Crohns sygdom

Crohns sygdom er en tilstand, hvor der er betændelse i tarmen. Sygdommen blusser op fra tid til anden. Symptomer varierer, afhængigt af den del af tarmen påvirket, og sværhedsgraden af ​​tilstanden. De mest almindelige symptomer er diarré, mavesmerter og generel utilpashed. Medicin kan ofte lette symptomer, når de blusser op. Operation for at fjerne dele af tarmen er nødvendig for at behandle nogle flare-ups. Medicin tages regelmæssigt kan forhindre symptomerne blusser op.

Crohns sygdom er en tilstand, der forårsager betændelse i væggen af ​​tarmen. Enhver del af tarmen kan påvirkes. Dette kan føre til forskellige symptomer (beskrevet nedenfor). Crohns sygdom er opkaldt efter Dr. Crohn, den person, der først beskrev sygdommen i 1930'erne.

Tarmen (mave-tarmkanalen) er den langt rør, der starter ved munden og ender ved anus. Når vi spiser, fødevarer passerer ned gennem spiserøret (spiserøret), ind i maven og derefter ind i tyndtarmen.

Tyndtarmen har tre sektioner - duodenum, jejunum og ileum. Tyndtarmen, hvor maden fordøjes og absorberes i blodbanen. Strukturen af ​​tarmen ændres derefter at blive tyktarmen (kolon og rektum, undertiden kaldet tyktarmen).

Tyktarmen absorberer vand, og indeholder fødevarer, der ikke er blevet fordøjet, såsom fiber. Dette ledes ind den sidste del af tyktarmen, hvor den er gemt som fæces. Fæces (bevægelser eller afføring) er derefter gået ud af anus i toilettet.

Crohns sygdom er diagnosticeret i omkring 1 ud af 10.000 mennesker hvert år. Der er omkring 115.000 mennesker i Storbritannien i øjeblikket med denne sygdom. Det kan udvikle sig på alle aldre, men mest almindeligt begynder i alderen mellem 15 og 30 år. Det påvirker kvinder lidt oftere end mænd. Hvis du har et familiemedlem med Crohns sygdom, du er mere tilbøjelige til at udvikle den betingelse selv. Det er også mere almindelig hos mennesker, der har haft deres appendix fjernet, for de første fem år efter operationen.

I Crohns sygdom, udvikler en eller flere pletter af betændelse i dele af tarmen. Enhver del af tarmen kan påvirkes. Men den mest almindelige sted for sygdommen først at starte er den sidste del af tyndtarmen (ileum). Ileum påvirkes i omkring halvdelen af ​​tilfældene. Andre dele af tyndtarmen og tyktarmen er også almindeligt berørt. I munden, spiserøret og maven påvirkes langt mindre almindeligt.

En patch af inflammation kan være små, eller spredes helt en afstand langs en del af tarmen. Adskillige pletter af betændelse kan udvikle sig sammen tarmen, med normale dele af tarmen i mellem. I omkring 3 i 10 tilfælde sker betændelse lige i tyndtarmen. I omkring 2 i 10 tilfælde inflammation opstår bare i tyktarmen. I en række tilfælde sker betændelse forskellige steder i tarmen.

Årsagen kendes ikke. Ca. 3 ud af 20 personer med Crohns sygdom har en nær slægtning, som også har det. Dette betyder, at der kan være nogle genetiske faktor. Dog kan andre faktorer, såsom en bakterie eller virus (kim) inddrages. En teori er, at en kim kan udløse immunsystemet til at forårsage betændelse i dele af tarmen i mennesker, der er genetisk tilbøjelige til at udvikle sygdommen.

Crohns sygdom er blevet mere almindelig i de senere år, men årsagen til dette er ikke kendt. Det er omkring dobbelt så almindelig hos rygere end gennemsnittet. Også i gennemsnit tendens rygere til at have mere alvorlig sygdom end ikke-rygere. Den orale piller og non-steroide anti-inflammatoriske tabletter (normalt bruges til ledbetændelse) har også været impliceret som mulige faktorer i udløsning af sygdommen til at starte.

Symptomer skyldes betændelse i væggen af ​​de berørte dele af tarmen. Når sygdommen blusser op, kan betændelse forårsage en eller flere af følgende:

 • Diarré er den mest almindelige første symptom. Det kan variere fra mild til svær. Diarré kan blandes med slim, pus eller blod. Et presserende at komme på toilettet er fælles. En følelse af at ville gå på toilettet, men med intet at passere, er også almindeligt (tenesmus).
 • Smerter forekommer i omkring 7 i 10 sager. Stedet for smerte afhænger af, hvilken del af tarmen påvirkes. Den sidste del af tyndtarmen (ileum), er den mest almindelige site. Derfor er en fælles område af smerte er den nederste højre side af maven. Når Crohns sygdom først udvikler det undertiden forveksles med blindtarmsbetændelse. Sværhedsgraden af ​​smerte kan variere fra person til person. Desuden kan en pludselig ændring eller forværring af smerte indikere en komplikation (se nedenfor).
 • Vægttab, der er ikke tilsigtet er en anden almindelig symptom.
 • Mavesår. Mavesår er en rå område af slimhinden i tarmen, som kan bløde. Du kan se blod, når du passerer afføring (bevægelser eller afføring).
 • Generel utilpashed, som kan omfatte tab af appetit, feber og træthed.
 • Anæmi kan forekomme, hvis du mister en masse blod.
 • Mundsår er almindelige.
 • Analfissurer kan forekomme. Disse er smertefulde revner i huden af ​​anus. Skin tags (små kødfulde vorte-lignende klumper) kan også vises omkring anus.

Symptomerne kan variere og afhænger af, hvilken del eller dele af tarmen er påvirket - for eksempel:

 • Du må ikke have diarré, hvis sygdommen er lige i tyndtarmen.
 • En vedvarende smerter i underlivet uden andre symptomer kan skyldes en lille plaster af Crohns sygdom i tyndtarmen.
 • En alvorlig flare-up kan gøre dig generelt meget syg.
 • Hvis store dele af tarmen er påvirket, kan du ikke optage maden godt, og du kan blive mangel på vitaminer og andre næringsstoffer.

Andre symptomer

Andre dele af kroppen påvirkes i nogle mennesker i tillæg til tarmen. Disse omfatter: inflammation og smerte af nogle af leddene (arthritis), hududslæt, betændelse i øjet (uveitis), leverbetændelse. Disse problemer kan forårsage forskellige symptomer.

Det er ikke klart, hvorfor disse andre problemer opstår. Immunsystemet kan udløse inflammation i andre dele af kroppen, når der er betændelse i tarmen. Disse andre problemer har tendens til at gå, når tarmen symptomer bosætte, men ikke altid.

Crohns sygdom er en kronisk, recidiverende tilstand. Kronisk betyder, at det er i gang. Recidiverende betyder, at der er tidspunkter, hvor symptomerne blusser op (tilbagefald) og tidspunkter, hvor der er få eller ingen symptomer (remission). Sværhedsgraden af ​​symptomerne, og hvor hyppigt de forekommer, varierer fra person til person. Den første episode (opblussen) af symptomer er ofte det værste.

Komplikationer kan opstå, især hvis flare-ups er hyppige eller svær. Disse omfatter følgende, som ofte har brug for behandling med kirurgi:

 • Forsnævring. Dette er en indsnævring af en del af tarmen. Det skyldes arvæv, der kan dannes i væggen af ​​en betændt del af tarmen. En forsnævring kan medføre besvær i fødevarer passerer gennem (en blokering). Dette fører til smerte og opkastning.
 • Perforering. Dette er et lille hul, der dannes i væggen af ​​tarmen. Indholdet af tarmen kan derefter sive ud og forårsage infektion eller en byld inde i maven. Dette kan være alvorlige og livstruende.
 • Fistula. Dette er, når inflammation forårsager en kanal til dannelse mellem to dele af kroppen. For eksempel kan en fistel dannes mellem en del af tyndtarmen og en del af tyktarmen. Fistler kan også dannes mellem en del af tarmen og andre organer, såsom blære eller livmoderen (livmoderen). Indholdet af tarmen kan derefter lække ind i disse andre organer. En perianal fistel undertiden udvikler sig. Dette er en fistel, der går fra anus eller rektum og åbner på huden i nærheden af ​​anus.
 • Kræft. Mennesker med Crohns sygdom har en lille øget risiko for at udvikle kræft i tyktarmen i forhold til risikoen for den almindelige befolkning.
 • Osteoporose (udtynding af knoglerne). Den øgede risiko for dette er relateret til den dårlige absorption af fødevarer, der forekommer i nogle mennesker med svær Crohns sygdom.

Afhængig af hvor symptomerne opstår, kan forskellige tests gøres for at bekræfte diagnosen, og til at afgøre, hvor meget af tarmen er påvirket. For eksempel, hvis du har symptomer fra tyktarmen eller ileum derefter en læge kan se ind i tyktarmen og ileum, ved hjælp af en speciel fleksibel teleskop kaldet en colonoscope. Colonoscope ledes gennem anus, op ind i tyktarmen, og en lidt længere ind i ileum. Se separat brochure kaldet koloskopi for flere detaljer.

Den typiske udseende af indersiden foring af tyktarmen eller ileum antyder Crohns sygdom. Biopsier (små samples) af foring af forskellige dele af tyktarmen og ileum er normalt træffes. Disse er set på under mikroskop. Det typiske mønster af cellerne kan bekræfte diagnosen.

Crohns sygdom. Generel utilpashed.
Crohns sygdom. Generel utilpashed.

Hvis du har symptomer, der kommer fra den øverste del af tarmen, så en læge kan foreslå en gastroskopi (endoskopi). Det er her en tynd, fleksibel teleskop er gået ned i spiserøret og ind i maven. Dette giver en læge eller sygeplejerske til at kigge indenfor. Se separat brochure kaldet Gastroskopi (endoskopi) for flere detaljer.

En speciel røntgenundersøgelse af tyktarmen ( barium lavement ), eller tyndtarm (barium måltid) kan anbefales. Barium frakker foring af tarmen, og viser sig som hvide på X-ray film. Typiske mønstre på filmene viser hvilke dele af tarmen påvirkes. Andre tests såsom en MR eller CT- scanning kan foretrækkes, afhængigt af hvilken del af din tarm er påvirket, om der er nogen komplikationer, og om disse tests er tilgængelige i dit område.

Også blodprøver er nyttige fra tid til anden for at vurdere omfanget af betændelse i tarmen, for at tjekke for anæmi og andre mangler, og at vurdere din generelle velbefindende.

Du kan blive bedt om at give en afføringsprøve til analyse for at kontrollere for forskellige bakterier, der undertiden til stede hos mennesker med Crohns sygdom. Meget sjældent kan du have en operation for at diagnosticere Crohns sygdom, hvis din specialist ikke kan udelukke en lige så alvorlig tilstand, såsom tuberkulose inde i maven.

Der er to primære aspekter af behandling:

 • Når en opblussen udvikler - en Hovedformålet er at klare symptomer. Det vil sige, at forårsage en remission af sygdommen.
 • Når en opblussen har afgjort - en Hovedformålet er at forhindre yderligere opblussen af ​​symptomer. Det vil sige, at holde dig i remission.

Behandlingen rådgivet kan afhænge af forskellige faktorer. For eksempel arbejdede sværhedsgraden af ​​de symptomer, det eller de steder i betændelse i tarmen, uanset om forbundne problemer har udviklet, såsom øjenbetændelse, og hvilke behandlinger bedst for dig i fortiden. Behandling beslutninger kan blive kompliceret og en specialist vil normalt rådgive. Optioner, der kan betragtes omfatter følgende:

Ingen behandling

Dette er en mulighed for nogle mennesker, der har milde symptomer. Der er en chance for, at symptomerne vil sætte sig på egen hånd. Hvis symptomerne bliver værre, så beslutninger om behandlingen kan gennemgås.

Et kursus af steroider (kortikosteroider)

Steroider arbejde ved at reducere inflammation. De to almindeligt anvendte steroider for Crohns sygdom er budesonid og prednisolon. I omkring 7 i 10 tilfælde er symptomerne meget forbedret inden for fire uger starter steroider. Dosis reduceres gradvist, og derefter stoppede når symptomerne lethed. Et kursus af steroider i et par uger er normalt sikkert. Steroider er normalt ikke fortsættes, når en opblussen er afgjort. Målet er at behandle alle flare-ups, men for at holde den samlede mængde af steroid behandling i årenes løb så lavt som muligt.

Selvom steroidtabletter er almindeligt anvendt, et steroid lavement eller stikpille er også en mulighed for en mild opblussen begrænset til lavere tyktarmen. Steroid injektioner direkte ind i en vene, kan være nødvendig for en alvorlig opblussen.

Immundæmpende medicin

Nyere kraftfulde medicin, der undertrykker immunsystemet er blevet tilgængelige i de senere år. Disse har gjort en stor indflydelse på behandlingen af ​​Crohns sygdom i de seneste år. De har tendens til at blive opdelt i to grupper:

Immunmodulatorer. Disse lægemidler, der hæmmer og undertrykke immunsystemet. De omfatter azathioprin, mercaptopurin og methotrexat. De har tendens til at blive brugt i mere alvorlige tilfælde og i dem, hvor steroidbehandling har ikke hjulpet meget.

Biologiske behandlinger. Disse gensplejses proteiner, såsom specielle antistoffer kaldes monoklonale antistoffer. Disse kan målrette specifikke kemikalier i immunsystemet, der er involveret i inflammation processen. I Crohns sygdom, der kaldes en kemisk cytokin tumor nekrose faktor alfa (TNF-alfa) er involveret i den inflammatoriske proces. Lægemidler kaldet infliximab og adalimumab (som virkelig er produceret antistoffer) blokerer virkningen af ​​denne kemiske og derfor undertrykke sygdomsaktivitet. Behandling med infliximab eller adalimumab er en mulighed i nogle tilfælde - for eksempel hos mennesker, der ikke reagerer på steroid medicin eller immunmodulerende eller i visse situationer forårsager alvorlige symptomer. Disse lægemidler skal gives direkte i en vene, men så typisk forblive i kroppen i mange uger med langvarige virkninger. Folk på disse lægemidler, bør have deres sygdom vurderet hver tolvte måned for at se, om de stadig har brug for dem.

Aminosalicylater

Aminosalicylat lægemidler kun undertiden bruges til Crohns sygdom. (Dette er i modsætning til ulcerativ colitis, en relateret tilstand, hvor de anvendes mere almindeligt.) De omfatter mesalazin, olsalazin, balsalazide og sulfasalazin. Den nøjagtige måde, disse lægemidler virker er ikke klart, men de menes at modvirke den måde betændelse udvikler sig i Crohns sygdom. Det aktive indholdsstof i hver af disse lægemidler er 5-aminosalicylsyre. Men hver medicin er forskellige i hvordan den aktive bestanddel frigives eller aktiveres i tarmen. Mesalazin er den mest almindeligt anvendte. Hvert af disse lægemidler kommer i forskellige mærkenavne og forskellige præparater, såsom orale tabletter, poser eller suspension, væske eller skum lavementer, eller stikpiller. Den type forberedelse (f.eks tabletter eller lavementer) kan afhænge af de vigtigste site for betændelse i tarmen.

Antibiotika

Antibiotika kan være nødvendigt at tillægsbehandling til andre behandlinger, hvis infektiøse komplikationer er mistanke - for eksempel, hvis du udvikler en inficeret fistel som en inficeret endetarmsåbning fistel.

Kosten behandlinger

En meget streng flydende kost, der indeholder basiske proteiner og andre næringsstoffer har vist sig at hjælpe i nogle tilfælde. Dette kaldes en elementær kost og bruges primært til børn. En opblussen kan bosætte inden for fire uger i nogle mennesker, der har denne diæt. Efter dette er en normal kost gradvist genstartes. Det er ikke klart, hvorfor denne behandling virker. Det kan have en vis virkning af 'hvilende' tarmen. Dette kan være et alternativ for nogle mennesker, når medicinen ikke har fungeret så godt, eller har forvoldt dårlige bivirkninger. Men det er en kontroversiel behandling.

Kirurgi

En operation for at fjerne en alvorligt ramt sektion af tarmen kan være nødvendig, hvis andre behandlinger ikke virker. Tarmen er skåret over og under den berørte del, som fjernes. De to ender forbindes derefter op. Kirurgi er også normalt nødvendig for at behandle komplikationer såsom fistler, strikturer og bylder.

Generelle foranstaltninger

 • Jerntabletter kan ordineres, hvis du udvikler anæmi.
 • Vitaminer og andre næringsstoffer kosttilskud kan være nødvendig, hvis en stor del af tarmen påvirkes og fødevarer absorberes dårligt.
 • Ernæringsmæssig støtte såsom dryppende næringsstoffer direkte ind i en vene (parenteral ernæring) kan være nødvendig i alvorlige tilfælde.
 • Smertestillende medicin kan være nødvendig for et stykke under opblussen.
 • Hospitalsindlæggelse for intravenøse væsker (drop) og intensiv behandling kan være nødvendig, hvis du har en svær opblussen.
 • Vaccinationer kan tilbydes til folk med Crohns sygdom, for at beskytte dem fra en række infektioner, især hvis de er i behandling, der standser deres immunsystem i at fungere korrekt.

Når en opblussen har afgjort, uden behandling, der gennemsnitligt er omkring en 1 i 2 chance for, at en anden blusser op, vil udvikle sig inden for et år. Visse faktorer øger sandsynligheden for mere alvorlige og hyppigere flare-ups.

For eksempel, at sværhedsgraden af ​​den første opblussen, omfanget af sygdommen i din tarm, din alder, og omfanget af den nødvendige behandling kontrollere den første opblussen. For nogle mennesker kan det ikke være værd at tage regelmæssig medicinering, hvis opblussen ikke er hyppige, eller er milde, og reagerer godt på behandling, når de opstår. For andre, kan medicin for at forebygge opblussen gøre en stor forskel på kvaliteten af ​​livet.

De behandlingsmuligheder, der kan anses for at forhindre flare-ups (som i medicinsk sprog er at opretholde remission) omfatter følgende:

 • Regelmæssig mesalazin (nævnt tidligere). Dette er mindre almindeligt anvendt end tidligere, da det ikke betragtes som effektiv i mange tilfælde. Men det stadig har en rolle i nogle tilfælde, især for at opretholde remission efter at have en del af din tarm fjernes som en behandling for en opblussen.
 • En regelmæssig dosis af en immunmodulator (beskrevet tidligere). Det bliver mere udbredt som en behandling for at forhindre flare-ups.
 • En regelmæssig dosis af et biologisk terapi (beskrevet tidligere). For eksempel. En infusion af infliximab hver ottende uge Dette kan bruges i udvalgte tilfælde, hvor flare-ups er svære og andre behandlinger ikke har fungeret så godt.

Hver af de ovennævnte behandlinger øger chancen for at forblive fri for flare-ups, men de kan ikke altid arbejde. Der er en balance mellem de sandsynlige fordele og de mulige bivirkninger, der forekommer i nogle mennesker. Lægen vil rådgive om fordele og ulemper ved langvarig medicinering og hvilken medicin der er bedst for din situation Note:. Steroid medicin er generelt ikke anvendes langsigtet for at undgå flare-ups.

For rygere kan give op med at ryge reducere antallet og sværhedsgraden af ​​flare-ups. Det ville altid være klogt at forsøge at give op med at ryge. Der er behandlinger, der kan hjælpe rygerne til at holde op. Spørg din læge til råds om dette.

Behandling af Crohns sygdom er en udviklende område. Forskellige nye lægemidler er under efterforskning, og kan ændre behandlingsmuligheder over de næste ti år eller deromkring.

Hvis du har Crohns sygdom og planlægger at blive gravid, anbefales det, at du drøfte dette på forhånd med din læge. For eksempel kan du brug for ekstra folat kosttilskud, og visse lægemidler, som kan anvendes for Crohns sygdom, såsom methotrexat må ikke anvendes under graviditet.

Udsigterne er variabel. Det afhænger af, hvilken del eller hvilke dele af tarmen er berørt og hvor ofte og hvor alvorlige flare-ups er. Uden behandling:

 • Ca. 3 ud af 20 personer med Crohns sygdom har hyppige og / eller svær flare-ups.
 • Enkelte mennesker ville have bare en eller to flare-ups i deres liv, men for de fleste af deres liv har ingen symptomer.
 • De fleste mennesker ville falde et sted i mellem, har opblussen fra tid til anden, men kan have lange perioder uden symptomer.

Nogle gange kan en alvorlig flare-up er livstruende, og et lille antal mennesker dør som følge af en alvorlig komplikation, såsom en perforeret tarm.

Moderne immundæmpende medicin har gjort en stor indflydelse i de seneste år. De seneste rapporter tyder på, at omkring 15 i 20 personer med Crohns sygdom forblive i arbejde ti år efter diagnosen. Så dette betyder, at i de fleste tilfælde, ved hjælp af behandling, sygdommen er håndterbare nok til at opretholde en næsten normalt liv. Dog kan byrden af ​​sygdommen være tung for nogle mennesker med svær sygdom.

Op til 8 ud af 10 personer med Crohns sygdom kræver operation på et tidspunkt i deres liv for en komplikation. I omkring halvdelen af ​​mennesker med Crohns sygdom, er kirurgi nødvendig inden for de første ti år af at udvikle sygdommen. Den mest almindelige årsag til operationen er at fjerne en forsnævring, der har dannet. Nogle mennesker har brug for flere operationer i deres levetid. Hvis du udvikler Crohns sygdom som en ung voksen i gennemsnit kan du forvente at have 2-4 operationer i din levetid. Men der er nogle tegn på, at satsen for kirurgi er på vej ned, sandsynligvis på grund af de mere moderne behandlinger med medicin nu tilgængelig.

Hvad er Crohns sygdom? Crohns og colitis Storbritannien.
Hvad er Crohns sygdom? Crohns og colitis Storbritannien.

Hvis du har Crohns sygdom, der rammer mindst halvdelen af ​​overfladen af ​​din tyktarmen (colon), vil du være på en let øget risiko for at udvikle kræft.

Mennesker med denne risiko er normalt rådes til at have deres tyktarmen rutinemæssigt tjekket efter at have haft Crohns sygdom for omkring ti år. Dette indebærer et kig ind i tyktarmen ved en fleksibel teleskop (koloskopi) nu og da og tage små prøver af tarmen (biopsier) til undersøgelse. Det er som regel kombineret med chromoscopy (brug af farvestof spray, som dukker op mistænkelige forandringer lettere). Afhængigt af resultaterne af denne test, og andre faktorer, såsom mængden af ​​berørte tarmen, om du har haft komplikationer såsom polypper, og om du har en familie historie af kræft, vil du blive sat ind i en lav, mellem eller høj risiko.

Det Nationale Institut for Sundhed og Clinical Excellence (NICE) anbefaler den næste koloskopi / chromoscopy bør afhænge af graden af ​​risiko for at udvikle tyktarmskræft eller endetarmskræft, som følger:

 • Low - Fem år
 • Intermediate - Tre år
 • Høj - et år

Efter den næste test, vil din risiko blive beregnet igen.

Når lægerne taler af inflammatorisk tarmsygdom, de normalt betyde folk, der enten har Crohns sygdom eller colitis ulcerosa. Begge disse betingelser kan forårsage betændelse i tyktarmen og endetarmen (tyktarmen eller tyktarmen) med lignende symptomer, såsom blodig diarré, osv. Selvom disse betingelser er ens og behandlinger er ens, er der forskelle. Tenderer eksempelvis betændelse i colitis ulcerosa at være lige i den indvendige foring af tarmen, hvorimod betændelse af Crohns sygdom kan spredes gennem hele muren af ​​tarmen. Også, colitis ulcerosa kun påvirker tyktarmen og endetarmen, hvorimod Crohns sygdom kan påvirke alle dele af tarmen. Se separat brochure kaldet Colitis ulcerosa for flere detaljer.

Dog kan omkring 1 ud af 20 personer med inflammatorisk tarmsygdom påvirker bare tyktarmen ikke klassificeres som havende enten Crohns sygdom eller colitis ulcerosa, fordi de har nogle funktioner i begge forhold. Dette kaldes ubestemt colitis.

Bemærk: inflammatorisk tarmsygdom er undertiden forkortet til IBD. Dette er ikke det samme som IBS, som er en forkortelse for irritabel tyktarm - en meget anderledes sygdom.

Yderligere hjælp og information

Crohns og colitis DK

CICRA - Crohns i barndommen forskning forening