Ultralydskanning

En ultralydsskanning er en smertefri test, der bruger lydbølger til at skabe billeder af organer og strukturer inde i din krop. Det er et meget almindeligt anvendt test. Da det bruger lydbølger og ikke stråling, menes det at være harmløse. Doppler og duplex scanninger bruges til at visualisere blod eller fluider, der strømmer gennem kroppen.

Bemærk: nedenstående oplysninger er kun en generel vejledning. De arrangementer, samt den måde, der udføres forsøg, kan variere mellem forskellige sygehuse. Følg altid instruktionerne fra din læge eller lokale hospital.

Ultralyd er en højfrekvent lyd, som du ikke kan høre, men det kan udsendes, og påvises ved specialmaskiner.

Relaterede artikler

Hvordan ultralyd arbejde?

Ultralyd bevæger sig frit gennem væske og bløde væv. Men ultralyd reflekteres tilbage (det bounces tilbage som "ekko"), når den rammer en mere solid (tætte) overflade. For eksempel vil ultralyd rejse frit selv blod i et hjerte kammer. Men når den rammer en solid ventil, en masse af de Ultralydsekkoerne tilbage. Et andet eksempel er, at når ultralyd rejser selv galde i en galdeblære, vil echo stærkt tilbage, hvis det rammer en solid galdesten.

Så, som ultralyd 'hits' forskellige strukturer af forskellig tæthed i kroppen, sender den tilbage ekkoer af varierende styrke.

Hvad betyder en ultralydsscanning indebære?

Du ligger på en sofa og en operatør placerer en probe på huden over den del af din krop, der skal undersøges. Sonden er lidt ligesom en meget tyk stump pen. Smøring gelé er sat på din hud, så at sonden giver god kontakt med din krop. Sonden er forbundet med en ledning til ultralyd maskine, som er forbundet til en monitor. Impulser af ultralyd sendes fra sonden gennem huden ind i din krop. De ultralydsbølger derefter echo ("hoppe tilbage") fra de forskellige strukturer i kroppen.

Ekkoet er opdaget af sonden og bliver sendt ned i ledningen til ultralyd maskine. De vises som et billede på skærmen. Billedet er konstant opdateret, så scanningen kan vise bevægelsen samt struktur. For eksempel, at åbne ventilen i en hjerte og lukning under en scanning af hjertet. Operatøren flytter sonden rundt over overfladen af ​​huden for at få synspunkter fra forskellige vinkler.

Scanningen er smertefri og tager ca 15-45 minutter, afhængigt af hvilke dele af kroppen undersøges. En fortegnelse over resultaterne af testen kan laves som stillbilleder eller som en videooptagelse.

Hvad er en ultralydsundersøgelse til?

Det anvendes i mange situationer. Den måde ultralyd bounces tilbage fra forskellige væv kan bidrage til at bestemme størrelse, form og konsistens organer, strukturer og abnormaliteter. Så det kan:

 • Hjælp til at overvåge udviklingen i et ufødt barn, og tjek for abnormiteter. En ultralydsscanning er rutine for gravide kvinder.
 • Detect abnormaliteter af hjerte strukturer såsom hjerteklapper. (An ultralydsskanning af hjertet kaldes en ekkokardiografi ).
 • Hjælp til at diagnosticere problemer i leveren, galdeblæren (såsom galdesten ), bugspytkirtel, skjoldbruskkirtel, lymfeknuder, æggestokke, testikler, nyrer, blære og bryst. For eksempel kan det hjælpe at afgøre, om en unormal klump i et af disse organer er en fast tumor eller en væskefyldt cyste.
 • Detect unormal udvidelse af blodkar ( aneurismer ).

Nogle specialiserede ultralydsteknikker

Ultralydscanning. Hvordan ultralyd arbejde?
Ultralydscanning. Hvordan ultralyd arbejde?

I nogle situationer kan et klarere billede opnås fra en sonde, der er i kroppen. Så en lille sonde, stadig sidder med en ledning til ultralyd maskine, kan være:

 • Slugt i spiserøret. Det er undertiden bruges til at få klarere billeder af hjertet, som ligger lige foran spiserøret.
 • Placeres i skeden eller endetarmen for at få klarere billeder af bækken og reproduktive organer.
 • Bruges til at hjælpe med at guide en kirurg under en operation, for at kigge dybere ind strukturer.

Ovenstående er ikke udtømmende lister, og ultralydsscanning har forskellige andre anvendelser.

En Doppler ultralyd optegnelser lydbølger reflekteres fra bevægelige objekter, såsom blodlegemer, for at måle deres hastighed og andre aspekter af, hvordan de flow gennem kroppen.

Hvordan doppler ultralyd arbejde?

Hvis strukturen er i bevægelse ekkoet kommer tilbage på en lidt anden frekvens (kaldet Doppler-effekten). Denne forskel i frekvens kan anvendes til at måle hastigheden af ​​bevægelsen. Blod bevæger sig i en arterie eller vene forårsager små ekkoer og disse bruges til at måle hastigheden af ​​bevægelsen af ​​blodceller. Lydbølgerne kan amplificeres selvom højttalere. Dette gør det muligt for udøveren at lytte til strømmen af ​​blodceller at afgøre, hvorvidt der er normale strøm (for eksempel lytte til strømmen af ​​blod gennem hjertet af et barn under en rutinemæssig antenatal check-up, eller beskadigede vener eller arterier efter en skade). Lydbølgerne kan også konverteres til farvebilleder på en skærm, så flowet kan ses gennem arterierne eller vener (farve Doppler), eller på en graf, der viser ændringer i hastighed.

Hvad er doppler ultralyd anvendes til:

 • For at lytte til hjerteslag af et ufødt barn (foster) under graviditeten.
 • For at undersøge blodgennemstrømningen i arterier eller vener i dine arme eller ben for at se, om du måske har:

Hvad laver en doppler ultralyd involvere?

Under graviditeten er Doppler ultralyd meget lig en ultralydsscanning. En sonde dækket med gel lægger på din hud i løbet af den gravide livmoder (uterus). Dette er forbundet til en højttaler og den praktiserende blot lytter til strømmen af ​​blod gennem fosterets hjerte.

Under en Doppler ultralyd af arme og ben, er blodtryksmanchetter placeres langs låret, læggen, eller ankel eller til forskellige punkter langs armen. En pasta påføres huden over arterierne, der undersøges. Billederne er lavet som sonden bevæges hen hvert område.

Hvad er en duplex ultralyd?

Hvad betyder en ultralydsscanning indebære? Hvad er en ultralydsundersøgelse til?
Hvad betyder en ultralydsscanning indebære? Hvad er en ultralydsundersøgelse til?

Duplex ultralyd er en speciel teknik, der kombinerer traditionel ultralyd med Doppler ultralyd. Billeder af fast genstand, der undersøges - for eksempel arterien og blodet flyder gennem det - vises på en skærm eller monitor. Objektet er normalt grå og blodgennemstrømningen er normalt i farven (farve Doppler).

Hvad er duplex ultralyd til?

Duplex ultralyd er mest almindeligt anvendt til at evaluere blodgennemstrømningen i forskellige arterier og vener i kroppen. Scanningen kan hjælpe med at diagnosticere følgende betingelser:

 • Udvidelse af hovedpulsåren i maven ( abdominal aneurisme ).
 • Blokering til en arterie (en arteriel okklusion).
 • Blodprop.
 • Blokering arterierne i halsen (carotis okklusiv sygdom).
 • Renal duplex undersøger nyrerne og deres blodkar.
 • Åreknuder.
 • Venøs insufficiens (en tilstand, hvor venerne har et problem med at sende blodet tilbage til hjertet).

Hvad betyder en duplex ultralyd involvere?

Denne test er meget lig en ultralydscanning. En probe dækket med gelen anbringes over det område, der skal undersøges. Billeder af den solide organer og blodet strømmer gennem det derefter ses på en skærm

Normalt er der ingen behov for speciel forberedelse. Fortsæt med at tage din sædvanlige medicin. Du skal spise og drikke normalt før og efter testen, medmindre andet er anvist. For eksempel:

 • Hvis visse dele af mave (underliv), er ved at blive undersøgt, kan du blive bedt om at spise en lav-fiber kost for en dag eller så før testen (for at minimere "gas" i din tarm).
 • Du kan blive bedt om ikke at spise i flere timer, før en scanning af maven.
 • For en scanning af den nedre tarm, kan du få et lavement at rydde tarmen.
 • For at scanne blæren eller bækken, kan du blive bedt om at drikke noget væske inden testen, så du har en fuld blære.

Du vil blive fortalt, hvad du behøver at gøre, før en bestemt scanning.

Disse scanninger er smertefri og sikker. I modsætning til X-stråler og andre billeddiagnostiske test, de ikke bruger stråling. De har ikke vist sig at forårsage nogen problemer eller komplikationer.

Aktuelle artikler