Lungeemboli

En lungeemboli (emboli) er en alvorlig, potentielt livstruende tilstand. Det skyldes en blokering i et blodkar i lungerne. En lungeemboli (PE) kan medføre symptomer såsom brystsmerter eller åndenød, men kan have ingen symptomer, og være svære at opdage. En massiv lungeemboli kan forårsage kollaps og død. PE normalt sker på grund af en underliggende blodprop i benet - dyb venetrombose (DVT). Hurtig behandling er vigtig og kan være livreddende. Graviditet, forskellige medicinske tilstande og narkotika, immobilitet og større kirurgi alle øge risikoen for en PE. Antikoagulation, i første omgang med heparin og derefter warfarin, er den sædvanlige behandling for PE.

Lungeemboli (PE) er en del af en gruppe af problemerne sammen kendt som venøs tromboemboli (VTE).

Venøs betyder relateret til vener. En trombose er en blokering af et blodkar ved en thrombe (blodprop). En blodprop er hvor trombe løsner fra hvor det dannede og rejser i blodet, indtil den sidder fast i en smallere blodkar, andre steder i kroppen. Den trombe kaldes så en embolus.

En dyb venetrombose (DVT) er den sædvanlige årsag til en PE. En DVT forekommer i en vene i benet. DVT er også en del af VTE.

Relaterede artikler

En PE er en blokering i en af ​​de arterier (blodkar) i lungerne - typisk på grund af en blodprop. En PE kan være i en arterie i midten af ​​lunge eller en nær kanten af ​​lungen. Den blodprop kan være store eller små, og der kan være mere end én størkne. Hvis der er alvorlige symptomer, der opstår med en stor blodprop nær centrum af lungen, er dette kendt som en massiv PE, og er meget alvorlig.

Den sædvanlige årsag - En DVT

I næsten alle tilfælde er årsagen en blodprop (trombe), som oprindeligt blev dannet i en dyb vene (kendt som en DVT). Denne blodprop rejser gennem cirkulation og til sidst sidder fast i en af ​​blodkarrene i lungerne. Tromben, der er brudt væk hedder nu en embolus (og kan derfor forårsage en blodprop). De fleste DVTs kommer fra vener i benene eller bækken. Indimellem kan et PE komme fra en blodprop i en arm vene, eller fra en blodprop dannet i hjertet.

Andre årsager

Sjældent kan blokeringen i lungen blodkar være forårsaget af en embolus, som ikke er en blodprop. Dette kan være:

 • Fedtstof fra knoglemarven af ​​en brækket knogle (hvis en stor, lang knogle er brudt - såsom lårbenet (lårbenet).
 • Udenlandsk materiale fra en uren indsprøjtning - for eksempel med stofmisbrug.
 • Fostervand fra en graviditet eller fødsel (sjælden).
 • En stor luftboble i en blodåre (sjælden).
 • Et lille stykke af tumor (kræft), der er brudt ud fra et større tumor i kroppen.

Næsten alle tilfælde af PE er forårsaget af en DVT (se ovenfor). Så folk mere tilbøjelige til at få en PE er dem tilbøjelige til DVTs. Risikofaktorer for DVT er forklaret i en separat folder kaldet Dyb venøs trombose. Nogle vigtige risikofaktorer er immobilitet, andre alvorlige sygdomme og større kirurgiske indgreb (især gynækologisk kirurgi og operationer på bækken og ben). Risikoen for at udvikle en DVT eller PE på sygehuset kan reduceres betydeligt ved tidlig mobilisering og medicin for at hjælpe med at forhindre en DVT eller PE i folk med en særlig risiko.

Det anslås, at omkring 1 ud af 1.000 mennesker har en DVT hvert år i Storbritannien. Hvis ubehandlet, vil omkring 1 ud af 10 personer med en DVT udvikle en PE. Halvdelen af ​​alle mennesker med en PE-udvikler det som et hospital indlæggelse. 25.000 dødsfald om året i England skyldes blodpropper (PES der være sket efter en DVT), der har udviklet, mens en person var på hospitalet.

Lungeemboli. Lungeemboli (PE).
Lungeemboli. Lungeemboli (PE).

Symptomerne afhænger af, hvor stor eller lille blodprop er og hvor godt personens lunger kan klare størkne. Folk, der er svagelige eller har eksisterende sygdom har sandsynligvis værre symptomer end en person, der er sund og rask. Symptomerne starter ofte pludseligt.

En lille PE kan medføre:

 • Ingen symptomer overhovedet (almindelig).
 • Åndenød - det kan variere i grad fra meget mild til indlysende åndenød.
 • Brystsmerter, som er pleuritic, hvilket betyder skarp smerte følte når vejrtrækningen i. Ofte du føler at du ikke kan trække vejret dybt, da det får dig til at fange din ånde. Dette sker, fordi blodprop kan irritere foringslaget (lungehinden) omkring lungen. Overfladisk vejrtrækning er mere behagelig.
 • Hoste blod op (dette er kendt som hæmoptyse).
 • En mild feber.
 • En hurtig puls (dette er kendt som en takykardi).

En massiv PE eller flere emboli (masser af blodpropper) kan forårsage:

 • Svær åndenød.
 • Brystsmerter - med en stor PE den smerte kan mærkes i midten af ​​brystet bag brystbenet.
 • Svimmelhed, utilpashed eller et sammenbrud. Dette er fordi en stor blodprop interfererer med hjerte og blodcirkulation, hvilket får blodtrykket til at falde drastisk.
 • Sjældent, i ekstreme tilfælde kan en massiv PE forårsage hjertestop, hvor hjertet stopper pumpe på grund af blodprop. Dette kan resultere i død, selv om genoplivning er forsøgt.

Der kan være symptomer på en DVT, såsom: smerter på bagsiden af ​​læggen i benet, ømhed lægmuskler eller hævelse af et ben eller fod. Kalvene kan også være varm og rød.

En massiv PE er såkaldte ikke på grund af den faktiske størrelse af embolus (blodprop), men på grund af størrelsen af ​​dens virkning. En PE er høj risiko, hvis det medfører alvorlige problemer såsom et sammenbrud eller lavt blodtryk. Massive PE'er er per definition. Høj risiko Omkring 1 i 7 personer med en massiv PE vil dø som følge heraf.

Diagnosen er ofte mistænkes på basis af symptomer og din sygehistorie. For eksempel har været nogen, der har haft en større operation, immobile på hospitalet, og derefter får pludselig åndenød, er tilbøjelige til at have en PE.

Forskellige tests kan anvendes til at hjælpe bekræfte diagnosen. Disse kan omfatte en eller flere af følgende:

Ultralyd af benet

En type af ultralyd kaldet en duplex Doppler bruges til at vise blodgennemstrømning i benet vener, og enhver blokering blodgennemstrømning. Ultralyd er nyttigt, fordi det er en let, ikke-invasiv test og kan vise sig et DVT. Hvis en DVT er fundet, så en PE kan antages at være årsag til de andre symptomer (såsom åndenød eller brystsmerter). Behandling (med blodfortyndende medicin - se nedenfor) kan startes umiddelbart for både DVT og den formodede PE. Behandlingen er generelt den samme for begge. Yderligere tests kan være unødvendig i denne situation.

Men hvis ultralyd er negativ, en DVT eller PE ikke udelukket, fordi nogle blodpropper ikke møder op på ultralyd. Yderligere tests vil være nødvendig.

Blodprøve for d-dimer

Dette registrerer fragmenter af nedbrydningsprodukter fra en blodprop. Jo højere niveau, jo mere sandsynligt du har en blodprop i en blodåre. Desværre, kan testen være positiv i en række andre situationer, såsom hvis du har haft de seneste operation, eller hvis du er gravid. En positiv test er derfor ikke, diagnosticere en DVT eller PE. Testen kan dog angive, hvor sandsynligt det er, at du har en blodprop (blodprop kan enten være en DVT eller PE) og kan hjælpe med at beslutte, om yderligere undersøgelser er nødvendige. En negativ D-dimer test betyder, at det er meget sandsynligt, at du ikke har en PE eller DVT. Hvis du er i høj risiko for VTE og der er stadig en stærk mistanke om, at du har en blodprop, på trods af en negativ D-dimer test, vil du har brug for yderligere test.

Ultralyd af hjertet (ekkokardiografi)

Venøs tromboembolisme. venøs tromboemboli (VTE).
Venøs tromboembolisme. venøs tromboemboli (VTE).

Denne test er nyttigt for folk, der kan have en massiv PE, da det kan vise sig store blodpropper i lungerne og / eller deres virkning på hjertet. Det kan gøres ved sengen. Det viser ikke en lille PE.

Isotop scanning og CTPA scan

Disse er specialiserede scanninger, der ser på cirkulationen i lungerne. De er nyttige, fordi de kan vise ganske præcist, hvorvidt en PE er til stede. Se separat brochure kaldet Radionuklid (isotop) scanning

Isotopen scan kaldes også en V / Q-scanning eller ventilation / perfusion scanning. Den CTPA scanning er en form for CT-scanning ser på lungepulsårerne - fulde navn er beregnet tomografisk lungeangiografi scanning. Begge involverer røntgenstråler og CTPA scanningen er den mest præcise test. V / Q scanninger anvendes under visse omstændigheder. For eksempel, hvis du er allergisk over for farvestoffet (kontrast), der anvendes i CTPA scanning, hvis du har nyre (renal) svigt, eller hvis CTPA er ikke tilgængelig.

Generelle tests

Andre tests på hjerte, lunge og blod udføres normalt. Disse kan hjælpe med diagnose eller kan vise sig andre forhold:

 • Et EKG (hjerte trace) sker ofte. Dette er for at lede efter eventuelle tegn på pres på hjertet, der kan opstå med en PE. Det kan også søge efter eventuelle unormale hjerterytmer, såsom atrieflimren (AF), der kan opstå som følge af en PE. (Se separat brochure kaldet Atrieflimren for mere information.)
 • Blodprøver at lede efter tegn på et hjerteanfald, infektion eller inflammation. Desuden kan en test for arterielle blodgasser tages, hvilket indebærer at tage blodprøven fra en arterie snarere end en vene. Dette er for at kontrollere niveauet af ilt i blodet.
 • En kiste X-ray til at lede efter lungebetændelse eller andre bryst betingelser.

Dette afsnit omhandler PE på grund af en blodprop, ikke med den sjældne årsager, der er anført ovenfor. De vigtigste behandlinger er:

 • Blodfortyndende behandling.
 • Ilt gives i de tidlige stadier til at hjælpe med åndenød og lavt iltindhold.

Blodfortyndende behandling

Antikoagulation kaldes ofte udtynding blodet. Men det gør faktisk ikke fortynder blodet. Det ændrer visse kemikalier i blodet til at stoppe dannes blodpropper så let. Det betyder ikke opløse blodprop enten (som nogle mennesker fejlagtigt tror). Antikoagulation forhindrer PE fra at få større og forhindrer eventuelle nye blodpropper fra formning. Kroppens egne helbredende mekanismer kan derefter komme til at arbejde for at bryde op størkne.

Antikoagulationsbehandling startes normalt straks (så snart en PE er mistanke) for at forhindre blodprop forværring, mens man venter på testresultater.

Antikoagulationsbehandling medicin kommer i to former: injektioner og tabletter (eller sirup for dem, der ikke kan sluge tabletter).

Den injicerbar form er heparin (eller lignende injektioner kaldet lavmolekylære hepariner (LMWH)). Standard heparin gives intravenøst ​​(IV), hvilket betyder direkte ind i en vene - sædvanligvis i armen. Det anvendes til højrisiko PE'er og også i patienter med visse medicinske problemer - såsom nyre (renal) svigt. LMWH sprøjtes ind i huden på underlivet. Der findes forskellige mærker af heparin injektion; de fælles dem, du kan se anvendes, er Clexane ® og Fragmin ®.

Note: LMWH bruges også i lavere doser, for at forsøge at forhindre VTE (PES og DVTs) i visse hospital indlagte, især dem, der har, eller har haft, en større operation.

Et nyt stof kaldet fondaparinuxnatrium (Arixtra ®) kan gives ved injektion under visse omstændigheder, enten for at forebygge VTE eller behandle en PE eller DVT.

Tabletterne eller sirup kaldes warfarin. Uden for Storbritannien, kan andre lægemidler kan anvendes som svarer til warfarin. De tilhører alle den gruppe, kendt som orale antikoagulantia.

Normalt er injektioner anvendes, når behandlingen påbegyndes, fordi de arbejder med det samme. Når injektioner arbejder og diagnosen er bekræftet, kan warfarin startes. Warfarin tager et par dage til at arbejde fuldt ud.

Bemærk: målet er at få dosis af warfarin lige højre, så blodet ikke vil størkne let, men ikke for meget, hvilket kan forårsage blødninger problemer, vil du brug for en regelmæssig blodprøve, kaldet international normaliseret ratio (INR), mens du. tage warfarin. De fleste patienter vil blive henvist til en klinik kaldes en warfarin klinik eller INR klinik for overvågning. Det er meget vigtigt at deltage i disse udnævnelser. INR er en blodprøve, der måler din blodpropper evne. Du har brug for testene ganske ofte i starten, men så mindre hyppigt, når den korrekte dosis er fundet. En INR på 2,5 er den sædvanlige formål, hvis du har warfarin til en PE-eller DVT, selvom et sted i området 2-3 er normalt OK. Hvis du har haft tilbagevendende PE'er eller DVTs, eller har haft en PE samtidig på warfarin, du måske brug for en højere INR (endda 'tyndere blod).

Blodfortyndende behandling fortsættes indtil tre måneder efter en PE i de fleste tilfælde. Undertiden længere behandling tilrådes, især hvis der er en høj risiko for en yderligere blodprop. Din antikoagulerende klinik eller læge vil være i stand til at rådgive dig yderligere. Hvis du er gravid, kan regelmæssige heparin injektioner snarere end warfarin tabletter anvendes. Dette skyldes, warfarin potentielt kan forårsage skade (fosterskader) til det ufødte barn.

Understøttende behandling

Det betyder behandling for at hjælpe kroppen klare virkningerne af PE.

 • Oxygen for at reducere åndenød.
 • I nogle tilfælde er IV væsker gives til støtte cirkulation.
 • Tæt overvågning og muligvis intensiv pleje er nødvendige, hvis patienten er syg eller har en massiv PE.

Yderligere behandlinger

Disse kan bruges til at behandle en højrisiko-eller massiv PE, hvor patienten er meget syg, eller hvis der antikoagulerende behandling kan ikke gives.

Blodpropopløsende injektion (trombolyse). Dette er medicin givet til hjælpe med at opløse blodproppen. Alteplase er medicinen normalt bruges, streptokinase eller urokinase er alternativer. De er mere kraftfulde end de antikoagulerende behandlinger heparin og warfarin beskrevet ovenfor. Men der er en større risiko for bivirkninger, såsom uønsket blødning. Uønsket blødning vil omfatte blødning i hjernen (hjerneblødning) - dette er en form for slagtilfælde. (Se separat brochure kaldet slagtilfælde for mere information.)

Filtre. Disse kan bruges til at standse enhver flere blodpropper i at nå lungen. Filteret er placeret i en stor vene kaldet inferior vena cava (IVC). Filteret er indsat gennem et tyndt rør, som sættes ind i en stor vene, og derefter føres langs venen i den korrekte position. Denne procedure har ikke brug for et bedøvelsesmiddel, og der kan gøres ved sengen.

Filtre er nyttige, hvis antikoagulerende behandling på eget er utilstrækkelig, eller til patienter, der ikke kan få blodfortyndende behandling eller anden grund.

Kirurgi (embolektomi). I nogle tilfælde kan det være muligt at fjerne embolus kirurgisk. Dette kaldes embolektomi. Dette er en større operation, fordi det involverer kirurgi inde i brystet, tæt på hjertet. Det kræver en specialist hospital og kirurgisk team. Det er generelt betragtes som en sidste udvej for meget syge patienter. Operationen indebærer en betydelig risiko for død, selv om det kun ville blive betragtet som en mulighed, hvis du havde en massiv PE, som i sig selv gav en høj risiko for død, hvis den ikke blev behandlet.

Kirurgi kan også anvendes i stedet for antikoagulant eller blodpropopløsende behandling til patienter, som ikke kan få disse behandlinger. Dette ville normalt være, fordi de var på en høj risiko for blødning.

Hjerte-lunge bypass (ekstrakorporal life support), sjældent er blevet anvendt i nogle tilfælde til at behandle en massiv PE.

Behandling af blodprop gennem et kateter (rør). Denne type behandling kaldes kateter embolektomi eller kateter fragmentering af blodproppen. Det indebærer gevindskæring et fint rør (kateteret) gennem blodkarrene, indtil den når blodprop i lungen. Når blodproppen er nået, kan det være muligt at fjerne det eller fragment det (bryde det op) ved hjælp af behandling gives gennem røret. Dette er højt specialiseret behandling, og så er kun tilgængelige på visse hospitaler.

Der er en øget risiko for PE på noget tidspunkt i graviditeten før seks uger efter fødslen. Nogen symptomer på DVT eller PE i en gravid eller postnatal kvinde bør tages alvorligt og undersøges med det samme.

Behandling i graviditeten er med heparin injektioner snarere end warfarin tabletter Det er fordi warfarin potentielt kan forårsage skade (fosterskader) til det ufødte barn. For en massiv PE, hvor patienten er syg, kan enhver af de yderligere behandlinger er anført ovenfor anvendes.

Behandling i graviditeten fortsættes, indtil tre måneder efter blodprop eller før seks uger postnatal, alt efter hvad længere.

Fødslen, kan warfarin startes i stedet for heparin, når blødning fra fødslen er afgjort.

Heparin og warfarin kan tages af ammende mødre. Hvis du tager warfarin og amning, er det tilrådeligt at sikre, at barnet har haft sit rutine vitamin K injektion. Dette er fordi vitamin K hjælper modvirke effekten af ​​warfarin. (I Storbritannien er alle babyer rutinemæssigt givet en vitamin K injektion ved fødslen, medmindre forældrene objekt - fordi vitamin K hjælper med at forhindre koagulation problemer i nyfødte alligevel, uanset om moderen tager behandlingen.)

De fleste mennesker med en PE-behandles med succes og ikke får komplikationer. Der er dog nogle mulige, alvorlige komplikationer og disse omfatter:

 • Sammenbrud - på grund af virkningerne af blodprop på hjertet og kredsløbet. Dette kan forårsage et hjertestop hvor hjertet stopper, og kan være fatal.
 • PE kan forårsage en belastning på hjertet. Dette kan føre til en tilstand kaldet hjertesvigt, hvor hjertet pumper mindre kraftigt end normalt.
 • Blodpropper kan opstå igen senere (kendt som en tilbagevendende PE). Blodfortyndende behandling med til at forhindre dette.
 • Komplikationer som følge af behandlingen. Den antikoagulerende behandling kan have bivirkninger. Den vigtigste er blødning andre steder i kroppen - for eksempel fra et mavesår. Omkring 3 ud af 100 patienter vil få signifikant blødning på grund af antikoagulerende behandling for en PE. Normalt er denne type blødning kan behandles med succes. I sjældne tilfælde kan denne type blødning være fatal (i omkring 3 ud af 1.000 tilfælde af PE). Men det er næsten altid sikrere at tage anti-koagulation behandling end ikke, for at undgå endnu en PE, der kan være alvorlige. Husk, at hvis du tager blodfortyndende behandling, bør det kontrolleres (som ovenfor).
 • Sjældent, hvis der er gentagne lille PES, kan de bidrage til en tilstand kaldet primær pulmonal hypertension (forhøjet tryk i lungen blodkar).

Dette afhænger af typen af ​​PE, og om der er andre medicinske problemer.

Hvis PE behandles omgående, udsigterne er gode, og de ​​fleste mennesker kan gøre en fuld helbredelse.

Udsigterne er mindre godt, hvis der er en eksisterende alvorlig sygdom, som bidrog til at forårsage blodprop - for eksempel fremskreden kræft. En massiv PE er vanskeligere at behandle og er livstruende.

En PE er en alvorlig tilstand og kan være dødelig. Uden behandling vil omkring 3 ud af 10 mennesker dør af en PE. Med behandling, er udsigterne meget bedre og omkring 5 ud af 100 mennesker dør af en PE.

Den mest risikable tid for komplikationer eller dødsfald i de første par timer efter emboli opstår. Også, der er en stor risiko for en anden PE forekommer inden seks uger den første. Dette er grunden til behandling er nødvendig straks og fortsættes i omkring tre måneder.

Dette indebærer at forhindre en DVT. Forebyggelse af DVT er forklaret i separat folder kaldet Forebyggelse DVT når du rejser.

Mennesker, der har en større operation, skal vurderes for deres DVT risiko, og folk med høj risiko for DVT muligvis forebyggende (profylaktisk) doser af heparin eller et lignende stof før og efter operationen. Andre forebyggende foranstaltninger er også muligt, mens på hospitalet.

Yderligere hjælp og information

Livsnerven - The trombose velgørenhed

British lunge foundation

Aktuelle artikler

 • Erektil dysfunktion (ED) betyder, at du ikke kan få en ordentlig erektion. De…
 • Vulva cancer (kræft i vulva) er en usædvanlig kræft. Det normalt påvirker…
 • Drik masser af vand med sulfasalazin.Almindelige bivirkninger tendens til at…
 • Crohns sygdom er en tilstand, hvor der er betændelse i tarmen. Sygdommen blusser…