Calciumpyrophosphat deposition - inklusive pseudogout

Calciumpyrophosphat (CPP) er et stof, der produceres i brusken i leddene. Det kan blive deponeret som krystaller på fælles væv. Dette kaldes calciumpyrophosphat deposition (CPPD). CPPD kan forårsage en række problemer, hvoraf de mest kendte er pseudopodagra. Dette er næsten identisk med gigt, der forårsager anfald af smerte og hævelse i et eller flere led. Nogle mennesker får skader på leddet, der forårsager en form for langsigtet gigt. CPPD kan forårsage nogen symptomer og er undertiden samlet op på et røntgenbillede gjort for en uafhængig tilstand. I modsætning gigt, er der ingen særlig behandling for pseudopodagra. Rest, isposer og anti-inflammatoriske smertestillende er de vigtigste former for behandling.

CPP krystaller kan blive aflejret på brusk og forskellige andre væv i og omkring leddene. Dette er kendt som CPP deposition (CPPD). Nogle mennesker har CPPD på brusken, der dækker deres samlinger. Dette er kendt som chondrocalcinosis (CC). Det kan forårsage nogen symptomer, men kan afhentes på en X-ray. Andre mennesker kan få et anfald af ledsmerter og hævelse identisk med gigt. Dette kaldes pseudogigt eller akut CPP krystal gigt. Der er også en langsigtet tilstand kaldet kronisk CPP krystal inflammatorisk gigt. Nogle mennesker med slidgigt (OA) bliver CPPD, og når dette medfører symptomer, er det nævnt som OA med CPPD.

Relaterede artikler

Hvorfor CPP krystaller dannes?

Der kan være mange grunde til CPP danner krystaller, som afvikler på væv i og omkring leddene.

Nogle mennesker arver et defekt gen, som gør dem mere tilbøjelige til at udvikle CPP krystaller i leddene.

Flere forhold kan udløse krystal formation, herunder:

 • Mangel på væske (dehydrering).
 • Et angreb af en alvorlig sygdom.
 • Overaktivitet af biskjoldbruskkirtlerne ( hyperparathyroidisme ).
 • Langvarig brug af steroid medicin.
 • Nedsat funktion af skjoldbruskkirtlen ( hypothyroidisme ).
 • Enhver årsag til arthritis.
 • Hæmokromatose (en sygdom, der forårsager for meget jern i kroppen).
 • Wilsons sygdom (en arvelig sygdom, der forårsager en ophobning af kobber i kroppen).
 • Akromegali (en sygdom forårsaget af en øget niveau af væksthormon i kroppen).
 • Dialysebehandling.
 • Operation eller skade.
 • Lavt magnesium i blodet (hypomagnesæmi).

CPPD er mere almindelige, som man bliver ældre. X-ray undersøgelser viser, at over halvdelen af ​​personer over 80 år har forandringer typiske for CPPD. Et engelsk undersøgelse beregnet, at 7-10 mennesker ud af 100 over 60 år har CC. Mænd og kvinder er lige påvirket.

Tal fra Europa tyder på at der hvert år omkring 1 ud af 100.000 mennesker lider et akut anfald af pseudopodagra,

CPP krystaller, som ophobes på brusk (CC) kan forårsage nogen symptomer, men kan bare blive samlet op på en X-ray.

Akut CPP krystal gigt eller pseudopodagra kan forårsage nøjagtig de samme symptomer som gigt. Således vil der være smerte, varme, rødme og hævelse af et eller flere led. Enhver fælles kan være involveret, men knæene er mest berørt, efterfulgt af håndled, skuldre, ankler, hænder og fødder.

Kronisk CPP krystal arthritis ligner OA. Det forårsager langsigtet skade på leddene, med smerter og stivhed. Knæ, hofter, skuldre og håndled er oftest ramt.

Calciumpyrophosphat deposition - inklusive pseudogout. Gigt forskning Storbritannien.
Calciumpyrophosphat deposition - inklusive pseudogout. Gigt forskning Storbritannien.

Røntgenstråler kan være nyttige. Showet skygger, der ligner lige linjer er typiske for CC. Scans kan også være nyttige. Ser man på ledvæske, der er blevet fjernet med en sprøjte og kanyle under mikroskop kan vise typiske CPP krystaller.

Tests kan være nødvendig for at udelukke andre årsager.

Hvad kunne det være?

Der er flere andre betingelser, der kan forårsage ledsmerter og hævelse. Disse omfatter gigt, infektion ( septisk arthritis ), osteoarthritis og rheumatoid arthritis.

CC som producerer ingen symptomer behøver ikke nogen behandling.

Pseudogout ikke kan helbredes, men behandling er tilgængelig til at lindre symptomerne indtil angrebet afregner. Isposer og hvile kan være nyttige. smertestillende og anti-inflammatoriske lægemidler er normalt gives til at hjælpe den smerte og inflammation. Andre behandlinger undertiden forsøgt omfatter dræning væske med en sprøjte og kanyle, indsprøjtning steroid væske ind i de fælles og tager steroidtabletter.

Kronisk CPP krystal arthritis er normalt behandles på samme måde som pseudopodagra med smertestillende og anti-inflammatoriske medicin. Anden medicin forsøgte kaldes colchicin, methotrexat og hydroxychloroquin.

Angreb af pseudopodagra normalt bosætte sig i omkring ti days.Chronic CPP krystal gigt kan forårsage langsigtede ledskader og vanskeligheder med mobility.If CPDD er forårsaget af en anden sygdom, vil alvoren afhænge af den underliggende tilstand.

I modsætning gigt, er der ingen behandling eller kost, der kan forhindre dannelsen af ​​CPP krystaller. Hvis en underliggende tilstand forårsaget en episode af pseudopodagra (f.eks dehydrering eller lav magnesium niveauer), kan behandle dette forhindre yderligere angreb.

Ligesom OA, kan skader fra kronisk CPP krystal gigt begrænses ved at holde din vægt normal og få en moderat mængde motion.

Yderligere hjælp og information

Gigt forskning UK

Aktuelle artikler