Slidgigt

Slidgigt forårsager smerter og stivhed i leddene. Symptomerne kan blive hjulpet af øvelser, nogle fysiske enheder og behandlinger, og tabe vægt, hvis du er overvægtig. Paracetamol vil ofte lette symptomerne. Anden medicin er undertiden anbefales. Fælles udskiftning kirurgi er en mulighed for alvorlige tilfælde.

Gigt betyder betændelse i leddene. Slidgigt (OA) er den mest almindelige form for gigt i Storbritannien. OA primært påvirker ledbrusken og knoglevævet siden af ​​brusk.

En fælles er, hvor to knogler mødes. Leddene tillade bevægelse og fleksibilitet på forskellige dele af kroppen. Bevægelsen af ​​knoglerne er forårsaget af muskler, der trækker på sener, der er knyttet til knogler.

Brusk er en hård, glat væv, der dækker enden af ​​knoglerne. Mellem brusk af to knogler, der danner en fælles, er der en lille mængde af tyk væske kaldet synovialvæske. Denne væske smører joint, som giver jævn bevægelse mellem knoglerne.

Synovialvæsken er lavet af synovium. Dette er det væv, der omgiver leddet. Den ydre del af synovium kaldes kapslen. Dette er hård og bidrager til at give fælles stabilitet. Omgivende ledbånd og muskler også med til at give støtte og stabilitet til leddene.

Alle normale samlinger og fælles væv er konstant i en form for reparation på grund af slid og ælde, som er placeret på dem gennem vores daglige aktiviteter. Men i nogle mennesker, forekommer det, at denne reparation proces bliver defekt på en eller anden måde (måske på grund af alvorlig slitage på leddene eller et problem med reparationen processen) og OA udvikler sig.

I samlinger med OA, bliver ledbrusken beskadigede og slidte. Knoglevævet siden af ​​brusk kan også blive påvirket og benede vækster kan udvikle sig omkring samlingskanterne. Disse vækster kaldes osteofytter og kan ses på røntgenbilleder. Leddene og væv omkring leddene kan også blive betændt. Denne betændelse kaldes synovitis.

Faktorer, der kan spille en rolle i udviklingen af ​​OA omfatter:

 • Age. OA bliver mere almindeligt med alderen. Det kan være, at staten af ​​blodforsyningen til det fælles og staten af ​​de naturlige mekanismer reparation bliver mindre effektive i nogle mennesker, når de bliver ældre.
 • Genetik. Der kan være nogle arvelig tendens for OA at udvikle sig i nogle mennesker.
 • Fedme. Knæ og hofte OA er mere tilbøjelige til at udvikle eller være mere alvorlige, hos overvægtige mennesker. Dette er fordi der er en øget belastning på leddene og risikoen for mere ledskade.
 • Dit køn. Kvinder er mere tilbøjelige til at udvikle OA end mænd.
 • Forrige fælles skade, skade eller deformitet. For eksempel kan dette omfatte tidligere fælles infektion, en tidligere fraktur (bryde i knoglen) omkring en fælles, eller en tidligere ledbåndsskade, der forårsagede en fælles bliver ustabilt.
 • Occupational overforbrug af en joint. For eksempel kan OA i knæet være mere almindelige i elitesportsudøvere og albue OA kan være mere almindelige i mennesker, der arbejder med trykluftsbor.

OA forårsager ledsmerter i omkring 8,5 millioner mennesker i Storbritannien.

 • Primær OA udvikler sig i tidligere raske led. De fleste tilfælde udvikle sig i mennesker over 50 år. I en alder af 65 år, har mindst halvdelen af ​​mennesker noget OA på nogle fælles (r). Det er mildt i mange tilfælde, men omkring 1 ud af 10 personer over 65 år har et stort handicap på grund af OA (hovedsageligt på grund af OA af et eller begge hofter eller knæ).
 • Sekundær OA udvikler sig i leddene tidligere unormale for en række forskellige årsager. For eksempel kan det udvikle sig i såret eller deformeret samlinger. Dette kan forekomme hos yngre mennesker.

Enhver fælles kan blive påvirket af OA, men hofter, knæ, fingerled, tommelfinger leddene og nedre ryg er mest berørt. Skuldre, albuer, håndled, ankler og tå led er mindre almindeligt berørt. I mange tilfælde udvikler kun et par samlinger symptomer med én eller to blive den mest besværlige. Hos nogle mennesker udvikler OA i mange led.

 • Smerter, stivhed og begrænsning i fuldt bevægelse af leddet er typiske. Stivheden tendens til at være værre første ting om morgenen, men har tendens til at løsne op efter en halv time eller deromkring.
 • Hævelse og inflammation af en berørt joint kan undertiden forekomme. (Men bemærk, angrebne led er normalt ikke meget hævet, rød eller varm. Fortæl din læge, hvis et joint pludselig svulmer op eller bliver rød eller varmt, da dette er et symptom, der mere almindeligt opstår med andre typer af gigt.)
 • En berørte fælles tendens til at se lidt større end normalt. Dette er på grund af tilgroning af knoglen siden beskadiget brusk.
 • Deformiteter af leddene på grund af OA er ualmindelige, men kan undertiden udvikle sig.
 • Du har måske dårlige mobilitet og problemer walking Hvis et knæ eller hofte er dårligt ramt. Dette kan gøre dig mere tilbøjelige til at have et fald.
 • Hvis du har dårlig OA, der påvirker din hofte, kan du have svært ved at sætte på sko og strømper og komme ind og ud af en bil. Hos kvinder kan begrænset bevægelse i hoften gøre at have sex vanskelig og smertefuld.
 • Ingen symptomer kan forekomme. Ganske mange mennesker har X-ray ændringer, der indikerer en vis grad af OA, men har ingen eller kun meget milde, symptomer. Det modsatte kan også være tilfældet. Det er, kan du have ret alvorlige symptomer, men med kun mindre ændringer, der ses på X-ray.

Nogle mennesker med OA kan udvikle andre problemer på grund af deres symptomer. For eksempel kan smerte påvirke søvn for nogle mennesker. Mobilitetsproblemer kan påvirke din evne til at arbejde og bære vores familiemæssige pligter. Nogle mennesker kan komme ned eller endda deprimeret på grund af deres smerter og andre symptomer.

Din læge kan ofte diagnosticere slidgigt baseret på din alder, din typiske symptomer og undersøgelse af dine angrebne led. Tests såsom røntgen eller blodprøver er normalt ikke nødvendig. Men nogle gange din læge kan foreslå røntgenstråler eller andre prøver, hvis de er i tvivl om diagnosen og ønsker at udelukke andre problemer.

En fælles forkert tro er, at OA er altid en progressiv og alvorlig sygdom. Sværhedsgraden af ​​symptomerne varierer. I mange mennesker, er OA mild, ikke bliver værre, og ikke gøre dig mere handicappet end forventet for din alder. Men i nogle mennesker, er sværhedsgraden af ​​OA og handicap det forårsager ude af proportion med din alder. Et eller flere led kan blive særlig hårdt ramt.

Symptomerne ofte vokse og aftage. Sommetider dette er relateret til ting som vejret. Symptomerne bedres ofte i varmere måneder. En dårlig stave af symptomer kan efterfølges af en relativt god periode.

Der er ingen kur for OA, men der er en række ting, der kan gøres for at lette symptomerne. For alle med OA, bør målene for behandlingen være:

 • For at hjælpe dig til at forstå den betingelse, og hvordan de skal håndtere det.
 • For at reducere eventuelle smerter og stivhed.
 • At bevare eller forbedre mobiliteten for din påvirket fælles eller leddene.
 • For at begrænse eventuelle ledskader.
 • For at minimere eventuelle handicap, der kan resultere fra din OA.
 • For at minimere eventuelle bivirkninger fra lægemidler, der anvendes som behandling.

Husk, at noget normalt gøres for at hjælpe. OA er mere almindelige, som du bliver ældre, men det er ikke bare en del af at blive ældre. Du behøver ikke at leve med smerter eller invaliditet. Forskellige behandlinger kan hjælpe og diskuteres nedenfor.

Øvelse

Hvis det er muligt, motion regelmæssigt. Dette bidrager til at styrke musklerne omkring angrebne led, for at holde dig fit, og for at opretholde en god vifte fælles bevægelse. Svømning er ideel til de fleste samlinger, men enhver øvelse er bedre end ingen. Mange mennesker kan håndtere en almindelig gåtur.

Vægtkontrol

Slidgigt. Forrige fælles skade, skade eller deformitet.
Slidgigt. Forrige fælles skade, skade eller deformitet.

Hvis du er overvægtig, så prøv at tabe nogle vægt som den ekstra byrde på ryggen, hofter og knæ kan gøre symptomerne værre. Selv en beskeden vægttab kan gøre en ret stor forskel.

Sko indlægssåler og andre enheder

Nogle videnskabelige forsøg har vist, at følgende kan bidrage til at lette symptomerne fra OA i knæet i nogle tilfælde:

 • Iført en knæ tandbøjle.
 • Brug sko indlægssåler.
 • Anvendelsen af ​​en særlig tape som trækker knæskallen indad.

Disse måler lidt ændre vægtfordeling og pres på knæleddet, hvilket er grunden til de menes at lette symptomerne i nogle tilfælde. En ortopæd eller fysioterapeut kan rådgive nøjagtigt, hvordan man bruger dem.

Seler eller understøtninger kan også være nyttigt for andre samlinger ramt af OA. For eksempel. En støtte omkring tommelfingeren for smertefulde tommelfinger OA

Ganghjælpemidler

Hvis du har OA på din hofte eller knæ, når du går prøve at bruge en stok (stok). Hold den i hånden på den modsatte side af kroppen til det angrebne led. Dette tager noget af presset fra den berørte fælles og hjælper til at lette symptomerne i nogle tilfælde.

Fysioterapi

Sommetider rådgivning eller behandling fra en fysioterapeut er nyttigt. For eksempel:

 • For rådgivning om hvilke øvelser at gøre for at styrke musklerne over knæet (quadriceps), hvis du har OA i knæet. Styrke quadriceps har vist sig at forbedre symptomer forårsaget af OA i knæet.
 • For råd om, hvordan at holde aktiv og pasform.
 • For rådgivning om sko indlægssåler, knæbind, taping til knæet, og hvordan du bruger ganghjælpemidler korrekt (for at sikre du har en af ​​den korrekte højde).

Ergoterapi

En ergoterapeut kan være i stand til at hjælpe, hvis du har brug for hjælpemidler eller modifikationer til dit hjem for at håndtere eventuelle handicap forårsaget af OA. Særlige enheder, såsom tap drejere til at hjælpe med at tænde et tryk, kan betyde, at du kan udføre opgaver omkring huset lettere.

Andre terapier

 • Nogle mennesker har fundet, at transkutan elektrisk nerve stimulator (TENS) maskiner hjælpe til at lette smerter fra OA. Et TENS maskine leverer små elektriske impulser til kroppen via elektroder placeret på huden.
 • Nogle mennesker får nogle smertelindring fra at bruge varme eller kolde pakninger på de berørte fælles (r). Dette kaldes også termoterapi. Du kan bruge en varmedunk fyldt med enten varmt eller koldt vand og anvende det på det angrebne område. Eller særlige varme og kolde pakninger, der enten kan køles i fryseren, eller opvarmes i en mikrobølgeovn, er også tilgængelige.

Paracetamol

Paracetamol er det fælles medicin til behandling af OA. Det fungerer ofte godt til lette smerter. Det er bedst at tage det regelmæssigt for at holde smerten væk, snarere end nu og igen, når smerte blusser op. En normal voksen dosis er to 500 mg tabletter, fire gange om dagen. Der er normalt lidt i vejen for bivirkninger, og du kan tage paracetamol langsigtet uden at det mister sin effekt.

Anti-inflammatoriske smertestillende

Du kan opleve, at et aktuelt udarbejdelse af en anti-inflammatorisk smertestillende, som du gnider på huden i løbet af angrebne led er nyttigt i stedet for eller som supplement til, paracetamol tabletter. Dette kan især være nyttigt, hvis du har knæ eller hånd OA. Sammenlignet med antiinflammatoriske tabletter, mængden af ​​det stof, der kommer ind i blodbanen, er meget mindre med topiske præparater, og der er mindre risiko for bivirkninger (se nedenfor).

Anti-inflammatoriske smertestillende, der træffes af munden ikke bruges så ofte som paracetamol. Dette er fordi der er en risiko for alvorlige bivirkninger, især hos ældre mennesker, der tager dem regelmæssigt. Men et af disse lægemidler er en mulighed, hvis paracetamol eller lokal anti-inflammatoriske ikke hjælper. Nogle mennesker tager en anti-inflammatorisk smertestillende for korte perioder, måske for en uge eller to, når symptomerne blusser op. De vender tilbage til paracetamol eller topiske anti-inflammatoriske, når symptomerne er ikke alt for dårlig. Der er mange forskellige mærker af anti-inflammatoriske smertestillende. Hvis man ikke passer, kan en anden være fint.

Bivirkninger kan forekomme i nogle mennesker, der tager anti-inflammatoriske smertestillende:

 • Blødning fra maven er den mest alvorlige mulige bivirkning. Dette er mere en risiko, hvis du er over 65 år, eller har haft en eller duodenale mavesår, eller hvis du også tager lavdosis aspirin. Stop medicin og se en læge hurtigst muligt, hvis du udvikler fordøjelsesbesvær, mavesmerter, eller hvis du kaster op eller passere blod.
 • Nogle mennesker med astma, højt blodtryk, nyresvigt, og hjertesvigt kan ikke være i stand til at tage anti-inflammatoriske smertestillende.
 • Læs indlægssedlen, der følger med medicin for en liste over andre mulige bivirkninger.

Kodein

Kodein er undertiden bruges til ekstra smertelindring. Forstoppelse er en almindelig bivirkning fra kodein. For at undgå forstoppelse, har masser at drikke og spise en fiberrig kost.

Capsaicin creme

Denne creme er lavet af chili peber, og det virker ved at blokere de nervesignaler, der sender smerte beskeder til hjernen. Det kan være nyttigt, hvis du har knæ eller hånd OA. Det tager et stykke tid for virkningerne af denne creme til at opbygge og kan tage omkring en måned til at få det maksimale udbytte. Du skal gnide på en ært mængde creme omkring de berørte joint fire gange om dagen, og ikke oftere end hver fjerde time.

Brug ikke denne creme på brudt eller betændt hud. Du vil måske bemærke nogle brændende efter du anvende cremen, men dette har tendens til at forbedre længere du har brugt den. Undgå at have et varmt bad eller brusebad, før eller efter påføring af cremen, fordi det kan gøre brændende fornemmelse værre. Vask dine hænder efter påføring af cremen. Fordi det er lavet af chili peber, kan det forårsage brændende, hvis det kommer i øjnene, munden eller omkring dine kønsorganer.

En injektion af steroid medicin

En injektion direkte ind i en fælles, kan være en mulighed, hvis en fælles bliver dårligt betændt.

Forskellige kosttilskud, som du kan købe fra helsekostbutikker og apoteker har været fortaler for at hjælpe i behandlingen af ​​OA. Navnlig har glucosamin og chondroitin kosttilskud blevet populær i de senere år. Glucosamin og chondroitin er kemikalier, som er en del af make-up af den normale brusk. Teorien er, at tage en eller begge af disse kosttilskud kan bidrage til at forbedre og reparere beskadiget brusk.

Men nytten af ​​glucosamin og chondroitin er kontroversiel. For eksempel konkluderede en stor undersøgelse offentliggjort i 2007, at chondroitin har meget lidt eller minimal, effekt på at reducere symptomer hos personer med OA. Også, det nationale institut for sundhed og Clinical Excellence (NICE) ikke anbefale brugen af ​​chondroitin til behandling af OA. Dette er fordi de ikke kunne finde nogen klare beviser fra undersøgelser for at vise, at det er en effektiv behandling. En anden stor undersøgelse blev offentliggjort i British Medical Journal (BMJ) i 2010. Dette analyseret 10 forskningsforsøg af glucosamin og chondroitin kosttilskud, der involverer mere end 3.800 patienter med knæ og hofte OA. Konklusionen på undersøgelsen var, at de supplerer syntes at være nogen bedre end en placebo (en uvirksom tablet) til at lindre smerter.

Men der var en betydelig korrespondance, der fulgte efter BMJ undersøgelsen. Nogle forfattere var kritiske over for undersøgelsens design og konklusioner, og nogle citerede andre undersøgelser og individuelle tilfælde, der syntes at vise nogle gavn af glucosamin og chondroitin.

Så det er vanskeligt at give fast rådgivning. Hvad synes klart, er, at glucosamin og chondroitin er ikke så mærkeligt helbredelsesmetoder. En eller begge kan muligvis hjælpe i nogle tilfælde. Det kan være værd at diskutere disse kosttilskud med din læge. Hvis du forsøger et kosttilskud, bør du vurdere dit niveau af smerte, før du begynder at tage det, og derefter igen efter tre måneder. Hvis der ikke er nogen bedring, synes det rimeligt at konkludere, at det er usandsynligt at være effektiv, og der er ingen mening i at fortsætte med det.

Bemærk: Du bør ikke tage glucosamin, hvis du er allergisk over for skaldyr. Glucosamin kan også interagere med warfarin. Du bør tale med din læge eller apoteket, før du tager glucosamin, hvis du er på warfarin behandling.

Hvad er slidgigt? Occupational overforbrug af en joint.
Hvad er slidgigt? Occupational overforbrug af en joint.

De fleste mennesker med OA ikke har det dårligt nok til brug for kirurgi. Dog kan OA af en fælles blive alvorlig i nogle tilfælde. Nogle samlinger kan erstattes med kunstige led. Hofte-og knæalloplastik er blevet en standard behandling for svær OA af disse samlinger. Nogle andre samlinger kan også erstattes.

Fælles udskiftning kirurgi har en høj succesrate. Men ligesom enhver operation, er fælles udskiftning kirurgi ikke uden risiko.

Nogle behandlinger er blevet moderne og populære, men normalt ikke anbefales af mainstream læger. For eksempel:

Hyaluronsyre

Regelmæssige injektioner af hyaluronsyre direkte ind i et fælles er en forholdsvis ny behandling, der har været forsøgt for OA. Teorien er, at det kan hjælpe med smøring og stødabsorbering i beskadiget joint. Det kan producere en lille gavnlig effekt hos nogle mennesker. Imidlertid har nice set på hyaluronsyre som en mulig behandling for OA og anbefaler ikke brugen. Dette er fordi der er ringe bevis for, at det er effektivt, og der kan være en risiko for problemer efter behandlingen.

Aktuel rubefacients (varme gnider)

Selvom udbredt, er NICE anbefaler ikke deres anvendelse. Dette er fordi der er lidt videnskabelig dokumentation for at sige, at de virker.

Artroskopisk lavage og debridement

Dette er en operation at udvaske en fælles og trim brusk fra et fælles. NICE anbefaler, at dette ikke bør tilbydes som en del af behandlingen for OA, medmindre du har en klar historie om dit knæ låse op.

Gigt forskning UK

Copeman House, St Marys Court, St Marys Gate, Chesterfield, Derbyshire, S41 7TD
Tlf: 0300 790 0400 Web: www.arthritisresearchuk.org

Gigt pleje

18 Stephenson Way, London, NW1 2HD
24-timers information linje: 0845 600 6868 Web: www.arthritiscare.org.uk

Aktuelle artikler