Smertestillende medicin

Der findes tre hovedtyper af smertestillende: non-steroide anti-inflammatoriske lægemidler (NSAID), paracetamol, og opioider. Hver arbejder på en anden måde. De fleste mennesker behøver kun at tage smertestillende medicin for et par dage eller uger på de fleste, men nogle mennesker har brug for at tage dem for lang tid. Du kan købe nogle smertestillende fra apoteker, hvilket omfatter nogle NSAID, paracetamol, og nogle svage opioider (kodein eller dihydrocodein). Hvis du køber smertestillende, der indeholder svage opioider, og du er nødt til at tage dem for mere end tre dage, skal du diskutere dette med din læge eller på apoteket.

Smertestillende. Non-steroide anti-inflammatoriske lægemidler (NSAID).
Smertestillende. Non-steroide anti-inflammatoriske lægemidler (NSAID).

Smertestillende lægemidler, der bruges til behandling af smerter. Der er et stort antal af smertestillende rådighed, og de alle kommer i forskellige mærkenavne. De kan tages af: munden som væsker, tabletter eller kapsler, ved injektion eller via endetarmen (endetarmsåbningen) - for eksempel suppositorier. Nogle smertestillende er også tilgængelig som en creme eller en salve.

Selv om der et stort antal smertestillende rådighed, er der kun tre hovedtyper (hver arbejder på en anden måde). De er:

  • Non-steroide anti-inflammatoriske lægemidler (NSAID). Eksempler på NSAID'er omfatter, ibuprofen, diclofenac og celecoxib. Aspirin er også et NSAID, men i dag er det hovedsageligt anvendes (i lave doser) for at hjælpe med at holde blodet i at størkne.
  • Paracetamol.
  • Svage opioider og stærke opioider (undertiden kaldet opiater). Eksempler på svage opioider omfatter: kodein, og dihydrocodein. Eksempler på stærke opioider omfatter: diamorfin, morfin, oxycodon, og pethidin. Mange mennesker, der har brug for stærke opioider er indlagt på hospital. Tramadol er også et opioid men passer et sted mellem en svag opioid og et stærkt opioid.

Forskellige typer af smertestillende til tider kombineret sammen til én tablet - for eksempel (Paracodol ®) paracetamol plus codein (Co-codamol ®), paracetamol plus dihydrocodein, aspirin plus codein.

I tillæg til ovenstående kan nogle antidepressiva og anti-epileptiske lægemidler anvendes til behandling af neuropatisk smerte. Resten af ​​denne indlægsseddel diskuterer ikke disse typer af medicin. For mere information se separat folder kaldet "neuropatisk smerte".

NSAID'er virker ved at hæmme (blokering) virkningen af enzymer (kemikalier) kaldet cyclooxygenase (COX) enzymer. COX enzymer hjælper til at gøre andre kemikalier kaldet prostaglandiner. Nogle prostaglandiner er involveret i produktionen af ​​smerte og inflammation på steder med skader. En reduktion i prostaglandin produktion reducerer smerte og inflammation. Ikke alle NSAID'er er nøjagtig den samme, og nogle arbejder på lidt forskellige måder fra andre.

For mere information se separat folder kaldet "anti-inflammatoriske smertestillende midler '.

Paracetamol - ingen rigtig ved med sikkerhed, præcis hvordan paracetamol virker. Men det menes også at virke ved at blokere COX-enzymer i centralnervesystemet (hjernen og rygmarven). Paracetamol anvendes til behandling af smerter og sænke en høj temperatur. Men det hjælper ikke med inflammation.

Opioider virker ved at binde til bestemte receptorer (opioidreceptorer) i centralnervesystemet (hjernen og rygmarven), tarmen og andre dele af kroppen. Dette fører til et fald i den måde, du føler smerte og din reaktion på smerte, og det øger din tolerance for smerte.

Hvad er smertestillende? Svage opioider og stærke opioider.
Hvad er smertestillende? Svage opioider og stærke opioider.

Den type smertestillende din læge vil ordinere afhænger af typen af ​​smerte du har, andre sundhedsmæssige problemer, du måtte have, hvor alvorlig din smerte er, og den mulige bivirkninger af medicin.

Paracetamol er normalt ordineres, hvis din smerte ikke er for alvorlig, og du ikke har inflammation.

NSAID er generelt ordineret til mennesker, der har smerter og betændelse - for eksempel, hvis du har smerter i leddene (arthritis) eller muskler (rygsmerter). Dette er fordi der sandsynligvis være nogle betændelse til stede og NSAID fungerer godt til behandling af smerter samt inflammation. NSAID'er har en række mulige bivirkninger, og de er ikke egnet for alle. For eksempel er de ikke egnede til folk, der har mavesår. I dette tilfælde kan en læge ordinere en sikrere medicin (paracetamol), selv om det måske ikke virker så godt.

Svage opioider er normalt ordineret til mere alvorlige smerter, eller hvis du har prøvet paracetamol på og / eller ibuprofen, og de har ikke fungeret.

Stærkere opioider normalt anvendes til behandling af svære smerter - for eksempel cancer-relaterede smerter, smerter efter en operation, eller hvis du har haft en alvorlig skade.

Topiske smertestillende (topiske anti-inflammatoriske lægemidler) anvendes hovedsagelig til behandling af smerter i leddene. For mere information se separate kaldet folder og »lokal anti-inflammatoriske smertestillende midler '.

Folk, der er i smerte hele tiden er normalt anbefales at tage smertestillende medicin regelmæssigt. For eksempel, hvis du har fået ordineret paracetamol vil normalt tage det fire gange om dagen, hver dag, indtil smerten er bedre. Ellers behøver du kun at tage smertestillende medicin, når du har brug for dem.

Hvis du tager et NSAID såsom ibuprofen eller diclofenac, bliver du nødt til at tage dette med eller efter maden. Dette er fordi de kan være ganske hårdt på maven og undertiden forårsage blødninger i maven.

Som alle andre lægemidler, bør smertestillende medicin tages i kortest mulig tid, i den laveste dosis, der styrer dine smerter. Dette er for at hjælpe med at undgå eventuelle bivirkninger. De fleste mennesker behøver kun at tage smertestillende medicin for et par dage (for eksempel til tandpine) eller uger (efter at have trukket en muskel). Men nogle mennesker har smertefulde forhold og har brug for at tage smertestillende medicin på lang sigt. Eksempler indbefatter mennesker med leddegigt, slidgigt, eller kroniske rygsmerter.

Det er ikke muligt at opregne alle de mulige bivirkninger af hver smertestillende i denne indlægsseddel. Men som med al anden medicin, er der en række bivirkninger, som er rapporteret med hver af de forskellige smertestillende. Hvis du ønsker mere specifikke oplysninger for din smertestillende, så skal du læse indlægssedlen, der følger med medicinen.

Smertestillende medicin sjældent forårsage alvorlige bivirkninger:

  • NSAID - de fleste mennesker, der tager anti-inflammatoriske har ingen bivirkninger, eller kun mindre betydning. Når det tages korrekt, fordelen regel langt opvejer de potentielle skader. Navnlig tage mange mennesker et kort kursus af en anti-inflammatorisk for alle former for smertefulde forhold. Men bivirkninger, og nogle gange meget alvorlige mulige bivirkninger kan forekomme. Heriblandt: blødning i mave og tarm, og kardiovaskulære problemer. Pjecen beskæftiger sig med anti-inflammatoriske smertestillende giver mere detaljerede oplysninger.

  • Paracetamol - er en sikker medicin og bivirkninger er sjældne, hvis du ikke tage mere end den anbefalede maksimale dosis. Dog kan paracetamol være meget farligt, hvis du tager for meget (overdosis). Overdosering af paracetamol kan ske ved en fejltagelse, men nogle mennesker med vilje tager en overdosis. Det største problem med at tage en overdosis af paracetamol er, at det kan skade din lever permanent, og du kan dø af det. Pjecen beskæftiger sig med paracetamol giver mere information.

  • Opioider - de mest almindelige bivirkninger er kvalme og opkastning (især i starten af behandlingen), forstoppelse og mundtørhed. Opioider kan også forårsage sløvhed og forvirring. Nogle mennesker kan blive tolerante over for opioid smertestillende (du nødt til at tage mere for at få den samme effekt), og derefter afhænger dem. Dette omfatter opioider, der kan købes på apotekerne. Hvis du tror du er afhængig af opioider, og er nødt til at tage højere og højere doser, diskutere dette med din læge eller på apoteket.

Nogle smertestillende kan interagere med andre lægemidler, som du kan tage. Dette kan forårsage reaktioner, eller reducerer effektiviteten af ​​den ene eller anden af ​​de behandlinger. Så når du får ordineret en smertestillende, bør du fortælle en læge, hvis du tager anden medicin.

Ja - du kan købe paracetamol, nogle NSAID (ibuprofen, diclofenac og naproxen), og nogle svagere opioider. Svagere opioider, såsom codein, og dihydrocodein, er kun tilgængelige til at købe i kombination med paracetamol eller ibuprofen. Det er kun muligt at købe et par dages forsyning af de svagere opioid kombinationstabletter. Hvis du har brug for at tage disse for mere end tre dage, så bliver du nødt til at diskutere dette med din læge eller apotek.

Du har brug for en recept for svagere opioider, der ikke er i kombination med paracetamol, de fleste NSAID (f.eks indometacin eller ketoprofen), såvel som stærkere opioider (f.eks morfin, diamorfin, og buprenorphin).

Det er meget sjældent, at nogen ikke at være i stand til at tage en form for smertestillende medicin. Hovedårsagen til, at du måske ikke være i stand til at tage en smertestillende er, hvis du har haft en alvorlig bivirkning eller en allergisk reaktion på en bestemt type smertestillende i fortiden. Selv hvis dette sker, vil din læge normalt være i stand til at vælge en anden type smertestillende, som du vil være i stand til at tage.

Aspirin kan ikke tages af børn under 16 år, fordi der er en risiko for, at barnet udvikler Reyes syndrom (meget sjælden).

Hvis du tror, ​​du har haft en bivirkning til en af ​​dine medicin, kan du rapportere dette på Gult kort-ordningen. Du kan gøre dette online på følgende internetadresse: www.mhra.gov.uk / Yellowcard.

The Yellow Card-ordning bruges til at gøre farmaceuter, læger og sygeplejersker opmærksomme på eventuelle nye bivirkninger, som din medicin kan have forårsaget. Hvis du ønsker at rapportere en bivirkning, bliver du nødt til at give grundlæggende oplysninger om:

  • Den bivirkning.
  • Navnet på den medicin, som du tror det skyldes.
  • Oplysninger om den person, der havde side-effekt.
  • Dine kontaktoplysninger som reporter for bivirkning.

Det er nyttigt, hvis du har din medicin og / eller folder, der fulgte med den med dig, mens du udfylder rapporten.

google.com

The Pain Weblinks Side
Web: www.google.com/showdoc/477
Indeholder en omfattende liste af smertestillende relaterede støttegrupper, og selvhjælp rådgivning.

Aktuelle artikler