Forebyggelse steroid-induceret osteoporose

En af de bivirkninger af at tage steroidtabletter på lang sigt (i tre måneder eller mere) er en øget risiko for at udvikle osteoporose (udtynding af dine knogler). Dette er kendt som steroid-induceret osteoporose. Ved hjælp af en høj-dosis Steroidinhalatorer på lang sigt kan også være en risiko. Forskellige ting kan gøres for at reducere din risiko for at udvikle steroid-induceret osteoporose. Disse omfatter livsstil foranstaltninger såsom rygestop, reducere dit alkohol indtag og øge din motion niveauer. Du bør også sørge for, at du har tilstrækkelige mængder af calcium og D-vitamin og undertiden kosttilskudstabletter kan være nødvendig. Medicin for at forhindre steroid-induceret osteoporose kan også blive ordineret for nogle mennesker Bemærk:. Aldrig stoppe eller reducere din steroid behandling, medmindre din læge fortæller dig at gøre det.

Bone er lavet af kollagen fibre (hårde, elastiske fibre) og mineraler (grynet, hårdt materiale). Det er en levende væv, og indeholder celler, der gør, mug og resorberer (tage back up) knogle. I første omgang, da du vokser, knogledannelse overstiger knogleresorption. Men som du bliver ældre, det vender, og efter ca 45 år, begynder du at miste en vis mængde af knogle materiale. Dine knogler bliver mindre tæt og mindre stærke. Mængden af ​​knogletab kan variere. Hvis du har en masse af knogletab, så har du knogleskørhed. Hvis du har knogleskørhed, kan dine knogler brækker lettere end normalt, især hvis du har en skade, såsom et fald. Hvis du har en mildere grad af knogletab, er dette kendt som osteopeni.

Relaterede artikler

Alle mænd og kvinder har en vis risiko for at udvikle knogleskørhed, når de bliver ældre, især over en alder af 60 år. Kvinder er mere udsatte end mænd, fordi de mister knoglevæv hurtigere, især efter overgangsalderen, når deres indhold af østrogen falder. (Østrogen er et kvindeligt hormon og hjælper med at beskytte mod knogletab.)

Følgende situationer kan også føre til overdreven knogletab og så øge din risiko for at udvikle osteoporose. Hvis du:

 • Er en kvinde, og du havde din overgangsalderen, før de fylder 45 (a tidlig overgangsalder).
 • Har allerede haft en knoglebrud efter et mindre fald eller bump.
 • Har en stærk familie historie af osteoporose. (Det vil sige, en mor, far, søster eller bror påvirket.)
 • Har et body mass index (BMI) på 19 eller mindre. (Det vil sige, du er meget undervægtig.) For eksempel, hvis du har anoreksi. I denne situation din niveauer af østrogen er ofte lave i lange perioder, og kombineret med en dårlig kost, kan det påvirke dine knogler.
 • Er en kvinde, og din perioder stoppe i seks måneder til et år eller mere, før tidspunktet for din overgangsalderen. Dette kan ske af forskellige årsager - for eksempel over-udøver eller over-slankekure.
 • Har taget eller tager et steroid medicin (såsom prednisolon) i tre måneder eller mere. For eksempel er langsigtede kurser af steroider undertiden nødvendig for at kontrollere gigt eller astma.
 • Er ryger.
 • Har en alkohol indtag af mere end 3-4 enheder om dagen. (Se separat brochure kaldet Anbefalede sikre grænser for alkohol for oplysninger om, hvad en enhed af alkohol er.)
 • Mangel calcium og / eller D-vitamin (grundet en dårlig kost og / eller lidt eksponering til sollys).
 • Har aldrig taget regelmæssig motion, eller har ført en stillesiddende livsstil (især i teenageårene).
 • Har eller har haft, visse medicinske tilstande. For eksempel kan en overaktiv skjoldbruskkirtel, cøliaki, Cushings syndrom, Crohns sygdom, kronisk nyresvigt, leddegigt, kronisk leversygdom, type 1-diabetes eller enhver tilstand, der forårsager dårlig mobilitet.
Forebyggelse steroid-induceret osteoporose. Forståelse knogler og osteoporose.
Forebyggelse steroid-induceret osteoporose. Forståelse knogler og osteoporose.

Osteoporose normalt udvikler sig langsomt over flere år uden symptomer. Men efter en vis mængde af knogletab, kan følgende forekomme.

Et knoglebrud efter en mindre skade, såsom et fald

Dette er ofte det første tegn, eller tegn på, at du har knogleskørhed. Hvis du har osteoporose, den kraft af en simpel falde til jorden (fra højden af ​​en standard stol eller mindre) er ofte nok til at brække en knogle. En simpel falde til jorden som denne normalt ikke forårsage en fraktur i en person uden osteoporose. Et knoglebrud efter en mindre skade som denne er kendt som en skørhedsfraktur.

Skrøbelighed frakturer er mest almindeligt i hofte, håndled og ryghvirvler (knogler, der udgør rygraden). En brækket knogle i en ældre person kan have alvorlige konsekvenser i nogle mennesker. For eksempel er omkring halvdelen af ​​de mennesker, der har et hoftebrud i stand til at leve uafhængigt bagefter på grund af permanente motoriske problemer.

Tab af højde, vedvarende rygsmerter og foroverbøjet (foroverbøjet) kropsholdning

Disse symptomer kan opstå, hvis du udvikler et eller flere brækkede ryghvirvler. En ryghvirvel ramt af osteoporose kan fraktur selv uden et fald eller en betydelig kraft på det. Den ryghvirvler kan blive mast med vægten af ​​din krop. Hvis alvorlig, kan en bøjet fremad kropsholdning påvirke din evne til at gå om dine sædvanlige daglige aktiviteter og kan også påvirke din vejrtrækning, som dine lunger har mindre plads til at ekspandere inden for dit bryst.

Steroider kan tages til at behandle mange forskellige betingelser. De arbejder primært ved at reducere inflammation og således anvendes til behandling af forskellige tilstande, hvor inflammation opstår. For eksempel: nogle autoimmune sygdomme, visse typer af muskler, hud og ledsygdomme, astma, mv Steroider også brugt til at behandle visse kræftformer. Udsigterne (prognose) for en række sygdomme er forbedret, til tider voldsomt, da steroider blev tilgængelige.

Steroider er undertiden kaldes kortison eller kortikosteroider. De kan tages på mange måder. For eksempel, som tabletter gennem munden, via inhalatorer til at levere steroid ind i dine lunger eller ved cremer gnide på din hud. Langsigtet steroid medicin er nødvendig for at behandle nogle betingelser og holde symptomer under kontrol. Desværre kan denne langtidsbehandling have bivirkninger. Der er ofte en balance mellem risikoen for bivirkninger mod de symptomer og skader, der kan skyldes nogle sygdomme, hvis de ikke behandles med steroider Note:. Langtidsbehandling med lavdosis steroidinhalatorer eller steroid hudcremer ikke bære samme risiko for alvorlige bivirkninger som langtidsbehandling med steroid tabletter.

Prednisolon er den fælles steroid ordineret tablet. Se separat brochure kaldet orale steroider som diskuterer disse i flere detaljer. Det går også igennem de mulige bivirkninger ved behandling med steroidtabletter. Dexamethason er en anden steroid, der undertiden ordineret.

En af de bivirkninger af at tage et steroid medicin på lang sigt er, at det kan øge din risiko for at udvikle osteoporose. Den steroid sænker knogletæthed og øger din risiko for at udvikle en skørhedsfraktur.

Hvis osteoporose menes at skyldes til dels, at tage et steroid medicin, er det kendt som steroid-induceret osteoporose. Faktisk er brugen af ​​steroid medicin en af ​​de førende årsager til osteoporose. Mellem 3 og 5 i 10 mennesker, der tager steroid medicin på lang sigt vil udvikle en skørhedsfraktur grund af osteoporose, hvis der ikke gøres noget for at forhindre dette.

I almindelighed, når vi taler om steroid medicin, der kan forårsage steroid-induceret osteoporose taler vi om langtidsbehandling (i tre måneder eller mere) med prednisolon tabletter. Som nævnt ovenfor omfatter langtidsbehandling med steroid cremer ikke bære de samme risici af steroid-induceret osteoporose. Dog kan langvarig brug af høje doser af inhalerede steroider også øge din risiko for at udvikle steroid-induceret osteoporose. Af denne grund er den dosis af steroid i en inhalator normalt holdes på et minimum, så det er bare høj nok til at holde din astma eller andre respiratoriske problemer under kontrol.

Bemærk: hvis du tager langsigtede højdosis steroidinhalatorer, skal din drøfte din risiko for at udvikle osteoporose med din læge. Resten af ​​denne indlægsseddel fokuserer på langtidsbehandling med steroid tabletter.

Hvis du tager langsigtede steroidtabletter, kan din risiko for at udvikle steroid-induceret osteoporose variere afhængigt af din individuelle situation. For eksempel om eller ikke din alder, dit køn, du har haft en tidligere skørhedsfraktur eller andre risikofaktorer for osteoporose, som du måtte have.

Hvis du har taget steroidtabletter i tre måneder eller mere, eller hvis du er på grund af at starte et kursus af langsigtede steroidtabletter, kan lægen foreslå, at du har en speciel scanning af dine knogler, der kaldes en DEXA scanning. DEXA står for dual-energy X-ray absorptiometri. Det er en scanning, der bruger specielle røntgenapparater at kontrollere din knogletæthed og se efter eventuelle tegn på osteoporose. Knogletætheden er lav i osteoporose. Afhængigt af resultaterne af denne scanning, og alle andre risikofaktorer, som du måtte have, vil din læge være i stand til at bestemme din risiko for at udvikle steroid-induceret osteoporose. Dette vil blive brugt til at beslutte, om du har brug for behandling med medicin for at forhindre det (se nedenfor).

Visse grupper af mennesker kan ikke have en DEXA scanning, før du foretager en beslutning om at starte behandling for at forhindre steroid-induceret osteoporose. For eksempel. Ældre, eller dem, der har haft en tidligere skørhedsfraktur Dette er fordi deres alder og / eller det faktum, at de har haft en tidligere skørhedsfraktur sætter dem i øget risiko for at have en skørhedsfraktur hvis de tager langsigtede steroider, uanset hvad deres knogletæthed er.

Der er en række ting, der kan gøres for at reducere din risiko for at udvikle steroid-induceret osteoporose, hvis du tager steroidtabletter i tre måneder eller mere. Disse kan være ting, du kan ændre dig selv i form af din livsstil, samt behandling med medicin eller andre foranstaltninger, som lægen kan tyde.

Stop med at ryge, begrænsning alkoholindtagelse og motionere mere

Visse livsstilsfaktorer (som beskrevet i listen ovenfor) kan øge nogen risiko for at udvikle osteoporose. Hvis du allerede har én risikofaktor for osteoporose (at være på langsigtede steroidtabletter), så er det især vigtigt at forsøge at reducere dit antal af andre risikofaktorer.

Hvem er i risiko for knogleskørhed? Hvad er symptomerne og problemer knogleskørhed?
Hvem er i risiko for knogleskørhed? Hvad er symptomerne og problemer knogleskørhed?

Kemikalier fra tobak kan komme ind i din blodbanen og kan påvirke dine knogler, hvilket gør knogletab værre. Hvis du ryger, bør du forsøge at gøre alt for at stoppe. Også, bør du prøve at skære ned på dit alkohol indtag, hvis du drikker mere end 3-4 genstande alkohol dagligt. Separate foldere kaldet Tips til at hjælpe dig med at stoppe med at ryge og alkohol og alkoholindtagelse give yderligere oplysninger.

Motion kan medvirke til at forebygge knogleskørhed. Det trækker og trækker på knoglerne ved dine muskler under træning bidrager til at stimulere knogle-making celler og styrker dine knogler. Regelmæssig vægtbærende motion hele livet er bedst, men det er aldrig for sent at starte. Det betyder øvelse, hvor dine fødder og ben bære din krops vægt, såsom rask gang, aerobic, dans, løb, osv. For ældre mennesker, en regelmæssig gåtur er en god start. Men jo mere energisk motion, jo bedre. For mest gavn, bør du motionere regelmæssigt - sigter efter mindst 30 minutters moderat motion eller fysisk aktivitet mindst fem gange om ugen. Overdreven motion som maratonløb kan ikke være så god. (Bemærk: fordi svømning er ikke vægtbærende motion, er det ikke så godt for at forebygge knogleskørhed.)

Muskel styrke øvelser er også vigtige. De hjælper til at give styrke til de understøttende musklerne omkring knogler. Dette bidrager til at øge tone, forbedre balancen, osv., som kan hjælpe med at forhindre dig i at falde. Eksempler på muskel styrke øvelser omfatter armbøjninger og vægtløftning, men du behøver ikke nødvendigvis at løfte vægte i et motionscenter. Der er nogle enkle øvelser, som du kan gøre derhjemme.

En separat folder kaldet Fysisk aktivitet for sundhed giver flere detaljer om motion.

Sikre en hensigtsmæssig calcium og D-vitamin

Calcium og D-vitamin er vigtigt for knogle sundhed. Din krop har brug tilstrækkelige forsyninger af D-vitamin for at absorbere (optage) calcium, du spiser eller drikker i din kost. Hvis du er på steroidtabletter i tre måneder eller mere, kan din risiko for steroid-induceret osteoporose også reduceres ved at sikre din krop har nok calcium og D-vitamin

Den anbefalede daglige indtag for calcium i voksne over 50 år er mindst 1.000 mg per dag. Alle i alderen over 50 år bør også tage sigte for tilstrækkelige mængder af D-vitamin dagligt (800 IE). Protein er også vigtigt i din kost og et gram om dagen af ​​protein pr kilogram kropsvægt anbefales. Kort fortalt:

Calcium - du kan få 1.000 mg calcium lettest ved:

 • Drikke en pint af mælk om dagen (dette kan omfatte letmælk eller skummetmælk), PLUS
 • Spise 50 g (2 oz) fast ost, såsom Cheddar eller Edam, eller et gryde med yoghurt (125 g) eller 50 g sardiner.

Brød, calcium-berigede sojamælk, nogle grøntsager (grønkål, okra, spinat og brøndkarse), og nogle frugter (tørrede abrikoser, tørrede figner, og blandet skræl) er også gode kilder til calcium. Smør, fløde, og bløde oste indeholder ikke meget calcium.

Vitamin D - der er kun nogle få fødevarer, der er en god kilde til vitamin Ca. 115 g (4 oz) af kogt laks eller kogt makrel giver 400 IU vitamin D. Den samme mængde D-vitamin kan også opnås fra 170 g (6 oz) af tunfisk eller 80 g (3 oz) for sardiner (begge dåse i olie). D-vitamin er også lavet af kroppen efter udsættelse for solen. De ultraviolette stråler i solskin udløse din hud til at gøre D-vitamin

Medmindre din læge er sikker på, at du har et tilstrækkeligt indtag af calcium og har nok D-vitamin, kan de fastsætte calcium og D-vitamintilskud, hvis du tager langsigtede steroidtabletter. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du skal have calcium eller D-vitamintilskud, så spørg din praksis sygeplejerske eller læge.

Tag den minimale dosis af steroider muligt for kortest tid

Generelt, jo højere dosis af steroidtabletter taget på lang sigt, jo højere din risiko for at udvikle en skørhedsfraktur. Men at sige, at der ikke er virkelig en sikker dosis af steroidtabletter fordi selv lave doser kan øge din risiko for knoglebrud. Tal med din læge om dosis af steroid tabletter, du tager. Kunne mængden af ​​steroid reduceres? Er der en anden måde at steroid medicin kan tages snarere end som tabletter ved munden? For eksempel kan steroider anvendes på huden eller indåndes i lungerne være muligt at behandle visse betingelser. Tager steroid medicin på en anden måde kan bidrage til at reducere effekten af ​​steroider på dine knogler.

Hvor længe et kursus i steroidtabletter har du brug for? Du bør også diskutere dette med din læge. Behandlingsforløbet bør være så kort som muligt. Men som allerede nævnt ovenfor, er der ofte en balance mellem risikoen for bivirkninger fra at tage steroidtabletter mod de symptomer og skader, der kan skyldes nogle sygdomme, hvis de ikke bliver behandlet med steroider.

Behandling med medicin kan være nødvendig for nogle mennesker

Hvis du har haft en tidligere skørhedsfraktur, vil du normalt blive tilbudt behandling med medicin for at forhindre steroid-induceret osteoporose, hvis du er ordineret langsigtede steroidtabletter (se nedenfor for detaljer af brugte lægemidler). Dette er uanset din alder. Hvis du er en ældre person, vil du som regel også blive tilbudt forebyggende behandling med medicin, selvom du ikke har haft en tidligere skørhedsfraktur.

Ellers vil hvorvidt forebyggende behandling med medicin blive foreslået, kan afhænge af dine knogletæthed aflæsninger, hvis du har en DEXA scanning og / eller andre risikofaktorer for osteoporose, som du måtte have. Din læge vil være i stand til at rådgive om din sag.

De anvendte lægemidler er som regel fra en gruppe kaldet bisfosfonater. De omfatter alendronat (den oftest anvendte), risedronat og etidronate. De arbejder på knogle-making celler. De kan hjælpe til at genskabe nogle tabte ben, og hjælpe med at forhindre yderligere tab af knoglemasse.

Læs informationsark, der kommer med medicin, som du har brug for at følge anvisningerne nøje på, hvordan at tage et bisfosfonat. For eksempel skal du til at tage bisfosfonat tabletter, mens du sidder op og med masser af vand, da de kan forårsage irritation af spiserøret (spiserøret). Dette kan føre til fordøjelsesbesvær-type symptomer såsom halsbrand eller synkebesvær. Andre bivirkninger kan omfatte diarré eller forstoppelse. Også, bør du ikke tage bisfosfonater samtidig som fødevarer.

En sjælden bivirkning fra bisfosfonater er en tilstand kaldet knoglenekrose i kæben. Denne tilstand kan resultere i alvorlige skader på kæbebenet. Så hvis du tager et bisphosphonat, hvis du oplever smerter, hævelse eller følelsesløshed i kæben, en tung kæbe følelse eller løse tænder, skal du fortælle det til din læge. Du bør også børste og tandtråd dine tænder regelmæssigt og gå til regelmæssig tandpleje check-ups, mens de tager et bisphosphonat. Fortæl din tandlæge, at du tager et bisphosphonat Note:. Risikoen for osteonekrose af kæben er lav i mennesker, der tager bisfosfonat tabletter til at hjælpe til at forhindre steroid-induceret osteoporose. Det er større hos personer med cancer, som behandles med bisfosfonater intravenøst ​​(i en vene).

Calcium og D-vitamin er normalt ordineret af lægen på samme tid som et bisphosphonat, medmindre de er sikre på, at du allerede får tilstrækkeligt indtag.

Hvis du ikke er i stand til at tage et bisfosfonat (for eksempel, hvis du har et mavesår), eller du har alvorlige bivirkninger fra dem, vil en specialist normalt rådgive om alternativ behandling.

Behandling med lægemidler for at forhindre steroid-induceret osteoporose sædvanligvis fortsættes, indtil steroidbehandling kan stoppes.

Du kan også træffe foranstaltninger til at hjælpe med at forhindre dig i at falde, og for at bryde en knogle:

 • Tjek dit hjem for farer såsom ujævne tæpper, efterstillede ledninger, glatte gulve, etc.
 • Regelmæssig vægtbærende motion kan medvirke til at forebygge fald (som beskrevet ovenfor).
 • Er dit syn og hørelse så godt som muligt? Har de brug for kontrol? Har du brug for briller eller et høreapparat?
 • Pas på at gå ud i frostvejr.
 • Tager du noget medicin, der kan gøre dig døsig eller som kan sænke dit blodtryk for meget og øger din risiko for fald? Kan de ændres? Du kan diskutere dette med din læge.
 • Hoftebeskyttere kan også hjælpe i nogle mennesker. Det er særlige beskyttere, som du bærer over dine hofter, og disse har til formål at afbøde dine hofter hvis du har et fald.

Hvis du har haft et fald, eller har svært ved at gå, kan du blive rådet til at have en formel falls risikovurdering. Dette indebærer forskellige ting såsom en fysisk undersøgelse, tjekke din syn, hørelse, og evnen til at gå, gennemgå din medicin, og gennemgå dit hjem omstændigheder. Efter denne, eventuelt er nogle mennesker tilbydes ting såsom en muskel styrke og balance program eller anbefalinger om hvordan man kan reducere potentielle farer i deres hjem.

Aktuelle artikler