Graviditet og højt blodtryk

Hvis du er gravid, bør du have regelmæssige blodtryk kontrol. De fleste kvinder vil ikke udvikle nogen problemer med deres blodtryk under graviditeten. Men i nogle kvinder, kan forhøjet blodtryk (hypertension) udvikle sig. Det er ofte milde og ikke alvorligt. Men i nogle tilfælde kan højt blodtryk blive alvorlige og kan være skadeligt for både mor og barn. Nogle kvinder med højt blodtryk under graviditeten udvikle præeklampsi som er en mere alvorlig tilstand. (Der er en separat folder beskæftiger sig med præeklampsi.)

Højt blodtryk (hypertension) betyder, at blodtrykket i din arterie blodkar er for høj. Blodtrykket er registreret som to tal. For eksempel. 140/85 mm Hg Dette er sagt som 140 over 85. Blodtrykket måles i millimeter kviksølv (mm Hg). Den første (eller top) nummer er det systoliske blodtryk. Dette er trykket i arterierne når dit hjerte kontrakter. Den anden (eller bunden) nummer er dit diastoliske blodtryk. Dette er trykket i arterierne når dit hjerte hviler mellem hvert hjerteslag.

Normalt blodtryk er under 140/90 mm Hg. Under graviditet:

 • Mildt højt blodtryk er blodtrykket mellem 140/90 og 149/99 mm Hg.
 • Moderat højt blodtryk er blodtrykket mellem 150/100 og 159/109 mm Hg.
 • Alvorligt højt blodtryk er blodtrykket af 160/110 mm Hg eller højere.

Præ-eksisterende højt blodtryk

Nogle kvinder, der allerede har forhøjet blodtryk (hypertension), før de bliver gravide, og de ​​kan være i behandling for dette. Nogle kvinder er fundet at have højt blodtryk, før de er 20 uger henne. (Hvis højt blodtryk først bliver opdaget, før du er 20 uger henne, det betyder normalt, at man tidligere havde uopdaget forhøjet blodtryk, før du blev gravid.)

Så højt blodtryk, før 20 uger af graviditeten ikke er forårsaget af graviditeten, men er eksisterende eller kronisk, forhøjet blodtryk. Op til 1 ud af 20 kvinder har allerede eksisterende højt blodtryk, når de bliver gravide. Der er forskellige årsager. Se separat folder kaldet Højt blodtryk (hypertension) for flere detaljer.

Hvis du har eksisterende højt blodtryk, har du en øget risiko for at udvikle svangerskabsforgiftning under graviditeten (se nedenfor).

Bemærk: Hvis du tager medicin til behandling af forhøjet blodtryk, så ideelt set bør du have denne revideret, før du bliver gravid. Nogle lægemidler, der bruges til behandling af forhøjet blodtryk bør ikke tages under graviditet. For eksempel hedder medicin angiotensin-konverterende enzym (ACE)-hæmmere, angiotensin-II receptor antagonister (AIIRA) - også kaldet angiotensin receptor blokkere (ARBs) - og vand tabletter. Dette skyldes, at disse lægemidler kan skade en ufødte barn. Hvis du tager et af disse lægemidler, så er det meget sandsynligt, at din medicin vil blive ændret til en anden medicin, der ikke er kendt for at skade et udviklingsland baby.

Gestationel højt blodtryk

Nogle kvinder kan udvikle nye højt blodtryk under deres graviditet. Dette kaldes graviditet-induceret forhøjet blodtryk (eller hypertension) eller gestationel højt blodtryk (eller hypertension).

Gestationel højt blodtryk er højt blodtryk, der udvikler for første gang efter den 20. uge af graviditeten. Læger kan bekræfte denne type højt blodtryk, hvis du ikke gå på at udvikle præeklampsi under graviditeten (se nedenfor), og hvis dit blodtryk er vendt tilbage til det normale inden for seks uger fødslen. Hvis du har gestationel højt blodtryk, behøver du ikke protein i urinen, når det er testet af din jordemoder eller læge under din graviditet.

Bemærk: nogle kvinder kan findes at have nye højt blodtryk efter 20 uger af graviditeten. I første omgang kan de ikke have nogen protein i deres urin på test. De kan imidlertid senere udvikle protein i deres urin og så blive diagnosticeret med præeklampsi (se nedenfor). Du er kun siges at have graviditet-induceret hypertension, hvis du ikke gå på at udvikle præeklampsi under din graviditet.

Præeklampsi og eklampsi

Præeklampsi er en tilstand, som kan påvirke nogle kvinder, der udvikler nye højt blodtryk efter den 20. uge af deres graviditet. Præeklampsi kan også nogle gange udvikle sig i kvinder, der har forhøjet blodtryk, før de er gravide (allerede eksisterende højt blodtryk), eller hos kvinder, der har forud eksisterende protein i urinen (for eksempel på grund af allerede eksisterende nyreproblemer).

Præeklampsi ikke kun forårsager højt blodtryk, men det påvirker også andre dele af kroppen, såsom dine nyrer, lever, hjerne og blodpropper system. Præeklampsi forårsager protein at lække fra dine nyrer i din urin. Hvis du har svangerskabsforgiftning, vil du have forhøjet blodtryk og protein vil blive fundet i din urin, når det er testet. Præeklampsi bliver bedre inden for seks uger du fødslen. Se separat brochure kaldet præeklampsi for flere detaljer.

Eclampsia kan være en komplikation af præeklampsi. Det er, når en kvinde med præeklampsi har en eller flere anfald (anfald eller kramper). Dette er en alvorlig tilstand. Målet er at detektere og behandle præeklampsi held at forsøge at forhindre eclampsia udvikling.

Grunden graviditet kan forårsage højt blodtryk (hypertension) eller præeklampsi er ikke fuldt forstået. Hos kvinder, der udvikler svangerskabsforgiftning, synes det at have noget at gøre med et problem med efterbyrden (moderkagen). Dette er den vedhæftede fil mellem din baby og din livmoder (uterus). Det menes, at der er problemer med udvikling af blodkar i placenta hos præeklampsi og også skade til moderkagen eller anden måde. Dette kan påvirke overførslen af ​​ilt og næringsstoffer til din baby. Der er også visse kvinder, der synes at være en øget risiko for at udvikle svangerskabsforgiftning. Pjecen om præeklampsi giver flere detaljer.

Graviditet og højt blodtryk. Mildt højt blodtryk.
Graviditet og højt blodtryk. Mildt højt blodtryk.

Højt blodtryk (hypertension) under graviditeten er et ganske almindeligt problem.

 • Omkring 1 ud af 10 gravide kvinder har problemer med forhøjet blodtryk.
 • Omkring 1 ud af 20 gravide kvinder har allerede eksisterende højt blodtryk.
 • Omkring 1 ud af 20 gravide kvinder har gestationel højt blodtryk og ikke gå på at udvikle præeklampsi.
 • Et eller andet sted mellem 2 og 8 i 100 gravide kvinder udvikler svangerskabsforgiftning.
 • Eklampsi udvikler sig i omkring 1 200 kvinder med præeklampsi.

Problemer med nye højt blodtryk er mere almindelige i løbet af din første graviditet.

Som regel, jo højere dit blodtryk, jo større er risikoen for dig og din baby.

Mild til moderat forhøjet blodtryk

Hvis dit blodtryk stadig mildt til moderat hævet, og du behøver ikke at udvikle præeklampsi, så risikoen er lav. De fleste kvinder med forhøjet blodtryk (hypertension) under graviditeten bare have mildt eller moderat forhøjet blodtryk. Men det er vigtigt, at dit blodtryk og urin skal kontrolleres regelmæssigt i hele din graviditet, og at du ser ud for tegn på mulig svangerskabsforgiftning (se nedenfor).

Svær højt blodtryk eller svangerskabsforgiftning

Stærkt forhøjet blodtryk, især med præeklampsi, er alvorlig.

 • De risici, til dig som mor kan nævnes: en øget chance for at få et slagtilfælde, skader på dine nyrer og lever, en øget risiko for blodpropper problemer, en øget risiko for alvorlig blødning fra din moderkage. Også, hvis du udvikler præeklampsi, der er en risiko for eklampsi.
 • Risiciene for din baby kan nævnes: en øget chance for lav vækst; en øget chance for tidlig fødsel, en øget chance for dødfødsel.
Hvad er højt blodtryk? Moderat højt blodtryk.
Hvad er højt blodtryk? Moderat højt blodtryk.

Mange kvinder med forhøjet blodtryk (hypertension) i løbet af deres graviditet ikke har nogen symptomer. Dette er grunden til dit blodtryk kontrolleres regelmæssigt af din læge eller jordemoder under din graviditet. Din urin også testes regelmæssigt for protein, for at lede efter mulige svangerskabsforgiftning.

Men der er nogle symptomer, som du bør holde øje med, der kunne være tegn på svangerskabsforgiftning. Hvis du udvikler nogen af ​​disse, bør du kontakte din læge eller jordemoder hurtigst, så de kan kontrollere dit blodtryk og teste din urin for protein. De omfatter:

 • Svær hovedpine, der ikke går væk.
 • Problemer med din vision, såsom sløret syn, blinkende lys eller pletter i foran dine øjne.
 • Tummy (abdominalsmerter). Den smerte, der opstår med præeklampsi tendens til at være primært i den øvre del af maven, lige under dine ribben, især på din højre side.
 • Opkastning senere i din graviditet (ikke morgenkvalme af tidlig graviditet).
 • Pludselig hævelse eller hævelser af dine hænder, ansigt eller fødder.
 • Ikke at kunne føle din baby bevæge sig så meget.
 • Bare ikke føler lige.

Note: ekspandering eller hævelser af dine fødder, ansigt, eller hænder (ødem) er almindelig i normal graviditet. De fleste kvinder med dette symptom ikke har præeklampsi, men det kan blive værre i svangerskabsforgiftning. Derfor indberette enhver pludselig forværring af hævelse af hænder, ansigt eller fødder straks til din læge eller jordemoder.

Hvis din læge eller jordemoder finder, at dit blodtryk er højt under din graviditet, vil de som regel at se om du har nogen protein i urinen og spørge dig, hvis du har nogen symptomer på præeklampsi. Hvis dit blodtryk er fortsat høj, eller hvis du har nogen tegn på præeklampsi, vil du normalt blive set af en specialist (en fødselslæge). Specialisten skal tage hensyn til sådanne ting som:

 • Hvor alvorlig er din højt blodtryk (hypertension)?
 • Er der præeklampsi, og hvis ja, hvor alvorlig er den?
 • Hvor langt på, er din graviditet?
 • Hvad er risikoen over for dig, mor, og din baby? Dette vil afhænge af sværhedsgraden af ​​din højt blodtryk og hvorvidt præeklampsi er til stede.

Hvis højt blodtryk forbliver mild og præeklampsi ikke udvikler

Der er normalt lille risiko. Regelmæssig kontrol af dit blodtryk og din urin for protein, samt kontrol for at se, hvordan din graviditet forløber, kan være alt der er nødvendigt, indtil den naturlige tidspunktet for fødslen. Kontrollen kan omfatte blodprøver og en ultralydsscanning for at se på, hvordan din baby vokser og at kontrollere blodgennemstrømningen fra moderkagen til barnet. Du kan blive fulgt op af en specialist (en fødselslæge). Du kan få brug medicin til at kontrollere dit blodtryk under din graviditet.

Hvis forhøjet blodtryk bliver alvorlige, eller hvis præeklampsi udvikler

Der er risiko for både dig, som mor, og din baby, hvis højt blodtryk bliver mere alvorlige, især hvis du udvikler svangerskabsforgiftning. Du vil normalt blive set hurtigt af en specialist, og du kan være indlagt på sygehus. Blodprøver kan foreslå at tjekke for at se, hvor meget dit blodtryk eller svangerskabsforgiftning påvirker dig. Den trivsel af din baby kan også kontrolleres ved hjælp af ultralyd scanning. En optagelse af dit barns hjertefrekvens kan udføres.

For stærkt forhøjet blodtryk, især hvis præeklampsi udvikler der ofte et dilemma. Hvis det høje blodtryk er forårsaget af graviditeten, den eneste kur er at levere din baby. Det kan være fint, hvis din graviditet er tæt på enden. Fødslen kan være fremkaldt eller dit barn kan blive født ved kejsersnit, hvis nødvendigt.

Dog kan en vanskelig beslutning skal foretages, hvis højt blodtryk eller svangerskabsforgiftning bliver svær tidligere i din graviditet. Medicin til at sænke blodtrykket kan ordineres for en stund. Dette kan give din graviditet at gøre yderligere fremskridt før levere din baby. Det bedste tidspunkt at inducere fødslen (eller levere ved kejsersnit) varierer afhængig af de faktorer, der er nævnt ovenfor.

Hvis du har svær svangerskabsforgiftning, kan medicinen magnesiumsulfat gives via en drop omkring det tidspunkt, at dit barn er leveret. Dette kan reducere din chance for at udvikle svangerskabsforgiftning.

Der er noget der tyder på, at regelmæssig lavdosis aspirin og kalktilskud kan medvirke til at forebygge præeklampsi hos nogle kvinder, der kan være en øget risiko for at udvikle det. Din specialist kan anbefale du tager en eller begge af disse. De vil være i stand til at diskutere det med dig i flere detaljer.

Yderligere hjælp og information

Handling på præeklampsi

PETS - præeklampsi samfund

Aktuelle artikler

 • Erektil dysfunktion (ED) betyder, at du ikke kan få en ordentlig erektion. De…
 • Urogenitale (GU) prolaps opstår, når den normale support strukturer for de…
 • Den kvindelige kondom er en effektiv præventionsmetode, hvis de anvendes…
 • Hypospadi er en abnormalitet i urinrøret og penis, der er til stede ved fødslen.…