Svangerskabsforebyggende plaster

Den svangerskabsforebyggende plaster er en kombineret form for hormonel prævention. Den indeholder østrogen og gestagen hormoner, svarende til p-piller. Den svangerskabsforebyggende plaster klæber til huden. Hvis de bruges korrekt, det er en meget effektiv form for prævention.

Plasteret er en kombineret form for hormonel prævention, som indeholder østrogen og gestagen hormoner. Det er hovedsageligt den samme type prævention da den kombinerede p-piller (COCP - ofte benævnt "p-piller"), men som et plaster stedet for at tage piller. Den svangerskabsforebyggende plaster sidder fast til huden, så at de to hormoner kontinuerligt leveres til kroppen, hvilket giver svangerskabsforebyggende dækning. Se særskilt folder kaldet "Kombineret p-piller.

Der er én kombineret prævention patch tilgængelig i Storbritannien, kaldet Evra ®. Den svangerskabsforebyggende plaster er tilgængelig fra din egen læge, familieplanlægning klinik eller seksuel sundhed klinik.

Den svangerskabsforebyggende plaster vil ikke beskytte dig mod seksuelt overførte infektioner og kondomer skal bruges til at beskytte mod disse.

Den svangerskabsforebyggende plaster arbejder hovedsageligt ved at ændre kroppens hormonbalance, så du ikke producerer et æg hver måned (ægløsning). Det gør også livmoderslimhinden tykkere og danner en prop i livmoderhalsen. Dette gør det vanskeligt for sædcellerne at komme igennem til livmoderen (uterus) til at befrugte et æg. Den svangerskabsforebyggende plaster gør også livmoderslimhinden tyndere, så det er mindre sandsynligt, at et befrugtet æg vil være i stand til at knytte sig til livmoderen.

Hvis de bruges korrekt, vil mindre end 1 kvinde i 300 blive gravid hvert år. Når der ikke prævention bliver brugt mere end 80 ud af 100 seksuelt aktive kvinder bliver gravide inden for et år.

 • Det er meget effektiv og nem at bruge.
 • Det griber ikke ind med sex.
 • Dine perioder er ofte lettere, mindre smertefuldt og mere regelmæssig, når du bruger prævention patch.
 • Du behøver ikke at huske at tage din pille hver dag, men bare huske at skifte plasteret gang om ugen.
 • Plasteret er lille og diskret, så folk ikke vil nemt mærke, at du har det på. Det er hudfarvet og er omkring 5 cm x 5 cm i størrelse.
 • At plasteret klæber godt for din hud og kan bæres kontinuerligt, selv mens du bader, brusebad, motion og svømning.

De andre fordele ved den svangerskabsforebyggende plaster menes at være de samme som for COCP. Men fordi det er en nyere form for prævention, har der ikke været så mange undersøgelser, der tager svangerskabsforebyggende plaster på, så der har været med p-piller. For eksempel kan den svangerskabsforebyggende plaster lindre præmenstruelle spændinger. Det kan også reducere risikoen for underlivsbetændelse (som slimhinderne prop kan forhindre bakterier, samt sæd, fra at komme ind i livmoderen). Det kan hjælpe til at beskytte mod nogle godartede (noncancerous) brystkræft. Det kan reducere risikoen for at udvikle visse typer cyste i æggestokken. Det kan reducere risikoen for at udvikle kræft i æggestokkene, tyktarmen og livmoder.

Nogle kvinder har hudirritation, når de bruger prævention patch. Dette er normalt kløe, rødme eller ømhed. Omkring 2 ud af 100 kvinder nødt til at stoppe med at bruge plasteret på grund af hudirritation. Selv om plasteret klæber godt det meste af tiden, er der en mulighed for, at det kan blive frigjort fra huden, enten helt eller delvist. Dette er ikke almindeligt, men kan betyde, at dens effektivitet som prævention kan gå tabt. Trods sin diskret design, stadig nogle kvinder føler, at den svangerskabsforebyggende plaster kan ses.

Nogle kvinder får nogle milde bivirkninger, når de først begynder at bruge prævention patch. Hvis bivirkninger opstår, har de tendens til at slå sig ned inden for de første par måneder. Mulige bivirkninger kan omfatte:

 • Bryst ubehag og ømhed.
 • Små ændringer i legemsvægt (disse er små og ligner dem, der kan forekomme med piller).
 • Hovedpine.
 • Utilpashed (kvalme).
 • Humørsvingninger.
 • Blødning mellem dine menstruationer og spotting (lys, uregelmæssig blødning).

De fleste kvinder kan bruge prævention patch. Din læge eller familieplanlægning sygeplejerske vil drøfte eventuelle nuværende og tidligere sygdomme, som du har haft. De kan også spørge om eventuelle sundhedsmæssige problemer i din familie. Det vil ikke blive ordineret til nogle kvinder med en historie af visse sygdomme, eller som er i øget risiko for at udvikle visse sygdomme - for eksempel kan nogle kvinder med en øget risiko for at have en blodprop (trombose) rådes til ikke at bruge prævention patch (se nedenfor).

Hvis du ammer, bør du ikke bruge prævention plaster, da det kan reducere mængden af ​​mælk, at du producerer. Andre former for prævention er tilgængelige, hvis du ammer. Du bør ikke bruge prævention plaster, hvis du er, eller tror du kan være, gravid.

Svangerskabsforebyggende patch. Hvis plasteret har været slukket i mindre end 48 timer.
Svangerskabsforebyggende patch. Hvis plasteret har været slukket i mindre end 48 timer.

Den svangerskabsforebyggende plaster er mindre effektiv hos kvinder, der vejer over 90 kg, og det er generelt tilrådes, at den ikke bør anvendes til disse kvinder. Kvinder med lever-eller galdeblære problemer eller kvinder, der har uforklarlige blødninger fra skeden (for eksempel efter køn eller mellem deres perioder) kan heller ikke være i stand til at bruge prævention patch.

De risici ved brug af svangerskabsforebyggende plaster menes at være de samme som ved brug af COCP fordi det indeholder lignende hormoner. For de fleste kvinder, langt fordelene opvejer risiciene, da risikoen er lille. Dog kan et lille antal kvinder, der bruger svangerskabsforebyggende plaster udvikle alvorlige problemer. Fordi du bliver spurgt om eventuelle nuværende eller tidligere sygdomme, som du har haft, og enhver familie historie sundhedsproblemer, er kvinder, der er på en større risiko for at udvikle alvorlige bivirkninger normalt forhindres i at bruge prævention patch. De alvorlige bivirkninger, der kan forekomme hos nogle kvinder omfatter følgende:

Trombose

Dette betyder en blodprop i et blodkar, og det kan være meget alvorlig. En blodprop i en arterie kan forårsage et slagtilfælde eller hjerteanfald. En blodprop i en vene kan forårsage en dyb venetrombose (DVT), som kan rejse til lungerne og forårsage en lungeemboli.

Følgende situationer øger risikoen for blodpropper, og du kan rådes til ikke at bruge prævention plaster under disse omstændigheder:

 • Hvis du har haft en tidligere DVT eller lungeemboli.
 • Hvis du er meget overvægtig.
 • Immobilitet (f.eks rullestolsbundet).
 • Alvorlige åreknuder.
 • Dårligt kontrolleret diabetes.
 • Højt blodtryk, der ikke er tilstrækkeligt kontrolleret.
 • Hvis du har et nært familiemedlem, der har haft en blodprop, hjerteanfald eller slagtilfælde, før de fylder 45 år.
 • Svær migræne.
 • Hvis du har nogen komplikationer fra diabetes eller har haft diabetes i mere end 20 år.
 • Rygning - især hvis du er over 35 år.
 • Hvis du har haft et hjerteanfald, slagtilfælde, mini-slagtilfælde eller lider med angina.
 • Nogle andre sjældne sygdomme.

Se en læge, hvis du har noget af følgende mens du bruger patch: svær hovedpine, dårlig smerter i brystet eller ben, hævede ben, åndedrætsbesvær, hvis du hoster blod op, pludseligt opståede problemer med synet eller tale, problemer med synet, svaghed eller følelsesløshed i en arm eller ben, kollaps.

Kræft

Der er en lille øget risiko for at udvikle brystkræft hos kvinder, der bruger kombineret hormon prævention såsom svangerskabsforebyggende plaster. Du bør ikke bruge prævention plaster, hvis du i øjeblikket har brystkræft eller har haft brystkræft inden for de foregående fem år. Hvis du har en stærk familie historie af brystkræft eller har haft brystkræft behandlet mere end fem år siden, bør du diskutere med din læge fordele og ulemper ved at starte den svangerskabsforebyggende plaster.

Hvornår begynder plasteret

Du bør ideelt set begynde at bruge plaster på den første dag i din menstruation. Dette betyder, at plasteret vil begynde at arbejde med det samme som et præventionsmiddel. Du kan have sex med det samme, og du vil blive beskyttet. Hvis du starter plaster på enhver anden dag i din menstruationscyklus, skal du være sikker på, at du ikke er gravid. Du skal derefter også bruge en ekstra præventionsmetode (f.eks kondom) i de første syv dage.

Plasteret

Den svangerskabsforebyggende plaster bør anvendes på ren, tør, ikke-behåret hud. Brug ikke cremer, make-up, cremer, pudder eller noget andet på det område af huden, før du anvender programrettelsen. Må ikke anvendes på områder af huden, der er irriteret eller brudt. Egnede steder til at anvende plasteret er udvendigt på overarmen, brystet / øvre ryg området (gælder ikke plastret til brysterne), i ballerne eller underlivet. Du skal bruge et andet sted, når du skifter plasteret, da dette vil bidrage til at undgå hudirritation. Du bør tjekke hver dag for at sikre, at plasteret ikke er faldet af.

Du skal følge producentens anvisninger på pakken, når kasserer plasteret efter brug, da det stadig indeholder nogle aktive hormoner.

Når at skifte plasteret

Du bærer en patch hver dag i tre uger. Plasteret skal fjernes og skiftes hver uge. Under den fjerde uge, når du ikke bruger et plaster bør du have din menstruation.

Forestil dig din menstruationscyklus som værende 28 dage lange. Dag 1 i din cyklus er den første dag i din menstruation. Følg disse instruktioner:

 • Påfør plasteret for første gang på den første dag i din menstruation (dag 1).
 • Bær plasteret i syv dage (uge 1).
 • På dag 8, fjernes det brugte plaster, og sætte et nyt plaster samme. Du er nu i uge 2..
 • Bær nye plaster i syv dage igen. På dag 15, skal du fjerne det brugte plaster, og anvende en anden nyt plaster samme. Du er nu i uge 3..
 • Bær nye plaster i syv dage igen. På dag 22, skal du fjerne plasteret.
 • Må ikke bære en patch mellem dag 22 og dag 28 (uge 4). Du bør have en blødning som din periode i løbet af denne tid. Du er stadig beskyttet mod at blive gravid, hvis du anvender din næste plaster til tiden.
 • Start din næste 4-ugers cyklus dag efter dag 28. Påfør et nyt plaster på denne dag. Du bør anvende denne patch uanset hvornår din menstruation starter eller slutter.

Du vil skifte plaster på den samme dag hver uge.

Det er usandsynligt, at din prævention plaster falder af, som det er blevet omhyggeligt designet til at minimere dette.

Hvis plasteret har været slukket i mindre end 48 timer:

 • Genanvende det så hurtigt som muligt (hvis det stadig er klistret).
 • Hvis det ikke er stadig klistret, erstatte det med et nyt plaster. Brug ikke noget (såsom tape) for at forsøge at holde en patch på plads, der ikke længere er klistret.
 • Du er stadig beskyttet og ikke behøver at bruge yderligere prævention.
 • Fortsæt med at bruge plasteret som normalt og ændre det på din normale dag.

Hvis plasteret har været slukket i 48 timer eller længere, eller hvis den tid, det er blevet løsrevet er usikkert:

 • Start et helt nyt plastercyklus ved at anvende et nyt plaster så hurtigt som muligt. Dette er nu uge 1 af plastercyklus. Det kan også betyde, at du har en ny dag i ugen for at ændre dine patches og starte nye cykler.
 • Hvis du har sex inden for de næste syv dage, er du nødt til at bruge ekstra prævention såsom kondomer.
 • Du kan være nødt til at tage ekstra akut svangerskabsforebyggelse, hvis du har haft sex inden for de sidste fem dage. Hvis dette er tilfældet, bør du diskutere dette med din læge, praksis sygeplejerske, familieplanlægning eller seksuel sundhedsklinik.

Hvis du glemmer at tage plasteret af ved udgangen af ​​uge 1 eller uge 2

Hvad er den svangerskabsforebyggende plaster? Hvis plasteret har været slukket i 48 timer eller længere, eller hvis den tid, det er blevet løsrevet er usikkert.
Hvad er den svangerskabsforebyggende plaster? Hvis plasteret har været slukket i 48 timer eller længere, eller hvis den tid, det er blevet løsrevet er usikkert.

Hvis forsinkelsen i at ændre plasteret er mindre end 48 timer:

 • Udskift det gamle plaster med et nyt plaster snarest muligt.
 • Fortsæt med at bruge plasteret som normalt, ændrer det på de sædvanlige dage.
 • Du behøver ikke at bruge nogen yderligere svangerskabsforebyggende forholdsregler.

Hvis forsinkelsen i at ændre plasteret er mere end 48 timer:

 • Udskift det gamle plaster med et nyt plaster snarest muligt.
 • Dette er nu uge 1 af plastercyklus. Det kan også betyde, at du har en ny dag i ugen for at ændre dine patches og starte nye cykler.
 • Hvis du har sex inden for de næste syv dage, er du nødt til at bruge ekstra prævention såsom kondomer.
 • Du kan være nødt til at tage ekstra akut svangerskabsforebyggelse, hvis du har haft sex inden for de sidste fem dage. Hvis dette er tilfældet, bør du diskutere dette med din læge, praksis sygeplejerske, familieplanlægning eller seksuel sundhedsklinik.

Hvis du glemmer at tage plasteret af ved udgangen af ​​uge 3

 • Tag plasteret ud så hurtigt som muligt.
 • Påfør det næste plaster på det sædvanlige startdag af næste patch cyklus. Dette kan betyde, at du ikke har en 7-dages patch-fri pause.

Hvis du glemmer at sætte et nyt plaster på som i slutningen af ​​plasteret-fri uge

Hvis forsinkelsen i at ændre plasteret er mindre end 48 timer:

 • Sæt et nyt plaster på så hurtigt som muligt.
 • Dette er nu uge 1 af det nye plaster cyklus. Det kan også betyde, at du har en ny dag i ugen for at ændre dine patches og starte nye cykler.
 • Du behøver ikke at bruge nogen yderligere svangerskabsforebyggende forholdsregler.

Hvis forsinkelsen i at ændre plasteret er mere end 48 timer:

 • Påfør et nyt plaster på, så hurtigt som muligt.
 • Dette er nu uge 1 af det nye plaster cyklus. Det kan også betyde, at du har en ny dag i ugen for at ændre dine patches og starte nye cykler.
 • Hvis du har sex inden for de næste syv dage, er du nødt til at bruge ekstra prævention såsom kondomer.
 • Du kan være nødt til at tage ekstra akut svangerskabsforebyggelse, hvis du har haft sex inden for de sidste fem dage. Hvis dette er tilfældet, bør du diskutere dette med din læge, praksis sygeplejerske, familieplanlægning eller seksuel sundhedsklinik.

Noget medicin kan forstyrre det og gøre det mindre effektivt. Du bør altid diskutere alt andet medicin, som du tager med den person ordination plasteret. Dette omfatter over-the-counter medicin (såsom perikon), som også kan forstyrre svangerskabsforebyggende plaster. Hvis du starter en ny medicin, så sørg for at du fortæller den person, ordinerer det, at du bruger den svangerskabsforebyggende plaster. Du kan være nødt til at tage yderligere svangerskabsforebyggende forholdsregler (f.eks kondom), mens du tager den anden medicin, og i en periode efter den er færdig.

Nogle almindeligt stødt lægemidler, der kan interferere med svangerskabsforebyggende plaster omfatter visse antibiotika (f.eks rifampicin eller rifabutin), nogle antikonvulsiva (lægemidler, der anvendes til behandling af epilepsi), nogle medicin mod HIV-infektion, nogle lægemidler, der anvendes til behandling af svampeinfektioner og, som nævnt ovenfor, perikon (en urtemedicin til behandling af lavt humør).

Bemærk: antibiotika, der almindeligvis anvendes (for eksempel til behandling af en infektion i brystet eller urin infektion) ikke interfererer med effektiviteten af den svangerskabsforebyggende plaster.

Hvis du har opkastning eller diarré, svangerskabsforebyggende plaster er stadig effektiv (i modsætning til, når du tager p-piller). Dette skyldes, at de hormoner optages i blodbanen igennem huden, snarere end gennem din mave-tarmkanalen (mave og tarm). Du behøver ikke at tage yderligere svangerskabsforebyggende forholdsregler.

Sommetider er ikke alle kvinder har en blødning i løbet af deres patch-fri uge. Hvis du har brugt din svangerskabsforebyggende plaster ordentligt, hvis det ikke er faldet ned, og hvis du ikke har taget noget medicin, der kan interferere med plasteret, du er usandsynligt at være gravid. Hvis du er bekymret, kan du gøre en graviditetstest, eller du kan besøge din egen læge, praksis sygeplejerske, familieplanlægning klinik eller seksuel sundhedsklinik for rådgivning. Hvis du går glip to perioder, bør du søge læge.

I de første par måneder, mens din krop tilpasser sig den svangerskabsforebyggende plaster, kan du have nogle blødninger foruden de sædvanlige blødning under plasteret-fri uge. Dette er ikke alvorlig, men mere et irritationsmoment. Det kan variere fra spotting til et større tab som et lys periode. Må ikke stoppe med at bruge plasteret. Denne regel afregner efter de første 2-3 måneder. Hvis det fortsætter, se din læge eller sygeplejerske.