Antibiotika

Antibiotika er en gruppe af lægemidler, der bruges til behandling af infektioner forårsaget af bakterier og visse parasitter. De fungerer ikke mod infektioner, der er forårsaget af vira - for eksempel en almindelig forkølelse eller influenza. Antibiotika er normalt kun ordineret til mere alvorlige bakterielle infektioner - f.eks lungebetændelse. Når foreskrevet, er det vigtigt at tage hele forløbet af antibiotika, som hjælper til at forhindre modstand udvikler for dette antibiotikum. De fleste bivirkninger af antibiotika er ikke alvorlige - for eksempel, diarré eller mild dårlig mave såsom kvalme. Selvom nogle mennesker udvikler en alvorlig allergi over for visse antibiotika, dette er sjældne.

Antibiotika er en gruppe af lægemidler, der bruges til behandling af infektioner forårsaget af bakterier og visse parasitter. De kaldes undertiden antibakterielle midler. Antibiotika kan tages gennem munden som væsker, tabletter eller kapsler, eller de kan gives ved injektion. Normalt mennesker, der har brug for at have et antibiotikum ved injektion er indlagt på hospital, fordi de har en alvorlig infektion. Antibiotika er også tilgængelige som cremer, salver, eller lotion til anvendelse på huden til behandling af visse hudinfektioner.

Det er vigtigt at huske, at antibiotika kun virker mod infektioner, der er forårsaget af bakterier og visse parasitter. De fungerer ikke mod infektioner, der er forårsaget af virus (for eksempel en almindelig forkølelse eller influenza) eller svampe (f.eks trøske i munden eller vagina) eller svampeinfektioner i huden.

Lejlighedsvis, en virusinfektion eller mindre bakteriel infektion udvikler sig til en mere alvorlig sekundær bakterieinfektion.

Der er forskellige antibiotika til rådighed, og de kommer i forskellige mærkenavne. Antibiotika er normalt grupperet baseret på, hvordan de arbejder. Hver type af antibiotika virker kun mod visse typer af bakterier eller parasitter. Dette er grunden til forskellige antibiotika anvendes til at behandle forskellige typer af infektioner. De vigtigste typer af antibiotika er:

 • Penicilliner - for eksempel penicillin V, flucloxacillin, og amoxicillin.
 • Cephalosporiner - for eksempel cefaclor, cefadroxil, cefalexin.
 • Tetracycliner - for eksempel, tetracyclin, doxycyclin og minocycline.
 • Aminoglykosider - for eksempel gentamicin, amikacin og tobramycin.
 • Makrolider - for eksempel erythromycin, azithromycin, og clarithromycin.
 • Clindamycin.
 • Sulfonamider og trimethoprim - for eksempel cotrimoxazole.
 • Metronidazol og tinidazol.
 • Quinoloner - for eksempel ciprofloxacin, levofloxacin og norfloxacin.

Samt de ovennævnte hovedtyper af antibiotika, er der en række andre antibiotika, speciallæger eller hospitalslæger kan ordinere mere ualmindelige infektioner såsom tuberkulose (TB).

Resten af ​​denne indlægsseddel kun diskuterer antibiotika, din praktiserende læge kan ordinere.

Nogle antibiotika virker ved at dræbe bakterier eller parasit. Dette sker ofte ved at interferere med strukturen af ​​cellevæggen af ​​bakterien eller parasit. Nogle arbejder ved at stoppe bakterier eller parasit fra multiplicere.

Relaterede artikler

Antibiotika. Sulfonamider og trimethoprim.
Antibiotika. Sulfonamider og trimethoprim.

Antibiotika er normalt kun ordineret til mere alvorlige bakterielle infektioner, og for nogle parasitære infektioner.

Mest almindelige infektioner er forårsaget af virus, når et antibiotikum vil ikke være til nytte. Selv hvis du har en mild bakteriel infektion, kan immunsystemet rydde mest bakterielle infektioner. For eksempel, normalt antibiotika gøre meget for at fremskynde inddrivelsen af ​​bronkitis, eller de fleste øre, næse og hals infektioner, der er forårsaget af bakterier.

Så du skal ikke blive overrasket, hvis en læge ikke anbefaler et antibiotikum for forhold forårsaget af virus eller ikke-bakterielle infektioner, eller endda for en mild bakteriel infektion.

Men har du brug for antibiotika, hvis du har visse alvorlige infektioner forårsaget af bakterier, såsom meningitis eller lungebetændelse. I disse situationer er antibiotika ofte livreddende. Når du er syg, læger er dygtige til at kontrollere dig over at udelukke alvorlig sygdom, og at rådgive om et antibiotikum er nødvendig.

Antibiotika kan også blive ordineret til behandling af acne - en mindre alvorlig tilstand. For acne, kan antibiotika tages oralt eller påføres direkte på huden.

Valget af antibiotika afhænger primært af, hvor infektion, du har, og bakterien eller parasit lægen mener der forårsager din infektion. Dette er fordi hver antibiotikum er kun effektiv mod visse bakterier og parasitter. For eksempel, hvis du har lungebetændelse lægen ved, hvad slags bakterier typisk forårsager de fleste tilfælde af lungebetændelse. Han eller hun vil vælge den antibiotikum, der bedst bekæmper den slags bakterier.

Der er andre faktorer, der påvirker valget af antibiotika. Heriblandt: hvor alvorlig infektionen er, hvor godt dine nyrer og lever fungerer, doseringsskema, andre medikamenter du kan tage, almindelige bivirkninger, en historie om at have en allergi over for en bestemt type antibiotika, eller hvis du er gravid eller ammer. Selv hvis du er gravid eller ammer er der en række af antibiotika, der menes at være sikkert at tage.

Læger sommetider vælger visse antibiotika, hvis de ved, at der er et bestemt mønster for infektion i dit samfund.

Det er vigtigt at tage antibiotika på den rigtige måde. Hvis du ikke gør det, kan dette reducere hvor godt de virker. For eksempel har brug for nogle antibiotika, der skal tages med mad og andre bør tages på tom mave. Hvis du ikke tage dine antibiotika på den rigtige måde vil det påvirke deres absorption (hvor meget får i kroppen), og derfor kan de ikke arbejde så godt. Så følg instruktionerne som gives af din læge og på den indlægsseddel, der følger med antibiotika du får ordineret.

Altid tage hele løbet af antibiotika som anvist af din læge. Selvom du måske føler dig bedre, før din medicin helt er væk, følge op og tage hele kurset. Dette er vigtigt for din helbredelse. Hvis et antibiotikum er stoppet i midten kan naturligvis bakterier delvist behandlet og ikke fuldstændigt dræbt. Bakterier kan så blive resistente over for dette antibiotikum. Overforbrug af antibiotika har ført til nogle bakterier muterer og bliver resistente over for visse antibiotika, som kan så ikke virker, når der virkelig er nødvendigt. For eksempel er meticillin-resistente Staphylococcus aureus (MRSA) en bakterie, der er blevet resistente over for mange forskellige antibiotika og er vanskelige at behandle.

Hvad er antibiotika? Metronidazol og tinidazol.
Hvad er antibiotika? Metronidazol og tinidazol.

Det er ikke muligt at opregne alle de mulige bivirkninger af hver antibiotika i denne indlægsseddel. Men som med al anden medicin, er der en række bivirkninger, som er rapporteret med hver af de forskellige antibiotika. Hvis du ønsker mere specifikke oplysninger for din antibiotika, så skal du læse indlægssedlen, der følger med medicinen.

De fleste bivirkninger af antibiotika er ikke alvorlige. Almindelige bivirkninger omfatter: blød afføring, diarré eller mild maveonde såsom kvalme. Mindre almindeligt, nogle mennesker har en allergisk reaktion over for et antibiotikum, og nogle er døde af en alvorlig allergisk reaktion - det er meget sjældent.

Antibiotika kan dræbe normale forsvar bakterier, der lever i tarmen og skeden. Dette kan derefter give trøske eller andre dårlige bakterier til at vokse.

Du bør fortælle din læge, hvis du har nogen af ​​følgende bivirkninger:

 • Alvorlige vandig diarré og mavekramper (tegn på en alvorlig bakteriel infektion af tarmen - Clostridium difficile infektion).
 • Åndenød, nældefeber, udslæt hævelse af læber, ansigt, eller tunge, besvimelse (tegn på en allergisk reaktion).
 • Vaginal kløe eller udledning (tegn på vaginal trøske).
 • Hvide pletter på tungen (tegn på trøske).
 • Opkastning.

Nogle antibiotika kan interagere med andre lægemidler, som du kan tage. Dette kan forårsage reaktioner, eller reducerer effektiviteten af ​​den ene eller anden af ​​de behandlinger. Så når du får ordineret et antibiotikum, bør du fortælle en læge, hvis du tager anden medicin.

P-piller

I fortiden blev det anbefalet, at hvis du tog antibiotika og blev også tager p-piller, bør du bruge ekstra prævention. Dette er ikke længere den aktuelle anbefaling efter nyere beviser er blevet revideret. Antibiotika (undtagen ét kaldet rifampicin) ikke påvirke effektiviteten af ​​p-piller. Du bør fortsætte med at tage din pille som normalt, hvis du også har brug for at tage nogen antibiotika.

Nej, de er kun tilgængelige fra din kemiker, med en læges recept.

Længden af ​​behandlingen varierer meget. Det afhænger af hvilken form for infektion, du har, hvor alvorlig den er, og hvor hurtigt du får bedre efter behandlingens start. Behandlingen kan være for blot et par dage (urinvejsinfektion - vand infektion), en eller to uger (lungebetændelse), et par måneder (knogle infektioner), eller for mange måneder (akne).

Det er meget sjældent, at nogen ikke at være i stand til at tage nogle type antibiotika. Hovedårsagen til, at du måske ikke være i stand til at tage et antibiotikum er, hvis du har haft en allergisk reaktion over for et antibiotikum i fortiden. Selv hvis du har haft en allergisk reaktion over for et antibiotikum, vil din læge normalt være i stand til at vælge en anden type antibiotika, som du vil være i stand til at tage.

Hvis du tror, ​​du har haft en bivirkning til en af ​​dine medicin, du kan rapportere dette på Gult kort-ordningen. Du kan gøre dette online på følgende internetadresse: www.mhra.gov.uk / Yellowcard.

The Yellow Card-ordning bruges til at gøre farmaceuter, læger og sygeplejersker opmærksomme på eventuelle nye bivirkninger, som medicin kan have forårsaget. Hvis du ønsker at rapportere en bivirkning, bliver du nødt til at give grundlæggende oplysninger om:

 • Den bivirkning.
 • Navnet på den medicin, som du tror det skyldes.
 • Oplysninger om den person, der havde side-effekt.
 • Dine kontaktoplysninger som reporter for bivirkning.

Det er nyttigt, hvis du har din medicin - og / eller folder, der fulgte med det - med dig, mens du udfylder rapporten.

Aktuelle artikler