Genital klamydia

Genital klamydia (lige benævnt klamydia fra nu af i denne indlægsseddel) er den mest almindelige seksuelt overførte infektioner i Storbritannien. Det bevirker ofte ingen symptomer, og kan blive videregivet til andre, uden at du realisere. Dog kan symptomer og komplikationer udvikle sig, hvis det efterlades ubehandlet. En kort kur af et antibiotikum rydder infektion i de fleste tilfælde.

Klamydia er en infektion forårsaget af en bakterie (kim) kaldes Chlamydia trachomatis. Hos kvinder, som regel chlamydiainfektion påvirker livmoderhalsen og livmoderen (livmoderen). Hos mænd, som regel det påvirker urinrøret i penis. Klamydia undertiden forårsager infektion i øjet, svælg og lunger.

Relaterede artikler

Genital klamydia. Hvordan får man klamydia, og hvor almindeligt er det?
Genital klamydia. Hvordan får man klamydia, og hvor almindeligt er det?

De fleste mennesker med klamydia få infektion ved at have sex med en inficeret person. Du kan blive smittet med klamydia, hvis du kommer i kontakt med sæden eller vaginal væsker en person, der har klamydia.

Omkring 1 i 20 seksuelt aktive kvinder i Storbritannien er smittet med klamydia. Det er mest almindelig hos kvinder under 25 år. (Ca. 1 i 12 kvinder i alderen 20 er smittet med klamydia.) Antallet af sager er steget kraftigt de seneste år. Mange kvinder er ikke klar over, at de er smittet, da det ofte forårsager ingen symptomer. Du kan blive smittet med klamydia i flere måneder, endog år, uden at vide det. Risikoen for infektion stiger med antallet af ændringer af seksuel partner. Iført et kondom under sex bidrager til at forebygge klamydia og andre seksuelt overførte infektioner.

Bemærk: du kan ikke fange klamydia fra kramme, kysse eller deling kopper eller bestik.

Ingen symptomer forekomme i omkring 7 ud af 10 smittede kvinder og 5 i 10 smittede mænd. Desuden kan du ikke have nogen symptomer, indtil flere uger (eller endda måneder) efter at være kommet i kontakt med klamydia.

Hvis symptomerne opstår hos kvinder, kan de omfatte:

 • Udflåd. Dette skyldes, at livmoderhalsen bliver betændt.
 • Smerter eller brændende, når du passerer urin.
 • Vaginal blødning eller pletblødning mellem menstruationerne. Især blødning efter du har sex.
 • Smerter eller ubehag i underlivet (bækken området), især når du har sex.

Hvis symptomerne opstår hos mænd, kan de omfatte:

 • Smerter eller brændende, når du passerer urin.
 • Udledning fra slutningen af ​​din penis.
 • Smerter eller ubehag i slutningen af ​​din penis.
Hvad er de almindelige symptomer på klamydia? Hvad er behandlingen for klamydia?
Hvad er de almindelige symptomer på klamydia? Hvad er behandlingen for klamydia?

Klamydia kan bekræftes ved en vatpind taget fra livmoderhalsen (livmoderhalsen) hos kvinder og fra urinrøret hos mænd. En vatpind er en lille kugle af vat på enden af ​​en pind, der bruges til at få slim og celler til at sende til laboratoriet for testning. Alternativt kan du blive bedt om at give en urinprøve. Dette er normalt fra første gang du passerer urin i dag. Urinen er testet for klamydia. Hvis du har haft anal eller oral sex, så du kan have en endetarmen eller hals svaber truffet. Testene for klamydia er kun ca 90% nøjagtige. Det betyder, at du rent faktisk kan få chlamydiainfektion selvom din test er negativ.

Du kan også rådes til at blive testet for andre seksuelt overførte infektioner.

Bemærk: livmoderhalskræft screeningstest ikke teste for klamydia.

Det er vigtigt, at behandlingen for klamydia bør påbegyndes straks. I nogle mennesker, hvor klamydia er stærkt mistænkt, kan det endda betyde, at starte behandlingen, før testresultaterne er tilgængelige. Hurtig behandling reducerer risikoen for komplikationer i fremtiden.

En kort kursus af et antibiotikum normalt rydder chlamydia infektion. Du skal fortælle lægen, hvis du er (eller kan være) gravid eller ammer. Dette kan påvirke valget af antibiotika. Du bør ikke have sex, indtil du og din sexpartner er færdig med behandlingen (eller i syv dage efter behandling med en enkelt dosis antibiotikum).

Bemærk: antibiotika kan forstyrre den kombinerede p-piller. Hvis du tager den kombinerede p-piller, bør du anvende alternative præventionsmetoder indtil syv dage efter efterbehandling et kursus af antibiotika.

Ja. Desuden bør andre seksuelle partnere inden for de foregående seks måneder også testes for infektion. Hvis du ikke har haft sex inden for de seneste seks måneder, så din seneste sexpartner skal testes og behandles dog længe siden forholdet var.

Hvis din seksuelle partner er smittet, og ikke behandles, så klamydia kan føres tilbage til dig igen efter du bliver behandlet.

I nogle tilfælde kan du ikke ønsker at kontakte partnere fra tidligere forhold. I disse tilfælde, så personalet på klinikken kan kontakte tidligere partnere for dig uden at afsløre dine oplysninger. Dette er fordi det er vigtigt, at alle, der er i risiko for infektion med klamydia er både identificeres og behandles.

Hvis du er smittet med klamydia, er det vigtigt, at du tager behandlingen, selvom du ikke har nogen symptomer på chlamydia infektion. Årsager til dette kan nævnes:

 • Infektionen kan spredes og forårsage alvorlige komplikationer (se nedenfor). Dette kan være måneder eller år efter at du først er smittet.
 • Du kan stadig overføre smitten til din seksuelle partner (e), selv om du ikke har symptomer.

Du behøver normalt ikke at have en anden test, hvis du har taget et antibiotikum korrekt. Men det er tilrådeligt at have en anden test for klamydia i følgende situationer:

 • Hvis du tror, ​​du har haft sex med en person med klamydia.
 • Hvis dine symptomer ikke forbedres efter behandling.
 • Hvis du havde ubeskyttet sex, før du er færdig med behandlingen.
 • Hvis venstre ubehandlet, kan infektionen alvorligt påvirke livmoderen og æggeledere - kaldet underlivsbetændelse (PID). Omkring 1 ud af 5 kvinder med klamydia udvikler PID. Dette kan udvikle sig pludseligt og forårsage feber og smerte. Det kan også udvikle sig langsomt over måneder eller år uden at forårsage symptomer (også kendt som tavse PID). Men over tid, kan ardannelse eller beskadigelse af æggelederne forekomme og kan forårsage:
  • Kronisk (vedvarende) bækkensmerter.
  • Svært at blive gravid (infertilitet).
  • Hvis du bliver gravid, har du en øget risiko for graviditet uden for livmoderen. En graviditet uden for livmoderen er, hvor graviditeten udvikler sig i en æggelederen og kan forårsage alvorlige livstruende problemer.
 • Risikoen for at udvikle visse komplikationer i graviditeten, såsom abort, for tidlig fødsel og dødfødsel, øges hos gravide kvinder med ubehandlet klamydia.
 • Hvis du har ubehandlet klamydia under fødslen, kan dit barn udvikle en chlamydia infektion i deres øjne eller lunge under fødslen.
 • Muligvis nedsat fertilitet hos mænd.
 • Reiters syndrom er en sjælden komplikation, der kan forekomme hos både mænd og kvinder. Dette forårsager gigt og øjenbetændelse. Det kan skyldes immunsystemet 'overreagere' til chlamydiainfektion i nogle tilfælde.

Risikoen for komplikationer er meget reduceret, hvis chlamydiainfektion behandles tidligt.

The National Chlamydia Screening Programme er blevet indført i England. Kvinder og mænd under 25 år, der er seksuelt aktive, bør nu tilbudt at have chlamydia screening foretaget hvert år, eller når du ændrer din sexpartner. Formålene med dette program er at opdage klamydia tidligt, så det kan behandles omgående. Det skulle reducere risikoen for overførsel og samtidig mindske risikoen for at udvikle komplikationer.

Visse andre grupper af mennesker er også anbefales at gennemgå screening for klamydia. For eksempel, hvis du har en partner med klamydia, hvis du har en anden kønssygdom, eller hvis du er en sæd eller æg donor.

Mænd vil blive bedt om at give en urinprøve, og kvinder kan enten give en urinprøve eller tage en vatpind. Kvinder kan tage vatpinden sig fra den nederste vagina.

Hvis du har mistanke om, at du har klamydia eller andre en seksuelt overført infektion, så se din læge eller kontakt din lokale genitourinary medicin (GUM) klinik. Du kan gå til den lokale GUM klinik uden en henvisning fra din egen læge. Du kan ringe til den lokale hospital eller sundhedsmyndighed og spørge, hvor den nærmeste klinik er. Det kan også være opført i telefonbogen under 'urogenitale Medicine ". Andre ressourcer kan nævnes:

FPA

Helpline: 0845 122 8690 Web: www.fpa.org.uk
Giver information og rådgivning om alle aspekter af prævention og seksuel sundhed.

Britisk organisation til seksuel sundhed og HIV (BASHH)

Web: www.bashh.org
En professionel forening, men deres hjemmeside indeholder kontaktoplysninger GUM klinikker.

Chlamydiae.com

Web: www.chlamydiae.com
Den omfattende reference og uddannelse site for klamydia og chlamydier. Af University of Southampton.

National klamydia screeningsprogram website

Web: www.chlamydiascreening.nhs.uk

Seksuel sundhed hotline

Tlf: 0800 567 123

Institut for sundheds - Information om klamydia

Web: www.dh.gov.uk / PolicyAndGuidance / HealthAndSocialCareTopics / Chlamydia / fs / en
Indeholder oplysninger om det nationale screening program til at opdage unge klamydia, der ikke har symptomer.

Aktuelle artikler