Åreknuder

Ca. 3 ud af 10 voksne udvikler åreknuder på et tidspunkt i deres liv. De fleste mennesker med åreknuder ikke har en underliggende sygdom, og de opstår som regel uden nogen synlig grund. Åreknuder ikke forårsage symptomer eller komplikationer i de fleste tilfælde, selv om nogle mennesker finder dem uskøn. Hvis behandling tilrådes, eller ønskede af kosmetiske årsager, en operation for at fratage åreknuder er en fælles behandling. Nyere teknikker til at fjerne venerne er for nylig blevet indført.

Åreknuder. Førstehjælp for blødning åreknuder.
Åreknuder. Førstehjælp for blødning åreknuder.

Vener er blodkar, der tager blod tilbage til hjertet. Blod strømmer op benet vener, i større vener, og mod hjertet.

Der findes tre typer af vener i benene:

 • Overfladiske vener er dem lige under hudoverfladen. Du kan ofte se eller føle de større overfladiske vener. De overfladiske ben vener er dem, der kan udvikle sig til åreknuder.
 • Dybe ben vener passere gennem musklerne. Du kan ikke se eller føle dem.
 • Mange små kommunikerer (perforator) vener tage blod fra de overfladiske vener i de dybe vener.

Der er envejsventiler med mellemrum inde i større vener. Disse ventiler forhindre blodet flyder tilbage i den forkerte retning. Når vi står der er en ganske højde af blod mellem hjerte og ben. Gravity tendens til at trække blod ned igen, men er forhindret heri af vene ventiler og ved den normale strøm af blod mod hjertet.

Relaterede artikler

Åreknuder er forstørrede (udvidet) sektioner af vener, som er placeret lige under overfladen af ​​huden - sædvanligvis på benet. De er ofte let at se, som de ser tyk og knudret. De kan være mindre indlysende, hvis du er overvægtig, da de er skjult af fedtvævet under huden.

Andre, mindre typer af vener, som kan være mærkbar, er: retikulære vener - en nært grupperet netværk af små blodårer, og tråd vener eller karsprængninger, der ligner en slags starburst mønster på et område af benet. Disse er ikke sande åreknuder.

Forståelse normale ben vener. Ved komplikationer.
Forståelse normale ben vener. Ved komplikationer.

Det menes, at væggen af ​​venen bliver svag i nogle sektioner. Disse afsnit derefter udvide og blive mere fremtrædende.

Hvis dette sker nær en ventil så ventilen kan blive utætte og blod kan strømme baglæns. Når dette sker på en ventil der er ekstra pres på venen, hvilket kan forårsage mere udvidelse og mere utætte ventiler. Blod derefter pools (indsamler) i det udvidede vene og gør det skiller sig ud.

Ca. 3 ud af 10 voksne udvikler åreknuder på et tidspunkt i deres liv. Flere kvinder udvikler åreknuder end mænd. De fleste mennesker med åreknuder ikke har en underliggende sygdom, og de opstår tilsyneladende uden grund. Imidlertid er chance for dem at udvikle forhøjet med:

 • Graviditet. Dette skyldes til dels at barnet forårsager ekstra pres på venerne, og dels fordi hormoner, du foretager under graviditeten tendens til at slappe vene vægge. Jo flere babyer, du har, jo større er risikoen for permanente åreknuder udvikler. Åreknuder tendens til at blive vist, eller bliver værre, under graviditeten, men ofte bedre efter fødslen, når trykket på venerne letter.
 • Age. De er mere almindeligt med stigende alder.
 • At være overvægtig, som synes at øge chancen for kvinder, men ikke for mænd.
 • Stående partier. Jobs, der involverer masser af stående er ofte siges at forårsage åreknuder. Men der er meget lidt videnskabelig dokumentation til støtte for denne teori.

Undertiden en underliggende sygdom kan medføre åreknuder - for eksempel:

 • En tidligere blodprop (trombose) eller skade i en dyb ben vene.
 • Sjældent en hævelse eller tumor i bækkenet (nederste del af maven), som blokerer strømning i venerne i toppen af ​​benet.
 • Meget sjældent, åreknuder skyldes unormale blodkar - hvis nogle af de vener eller arterier ikke har dannet på normal måde.

De fleste mennesker med åreknuder har ingen symptomer. Nogle mennesker er bekymrede over udseendet af venerne. Større åreknuder kan ondt, føles tung eller kløe.

Hvad er åreknuder? Hvad er årsagen til åreknuder?
Hvad er åreknuder? Hvad er årsagen til åreknuder?

De fleste mennesker med åreknuder ikke udvikler komplikationer. Komplikationer i et lille antal sager. Komplikationer er på grund af den højere tryk i åreknuder forårsager ændringer i de små blodkar i nærliggende hud.

Hvis komplikationer gør udvikle sig, er det typisk flere år efter de åreknuder først vises. Men det er umuligt at forudsige, hvem der udvikler komplikationer. Den synlige størrelse åreknuder er ikke relateret til, hvorvidt komplikationer vil udvikle sig.

Mulige komplikationer omfatter:

 • Betændelse i venen (tromboflebitis).
 • Hævelse af foden eller underbenet.
 • Hud ændringer over de fremtrædende årer. De mulige hudforandringer er: misfarvning, eksem, sår, eller lipodermatosclerosis (hærdning af fedtlaget under huden, der forårsager områder af fortykket, rød hud). Se separat brochure kaldet "venøse bensår", hvilket forklarer omkring sår forårsaget af åreknuder.
 • I sjældne tilfælde kan åreknuder bløder.

Førstehjælp for blødning åreknuder: det sker sjældent, men hvis en åreknuder gør bløder, så er du nødt til at stoppe blødningen hurtigt ved at gøre følgende:

 • Løft benet - ligge fladt ned og hæve benet højt, så det er godt over resten af ​​kroppen (for eksempel det hvile på en stol, bruger masser af puder eller nogen kan holde benet høj).
 • Pressure - sætte en ren klud eller dressing på det blødende område og lægge et fast tryk på det, i mindst 10 minutter.
 • Ring efter en ambulance, hvis blødningen er tung, eller ikke hurtigt stoppe. Se en læge hurtigst muligt, som du kan have brug for behandling for at forhindre blødning sker igen.

De fleste mennesker med åreknuder ikke behøver nogen behandling. Du ønsker måske at få behandling for en af ​​følgende årsager:

 • Ved komplikationer - som forekommer i et lille antal sager. Hvis hævede ben eller hudforandringer udvikles over fremtrædende vener, hvorefter behandlingen er normalt tilrådes at forhindre en hudsår fra udviklingslande. Hvis en hud sår opstår derefter behandling af eventuelle åreknuder kan bidrage til at helbrede sår. Hvis du har en åreknuder, der har blødte, så skal du blive henvist indtrængende til behandling.
 • For symptomer på kløe eller ubehag.
 • Kosmetiske årsager. Du kan føle, at venerne ser grimme. Behandling, som er rent kosmetiske grunde er normalt ikke tilgængelige på NHS.
 • Hvis du har en kombination af begge åreknuder, som er problematiske, og arteriel sygdom (dårlig cirkulation eller perifer karsygdom) i benene. Eller hvis arteriel sygdom er mistænkt for. I denne situation, vil du nødt til at have benet cirkulation undersøges før visse behandlinger såsom kompressionsstrømper kan anvendes (undersøgelser og behandlinger er forklaret nedenfor).

Hvis åreknuder er problematiske, vil du normalt blive henvist til en specialist vurdering. Du har måske en type ultralydsscanning kaldes en Doppler eller en duplex scanning. Dette hjælper til at vise, hvordan blodet flyder i venerne, og kan vise, om nogen af ​​ventilerne er beskadiget - hvilket er nyttigt at vide, når man planlægger behandling. Lejlighedsvis er andre test nødvendige, hvis venerne er komplekse.

Hvis du har kredsløbsforstyrrelser (dårligt blodomløb eller perifer karsygdom) i dine ben, eller hvis arteriel sygdom mistænkes, så den arterielle cirkulation skal måles, før du har behandling, som lægger pres på benet, som kompressionsstrømper (under ). Den blodomløb måles normalt ved hjælp af en ultralyd maskine kaldet en Doppler ultralyd, som bruges til at give en måling kaldes ankel brachialis trykindekset. Denne test kan gøres i specialiserede klinikker og også ved nogle sygeplejersker og praktiserende læger.

Der er flere forskellige muligheder, samt en række nyere behandlinger. Behandlingerne, der er nævnt først, er dem, der har tendens til at blive tilbudt af NHS. 60% af NHS konsulenter vil tilbyde ligatur og stripping (se nedenfor).

Hvem udvikler åreknuder? Hvad er symptomerne på åreknuder?
Hvem udvikler åreknuder? Hvad er symptomerne på åreknuder?

Selvhjælp metoder Undgå langvarig stående eller siddende stille. Prøv at sætte dine fødder op hyppigt (sidde eller ligge ned og hæve fødderne over niveauet for dine hofter - for eksempel ekstra puder brug under dine fødder på en seng eller fodstøtte). Dette hjælper med at reducere blodophobning i venerne. Brug en fugtighedscreme eller salve for at beskytte huden, hvis det er tør, skællet eller kløende.

Support strømpebukser og kompressionsstrømper Disse tæller den ekstra trykket i venerne. De kan bidrage til at lette symptomer såsom smerte, selvom der er lidt bevis for, hvor godt de virker. Support strømpebukser og kompressionsstrømper kan også hjælpe med til at forhindre tidlige komplikationer i at blive værre. Skal fungere korrekt, skal de monteres korrekt. De kommer i forskellige styrker og størrelser. De fleste mennesker oplever, at den type kompressionsstrømper kaldes under knæet klasse 1 (lys) eller klasse 2 (medium) er egnede. Ideelt set skulle de sættes på første ting om morgenen, før du står ud af sengen, og taget fra, når du går i seng om natten. Kompressionsstrømper er tilgængelige på recept, eller du kan købe dem.

Bemærk: Hvis du har arteriel sygdom i benene, skal du bruge en medicinsk vurdering af din omsætning til at beslutte, om kompressionsstrømper er egnede (se ovenfor).

Kirurgi Forskellige teknikker kan bruges til at fjerne venerne, afhængigt af deres websted og sværhedsgrad. En kirurg vil rådgive. Normalt er de kommunikerende vener (forklaret ovenfor) hæftes (ligeret). Så store åreknuder fjernes eller strippes fra benet. Mange mennesker kan behandles som dagen sager. En til tre uger uden arbejde kan være behov bagefter, afhængigt af dit job.

Sclerotherapy Dette tilfører venen med et kemikalie, der kan Sclerose (tæt og segl) venen. Det er hovedsageligt anvendes til mindre årer. Venen skal komprimeres derefter, hvilket indebærer iført bandaging eller kompressionsstrømper for et par dage eller uger.

Andre teknikker er også blevet udviklet til behandling af åreknuder. Deres mål er at reducere behovet for traditionelle stripning af venerne, og for at reducere blå mærker eller andre mulige komplikationer af kirurgi. De kan ikke altid være til rådighed på NHS. Disse behandlinger omfatter:

Radiofrekvens ablation og endovenous laserafsmeltning Disse metoder involverer passerer en sonde ind i en af de længere åreknuder, ved hjælp af ultralyd til at styre positionen. Laseren eller radiofrekvens energi gør vene varme op, som tætner det.

Skum sclerotherapy Dette benytter en kemisk blandes med luft for at gøre skum. Skummet sprøjtes ind i venerne, skubber blodet væk og gøre venerne gå i krampe. Efter behandling er kompressionsstrømper nødvendigt, og venerne bliver hård og opsvulmet i et stykke tid, før de skrumpe ned. Mere end én behandling kan være nødvendig.

Hvilken behandling?

Alle typer kirurgi eller injektion for åreknuder have en lille risiko for komplikationer - for eksempel skader på nærliggende nerver og hud. Det er også ganske almindeligt at have bivirkninger, såsom smerte og blå mærker i et stykke bagefter. Der er også en chance for, at åreknuder kan gentage sig (kommer tilbage). Spørg din kirurg om fordele og ulemper ved forskellige behandlinger i forhold til din egen særlige årer.

De nyere metoder er endnu ikke blevet rutine eller almindelig praksis. De skal evalueres yderligere, før vi kender deres langsigtede succes satser. I øjeblikket er de ikke altid tilgængelige på NHS, men kan blive mere populært i fremtiden.

Tråd vener og karsprængninger

Disse forårsager ikke de samme problemer som åreknuder, og behøver ikke at behandle, undtagen for kosmetiske årsager. De er normalt ikke behandles under NHS. Se 'Yderligere oplysninger' sektionen (nedenfor) for mere information om tråden vene behandling.

DermNet NZ

Online information om hudsygdomme og deres behandling - for patienter og læger, fra New Zealand Dermatologisk Selskab. Indeholder oplysninger og billeder om tråd vener og venøs eksem (tyngdekraft eksem).
Website: www.dermnetnz.org

Aktuelle artikler