X-ray test

X-ray tests er almindeligt gjort for at dukke op knogler og visse andre væv.

Relaterede artikler

  • De hjerte og blodkar

X-stråler er en type af højenergi-stråling. En X-ray maskine kan producere korte byger af røntgenstråler. Strålerne passerer let gennem væsker og bløde væv i kroppen. Dog vil tæt væv såsom knogle blokere nogle af de røntgenstråler. Densitet betyder hvor meget af noget, der er i en vis mængde plads. Jo tykkere vævet, jo mindre røntgenstråler passere igennem. Luft og vand er mindre tæt, fordi partikler, som gør dem ikke holdes tæt sammen.

En film, der ligner en fotografisk film, er placeret bag den del af kroppen, der røntgenfotograferet. X-ray maskine affyrer en kort byge af røntgenstråler gennem en del af kroppen. Røntgenstrålerne rammer filmen, som derefter udvikles. Jo mere røntgenstråler, der ramte filmen, at sortere det udvikler sig. Så tætte dele af kroppen, der blokerer mange af røntgenstrålerne vise sig som hvid (såsom knogler). Hule eller luftfyldte dele af kroppen vise sig som sort (fx dele af lungen). Bløde væv (såsom muskler og kroppens organer), viser sig som forskellige grå nuancer, afhængigt af hvor tæt de er.

Den fremkaldte film undersøges ved en X-ray læge (radiologen), som sender en rapport til den læge, der har anmodet om testen.

En almindelig røntgenundersøgelse er smertefri. Du kan ikke se eller føle røntgenstråler. Du bør holde sig i ro, når X-ray stråle 'fyret', ellers kan billedet blive sløret.

  • Knogler, tænder, knoglebrud og andre abnormiteter i knoglerne.
  • Fælles rum og nogle abnormiteter led, såsom slidgigt.
  • Størrelsen og formen af ​​hjertet. Så kan visse hjertesygdomme blive opdaget.
  • Ændringer i tætheden af ​​nogle blødere væv. For eksempel er en lunge tumor mere tæt end luftfyldte lunge og vil vise som en "skygge" på en kiste X-ray. En brysttumor er mere tæt end almindelig brystvæv og viser som en "skygge" på et røntgenbillede af brystet.
  • Samlinger af væske - for eksempel i lunge eller tarm - kan vise som grå 'skygger' mod den normale sorte af luftfyldte brystet, eller hul gut.
Røntgenundersøgelse. Hvordan er en x-ray test udført?
Røntgenundersøgelse. Hvordan er en x-ray test udført?

En almindelig X-ray er en hurtig, nem og en relativt billig test. Det kan være alt der er nødvendigt for at diagnosticere eller vurdere forskellige problemer. Men en almindelig røntgenundersøgelse har begrænset anvendelse. Mere avancerede "kontrast" røntgenstråler, CT-scanninger eller andre billeddiagnostiske teknikker kan være behov for korrekte eller yderligere vurdering af visse kropsdele, især af bløde væv og organer såsom hjernen eller leveren.

Der er meget lille risiko med at have en røntgenundersøgelse. Men med gentagne prøver der er en risiko for, at røntgenstrålerne kan beskadige nogle celler i kroppen, muligvis kan føre til kræft i fremtiden. Dosis af røntgenstråling altid holdes på det nødvendige minimum for at få et godt billede af den særlige kropsdel ​​blive tjekket. (Også radiografer der tager røntgenbilleder altid bære bly forklæder eller gå bag en beskyttende skærm, når røntgenstrålerne er fyret, for at undgå gentagen udsættelse for røntgenstråler.)

Gravide kvinder, hvis det er muligt, bør ikke have en røntgenundersøgelse, da der er en lille risiko for, at røntgenstråler kan forårsage en abnormitet til det ufødte barn. Dette er hvorfor kvinder bliver spurgt, før de har en X-ray, hvis de er, eller kan være gravid.

Aktuelle artikler