • For at styre symptomer, som du måtte have.
 • For at hjælpe dig med at opnå maksimal uafhængighed.

Behandling af eventuelle underliggende årsag

Enhver underliggende tilstand forårsager perifer neuropati, såsom diabetes eller vitamin B12-mangel, bør behandles. Hvis du har diabetes, er det meget vigtigt at forsøge at få dit blodsukker under god kontrol, så man undgår yderligere nerveskader. Hvis du har en skade forårsager perifer neuropati, kan dette behov fysioterapi, kirurgi eller anden behandling, således at presset på nerven forårsaget af skaden er lettet. Hvis du har alkoholiske neuropati vil reducere og stoppe din alkohol indtag hjælpe med at forhindre yderligere nerveskader.

Kontrol af nogen symptomer

Nogle anatomi af nervesystemet. Hvad er perifer neuropati?
Nogle anatomi af nervesystemet. Hvad er perifer neuropati?

Smerte kan være et problem for nogle mennesker med perifer neuropati og kan være vanskelige at behandle. Forskellige lægemidler er til rådighed, der kan hjælpe. Disse omfatter medicin, der almindeligvis anvendes til behandling af epilepsi (antikonvulsiva) såsom gabapentin og carbamazepin. En gruppe af antidepressive lægemidler kaldet tricykliske antidepressiva kan også være nyttige. Amitriptylin er almindeligt anvendt. Samt have antidepressive virkninger, har disse stoffer også vist sig at være nyttig i smerte kontrol. For yderligere oplysninger om behandling af nerve-relaterede smerter (neuropatisk smerte), se separat folder kaldet "neuropatisk smerte".

Symptomer på grund af problemer med dine autonome nerver kan være vanskeligere at behandle. Sommetider elastiske strømper eller et stof kaldet fludrocortison (eller andre lignende lægemidler), kan være nyttigt, hvis du har problemer med lavt blodtryk. Forskellige lægemidler kan hjælpe din fordøjelse, hvis du har problemer med dette. Spise små hyppige måltider, sove med hovedet af din seng hævet eller andre foranstaltninger kan også hjælpe. Hvis du har problemer med din blære funktion, manuel udtryk for urin (tryk over din blære med hænderne), kan intermitterende selv-kateterisation eller diverse lægemidler være nødvendig. Medicin er også tilgængelig til at behandle impotens.

Behandling for at hjælpe dig med at opnå maksimal uafhængighed

Hvis du har svær perifer neuropati, skal du måske nogle hjælpemidler til at hjælpe med dine dag-til-dag aktiviteter. For eksempel, hvis du har ben svaghed muligvis en stok, krykker eller en rollator. Nogle gange kan en kørestol er nødvendig. Foot seler kan også være nyttigt, hvis du har problemer med dropfod. Hvis du har svaghed i dine arme, kan et håndled skinne være nyttig. En fysioterapeut kan være den bedste person til at hjælpe dig med sådanne hjælpemidler. De kan også være i stand til at rådgive dig om øvelser for at bidrage til at forbedre din muskelstyrke. En ergoterapeut kan være i stand til at rådgive dig om specielle redskaber og tilpasninger i hjemmet til at hjælpe med muskel svagheder.

Andre ting, der kan hjælpe

Hvis du ved, at du har en perifer neuropati påvirker din fornemmelse, du er mere tilbøjelige til at skader. Dette er fordi smerten som regel hjælper med at beskytte dig mod visse skader. Hvis du har følelsesløshed eller tab af evne til at opdage varmt eller koldt, kan du ikke oplever smerte, når du træder på en skarp genstand, eller når du afhente noget for varmt. Derfor bør du altid sørge for at du bære fornuftige og støttende sko eller støvler. Gå ikke bare fødder. Undersøg dine fødder regelmæssigt for at lede efter skader. Ubehandlede skader kan blive smittet. Besøger en fodterapeut regelmæssigt, kan også være nyttig. Undgå også at bruge varmt vand flasker og sørge for at vandet i dit badekar ikke er for varmt - teste det, før du får i.

Manglende muskel kontrol i motorisk neuropati kan også gøre dig mere tilbøjelige til at falde og andre skader. Fjern løse genstande eller forhindringer såsom tæpper i dit hjem for at reducere din chance for at snuble.

Prognosen for perifer neuropati afhænger af den underliggende årsag. I almindelighed, hvis et problem kan identificeres tidligt og behandles med succes udsigterne er meget god. For eksempel. Vitamin B12-mangel Men i alvorlig neuropati, selvom den underliggende årsag er fundet og behandles, kan nerveskader være permanent.

Alle kan reducere deres risiko for perifer neuropati ved at have en fornuftig alkoholindtagelse inden medicinske retningslinjer. En sund afbalanceret kost er også vigtigt at forhindre mangler ved kosten.

Type 2-diabetes er den mest almindelige årsag til kronisk perifer neuropati. Diabetes er mere almindelig hos mennesker, der er overvægtige eller fede. Derfor vægtkontrol kan hjælpe med at reducere din risiko for at udvikle diabetes. Hvis du udvikler diabetes eller en anden medicinsk problem, der kan forårsage perifer neuropati, kan god kontrol med den betingelse bidrage til at forebygge neuropati udvikler.

Den neuropati tillid

PO Box 26, Nantwich CW5 5FP
Tlf: 01270 611 828 Web: www.neurocentre.com
Understøtter mennesker ramt af perifer neuropati og neuropatisk smerte.

Aktuelle artikler