HIV og AIDS

HIV er et virus, som er mest almindeligt videregives ved seksuel kontakt. Hiv angriber celler i immunsystemet. Ubehandlet, immunsystemet svækkes, så kroppen ikke kan forsvare sig mod forskellige bakterier, vira og andre bakterier. Dette er, når AIDS (almindeligvis nu kaldes sen-fase HIV-infektion) udvikler sig. Men tidlig påvisning og behandling med antiretroviral behandling (ART) betyder, at mennesker, der lever med hiv kan føre et aktivt og sundt liv, selv om de kan få bivirkninger af behandlingen.

HIV og AIDS. HIV står for human immundefekt virus.
HIV og AIDS. HIV står for human immundefekt virus.

HIV står for human immundefekt virus. Dette er en virus i den gruppe af virus kaldet retrovirus. HIV ødelægger cellerne i kroppen kaldet CD4 T-celler. CD4 T-celler er en type af lymfocyt (en hvide blodlegemer). Disse er vigtige celler involveret i at beskytte kroppen mod forskellige bakterier, vira og andre bakterier. HIV faktisk ganger inden CD4-celler. HIV kan ikke ødelægges af hvide blodlegemer, da det holder på at ændre dens ydre pels, så beskytter sig selv.

AIDS står for erhvervet immundefekt syndrom. Dette er en term, der dækker række infektioner og sygdomme, der kan skyldes et svækket immunsystem forårsaget af HIV. Fordi ART har ændret den måde, vi tænker om tilstanden, er udtrykket senfase HIV i stigende grad anvendes i stedet for aids.

Bemærk: HIV og AIDS er ikke det samme, og mennesker, der får hiv-infektion ikke automatisk udvikler AIDS. AIDS er usandsynligt, at udvikle sig i mennesker, der er blevet behandlet i de tidlige stadier af HIV-infektion. Selv hos mennesker, der ikke modtager behandling, er der normalt en tidsforskydning på flere år mellem den første at blive smittet med HIV og derefter udvikle infektioner og andre AIDS-relaterede problemer. Dette er fordi det normalt tager flere år for antallet af CD4 T-celler til at reducere til et niveau, hvor dit immunforsvar er svækket.

Mennesker med hiv kan passere virus til andre, uanset om de har nogen symptomer.

 • Seksuel transmission. Dette er den mest almindelige måde at passere virus på. I 2010 udgjorde det for omkring 19 i 20 nye bekræftede tilfælde i Storbritannien. Sæd, vaginale sekreter og blod fra en inficeret person indeholder HIV. Den virus kan komme ind i kroppen gennem foring af vagina, vulva, penis, endetarm eller mund under sex. Har vaginal-eller analsex med en inficeret person er den mest almindelige rute. Oral sex bærer en meget lavere risiko, men det kan stige, hvis du har en tilstand, der påvirker de forsvarsmekanismer barrierer i munden, såsom mavesår, blødning eller beskadigede gummer eller ondt i halsen. Man kan ikke blive smittet med HIV ved at komme i kontakt med spyt fra en inficeret person (for eksempel gennem kys eller kommer i kontakt med spyt). Hiv ikke videregivet af hoste eller nysen.
 • Needle deling. HIV (og andre vira, såsom hepatitis B og C) kan blive videregivet af mennesker, der er afhængige af injektionsmedicin og deler kanyler, sprøjter og andet injektionsudstyr, som er forurenet med inficeret blod. Imidlertid har nåle-exchange, drevet af hospital, klinikker og stofafhængighed enheder og mere let tilgængelig lægemidler, der indtages gennem munden (såsom metadon) drastisk reduceret kanyle-sharing som en kilde til infektion.
 • Inficeret blod. I fortiden, forekom ganske mange tilfælde fra inficerede blodtransfusioner og andre blodprodukter. Dette er nu sjælden i Storbritannien, som siden 1985 alle blodprodukter kontrolleres for HIV, før det anvendes. Det er stadig et stort problem i udviklingslandene.
 • Utilsigtede nålestik. Der har ikke været tilfælde af hiv-smitte fra stikskader i forbindelse med sundhedspleje i Storbritannien siden 1999. HIV-infektion fra en stikskader uden for en sundhedspleje, er aldrig blevet registreret overalt i verden.
 • Fra mor til barn. HIV kan overføres til et ufødt barn fra en HIV-positiv mor. Men med passende behandling risikoen for overførsel af HIV fra mor til barn kan reduceres til mindre end 1 100. Det betyder, at med passende behandling, vil langt størstedelen af ​​babyer født af hiv-positive mødre ikke har HIV. At opnå dette afhænger afsløre HIV før graviditeten, eller i begyndelsen af ​​graviditeten, hvor anti-medicin kan tages af moderen. Under et kejsersnit for at levere barnet reducerer risikoen yderligere. Hiv kan lejlighedsvis blive videregivet til babyer via modermælken under amning. Hvis modermælkserstatning er tilgængelig, er mødre med HIV opfordres til ikke at amme.

Bemærk: at blive smittet med hiv, nogle inficeret blod, ville sæd eller vaginal sekreter nødt til at komme ind i din krop. Du kan ikke fange hiv fra almindelig kontakt med en person med hiv, såsom hugging, rystende hænder eller røre eller fra dele mad, håndklæder, køkkenredskaber, swimmingpools eller telefoner.

Antallet af nye mennesker diagnosticeret med hiv i Storbritannien toppede på 8.000 i 2006 og faldt til 6.660 i 2010. Det samlede antal mennesker, der lever med hiv i Storbritannien i 2010 blev 91.500. Af disse resulterede Om 9 i 20 fra mænd der har sex med mænd, og omkring 9 i 20 skyldtes heteroseksuel sex. HIV-infektion er meget mere almindelig i mange andre lande i verden.

Når HIV er i din krop virus tillægger og kommer i CD4 T-celler. Den virus bruger derefter DNA (den genetiske kode inde i cellen) at replikere (lave kopier af sig selv). Som nye viruspartikler bryde ud af en CD4 T-celle, cellen dør. De nye viruspartikler derefter vedhæfte og indtaste nye CD4 T-celler, og så fortsætter processen. Millioner af nye viruspartikler fremstillet i CD4 T-celler hver dag og millioner af CD4 T-celler dør hver dag.

For at imødegå virus ødelæggelse kroppen fortsætter med at lave nye CD4 T-celler hver dag. Men over tid, virus regel vinder og antallet af CD4 T-celler gradvist falder (normalt over flere år). Når niveauet af CD4 T-celler går under et vist niveau, er dit immunforsvar svækket. Hvis dit immunforsvar er alvorligt svækket af HIV-infektion så er du sandsynligvis til at udvikle forskellige opportunistiske infektioner. Disse infektioner forårsaget af bakterier, der er almindeligt omkring os. Du normalt ikke ville udvikle infektioner fra disse bakterier, hvis du har et sundt immunsystem. Et lavt niveau af CD4 T-celler øger også risikoen for at udvikle andre forhold, som immunsystemet hjælper med at forhindre såsom visse kræftformer.

Primær infektion med HIV

Når man først blive smittet med HIV er det kendt som den primære infektion. Omkring 8 ud af 10 personer udvikler symptomer på dette tidspunkt. De tre mest almindelige symptomer (også kendt som den klassiske treklang), er ondt i halsen, feber og en plettet rødt udslæt. Andre symptomer kan omfatte kvalme, diarré, hævede kirtler, hovedpine, træthed og generel ømhed og smerter. Symptomerne kan vare op til tre uger, og er ofte blot tænkt som influenza eller en mild virussygdom.

Efter den primære infektion

Efter enhver primær infektion afregner, kan du forblive uden nogen symptomer i flere år. Tidlig testning og behandling har revolutioneret vores opfattelse af HIV-infektion, som nu betragtes som en langsigtet sygdom (se 'Hvad er prognosen (udsigter)?, Nedenfor). Selv uden behandling, er der ofte ingen symptomer i lang tid (ofte op til ti år) og mange mennesker ikke indser, at de selv bliver smittet. Men virus fortsætter med at formere sig, at antallet af CD4 T-celler har tendens til at falde gradvist, og du kan overføre virus til andre. I løbet af denne tid, nogle mennesker med hiv, der ellers godt kan udvikle vedvarende hævede lymfekirtler (vedvarende generaliseret lymfadenopati), eller nattesved.

Med tiden kan du begynde at udvikle problemer såsom tilbagevendende sår i munden, tilbagevendende herpes eller helvedesild infektioner eller seborrhoeic dermatitis (en hudlidelse forårsaget af en gær). Gamle tuberkulose (TB) infektion kan reaktivere i nogle tilfælde endog før AIDS udvikler, især hos mennesker i udviklingslandene. Andre symptomer på hiv, der kan forekomme, før AIDS udvikler omfatter diarré, hududslæt, træthed og vægttab.

Symptomer på AIDS

Udtrykket aids bruges til at beskrive de mest fremskredne stadier af HIV-infektion og bliver overhalet af udtrykket senfase HIV. Folk, der bliver behandlet tidligt i en HIV-infektion ikke udvikler denne fase. AIDS er en generel betegnelse, som omfatter forskellige sygdomme, som kan medføre en meget svækket immunsystem. Typisk en person med aids har:

 • En meget lavt niveau af CD4 T-celler (ca. 200 celler pr kubik millimeter af blod eller derunder), og / eller
 • En eller flere opportunistiske infektioner såsom Pneumocystis jirovecii pneumoni, svær drosler i skeden eller mund, svampeinfektioner, TB, Mycobacterium avium kompleks, toxoplasmose, cytomegalovirus osv. Disse infektioner kan forårsage en række symptomer, herunder svedeture, feber, hoste, diarré, vægttab og generel utilpashed.

Desuden har folk med AIDS en øget risiko for at udvikle andre tilstande såsom:

 • Visse kræftformer. Kaposis sarkom er en kræft, der normalt kun ses hos mennesker med AIDS. Der er også en øget risiko for at udvikle kræft i livmoderhalsen og lymfom.
 • En AIDS-relateret hjerne sygdom såsom HIV encefalopati (AIDS demens).
 • En alvorlig organ wasting syndrome.

Mange forskellige symptomer kan udvikle sig fra de ovennævnte betingelser. Børn med AIDS kan udvikle de samme opportunistiske infektioner og problemer som voksne. Derudover kan de også udvikle alvorlige almindelige infektioner i barndommen såsom svær øreinfektioner eller svær halsbetændelse.

Hvad er hiv og aids? AIDS står for erhvervet immundefekt syndrom.
Hvad er hiv og aids? AIDS står for erhvervet immundefekt syndrom.

De fleste seksuel sundhed klinikker tilbyder en hurtig blodprøve for hiv og kan give resultater inden for tredive minutter. Selv om hurtige test er ikke tilgængelig, er resultaterne som regel tilbage inden for en uge. Moderne tests vil afhente infektionen en måned efter først at være blevet smittet (i modsætning til tre måneder hos de ældre tests). Læger kan også arrangere blodprøver, men resultatet vil gå på din patientjournal. Det anbefales, at alle homoseksuelle og biseksuelle mænd skal testes hvert år, oftere hvis de har anal sex uden kondom, flere partnere, er blevet diagnosticeret med en anden seksuelt overførte sygdomme eller udvikler symptomer på primær eller sene HIV.

Vurdere sygdommens omfang

Hvis du er blevet bekræftet til at have HIV så vil din læge kan tage en blodprøve for at kontrollere mængden af ​​virus i blodet (den virale belastning) og antallet af CD4 T-celler i dit blod. Disse tests kan ske fra tid til anden for at vurdere, hvor langt sygdommen har udviklet (og respons på behandling).

Tests til at diagnosticere aids-relaterede forhold

Der er ingen test for AIDS, men du kan have en række andre test til påvisning af opportunistiske infektioner eller andre AIDS-relaterede tilstande. Disse vil afhænge af den type af symptomer, som du udvikler.

Selv om der er stadig ingen kur mod HIV, behandlingen er nu effektiv til at tillade folk med HIV at leve deres liv så normalt som muligt. Siden indførelsen af ​​lægemidler til behandling af HIV, er dødeligheden som følge af aids reduceret drastisk. Med effektiv behandling, gå meget få mennesker med at udvikle aids.

Det er ikke ualmindeligt for folk med HIV at føle lave eller endda deprimeret, især hurtigt efter diagnosen er stillet. Hvis du har nogen følelser af depression, så skal du tale med din læge.

Behandling til at tackle selve virus

HIV er nu en behandlelige medicinsk tilstand, og de fleste mennesker med virus forblive fit og godt på behandlingen. Siden 1990'erne en række lægemidler er blevet udviklet kaldt antiretroviral medicin. Antiretrovirale lægemidler virker mod HIV-infektion ved at bremse replikation af virus i kroppen. Nyere lægemidler er mere effektive end lægemidler i fortiden. Der er flere klasser af disse lægemidler, som omfatter: nukleosid reverse transkriptasehæmmere (NRTI), nukleotid revers transkriptase-hæmmere (NtRTIs), proteasehæmmere (PI) og non-nukleosid revers transkriptase hæmmere (NNRTI). Nyere klasser af lægemidler, er for nylig blevet indført som er integrasehæmmere hæmmere, fusion inhibitorer og CCR5-antagonister. Den medicin i hver klasse arbejder på forskellige måder, men alle arbejder for at stoppe hiv kopiere sig selv. Denne metode til behandling kaldes antiretroviral terapi (ART). Du kan stadig lejlighedsvis se denne benævnt højaktiv antiretroviral behandling eller HAART.

Der er en voksende mængde af beviser, at tage ART reducerer risikoen for at overføre HIV-infektion til andre.

Tage tre eller flere antiretrovirale lægemidler på samme tid, hver angribe HIV på forskellige punkter i sin cyklus af replikation, er mere effektiv end en eller to lægemidler alene. Tage en kombination af forskellige lægemidler reducerer også risikoen for, at virusset bliver resistent over for enhver individuel medicin. I 2008 blev den første en pille om dagen behandling blev lanceret. Hver pille indeholder tre forskellige lægemidler. Det er populært, da det er praktisk at tage, og har få bivirkninger.

Valget af lægemidler anses og vælges for hver enkelt patient. Behandlingen af ​​HIV kan være kompliceret, men de fleste mennesker diagnosticeret med hiv nu tage anti-retroviral behandling i en kombination-format bare en gang eller to gange om dagen. Et team af sundhedspersonale er normalt involveret i søger efter dig og give dig din behandling.

Formålet med behandlingen er at reducere den virale belastning til lave niveauer. I de fleste mennesker, der er behandlet med ART reducerer virusbelastningen til meget lave niveauer og antallet af CD4 T-celler stiger. Det betyder, at dit immunsystem er ikke længere så svækket, og du ikke er tilbøjelige til at udvikle opportunistiske infektioner. Men det er vigtigt at tage medicinen regelmæssigt og nøjagtigt som foreskrevet for at opretholde succes, og for at hjælpe med at forhindre virussen i at blive resistente over for den medicin.

Som med andre magtfulde lægemidler kan antiretroviral medicin give bivirkninger i nogle tilfælde. Desuden kan nogle af disse lægemidler reagere med andre almindeligt anvendte lægemidler. Det kan være nødvendigt at ændre en første kombination af lægemidler til en anden kombination på grund af problemer med bivirkninger, reaktioner eller resistens over for virus til en indledende medicin. Derfor kan forskellige mennesker med hiv ofte tage forskellige kombinationer af lægemidler. Almindelige bivirkninger omfatter kvalme, opkastning og hovedpine.

Hvornår er behandling med antiretroviral medicin i gang?

Som en generel regel er antiretroviral medicin startes normalt, hvis:

 • CD4 T-celler falder under et vist niveau (omkring 350 celler pr kubik millimeter af blod eller mindre) - selv uden symptomer. Det nøjagtige niveau, når behandlingen er startet, afhænger af forskellige faktorer, som din læge vil diskutere med dig. Disse omfatter symptomer til stede, og hastigheden af ​​faldet af CD4 T-celler.
 • Opportunistiske infektioner eller andre AIDS-relaterede problemer udvikle sig.

Derimod kan behandlingen af ​​HIV er et hurtigt skiftende område af medicin. Forsøg er undervejs for at vurdere, om antiretroviral medicin bør startes tidligere i folk, der ikke har nogen symptomer, selv så tidligt som når først smittet med hiv. Forsøgene har til formål at vise, om der er fordele fra behandling, før symptomerne udvikler, som opvejer risikoen for bivirkninger fra medicin. Du vil sandsynligvis have regelmæssige blodprøver for at kontrollere for bivirkninger mens du tager behandlingen.

Behandling og forebyggelse af infektioner

Iført et kondom, når man har sex er meget vigtigt at beskytte mod andre seksuelt overførte infektioner, herunder herpes og hepatitis. Mennesker med hiv normalt vaccineret mod hepatitis A og hepatitis B, influenza og pneumokokker (en almindelig årsag til lungebetændelse).

Opportunistiske infektioner er normalt behandles med antibiotika, svampemidler eller anti-TB medicin, naturligvis afhængig af hvilken infektion udvikler sig. Selv hvis du ikke har udviklet en infektion, når CD4 T-celler falder til et lavt niveau, vil du normalt rådes til at tage en fast dosis af et eller flere antibiotika eller anden medicin til at forebygge visse opportunistiske infektioner fra udviklingslande.

Der findes ingen vaccine til at forhindre HIV. Udvikling af den ene viser sig at være meget vanskeligt, da HIV-virus konstant muterer og skiftende. Derfor er den vigtigste måde at forebygge infektion med HIV er at undgå aktiviteter, der sætter dig i fare, såsom deling af nåle og have sex uden kondom.

Nogle tilfælde af HIV kan forebygges på andre måder - for eksempel:

 • Hvis du er en intravenøs bruger så ikke deler nåle eller andet indsprøjtning udstyr. Hvis den er tilgængelig, brug lokalt sprøjtebytningsordninger.
 • Hvis du tror, ​​at de har været udsat for HIV ved at dele nåle eller seksuel kontakt bør du kontakte din læge eller en seksuel sundhed klinikken så hurtigt som muligt. Hvis det menes, at der er en høj risiko for at du kan afhente infektion, du vil blive tilbudt et kursus for anti-HIV-medicin. Disse er mest effektive, når det tages så hurtigt som muligt efter eksponering og sikkert inden for 72 timer.
 • Sundhedspersonalet skal følge de lokale retningslinjer for at reducere risikoen for stikskader. Hvis du har en skade, se dine arbejdsmedicinske specialist hurtigst muligt. Et kursus af anti-HIV-lægemidler påbegyndes så hurtigt som muligt og ikke senere end 72 timer efter skaden kan forhindre smitte med hiv udvikler.
 • Hvis du er gravid og har HIV-infektion, så du har brug for særlig svangreomsorg for at mindske risikoen for at overføre virus til din baby. Hiv-behandlinger kan tages under graviditet. En HIV-test tilbydes til alle gravide kvinder i Storbritannien.

Mennesker med HIV, der er diagnosticeret i god tid kan forvente at leve et næsten normalt levetid. En undersøgelse til at forudsige forventede levetid for mænd smittet med hiv på 30 år i 2010, fandt, at de kunne forvente at leve til 75, er baseret på adgang til aktuelle behandlinger. De, der er diagnosticeret sent (med et CD4-tal under 350 - det punkt, hvor behandling bør påbegyndes), er mere tilbøjelige til at have en dårlig prognose. Men selv når nogen er blevet diagnosticeret med et lavt CD4-tal, kan behandlingen effektivt at bringe dem tilbage til et godt niveau for sundhed. Levealder også afhænger af andre faktorer som rygning, alkoholforbrug og brug af andre lægemidler.

Kort sagt - for folk, der har adgang til moderne medicin, er udsigterne (prognose) forbedret betydeligt i de seneste år.

HIV klar

Web: www.hivaware.org.uk
Udviklet af NAT, hjemmesiden indeholder alle de grundlæggende fakta om hiv plus yderligere oplysninger og virkelige historier fra folk, der lever med hiv.

National støtte tillid

New City Cloisters, 196 Old Street, London, EC1V 9FR
Tlf: 020 7814 6767 Web: www.nat.org.uk
Til formål at fremme en bredere forståelse af hiv og aids, udvikle og støtte bestræbelserne på at forhindre spredningen af ​​hiv og forbedre livskvaliteten for mennesker, der er berørt af hiv og aids.

Terrence Higgins tillid

314-320 Grays Inn Road, London, WC1X 8DP og forskellige kontorer rundt om i landet (se hjemmeside)
Tlf: 0808 802 1221 for en rådgiver eller 020 7812 1600 for omstilling Web: www.tht.org.uk
En national hiv og seksuel sundhed velgørenhed. Deres hotline tilbyder information og støtte til alle, der lever med hiv, ramt af hiv indirekte eller bekymrede for deres seksuelle sundhed.

Aidsmap website

Web: www.aidsmap.com
En omfattende web-baseret ressource på spørgsmål vedrørende hiv og aids.

Afværge AIDS og HIV (AVERT)

Web: www.avert.org
En international hiv og aids velgørenhed med masser af nyttige oplysninger på sin hjemmeside.
Tlf: 01403 210202 eller e-mail info@avert.org.

Aktuelle artikler

 • Erektil dysfunktion (ED) betyder, at du ikke kan få en ordentlig erektion. De…
 • Hypospadi er en abnormalitet i urinrøret og penis, der er til stede ved fødslen.…
 • Pruritus vulvae (kløe i vulva) er almindelig. Der er mange årsager. Behandling…
 • Vulva cancer (kræft i vulva) er en usædvanlig kræft. Det normalt påvirker…