Genital herpes

Genital herpes er normalt en seksuelt overført infektion. Mange mennesker smittet med denne virus aldrig har symptomer, men kan stadig overføre infektionen til andre. Hvis der opstår symptomer, kan de variere fra en mild ømhed til smertefulde blærer på kønsdelene og omegn. En første episode af symptomer kan vare 2-3 uger, men kan være kortere. Tilbagevendende episoder af symptomer, så udvikle sig i nogle tilfælde fra tid til anden, men er normalt mindre alvorlig end den første episode. Antiviral medicin kan lette symptomer, når de udvikler sig. Nogle mennesker, der har hyppige gentagelser af symptomer tager antiviral medicin hver dag for at forhindre symptomerne i at udvikle sig.

Genital herpes er en infektion i kønsdelene (penis hos mænd, vulva og vagina hos kvinder) og det omkringliggende område af huden. Det er forårsaget af herpes simplex virus. Balder og anus kan også blive påvirket. Der findes to typer af herpes simplex virus:

 • Type 1 herpes simplex virus er den sædvanlige årsag til forkølelsessår omkring munden. Det medfører også op til halvdelen af ​​tilfælde af genital herpes.
 • Type 2 herpes simplex virus normalt kun forårsager genital herpes. Det kan nogle gange give forkølelsessår.

Resten af ​​denne indlægsseddel bare beskæftiger sig med genital herpes. (Se separat brochure kaldet Forkølelsessår for detaljer om herpes simplex infektion omkring munden.) Herpes simplex infektion kan også påvirke andre områder af kroppen. For eksempel er et herpes simplex-infektion, der udvikler sig på en finger almindeligvis kaldes en whitlow.

Relaterede artikler

 • Antiviral medicin til genital herpes
 • Tests for seksuelt overførte infektioner
 • Vulva cancer

Genital herpes er normalt videregivet af hud-mod-hud kontakt med nogen, der allerede er inficeret med virus. Den fugtige hud, linier munden, kønsdelene og anus er den mest modtagelige for smitte. Dette betyder, at virus er mest almindeligt videre ved at have vaginal, anal eller oral (mund-til-kønsorganer) køn, eller bare lukke genital kontakt med en inficeret person. For eksempel, hvis du har et forkølelsessår omkring munden, ved at have oralsex, kan du videregive den virus, der forårsager genital herpes.

Herpes simplex virus kan også indtaste gennem en klippe eller bryde i den ordinære huden på andre dele af kroppen: fingre / hænder, knæ, osv, hvis de er i kontakt med en anden persons inficerede område. Vi kalder det en whitlow når det er på fingrene.

Du er ikke sandsynligt, at re-inficere dig selv med din egen virus via utilsigtet berøring, eller at fange tilbage din egen virus fra en inficeret partner, på en anden del af din egen krop.

Første gang du er smittet med genital herpes simplex det kaldes den primære infektion. Dette kan, eller måske ikke, giver symptomer (beskrevet nedenfor). Efter en primær infektion, bliver virussen ikke udskilles fra kroppen, men ligger inaktiv (hvilende) i en nærliggende nerve. Hos nogle mennesker rejser rundt i virus 'aktiverer' fra tid til anden, og ned nerven til den nærliggende hud. Dette forårsager tilbagevendende symptomer på genital herpes, hvis den primære infektion var i kønsdelene, eller tilbagevendende forkølelsessår, hvis den primære infektion var omkring munden.

Det er almindeligt ikke at udvikle nogen symptomer

De fleste mennesker aldrig udvikler symptomer, når de er inficeret med virus. Mindst 8 ud af 10 personer med genital herpes simplex virus ved ikke, at de er smittet. (Eller, de kun har en kort anfald af meget milde symptomer, som ikke er anerkendt som genital herpes. F.eks bare en lille område kløe eller en lille rødt område, der snart går.) I sådanne mennesker, virus forbliver inaktiv (hvilende ) i roden af ​​en nerve, der leverer kønsorganer, men aldrig forårsager tilbagevendende episoder af symptomer. Men selv folk, der ikke får symptomer kan, på lejligheder, har virus i deres genitale område og derfor ikke være sygdomsfremkaldende for seksuelle partnere. I virkeligheden er dette hvor mange genital herpes simplex-infektioner videregives.

En første episode af symptomer

Genital herpes. Herpes virus Association.

Ved første du kan føle generelt utilpas med en mild feber og ømhed og smerter. Grupper af små, smertefulde blærer derefter vises omkring dine kønsorganer og / eller anus. De har tendens til at bryde ud i afgrøder over 1-2 uger. De blærer hurtigt brister og henvende sig til lavvandede, ømme sår. Kirtler i lysken kan hæve og føles som klumper i toppen af ​​dine ben. Det er almindeligt at have smerter, når du passerer urin, især hos kvinder.

Hos kvinder kan en udflåd forekomme. Kvinder kan også have blærer og sår på livmoderhalsen (halsen af ​​livmoderen på toppen af ​​skeden). Indersiden af ​​endetarmsåbningen kan også blive påvirket. De sår og vabler kan vare op til 10-20 dage, og derefter gradvist at helbrede og gå uden ardannelse.

Nogle gange mindre typiske symptomer opstår. For eksempel kan du bare have en lille rå område, et eller to små sår, eller bare et område, irritation med intet at se. Sommetider symptomerne vare blot et par dage.

Bemærk: nogle gange en første episode af symptomer forekommer måneder eller år efter at være først smittet. Dette er grunden til en første episode af symptomer kan opstå under en aktuel trofast seksuelt forhold. Du kan have været inficerede måneder eller år siden fra en tidligere sexpartner, der ikke indse, at de er smittet.

Det er ikke klart, hvorfor nogle smittede mennesker udvikler symptomer, nogle gør ikke, og nogle har en første episode af symptomer måneder eller år efter først at være blevet smittet. Det kan være noget at gøre med den måde, immunsystemet reagerer på virus i forskellige mennesker.

Tilbagevendende episoder af symptomer

Efter den første episode, opstår yderligere episoder af symptomer hos nogle mennesker fra tid til anden. Disse kaldes gentagelser. Det er ikke klart, hvorfor hvilende virus bryder ud fra tid til anden. Gentagelser tendens til at være mindre alvorlig og kortere end den første episode. Det er mere almindeligt at have 7-10 dage med symptomer med en gentagelse, i modsætning til de 10-20 dage af symptomer, der kan opstå under den første episode. De fleste mennesker ikke udvikler en feber og føler sig ikke specielt utilpas under en gentagelse. En snurren eller kløe i din genitale område i 12-24 timer kan indikere en gentagelse er begyndt. Tidsrummet mellem gentagelser er variabel.

Gentagelser tendens til at blive mindre med tiden. Hos personer, der har gentagelser, kan hyppigheden variere meget. Nogle mennesker har seks eller flere år. For andre er det mindre hyppigt end dette. I gennemsnit har en tendens folk til at have 4 til 5 gentagelser i løbet af de første to år efter den første episode. Nogle mennesker har ikke gentagelser på alle efter en første episode af symptomer. Nogle mennesker kan identificere nogle ting, der kan udløse en gentagelse. Sådanne udløser omfatter sollys, fysisk sygdom, overskydende alkohol eller stress. Hvis du kan identificere en udløser, kan det være nyttigt at forsøge at undgå det i fremtiden, hvis det er muligt.

Ja. En blister kan pensles med en læge eller sygeplejerske for at få en lille prøve at sende til laboratoriet. Dette kan bekræfte infektionen skyldes herpes simplex virus. Tests til at lede efter andre seksuelt overførte infektioner kan også ske på samme tid. Disse svaberprøve kan ske i en uro-genital medicin (GUM) klinikken og din læge kan henvise dig til en sådan klinik. Du kan også lave en aftale på de fleste GUM klinikker selv uden en henvisning fra din egen læge.

Generelle foranstaltninger, der kan hjælpe til at lette symptomer, når de opstår

 • Smertestillende medicin såsom paracetamol kan bidrage til at lette smerter.
 • Hvis det er smertefuldt, når du passerer urin, er det ofte mindre smertefuldt, hvis du passerer urin samtidig sidder i et varmt bad eller med vand, der flyder over området.
 • Anæstesi salve, som du kan købe på apotekerne (såsom lidocain 5%) kan lindre kløe eller smerte. Nogle mennesker også anvende salve omkring fem minutter før vandladning, hvis det er smertefuldt Note:. Nogle mennesker er følsomme (allergisk) over for anæstesi salver og salven derefter gør hudsymptomer værre. Anvende Vaseline ®, før vandladning kan være et nyttigt alternativ til anæstesi salve.
 • En ispose (is indpakket i et viskestykke), placeret over sår i 5-10 minutter kan være beroligende. Læg ikke is direkte på huden, da det kan forårsage en »ice brænde '.
 • Har masser at drikke. Dette kan bidrage til at gøre din urin mere fortyndet og kan gøre vandladning mindre smertefuldt.
 • Brug ikke parfumerede sæber, skumbad, osv., da disse kan irritere. Skånsom rengøring af sår med blot vat og almindelig eller saltvand er bedst. Skånsom tørring med en hårtørrer på sit laveste indstilling kan være mere komfortabel end med et håndklæde.
 • Nogle mennesker siger, at placere kold, bruges teposer mod sår beroligende.
 • Du bør undgå deling håndklæder eller eventuelle svampe eller ansigt klude med andre mennesker, da dette kan videregive infektionen.
 • Du bør undgå at have sex, indtil de sår og vabler har ryddet og / eller du har set en læge for opfølgning.
 • Når du genoptager seksuel aktivitet efter en episode har ryddet, kan et smøremiddel hjælpe, så nogle mennesker finder friktionen for at have sex kan udløse en gentagelse.

Antiviral medicin

Antiviral medicin ikke rydde virus fra kroppen. Det virker ved at stoppe virus i at formere. Antivirale lægemidler omfatter: aciclovir, famciclovir og valaciclovir. Antiviral medicin er mest nyttigt for en første episode af symptomer. Det reducerer sværhedsgraden og varigheden af ​​symptomer, hvis den er startet inden for fem dage symptomerne starter. En fem-dages kursus for behandling er normalt, men kan forlænges med et par dage, hvis vabler stadig formgivning.

Antiviral medicin må ikke være nødvendigt at behandle gentagelser. Dette skyldes, at symptomerne ofte meget mildere end den første episode, og som regel sidste blot et par dage. Men hvis du har tendens til at få dårlige symptomer under gentagelser, så et kursus af medicin kan være nyttig. For at reducere varigheden og sværhedsgraden af ​​en gentagelse, start den medicin, så snart symptomerne begynder. Nogle læger ordinere antiviral medicin, som du kan holde sig hjemme og kan starte på det første tegn på en gentagelse. Behandlingen påbegyndes tidligt kan bidrage til at reducere sværhedsgraden af ​​dine symptomer.

Hvis du har hyppige gentagelser, en mulighed er at tage antiviral medicin hver dag. I de fleste mennesker, der tager medicin hver dag, er gentagelser enten stoppet helt eller deres hyppighed og sværhedsgrad er stærkt reduceret.

Når du har symptomer (under en primær episode eller fornyet)

Herpes simplex virus er meget smitsom, når blærer er til stede. Der er en stor chance for at overføre virus, hvis du har sex. Du bør ikke have sex fra tid symptomerne først starte, før de er helt overstået. Hvis du har sex, kan bruge kondom ikke fuldt ud beskytter mod at videregive virus, da kondomet kun beskytter det område, der er dækket.

Når du ikke har symptomer (som er det meste af tiden)

Det er mindre sandsynligt, at du vil passere virus på, når du har sex. Dog vil nogle virus være til stede på det genitale hudoverfladen fra tid til anden, men sjældent. Så der er stadig en lille chance for, at du kan videregive den virus, når du har sex, når du ikke har symptomer. Det er bedst at diskutere ting med din sexpartner. Bruge kondom hver gang du har sex menes at mindske risikoen yderligere. Dog kan bruge kondom ikke helt stoppe chancen for at overføre virus. Også folk, der tager antiviral medicin langsigtet for at forhindre gentagelser har en nedsat risiko for at overføre virus.

Bemærk: Hvis din seksuelle partner har allerede den samme virus, så kan du ikke re-inficere hinanden. Din partner kan være inficeret, men måske ikke har symptomer. Det kan være nyttigt at diskutere tingene med en læge eller sygeplejerske på et GUM klinik.

I et lille antal mennesker infektionen kan sprede sig til andre områder af huden på kroppen. Indimellem bliver de blærer inficeret af bakterier (andre bakterier) til at forårsage en spredning hudinfektion Note:. Genital herpes ikke beskadiger livmoderen (livmoderen), eller forårsage infertilitet. Heller ikke det forårsage kræft i livmoderhalsen.

Hvad er genital herpes? Hvordan får man genital herpes?

En specialist vil normalt rådgive om hvad man skal gøre, hvis du udvikler genital herpes, mens du er gravid, eller hvis du har tilbagevendende genital herpes og blive gravid. Dette er fordi der kan være en chance for at overføre infektionen til din baby.

En første episode af genital herpes, mens du er gravid

Hvis du udvikler en første episode af genital herpes inden for de sidste seks uger af din graviditet, eller omkring tidspunktet for fødslen, er risikoen for at overføre virus til din baby højeste (der er omkring en 4 i 10 chance). Barnet kan udvikle en meget alvorlig herpes-infektion, hvis han eller hun er født med en vaginal fødsel.

Derfor, i denne situation din specialist er tilbøjelige til at anbefale, at du har et kejsersnit levering. Dette vil i høj grad mindske risikoen for, at barnet kommer i kontakt med virus (hovedsagelig i vabler og sår omkring dine kønsorganer). Infektion af barnet er så sædvanligvis (men ikke altid) forhindres.

Men hvis du beslutter dig mod en kejsersnit og vælge en vaginal fødsel, specialist er tilbøjelige til at anbefale, at du får antiviral medicin (normalt aciclovir). Det gives intravenøst ​​(ind i dine blodårer) i løbet af din arbejdskraft og fødsel. De kan også foreslå, at antiviral medicin bør gives til din baby efter at han eller hun er født.

Hvis du udvikler en første episode af herpes-infektion i de første stadier af din graviditet, er der en risiko for spontan abort. Men hvis du ikke aborterer, så vil der ikke være nogen skade på din baby.

Så længe der er to måneder mellem din fange virus og fødslen af ​​dit barn, en normal vaginal fødsel vil sandsynligvis være sikkert for barnet. Dette skyldes, at der vil være tid for antistoffer til at danne og blive videregivet til barnet for at beskytte det, når det bliver født. Specialisten kan anbefale, at du skal behandles med antiviral medicin på tidspunktet for infektion. Dette hjælper sår til at klare hurtigt. Derudover rådgiver nogle læger, som du bør tage antiviral medicin i de sidste fire uger af graviditeten for at forhindre en gentagelse af herpes på tidspunktet for fødslen. Men dette er ikke rutine, og fordele og ulemper ved at tage antiviral medicin i de sidste fire uger af graviditeten bør drøftes med dig af din specialist.

Hvis du har tilbagevendende genital herpes, og bliver gravid

Hvis du har tilbagevendende episoder af genital herpes, er risikoen for dit barn er lav. Selv hvis du har en episode af blærer eller sår under fødslen, er risikoen for dit barn at udvikle en alvorlig herpes-infektion er lav. Dette er fordi du videregive nogle antistoffer og immunitet til barnet i løbet af de sidste to måneder af graviditeten.

Men der er en vis debat om, hvad der er bedst, hvis du har en tilbagevendende episode af sår eller blærer under fødslen. Nogle læger kan anbefale et kejsersnit. Dog er den nationale institut for sundhed og Clinical Excellence (NICE), at et kejsersnit ikke behøver at blive tilbudt til en kvinder med en gentagelse. Også, Royal College of Obstetricians og Gynækologer ikke rutinemæssigt anbefale et kejsersnit, hvis der er blærer eller sår på grund af en tilbagevendende herpes episode på tidspunktet for fødslen. Igen, dette er fordi barnet er tilbøjelige til at have en vis immunitet over for virussen og chancen for barnet udvikler en alvorlig herpes-infektion er lav. Hvis du har en tilbagevendende episode, hvor du går ind arbejdskraft, bør du diskutere dine muligheder med din specialist, og sammen beslutte den bedste måde at dit barn skal leveres.

Et andet diskutabelt punkt er, om antiviral medicin skal tages i de sidste fire uger kører op til fødsel. Dette kan hjælpe til at forhindre en gentagelse af vabler under fødslen. Igen, vil din specialist være i stand til at rådgive om fordele og ulemper.

Sammenfattende

En første episode af herpes omkring tidspunktet for fødslen kan være alvorlige for barnet og et kejsersnit er normalt anbefales. I enhver anden situation - en tidligere primær infektion eller en historie af tilbagevendende episoder - risikoen for barnet er lav, og din specialist vil rådgive om mulige løsninger.

Hvis du har mistanke om, at du har genital herpes eller andre seksuelt overførte sygdomme, så se din læge eller kontakt din lokale GUM klinik. Du kan gå til den lokale GUM klinik uden en henvisning fra din egen læge. Den nærmeste klinik kan være opført i telefonbogen under "Urogenitale Medicine".

Yderligere hjælp og information

Herpes virus forening

Aktuelle artikler