Multipel sclerose

Multipel sklerose (MS) er en forstyrrelse i hjernen og rygmarven. Det kan forårsage forskellige symptomer. I de fleste tilfælde kommer episoder af symptomerne og gå først i flere år. Med tiden kan nogle symptomer bliver permanent og kan forårsage handicap. Selv om der er ingen helbredelse for MS kan forskellige lægemidler og behandlingsformer reducere antallet af flare-ups og kan bidrage til at lette symptomerne og invaliditet.

Multipel sklerose (MS) er en sygdom, hvor pletter af betændelse forekommer i dele af hjernen og / eller rygmarven. Dette kan forårsage skade på dele af hjernen og føre til forskellige symptomer (beskrevet nedenfor).

Mange tusinde nervefibre sender bittesmå elektriske impulser (meddelelser) mellem forskellige dele af hjernen og rygmarven. Hver nerve fiber i hjernen og rygmarven er omgivet af en beskyttende kappe lavet af et stof kaldet myelin. Myelinskeden fungerer som isolering omkring en elektrisk ledning, og er nødvendig for de elektriske impulser til at rejse korrekt langs nervefibrene.

Nerver er lavet op fra mange nervetråde. Nerver kommer ud af hjernen og rygmarven og tage beskeder til og fra muskler, hud, kroppens organer og væv.

MS menes at være en autoimmun sygdom. Dette betyder, at celler i immunsystemet, der normalt angribe bakterier, vira, osv., angreb dele af kroppen. Når sygdommen er aktiv, dele af immunsystemet, især celler kaldet T-celler, angribe myelinskeden, som omgiver de nervefibre i hjernen og rygmarven. Dette fører til små pletter af betændelse.

Noget kan udløse immunsystemet til at handle på denne måde. En teori er, at en virus, eller en anden faktor i miljøet, udløser immunsystemet hos nogle mennesker med en vis genetiske makeup.

Betændelsen omkring myelinskeden stopper de berørte nervefibre fra fungerer korrekt, og symptomer. Når inflammation rydder kan myelinskeden helbrede og reparere, og nervefibre begynde at arbejde igen. Dog kan betændelse eller gentagne anfald af inflammation, efterlade et lille ar (sclerose), som kan beskadige nervefibre. I en typisk person med MS, udvikler mange (multiple) små områder af ardannelse (sklerose) i hjernen og rygmarven. Disse ar kan også kaldes plaques.

Når sygdommen er udløst, det har en tendens til at følge en af ​​de følgende fire mønstre.

Recidiverende-remitterende form af MS

Næsten 9 ud af 10 personer med MS har den fælles recidiverende-remitterende form af sygdommen. En tilbagefald er, når en episode (angreb) af symptomer opstår. Under et tilbagefald, udvikler symptomer (beskrevet nedenfor) og kan vare i dage, men normalt vare i 2-6 uger. De undertiden sidste i flere måneder. Symptomer lirk eller gå væk (mandat). Du siges at være i remission, når symptomerne er aftaget eller forsvundet. Yderligere tilbagefald så opstår fra tid til anden.

Typen og antallet af symptomer, der opstår i løbet af et tilbagefald varierer fra person til person, afhængigt af hvor myelin skaden opstår. Hyppigheden af ​​tilbagefald varierer også. En eller to tilbagefald hvert andet år er temmelig typisk. Dog kan tilbagefald forekomme mere eller mindre ofte end dette. Når et tilbagefald opstår, kan de tidligere symptomer vender tilbage, eller nye kan forekomme.

Denne anfaldsvise mønster tendens til at vare i flere år. Ved første, fuld genrejsning symptomer, eller næsten fuld genopretning, er typisk efter hver tilbagefald. Med tiden, foruden myelin skader kan der også være skader på selve nervetrådene.

Til sidst, ofte efter 5-15 år, nogle symptomer normalt blive permanent. De permanente symptomer skyldes ophobning af arvæv i hjernen og til gradvis nerveskader, der opstår. Betingelsen typisk derefter langsomt bliver værre med tiden. Dette kaldes sekundær progressiv MS. Typisk vil omkring to tredjedele af patienter med recidiverende-remitterende MS har udviklet sekundær progressiv MS efter 15 år.

Sekundær progressiv form for dissemineret sklerose

Multipel sklerose. Hvad er multipel sclerose?
Multipel sklerose. Hvad er multipel sclerose?

Der er en konstant forværring af dine symptomer (med eller uden attakker) i denne form for MS. Mange mennesker med recidiverende-remitterende form, senere udvikle denne type MS.

Primær progressiv form for dissemineret sklerose

I omkring 1 ud af 10 mennesker med MS, er der ingen indledende anfaldsvise kursus. Symptomerne bliver gradvist værre fra starten, og ikke komme sig. Dette kaldes primær progressiv MS.

Godartet MS

På mindre end 1 ud af 10 mennesker med MS, er der kun et par tilbagefald i et helt liv, og ingen symptomer forbliver permanent. Dette er den mindst alvorlige form af sygdommen, og kaldes godartet MS.

Omkring 1 ud af 1.000 mennesker i Storbritannien udvikler MS. Det kan påvirke alle på alle alderstrin, selv om det er sjældent hos små børn. Det mest almindeligt først udvikler omkring en alder af 30. MS er den mest almindelige invaliderende sygdom af unge voksne i Storbritannien. Det er dobbelt så almindelig hos kvinder som hos mænd.

MS er strengt taget ikke en arvelig sygdom. Men der er en øget risiko for MS udvikler sig i nære slægtninge til berørte mennesker. For eksempel har en mor, far, bror eller søster til en person med MS omkring en 1 i 100 chance for at udvikle MS (sammenlignet med omkring en 1 ud af 1.000 chance i den almindelige befolkning).

MS forårsager en bred vifte af symptomer. Mange mennesker oplever kun få symptomer, og det er meget usandsynligt, at en person vil udvikle alle de beskrevne symptomer her. MS-symptomerne er som regel uforudsigelig.

Nogle mennesker oplever, at deres symptomer forværres gradvist med tiden. Mere almindeligt, symptomerne kommer og går på forskellige tidspunkter. Perioder, hvor dine symptomer forværres kaldes tilbagefald. Perioder, hvor dine symptomer forbedre (eller endda forsvinde) kaldes remission.

Tilbagefald kan forekomme på ethvert tidspunkt, og dine symptomer kan variere inden for hvert enkelt tilbagefald. Selvom tilbagefald opstår normalt uden synlig grund, kan forskellige udløser omfatter infektioner, motion og endda varmt vejr. De symptomer, der opstår under et tilbagefald afhænger af, hvilken del eller dele, af din hjerne eller rygmarv er berørt. Du har måske bare et symptom på den ene del af din krop, eller flere symptomer i forskellige dele af din krop. Symptomerne opstår, fordi de berørte nervefibre stoppe med at arbejde ordentligt.

De mere almindelige symptomer omfatter:

Synsproblemer

Det første symptom på MS for omkring én ud af fire mennesker med MS er en forstyrrelse af synet. Inflammation (hævelse) af synsnerven kan forekomme. Dette kaldes optisk neuritis. Dette kan medføre smerter bag øjet, og også et vist tab af dit syn. Denne regel kun påvirker det ene øje. Andre øje symptomer kan omfatte sløring af synet eller har dobbelt syn.

Muskelkramper og spasticitet

Rystelser eller spasmer af nogle af dine muskler kan forekomme. Dette er normalt på grund af skader på de nerver, der forsyner disse muskler. Nogle muskler mai kontrakt (forkorte) stramt og kan derefter blive stiv og sværere at bruge. Dette kaldes spasticitet.

Smerte

Der er to hovedtyper af smerter, som kan opstå hos mennesker med MS:

 • Neuropatisk smerte - dette sker på grund af skader på nervefibre. Dette kan medføre jagende smerter eller en brændende fornemmelse over dele af din hud. Områder af din hud kan også blive meget følsomme.
 • Muskuloskeletale smerter - denne type smerter kan forekomme i nogen af dine muskler, der er ramt af kramper eller spasticitet.

Træthed

Forstå hjernen, rygmarven og nerver. Hvad er årsagen til multipel sklerose?
Forstå hjernen, rygmarven og nerver. Hvad er årsagen til multipel sklerose?

Ekstrem træthed eller træthed er en af ​​de mest almindelige symptomer på MS. Denne træthed er mere end træthed, du ville forvente efter motion eller anstrengelse. Denne træthed kan endda påvirke din balance og koncentration. Der er forskellige behandlinger for træthed, som ofte er en kombination af selvforvaltning strategier, fysioterapi og motion.

Følelsesmæssige problemer og depression

Du kan opleve, at du grine eller græde lettere, selv uden grund. Også mange mennesker med MS har symptomer på depression eller angst på et tidspunkt. Det er vigtigt at se din læge og tale om nogen af ​​disse symptomer, du måtte have, som behandling for depression og angst er ofte effektiv.

Andre symptomer, som kan forekomme, omfatter:

 • Følelsesløshed eller prikken i dele af huden. Dette er den mest almindelige symptom på en første tilbagefald.
 • Svaghed eller lammelse af nogle muskler. Mobilitet kan blive påvirket.
 • Problemer med din balance og koordination.
 • Problemer med koncentration og opmærksomhed.
 • Rystelser eller spasmer af nogle af dine muskler.
 • Svimmelhed.
 • Problemer med vandladning.
 • Manglende evne til at have en erektion hos mænd.
 • Talevanskeligheder.

Sekundære symptomer

Disse symptomer, der kan udvikle sig senere i løbet af sygdommen, når nogle af de ovennævnte symptomer bliver permanent. De kan omfatte: kontrakturer, urin infektioner, osteoporose (udtynding af knoglerne), muskelsvind og bevægelseshæmmede.

Næsten alle af de symptomer, der kan opstå med MS kan også forekomme med andre sygdomme. Det er ofte svært at være sikker på, om en første episode af symptomer (en første tilbagefald) skyldes MS. For eksempel kan du have en episode af følelsesløshed i et ben eller sløring af synet for et par uger, som derefter går. Det kan have været den første recidiv af MS, eller bare en one-off sygdom, der ikke var MS.

Derfor er en fast diagnose af MS ofte ikke før to eller flere tilbagefald har fundet sted. Så kan du have måneder eller år, af usikkerhed, hvis du har en episode af symptomer, og diagnosen er ikke klart.

Er der nogen tests hjælp?

I de fleste tilfælde kan ingen test helt sikkert vise, at du har MS efter en første episode af symptomerne, eller i de meget tidlige stadier af sygdommen. Men nogle tests er nyttige og kan indikere, at MS er en mulig eller sandsynlig, årsagen til symptomerne.

En magnetisk resonans ( MR ) scanning af hjernen er den mest nyttig test. Denne type scanning kan detektere små områder af betændelse og ardannelse i hjernen, som forekommer ved MS. Selvom meget nyttige i at hjælpe til at stille en diagnose af MS, er MR-scanninger ikke altid afgørende, især i de tidlige stadier af sygdommen. En scanning resultat skal altid ses sammen med de symptomer og fysisk undersøgelse.

Da MR-scanninger blev tilgængelige, er andre tests nu færdig sjældnere. Imidlertid er de undertiden gjort og omfatter:

 • Lumbalpunktur. I denne test en nål indsættes under lokalbedøvelse, ind i den nedre del af ryggen. Det tager en prøve af nogle af den væske, der omgiver hjernen og rygmarven. Dette kaldes cerebrospinalvæske (CSF). Visse protein niveauer måles. Visse proteiner ændres i MS, selv om de kan ændres i andre betingelser også.
 • Evoked potentiel test. I denne test måler elektroderne hvis der er langsommere eller unormal mønster i de elektriske impulser i visse nerver.

På nuværende, selv om der ikke er nogen kur for MS kan visse symptomer på MS ofte lempet. Behandlinger generelt falder i fire kategorier:

 • Medicin, som har til formål at ændre sygdomsprocessen.
 • Steroid medicin til behandling af tilbagefald.
 • Anden medicin til at lette symptomer.
 • Andre behandlingsformer og generel støtte til at minimere handicap.

Medicin, som har til formål at ændre sygdomsforløbet

Disse lægemidler er kendt som immunmodulerende midler. De omfatter to former for interferon beta-1a (Avonex ® og Rebif ®), en form for interferon beta-1b (Betaferon ®), Glatiramer (Copaxone ®), natalizumab (Tysabri ®) og fingolimod (Gilenya ®). Disse lægemidler ikke helbrede MS og de er ikke egnet for alle med MS. Natalizumab er en forholdsvis ny behandling for patienter med mere fremskreden og meget aktiv MS. Fingolimod er også nyt. Det er den eneste tabletform af sygdomsmodificerende behandling. Alle de andre gives ved injektion.

Undersøgelser har vist, at disse lægemidler reducere antallet af tilbagefald i nogle tilfælde. De kan også have en lille effekt på bremse udviklingen af ​​sygdommen. Den præcise måde, hvorpå de arbejder, er ikke klart, men de alle interferere med immunsystemet eller anden måde.

Da der stadig er en vis usikkerhed med hensyn til den rolle, som disse lægemidler, og hvor effektive de er, har retningslinjer er udarbejdet af sammenslutningen af ​​britiske Neurologer til, hvornår de kan blive ordineret på NHS. En specialist (neurolog), vil rådgive om, hvorvidt en af ​​de behandlinger anbefales i hvert enkelt tilfælde. Folk, der er ordineret disse behandlinger overvåges nøje. Ved hjælp af denne overvågning, over tid skal det blive klart, hvor effektive de behandlinger er.

Hver af de forskellige sygdomsmodificerende medicin har fordele og ulemper. Department of Health hjemmeside www.msdecisions.org.uk er designet til at hjælpe patienterne afgøre, hvilken er den bedste medicin for dem.

Nyere medicin og kombinationer af medicin bliver også undersøgt.

Steroider (også kaldet kortikosteroider)

En steroid er ofte ordineres, hvis du har et tilbagefald, som forårsager handicap. En høj dosis gives normalt for et par dage. Dette er ofte ved injektion i en vene hver dag i flere dage. Sommetider steroidtabletter er brugt. Steroider arbejde ved at reducere inflammation. Et kursus af steroider vil normalt forkorte varigheden af ​​et tilbagefald. Det betyder, at dine symptomer normalt bedres hurtigere, end de ellers ville have gjort.

Men steroider ikke påvirker den løbende progression af sygdommen.

Andre behandlinger for at forbedre symptomer

Afhængigt af de symptomer, som du udvikler, kan andre behandlinger rådes til at bekæmpe symptomerne. For eksempel:

 • Anti-spasmer medicin til at lette eventuelle muskelspasmer.
 • Smertestillende som undertiden nødvendigt. Der er bestemte typer af smertestillende medicin, som kan forbedre neuropatiske smerter.
 • Medicin, som kan hjælpe med nogle vandladningsproblemer, der kan udvikle.
 • Antidepressiv medicin som undertiden anbefales, hvis du udvikler depression.
 • Medicin, der kan ofte hjælpe med rejsningsproblemer, som kan udvikle sig.
 • Der er debat om fordelene ved cannabis for mennesker med MS.

Andre behandlinger, terapier og support

En række behandlinger kan rådes, afhængigt af hvad problemer eller handicap udvikle sig. De omfatter:

 • Fysioterapi.
 • Ergoterapi.
 • Taleundervisning.
 • Specialsygeplejerske rådgivning og støtte.
 • Psykologiske behandlingsformer.
 • Rådgivning.

MS påvirker forskellige mennesker på mange forskellige måder. Det betyder, at det er meget vanskeligt at forudsige udsigterne for mennesker med MS. Der er i øjeblikket ingen test for at forudsige, hvordan MS vil fremskridt i en person.

De fleste mennesker med MS vil være i stand til at fortsætte med at gå og fungere på deres arbejde i mange år efter deres diagnose. De fleste mennesker diagnosticeret med MS, vil ikke nødt til at bruge en kørestol på en regelmæssig basis.

Men nogle mennesker med MS bliver handicappede over tid, og et mindretal bliver alvorligt invalideret. Den forskning i nyere og bedre sygdomsmodificerende behandlinger bringer håb om, at tingene godt kan blive bedre i fremtiden.

Forskning har vist, at i gennemsnit, graden af ​​handicap en person oplever fem år efter debut på deres MS er i gennemsnit omkring tre fjerdedele af den forventede handicap på 10-15 år.

Bemærk: behandling af MS er en hurtigt voksende område af medicin. Nye behandlinger fortsat udvikles og oplysningerne om udsigterne ovenstående er meget generelt. Den specialist, der kender din sag kan give mere præcise oplysninger om udsigterne for netop din situation.

Denne folder er kun en kort introduktion til MS. Yderligere hjælp, information og rådgivning kan fås hos:

Scleroseforeningen england

MS Landscentret, 372 Edgware Road, Staples Corner, London, NW2 6ND Helpline: 0808 800 8000 Web: www.mssociety.org.uk

Scleroseforeningen scotland

Ratho Park, 88 Glasgow Road, Newbridge, EH28 8PP Helpline: 0808 800 8000 Web: www.mssocietyscotland.org.uk

Scleroseforeningen Nordirland

34 Annadale Avenue, Belfast, BT7 3JJ Helpline: 0808 800 8000 Web: www.mssocietyni.co.uk

Scleroseforeningen wales

Temple Court, Cathedral Road, Cardiff, CF11 9HA Tlf: 029 2078 6676 Web: www.mssociety.org.uk/wales/

Multipel sclerose tillid

Spirella Building, Bridge Road, Letchworth, Herts, SG6 4ET Tlf: 0800 032 3839 Web: www.mstrust.org.uk

Aktuelle artikler