Livmoder (endometrie) cancer

De fleste tilfælde af livmoderkræft (kræft i livmoderen) opstår indefra livmoderslimhinden (endometrium). Dette kaldes endometriecancer. Det mest almindelige tidligt symptom er unormal vaginal blødning. De fleste tilfælde udvikle sig i kvinder i alderen i 50'erne eller 60'erne. Hvis endometriecancer er diagnosticeret på et tidligt stadium, er der en god chance for en kur.

Livmoderen (livmoderen) er i underlivet bag blæren. Indersiden af ​​livmoderen er, hvor en baby vokser, hvis du bliver gravid. Den indvendige foring af livmoderen kaldes endometriet. Dette bygger op og derefter kaste hver måned som en periode hos kvinder, der endnu ikke er gået gennem overgangsalderen. Den tykke legeme af livmoderen kaldes myometrium og er lavet af specialiserede muskelvæv.Den laveste del af livmoderen kaldes livmoderhalsen (halsen af ​​livmoderen) som skubber lige ind i den øverste del af skeden. På toppen af ​​livmoderen er højre og venstre æggeledere, som bærer æggene (frigivet fra æggestokkene) til inde i livmoderen.

Relaterede artikler

 • Tunge perioder (menoragi)

Kræft er en sygdom i cellerne i kroppen. Kroppen består af millioner af små celler. Der findes mange forskellige typer af celler i kroppen, og der er mange forskellige typer cancer, der opstår fra forskellige celletyper. Hvad alle typer af kræft har til fælles er, at kræftcellerne er unormale og formere ud af kontrol.

En ondartet tumor er en klump eller vækst af væv, der består af kræftceller, som fortsat at formere sig. Maligne tumorer invadere ind nærliggende væv og organer, der kan forårsage skader.

Maligne tumorer kan også spredes til andre dele af kroppen. Dette sker, hvis nogle celler brække fra den første (primære) tumor og transporteres i blodbanen eller lymfe kanaler til andre dele af kroppen. Disse små grupper af celler kan derefter multiplicere at danne sekundære tumorer (metastaser) i en eller flere dele af kroppen. Disse sekundære tumorer kan derefter vokse, invadere og skader nærliggende væv og sprede igen.

Nogle kræftformer er mere alvorlige end andre. Nogle er mere let behandles end andre (især hvis diagnosticeret på et tidligt stadium). Nogle har en bedre outlook (prognose) end andre. I hvert tilfælde er det vigtigt at vide præcis, hvilken type kræft har udviklet, hvor stort det er blevet, og om den har spredt sig. Dette vil gøre det muligt for dig at få pålidelige oplysninger om behandlingsmuligheder og Outlook.

Se separat brochure kaldet Kræft - Hvad er kræft og tumorer? for mere information om kræft i almindelighed.

Mest livmoder kræft udvikler sig fra celler i endometriet (endometriecancer). Kræft udvikler sig muskelceller i myometrium (uterine sarkomer) er sjældne og behandles ikke yderligere i denne indlægsseddel. Livmoderhalskræft (kræft i livmoderhalsen) er helt anderledes for livmoderkræft og behandles i en særskilt folder.

Resten af denne indlægsseddel beskæftiger sig kun med endometriecancer i livmoderen.

Omkring 7.400 kvinder i Storbritannien udvikler endometriecancer hvert år. De fleste tilfælde udvikle sig i kvinder i alderen i 50'erne og 60'erne. Det sjældent udvikler sig i kvinder under 50 år.

Type og kvalitet for endometriecancer

Uterin (endometriel) kræft. Resten af ​​denne indlægsseddel beskæftiger sig kun med endometriecancer i livmoderen.
Uterin (endometriel) kræft. Resten af ​​denne indlægsseddel beskæftiger sig kun med endometriecancer i livmoderen.

De fleste tilfælde af endometriecancer kaldes endometrioid adenocarcinomer. Disse opstår fra celler, som danner kirtelvæv i foring af endometriet. En prøve af kræftvæv kan blive set på under mikroskop. Ved at kigge på visse funktioner af cellerne kræft kan sorteres.

 • Grad 1 (lav kvalitet) - cellerne ser rimeligt lig normale endometrie celler. Kræftcellerne siges at være godt differentieret. Kræftcellerne tendens til at vokse og formere sig ganske langsomt og er ikke så aggressive.
 • Klasse 2 - er en mellemvej klasse.
 • Grad 3 - cellerne ser meget unormal og siges at være dårligt differentieret. Kræftcellerne tendens til at vokse og formere sig ganske hurtigt og er mere aggressive.

Der er også nogle sjældnere former for endometriecancer.

En kræftsvulst starter fra en unormal celle. Den præcise årsag til en celle bliver til cancerceller er uklar. Det menes, at noget skader eller ændrer visse gener i cellen. Dette gør cellen unormal og formere ud af kontrol. Se separat brochure kaldet Hvad forårsager kræft? for flere detaljer.

Der er risikofaktorer, som er kendt for at øge risikoen for endometriecancer udvikling. Disse omfatter følgende:

 • Øget eksponering for østrogen. Østrogen er den vigtigste kvindelige hormon. Før overgangsalderen skiftende niveau af østrogen sammen med et andet hormon, progesteron, forårsager endometriet at opbygge hver måned og derefter blive kastet som en periode. Det menes, at faktorer, der fører til forlænget højere end normalt niveau af østrogen, eller forhøjede niveauer af østrogen ikke er afbalanceret progesteron, kan en eller anden måde øge risikoen for endometrie celler bliver kræft. Heriblandt:
  • Hvis du aldrig har haft en baby. Dette er fordi din livmoder har aldrig haft en pause fra stigningen af ​​østrogen, der sker i løbet af en normal månedlige cyklus.
  • Hvis du er overvægtige eller fede. Dette er fordi fedtceller foretage en vis mængde af østrogen.
  • Hvis du har visse alvorlige østrogen-producerende tumorer.
  • Hvis du har en sen overgangsalder (efter det fyldte 52), eller startet perioder i en ung alder. Dette er fordi du vil have mere månedlige menstruationscyklus.
 • Endometriehyperplasi. Det er en godartet (ikke-kræft) tilstand, hvor endometriet opbygger mere end normalt. Det kan forårsage kraftige menstruationer eller uregelmæssig blødning efter overgangsalderen. De fleste kvinder med denne betingelse ikke udvikler kræft, men risikoen er steget en smule.
 • Tamoxifen. Dette er et stof, som bruges i behandlingen af ​​brystkræft. Risikoen for at udvikle endometriecancer fra tamoxifen er meget lille - omkring 1 i 500. Men fordelene ved at tage tamoxifen normalt opvejer risiciene.
 • Diabetes. Der er en lille øget risiko hos kvinder med diabetes.
 • Polycystisk ovariesyndrom. Der er en meget lille øget risiko hos kvinder med denne betingelse.
 • Kost. Der er langt færre tilfælde af endometriecancer i nogle østlande og kostfaktorer kan være årsagen. En vestlig kost med højt fedtindhold, kan være en medvirkende faktor.
 • Genetiske faktorer. De fleste tilfælde skyldes ikke genetiske eller arvelige faktorer. Men i et lille antal tilfælde, kan et defekt gen (som kan nedarves) udløse sygdommen. Denne lidelse kaldes arvelig nonpolyposis tyktarmskræft (HNPCC).

Kvinder, der tager kombinerede p-piller, har en lavere risiko for at udvikle endometriecancer.

I de fleste tilfælde er det første symptom, er unormal vaginal blødning såsom:

 • Vaginal blødning forbi overgangsalderen. Dette kan variere fra spotting til mere tunge blødninger. Dette er den mest almindelige symptom på endometriecancer.
 • Blødning efter at have sex (postcoitaltesten blødning).
 • Blødning mellem normale perioder (intermenstruel blødning) hos kvinder, der ikke har været igennem overgangsalderen.
Hvad er livmoderkræft? Øget eksponering for østrogen.
Hvad er livmoderkræft? Øget eksponering for østrogen.

Tidlige symptomer, der opstår i nogle tilfælde er: smerter under eller efter at have sex, udflåd og smerter i underlivet.

Alle de ovennævnte symptomer kan være forårsaget af forskellige andre almindelige betingelser. Men hvis du udvikler nogen af ​​disse symptomer, bør du kontakte din læge.

Bemærk: en cervikal screening test ikke screene for endometriecancer.

Med tiden, hvis kræften spreder sig til andre dele af kroppen kan forskellige andre symptomer.

For at bekræfte diagnosen

En læge vil normalt gøre en vaginal eksamen, hvis du har symptomer, som kan skyldes endometriecancer. Han eller hun kan føle en forstørret livmoder. Det er sandsynligt, du bliver nødt til at have en yderligere test for at bekræfte diagnosen - normalt en af ​​følgende:

 • Ultralydscanning af livmoderen. Dette er normalt den første test, der er gjort. En ultralydsscanning er en sikker og smertefri test, som bruger lydbølger til at skabe billeder af organer og strukturer inde i din krop. Det er mest almindeligt anvendt i gravide kvinder. Sonden af ​​scanneren kan placeres på din mave for at scanne livmoderen. Nogle gange kan en lille sonde placeres også inde i skeden for at scanne livmoderen fra denne vinkel.
 • Endometrie prøveudtagning. Det er her et tyndt rør ledes ind i livmoderen. Ved at bruge meget mild sugning, kan små prøver af endometriet ofte opnås. Dette gøres i ambulatoriet, uden bedøvelse. Biopsi (prøve) er set på under mikroskop for at lede efter unormale kræftceller.
 • Hysteroskopi. Det er her en læge bruger en hysteroskop, som er en tynd teleskop, der er passeret gennem livmoderhalsen i livmoderen. Lægen kan se slimhinden i livmoderen og tage biopsier (samples) af unormal udseende områder. Dette kan også gøres uden bedøvelse.

At vurdere omfanget og udbredelsen

Hvis endometriecancer bekræftes derefter yderligere tests kan rådes til at vurdere, om kræften har spredt sig. For eksempel kan en CT-scanning, en MR-scanning, en kiste X-ray., blodprøver, en undersøgelse under bedøvelse af livmoderen, blære eller endetarm eller andre test (Se separat foldere, som beskriver de fleste af disse tests i flere detaljer.) Denne vurdering kaldes iscenesættelse af kræft. Formålet med iscenesættelse er at finde ud af:

 • Hvor meget svulsten er vokset, og om det er vokset til andre nærliggende strukturer såsom livmoderhalsen, blære eller endetarm.
 • Om kræften har spredt sig til de lokale lymfekirtler (noder).
 • Om kræften har spredt sig til andre områder af kroppen (metastaseret).

Finde ud af fase af kræft hjælper lægerne til at rådgive om de bedste behandlingsmuligheder. Det giver også en rimelig indikation af udsigterne (prognose).

Se separat brochure kaldet Iscenesættelse og sortering kræft for detaljer.

Kirurgi er den vigtigste behandling for endometriecancer. Strålebehandling eller kemoterapi anvendes også i nogle tilfælde. Behandlingen anbefales for hvert enkelt tilfælde, afhænger af forskellige faktorer, såsom den fase af kræft (hvor stor kræften er, og om den har spredt), og din generelle sundhed.

Du bør have en indgående drøftelse med en specialist, der kender din sag. De vil være i stand til at give fordele og ulemper, sandsynlige succes rate, mulige bivirkninger og andre detaljer om de forskellige mulige behandlingsmuligheder for din type kræft. Du bør også drøfte med din specialist målene for behandlingen. For eksempel:

 • I nogle tilfælde sigter behandling at kurere kræft. De fleste tilfælde af endometriecancer er diagnosticeret på et tidligt stadium. Der er en god chance for en kur, hvis det er behandlet i de tidlige stadier. (Læger tendens til at bruge ordet remission snarere end ordet helbredt. Remission betyder, at der ikke er tegn på kræft efter behandlingen. Hvis du er i remission, kan du blive helbredt. Men i nogle tilfælde en kræft returnerer måneder eller år senere. Dette er grunden til læger undertiden tilbageholdende med at bruge ordet helbredt.)
 • I nogle tilfælde sigter behandling til at styre kræft. Hvis en kur ikke er realistisk med behandlingen er det ofte muligt at begrænse væksten eller spredning af kræft, så det skrider mindre hurtigt. Dette kan holde dig fri for symptomer i nogen tid.
 • I nogle tilfælde sigter behandling at lette symptomerne. For eksempel, hvis en kræft er avanceret du kan kræve behandlinger såsom smertestillende eller andre behandlinger for at hjælpe med at holde dig fri for smerter eller andre symptomer. Nogle behandlinger kan anvendes til at reducere størrelsen af ​​en cancer, som kan lette symptomer såsom smerte.

Kirurgi

En operation for at fjerne livmoderen ( hysterektomi ) og æggestokke er en almindelig behandling. Det er fælles for de æggeledere og begge dine æggestokke skal fjernes så godt. Mange operationer udføres nu laparoscopically (nøgle-hul). Hvis kræften er på et tidligt stadium og ikke har spredt sig, så kirurgi alene kan være helbredende.

Hvis kræften har spredt sig til andre dele af kroppen, kan kirurgi stadig rådes, ofte i tillæg til andre behandlinger. Selv hvis kræften er fremskreden, og en kur ikke er muligt, kan nogle kirurgiske teknikker stadig har et sted at lette symptomerne - for eksempel til at lindre en blokering af tarmen eller urinvejene, som er forårsaget af spredning af kræft.

Strålebehandling

Strålebehandling er en behandling, der bruger høj-energi stråler af stråling, som er fokuseret på kræft væv. Det dræber kræftceller eller stopper kræftceller i at formere. (Se separat brochure kaldet strålebehandling for flere detaljer.) Strålebehandling alene kan være helbredende for tidlige fase endometriecancer, og kan være et alternativ til kirurgi. I nogle tilfælde strålebehandling kan rådes som supplement til kirurgi.

Selv hvis kræften er fremskreden, og en kur ikke er muligt, kan strålebehandling stadig have et sted at lette symptomerne. For eksempel kan strålebehandling anvendes til at skrumpe sekundære tumorer, som har udviklet sig i andre dele af kroppen og forårsager smerte.

Kemoterapi

Kemoterapi er en behandling af cancer ved anvendelse af anti-cancerlægemidler. De dræber kræftceller, eller stoppe dem fra at multiplicere. Se separat folder kaldet kemoterapi med cytotoksiske lægemidler for flere detaljer. Kemoterapi er ikke en standard behandling for endometriecancer men kan gives i visse situationer (sædvanligvis i tillæg til strålebehandling eller kirurgi).

Hormonbehandlinger

Behandling med progesteron anvendes i nogle typer af endometriecancer. Det er generelt ikke brugt i de indledende behandlinger, men kan overvejes, hvis kræften spreder eller kommer tilbage efter disse behandlinger.

Type og kvalitet for endometriecancer. Endometriehyperplasi.
Type og kvalitet for endometriecancer. Endometriehyperplasi.

Der er en god chance for en kur, hvis endometriecancer diagnosticeres og behandles, når sygdommen er på et tidligt stadium. Det er, når kræften er begrænset til livmoderen, og har ikke spredt sig. Mange sager er diagnosticeret på et tidligt stadium, fordi unormal vaginal blødning ofte udvikler sig på et tidligt stadium af sygdommen og alarmer kvinder (og deres læger) til muligheden for kræft. For kvinder, der er diagnosticeret, når kræften har allerede spredt sig, er en kur mindre sandsynlig, men stadig mulig. Selv hvis en kur er ikke mulig, kan behandling ofte bremse udviklingen af ​​kræft.

Behandlingen af ​​kræft er en voksende område af medicin. Nye behandlinger fortsat udvikles og oplysningerne om udsigterne ovenstående er meget generelt. Den specialist, der kender din sag kan give mere præcise oplysninger om netop din outlook, og hvor godt din type og stadium af kræft, er tilbøjelige til at reagere på behandlingen.

Macmillan Cancer Support

Tlf (Helpline): 0808 808 0000 Web: www.macmillan.org.uk
Give information og støtte til alle berørt af kræft.

CancerHelp UK

Web: http://cancerhelp.cancerresearchuk.org/type/womb-cancer/ giver fakta om kræft, herunder behandling valg.

Andre støttegrupper

Se google.com support biblioteket for en liste over selvhjælp og støttegrupper for kræftpatienter.

Aktuelle artikler

 • Erektil dysfunktion (ED) betyder, at du ikke kan få en ordentlig erektion. De…
 • Urogenitale (GU) prolaps opstår, når den normale support strukturer for de…
 • Den kvindelige kondom er en effektiv præventionsmetode, hvis de anvendes…
 • Hypospadi er en abnormalitet i urinrøret og penis, der er til stede ved fødslen.…