Obsessiv-kompulsiv sygdom

Obsessiv-kompulsiv sygdom (OCD) er en fælles mentalt sundhedsproblem. Symptomerne omfatter typisk tilbagevendende tvangstanker og gentagne tvangshandlinger som reaktion på besættelse. Et almindeligt eksempel er tilbagevendende tvangstanker om bakterier og snavs med en trang til at vaske dine hænder flere gange for at "rense ud bakterier." Men der er mange andre eksempler. De sædvanlige behandlinger er kognitiv adfærdsterapi, en selektiv serotonin reuptake inhibitor (SSRI) antidepressive medicin, eller begge dele. Behandling ofte fungerer godt til at reducere symptomerne og lidelser OCD meget.

Obsessiv-kompulsiv sygdom (OCD) er en tilstand, hvor du har tilbagevendende tvangstanker, tvangshandlinger, eller begge dele.

Relaterede artikler

Hvad er tvangstanker?

Tvangstanker er ubehagelige tanker, billeder eller opfordrer til, at holde kommer ind i dit sind. Tvangstanker er ikke blot bekymringer om dit liv problemer. Almindelige tvangstanker omfatter:

 • Frygt snavs, bakterier, vira (fx HIV), osv.
 • Bekymringer om døre er låst op, brande tilbage på, forårsager skade på en person, etc.
 • Påtrængende tanker eller billeder af bande, blasfemi, sex, nogen skade, etc.
 • Frygten for at begå fejl eller opfører sig dårligt.
 • Et behov for nøjagtighed i, hvordan du bestille eller arrangere ting.
 • En trang til at indsamle ting, som andre måske smide (hamstring).

Dette er eksempler. Tvangstanker kan være om alle mulige ting. Tvangstanker kan gøre du føler dig angst eller væmmes. Du normalt forsøge at ignorere eller undertrykke tvangstanker, for eksempel kan du prøve at tænke andre tanker at neutralisere besættelse.

Hvad er tvangshandlinger?

Tvangshandlinger er tanker eller handlinger, som du føler du skal gøre eller gentage. Normalt kompulsiv handling er en reaktion på en besættelse. En tvang er en måde at forsøge at beskæftige sig med angst eller angst som følge af en besættelse.

For eksempel kan du vasker dine hænder hvert par minutter som reaktion på en besættende frygt bakterier. Et andet eksempel er, at du kan holde på at kontrollere, at dørene er låst, som reaktion på besættelse om døre er låst op. Andre tvangshandlinger omfatte gentagne rengøring, optælling, røre, siger ord lydløst, arrangere og organisere - men der er andre.

De tvangstanker, som du har med OCD kan gøre dig føler virkelig ængstelig og bedrøvet. De tvangshandlinger, som du har måske bidrage til at lindre denne lidelse midlertidigt, men tvangstanker snart vende tilbage og cyklussen begynder igen.

Sværhedsgraden af ​​OCD kan variere fra mildt ubelejligt at forårsage alvorlige nød. Du ved, at de tvangstanker og tvangshandlinger er overdrevne eller urimelige. Men du finder det vanskeligt eller umuligt at modstå dem.

OCD påvirker mennesker på forskellige måder. For eksempel bruger nogle mennesker timer udfører tvangshandlinger, og som en konsekvens heraf ikke kan komme videre med normale aktiviteter. Nogle mennesker gør deres tvangshandlinger igen og igen i hemmelighed (som ritualer). Andre mennesker kan synes at klare normale aktiviteter, men er bedrøvet over deres tilbagevendende tvangstanker. OCD kan påvirke dit arbejde (eller skole-arbejde hos børn), relationer, sociale liv og din livskvalitet.

Mange mennesker med OCD ikke fortælle deres læge eller nogen anden om deres symptomer. De frygter, at andre folk måske tror, ​​de er skøre. Nogle mennesker med OCD kan føle skamme sig over deres symptomer, især hvis de indeholder ideer om at skade andre, eller har et seksuelt element. Som et resultat, også mange mennesker med OCD bliver deprimeret. Men hvis du har OCD, du er ikke skør eller gal. Det er ikke din skyld, og behandling ofte virker. Hvis du er bekymret for, at du kan blive deprimeret (for eksempel, hvis du har været føler meget ned, og du ikke længere finde glæde i de ting, du brugte til at nyde), bør du kontakte din læge.

Årsagen til OCD er ikke klart. Små ændringer i balancen i visse hjernen kemikalier (neurotransmittere) såsom serotonin kan spille en rolle. Dette er grunden til medicin menes at hjælpe (se nedenfor).

Også risikoen for at udvikle OCD er højere end gennemsnittet i første grads slægtninge til ramte mennesker (mor, far, bror, søster, barn). Så kan der være nogle genetisk element til OCD. Men indtil videre er der ikke gener vist sig at være forbundet med OCD.

Andre teorier om årsagen til OCD er blevet foreslået, men ingen viste.

Det menes, at mellem 1 til 3 i 100 voksne har OCD. Alle i alle aldre kan udvikle OCD men det normalt først udvikler sig i alderen mellem 18 og 30 år. Ca. 2 ud af 100 børn er også menes at have OCD. Statistikken viser, at kvinder er mere påvirket end mænd.

OCD er normalt en kronisk (vedvarende) tilstand.

Obsessiv-kompulsiv sygdom. Hvad er obsessiv-kompulsiv sygdom?
Obsessiv-kompulsiv sygdom. Hvad er obsessiv-kompulsiv sygdom?

Hvis du er bekymret for, at du kan have OCD, bør du kontakte din læge og forklare dine bekymringer. De kan starte med at spørge nogle af de følgende spørgsmål. Disse spørgsmål kan fungere som en skærm til eventuel OCD:

 • Har du vasker eller renser en masse?
 • Har du tjekke tingene meget?
 • Er der nogen troede, der holder generer dig, at du gerne vil slippe af med, men kan ikke?
 • Må dine daglige aktiviteter tage lang tid at afslutte?
 • Er du bekymret for at sætte ting i en særlig rækkefølge, eller er du ked af rod?
 • Må disse problemer besvære dig?

En mere detaljeret vurdering er derefter nødvendig for OCD skal diagnosticeres. Dette kan enten udføres af din læge eller af en specialist mental sundhed team. Vurderingen vil se på eventuelle obsessional tanker og tvangshandlinger, som du har, og hvordan de påvirker dig og dit daglige liv. Børn med OCD kan blive henvist til en specialist mental sundhed team, som har erfaring med vurdering og behandling af børn med OCD.

Den sædvanlige behandling af OCD er:

 • Kognitiv adfærdsterapi (CBT), eller
 • Medicin, som regel med en SSRI antidepressive medicin, eller
 • En kombination af CBT plus en SSRI antidepressivt lægemiddel.

Hvad er CBT?

CBT er en type specialist taler behandling (en specialist psykologisk terapi). Det er sandsynligvis den mest effektive behandling af OCD.

Kognitiv terapi er baseret på idéen om, at bestemte måder at tænke kan udløse eller brændstof, visse psykiske sundhedsproblemer såsom OCD. Terapeuten hjælper dig til at forstå din nuværende tankemønstre - især at identificere eventuelle skadelige, unyttige, og falske ideer eller tanker, som du har. Også for at hjælpe dine tankemønstre til at være mere realistiske og nyttige. For eksempel, hvis du har OCD kan det være nyttigt at forstå, at tanker eller tvangstanker i sig selv gør ingen skade, og du behøver ikke at imødegå dem med kompulsiv handlinger. Terapeuten foreslår måder, hvorpå du kan opnå disse ændringer i tænkning.

Adfærdsmæssige terapi har til formål at ændre adfærd, der er skadelige eller ikke hjælpsomme - for eksempel, tvangshandlinger. Terapeuten også lærer dig, hvordan du styrer angst, når du står op til eventuelle frygtede situationer - for eksempel ved hjælp af vejrtrækning teknikker.

Kognitiv adfærdsterapi (CBT) er en blanding af de to, hvor du kan drage fordel ændre både tanker og adfærd. Dette er den mest almindelige behandling for OCD. En særlig variant af CBT kaldes eksponering og reaktion forebyggelse er ofte brugt til OCD. For eksempel sige, at du har en trang til at holde vaske dine hænder som reaktion på en besættende frygt forurening med bakterier. I denne situation kan terapeuten gradvist udsætte dig for forurenede genstande. Men terapeuten forhindrer dig i at gøre din sædvanlige tvang (gentagen håndvask) for at lette din angst om forurening. I stedet terapeuten lærer dig, hvordan man styrer enhver angst på andre måder - for eksempel ved hjælp af dyb vejrtrækning teknikker. Med tiden, bør du blive mindre bekymrede forurening og føler mindre behov for at vaske dine hænder så meget.

Hvordan kan jeg få CBT?

Din læge kan henvise dig til en terapeut, der er blevet trænet i CBT. Dette kan være en psykolog, psykiater, psykiatrisk sygeplejerske eller andet sundhedspersonale. Der er et begrænset antal CBT terapeuter tilgængelige på NHS, og der kan være ventelister til terapeuter i visse områder. Men regeringens politik er at gøre CBT mere bredt tilgængelig på NHS.

Terapi er normalt ugentlige sessioner af ca 50-60 minutter hver, i flere uger. Undertiden sker dette i en gruppe indstilling eller undertiden én-til-én, afhængigt af forskellige faktorer såsom sværhedsgraden af ​​problemet. Nogle gange er CBT gøres ved telefonsamtaler med en terapeut. Lejlighedsvis er hjemme-baseret behandling, der tilbydes til folk, der er ude af stand eller uvillige til at deltage i en klinik, eller som har et specifikt problem som hamstring.

Hvor effektiv er CBT for OCD?

Af dem, der gennemføre et kursus i CBT, er der en markant forbedring i mere end 3 ud af 4 tilfælde. Symptomerne kan ikke gå helt, men som regel de tvangstanker og tvangshandlinger blevet meget mindre af et problem. Omkring 1 ud af 4 personer med OCD finder CBT for stressende og ikke for dem. Dog kan kognitiv terapi alene hjælpe nogle mennesker, der finder det fulde CBT for stressende.

Som en generel regel, hvis to kurser af CBT har undladt at hjælpe den person, der henvises til en OCD specialist.

Gør-det-selv CBT

CBT med hjælp af en uddannet terapeut er bedst. Men nogle mennesker foretrækker at løse deres problemer selv. Der er en række selvhjælpsbøger og foldere om self-directed CBT. Mere nylig, interaktive cd'er og hjemmesider blive udviklet og evalueret for selvstændige rettet CBT. Se ressourcerne nedenfor for yderligere oplysninger.

Se separat brochure i denne serie, kaldet Tvangstanker og tvangshandlinger selvhjælp guider. Det kan være en god start, hvis du ønsker at prøve selvstyret CBT.

SSRI antidepressiva

Selv om de ofte anvendes til behandling af depression, kan SSRI antidepressiv medicin også reducere symptomerne på OCD, selvom du ikke er deprimeret. De arbejder ved at forstyrre hjernen kemikalier (neurotransmittere) såsom serotonin, der kan være involveret i forårsager symptomer på OCD. SSRI antidepressiva omfatter: citalopram, fluoxetin, fluvoxamin, paroxetin, og sertralin.

Note:

 • SSRI antidepressiva ikke virker med det samme. Det tager 2-4 uger før deres effekt bygger op og begynder at arbejde. De kan tage op til 12 uger til at arbejde fuldt ud. Et fælles problem er, at nogle mennesker stoppe medicinen efter en uge eller deromkring, da de føler, at det gør noget godt. Du er nødt til at give dem tid til at arbejde.
 • SSRI antidepressiva er ikke beroligende og er normalt ikke vanedannende.
 • De doser, der er nødvendige for at behandle OCD ofte er højere end dem, der kræves for depression.
 • Hvis det fungerer, er det normalt at tage en SSRI antidepressivum i mindst et år at behandle OCD.

Hvad bivirkninger med SSRI?

De fleste mennesker, der tager en SSRI har enten mindre eller slet ingen, bivirkninger. Mulige bivirkninger varierer mellem forskellige præparater. De mest almindelige er: diaré, kvalme, opkastning og hovedpine. Nogle mennesker udvikler en følelse af rastløshed eller angst (se nedenfor). Seksuelle problemer undertiden forekomme. Det er værd at holde på med behandling, hvis bivirkninger er milde i første omgang. Mindre bivirkninger kan bære ud efter en uge eller deromkring.

Pjecen, der kommer i medicinen pakken indeholder en fuldstændig liste af mulige bivirkninger. Fortæl din læge, hvis en bivirkning fortsætter eller er generende. Et skift til et andet præparat kan så passer dig bedre. Døsighed er en usædvanlig bivirkning med SSRI antidepressiva, men ikke køre bil eller betjene maskiner, hvis du bliver døsig samtidig tage en.

SSRI antidepressiva og selvmordsadfærd

I de senere år har der været nogle tilfælde rapporter, der hævder en sammenhæng mellem at tage SSRI antidepressiva og følelse selvmorderisk. Kommissionen om humanmedicinske lægemidler har for nylig revideret de beviser, om der er en sådan sammenhæng. De var ude af stand til at finde nogen overbevisende dokumentation for dette link. Udvalget for Humanmedicinske Lægemidler har erklæret, at den vil fortsætte med at overvåge dette spørgsmål.

På grund af denne mulige sammenhæng, se din læge straks, hvis du bliver rastløs, angst eller ophidsede, eller hvis du har nogen selvmordstanker - især hvis disse udvikler sig i de tidlige stadier af behandling med et SSRI, eller efter en stigning i dosis.

Er SSRI antidepressiva vanedannende?

SSRI er ikke beroligende og menes ikke at være vanedannende. (Dette bestrides af nogle mennesker, og så dette er kontroversielt. Hvis afhængighed sker, er det kun i et mindretal af tilfældene.) De fleste mennesker kan stoppe en SSRI uden problemer. Ved afslutningen af ​​et behandlingsforløb, bør du nedsætte dosis gradvist over omkring fire uger før standsning. Dette skyldes, at nogle mennesker udvikler abstinenssymptomer, hvis SSRI stoppes pludseligt.

Abstinenssymptomer, der kan forekomme, omfatter: svimmelhed, angst og uro, søvnforstyrrelser, influenzalignende symptomer, diarré, mavekramper, prikken og stikken, humørsvingninger, kvalme og dårligt humør. Disse symptomer er usandsynlig, hvis du nedsætte dosis gradvist. Hvis abstinenser gør opstår, vil de normalt vare mindre end to uger. En mulighed, hvis de forekommer, er at genstarte medicin, og derefter reducere dosis endnu langsommere før standsning. Du bør se din læge, hvis du er bekymret for, at du er ved at udvikle abstinenser.

Nogle andre punkter om SSRI og OCD

Symptomerne kan forbedre med op til 70%, hvis du tager en SSRI. Så selvom symptomerne ikke kan gå helt, de normalt i høj grad forbedre så tvangstanker og tvangshandlinger er meget mindre problem. Dette kan gøre en stor forskel for din livskvalitet.

Du bør ikke stoppe SSRI antidepressiva pludseligt. Du bør gradvist nedsætte dosis som anvist af en læge i slutningen af ​​behandlingen. Hos nogle mennesker symptomerne vende tilbage, når medicinen er stoppet. En mulighed er så at tage en SSRI antidepressivum lang sigt. Men symptomerne er mindre tilbøjelige til at vende tilbage, når du stopper en SSRI antidepressiva, hvis du har haft et kursus i CBT (beskrevet tidligere).

Grunde til medicin kan ikke fungerer så godt i nogle mennesker kan nævnes:

 • Dosis er ikke høj nok og bør øges.
 • Medicin blev ikke taget længe nok - det kan tage op til tolv uger til at arbejde.
 • Bivirkninger blev et problem, og så du kan holde op med medicinen. Fortæl det til lægen, hvis bivirkninger er generende.

Andre lægemidler, der anvendes til behandling af obsessiv-kompulsiv sygdom

Hvad er tvangshandlinger? Hvordan obsessiv-kompulsiv sygdom påvirker dit liv?
Hvad er tvangshandlinger? Hvordan obsessiv-kompulsiv sygdom påvirker dit liv?

Hvis SSRI ikke hjælper meget, eller ikke kan tages, så en anden type antidepressiv medicin kaldet clomipramin er undertiden bruges. Dette er klassificeret som et tricyklisk antidepressivum, og bruges til at være den vigtigste medicin behandling for OCD før SSRI blev tilgængelige. Indimellem er anden medicin, der bruges til behandling af psykiske lidelser brugt.

I nogle situationer er en kombination af CBT plus en SSRI antidepressivum anbefales. Det kan være bedre end at enten anvendes alene, når OCD er svær.

Hvis OCD ikke behandles, kan tvangstanker og tvangshandlinger ikke forbedres, og kan blive værre i nogle mennesker. Men med behandling, kan mange folks symptomer skal bringes under kontrol, og nogle mennesker kan blive fuldstændig helbredt.

Hvis du har OCD, der er en risiko for, at det kan vende tilbage selv efter vellykket behandling og genvinding. Hvis dine symptomer kommer tilbage, skal du sørge for at se en læge for yderligere behandling.

OCD handling

Suite 506-509 Davina House, 137-149 Goswell Road, London, EC1V 7ET
Tlf: 0845 390 6232/020 7253 2664 Web: www.ocdaction.org.uk
En national velgørenhedsorganisation, der tilbyder information, rådgivning og støtte til mennesker med OCD.

OCD-uk

OCD-UK, Silverlands Lodge, Boarshead, Crowborough, East Sussex, TN6 3HE
Tlf: 0845 120 3778 Web: www.ocduk.org
En national velgørenhed for mennesker, der er ramt af OCD.

INGEN PANIK (national organisation for fobier, angst, neuroser, information og pleje)

Enhed 3 Prospect House, Halesfield 22. Telford TF7 4QX
Helpline: 01952 680460 Web: www.nopanic.org.uk
For folk med panikanfald, fobier, OCD, angst og relaterede lidelser.

Triumf over fobi (TOP UK)

PO Box 3760, Badekar, BA2 3WY
Tlf: 0845 600 9601 Web: www.triumphoverphobia.com
Kører et nationalt netværk af strukturerede, selvhjælpsgrupper for voksne (16) lider genkendeligt fobi eller OCD.

Angst UK (tidligere national phobics samfundet)

Zion Community Resource Centre, 339 Stretford Road, Hulme, Manchester, M15 4ZY
Helpline: 08444 775 774 Web: www.anxietyuk.org.uk
En førende britisk velgørenhedsorganisation for angstlidelser såsom OCD, etc.

British sammenslutning af adfærdsmæssige og kognitive Psykoterapi (BABCP)

Imperial House, Hornby Street, Bury, Lancashire BL9 5BN
Tlf: 0161 705 4304 Web: www.babcp.com
Fører et register over praktiserende læger, så du kan finde en kognitiv / adfærdsterapi terapeut i dit område. De har også oplysninger om, ofte stødt på problemer, herunder angst, depression og OCD.

Oxford kognitiv terapi center (OCTC)

Oxford Cognitive Therapy Centre, Warneford Hospital, Oxford OX3 7JX
Tlf: 01865 738 816 Web: www.octc.co.uk
Deres website giver oplysninger om, hvordan du bestiller en række uddannelsesinstitutioner og selvhjælp brochurer med CBT tilgang til forhold, herunder OCD.