Anbefalede sikre grænser for alkohol

Se din læge eller praksis sygeplejerske, hvis du drikker over de anbefalede grænser for alkohol og finder det svært at skære ned.

 • Mænd bør drikke ikke mere end 21 enheder af alkohol om ugen, ikke mere end fire enheder i en enkelt dag, og har mindst to alkohol-fri dage om ugen.
 • Kvinder bør drikke ikke mere end 14 genstande alkohol om ugen, ikke mere end tre enheder i en enkelt dag, og har mindst to alkohol-fri dage om ugen.
 • Gravide kvinder. Rådgivning fra Department of Health hedder det... "Gravide kvinder eller kvinder forsøger at blive gravide, bør ikke drikke alkohol overhovedet. Hvis de gør vælger at drikke, for at minimere risikoen for barnet, bør de ikke drikker mere end 1-2 genstande alkohol en gang eller to gange om ugen, og bør ikke få beruset ".

Relaterede artikler

 • Department of Health anbefaler, at mænd ikke bør regelmæssigt drikker mere end 3-4 genstande alkohol om dagen, og kvinder bør ikke jævnligt drikker mere end 2-3 enheder om dagen. "Regelmæssigt« forstås drikke hver dag eller de fleste dage i ugen. Og hvis du drikker mere tungt end dette på en given dag, tillader 48 alkohol-fri timer efter at lade din krop komme sig.
 • The Royal College of Physicians (RCP) rådgiver ikke mere end 21 genstande om ugen for mænd og 14 genstande om ugen for kvinder. Men også har 2-3 alkohol-fri dage om ugen for at give leveren tid til at komme sig efter at have drukket noget, men den mindste mængde af alkohol. Et citat fra RCP... "Foruden mængde, skal sikre promillegrænser også tage hensyn til frekvens. Der er en øget risiko for leversygdom for dem, der drikker dagligt eller næsten dagligt sammenlignet med dem, der drikker periodisk eller sporadisk."
 • The House of Commons Videnskab og Teknologi Udvalg anbefaler, at folk skal have mindst to alkohol-fri dage om ugen.
 • Nogle vil hævde, at de øvre grænser for anbefalingerne er for høje. For eksempel fandt en undersøgelse, at mere end to enheder om dagen for mænd og mere end én enhed om dagen for kvinder øger risikoen for at udvikle visse kræftformer.

Din lever behandler alkohol. Det kan kun klare så meget ad gangen. Drikker mere alkohol end leveren kan klare kan skade leverceller og toksisk biprodukt kemikalier.

Jo mere du drikker, og især over de anbefalede grænser, jo større er risikoen for at udvikle alvorlige problemer såsom: leversygdom (cirrose eller hepatitis), kræft, tarm og bugspytkirtel sygdomme, depression, angst, seksuelle problemer, muskler og sygdom i hjertemusklen; højt blodtryk, skader på nervevæv, alvorlige ulykker fedme (alkohol er kalorie-rige). Se separat brochure kaldet Alkohol og fornuftig drikke for flere detaljer.

Under graviditet

Alkohol bliver til en baby gennem moderkagen, hvis en gravid kvinde drikker alkohol. En baby kan ikke behandle alkohol meget godt. Så enhver alkohol i din baby forbliver i deres krop meget længere end i dig. Det er kendt for at være en risiko for at forårsage alvorlige problemer såsom: lav fødselsvægt, læring, adfærdsmæssige og tænkning (kognitive) problemer, defekter i hjertet og andre organer, abnorme ansigtstræk. Når disse problemer er alvorlige, er betingelsen kaldes føtalt alkoholsyndrom.

Imidlertid har der været debat i årenes løb, hvorvidt små mængder alkohol er sikkert at drikke under graviditeten. Også, hvis der er en tid af graviditeten, hvor alkohol er mest tilbøjelige til at forårsage skade. Men nyere forskning understøtter råd ikke drikker alkohol, mens gravid.

For eksempel så en undersøgelse fra Feldman et al (nævnt nedenfor) på forholdet mellem at drikke alkohol under graviditeten, og det forårsager facial defekter i baby. Denne undersøgelse viste, at mere alkohol en kvinde drak, jo mere sandsynligt, at der skulle være en facial defekt i barnet. MEN der var ingen sikker mængde alkohol at drikke under graviditet, da der stadig var en vis risiko med små mængder alkohol. Undersøgelsen fandt også, at drikke alkohol har risici gennem hele graviditeten, men det kan være mest tilbøjelige til at forårsage facial defekter i ugerne 6-12 af graviditeten. Forfatterne af undersøgelsen konkluderede, at... "Kvinder bør fortsat rådes til at afholde sig fra alkohol fra undfangelse gennem hele graviditeten."

En enhed af alkohol er 10 ml (1 cl) efter volumen, eller 8 g efter vægt af ren alkohol. For eksempel:

 • En enhed af alkohol er omtrent lig med:
  • en halv pint af almindelig styrke øl, pilsner eller cider (3-4% vol.), eller
  • en lille pub foranstaltning (25 ml) af spiritus (40% vol.), eller
  • en standard pub foranstaltning (50 ml) af hedvin, såsom sherry eller port (20% vol.).
 • Der er halvanden enheder af alkohol i:
  • et lille glas (125 ml) af almindeligt styrke vin (12% vol.), eller
  • en standard pub foranstaltning (35 ml) af spiritus (40% vol.).

Men husk, mange vine og øl er stærkere end de mere traditionelle almindelige styrker. En mere nøjagtig måde at beregne enheder er som følger: den procentvise vol (% vol.) i en drink er lig med antallet af enheder i en liter af denne drink. For eksempel:

 • Stærk øl på 6% vol. har seks enheder i én liter. Hvis du drikker en halv liter (500 ml) - lige under en pint - så du har haft tre enheder.
 • Vin på 14% vol. har 14 enheder i én liter. Hvis du drikker en kvart liter (250 ml) - to små glas - så du har haft tre og et halvt enheder.

Nogle andre eksempler

Tre pints øl, tre gange om ugen, er mindst 18-20 enheder om ugen. Det er næsten den øvre ugentlige sikker grænse for en mand. Men hver drikke session tre pints er mindst seks enheder, hvilket er mere end den sikre grænse anbefales for en given dag. Et andet eksempel: En 750 ml flaske 12% vin indeholder ni enheder. Hvis du drikker to flasker 12% vin over en uge, der er 18 enheder. Dette er over den øvre sikker grænse for en kvinde.

Anbefalet sikre grænser for alkohol. Hvad er de anbefalede sikre grænser for alkohol?
Anbefalet sikre grænser for alkohol. Hvad er de anbefalede sikre grænser for alkohol?

For mænd over 40 år og for kvinder forbi overgangsalderen, menes det, at drikke en lille mængde alkohol hjælper med at beskytte mod hjertesygdomme og slagtilfælde. Det nøjagtige beløb er ikke klart, men det er et lille beløb. Så ikke overskride den anbefalede mængde alkohol som beskrevet ovenfor i en fejlagtig tro på, at det kan være godt for hjertet.

Aktuelle artikler