Prostatakræft

De fleste tilfælde af prostatakræft udvikler hos ældre mænd. I mange tilfælde kræft er langsomt voksende, reducerer ikke levetiden, og kan ikke brug for behandling. I nogle tilfælde er det mere aggressiv, spreder sig til andre dele af kroppen, og kan drage nytte af behandlingen. I almindelighed, jo mere fremskreden kræft (jo mere det er vokset og spredt), jo mindre chance for, at behandlingen vil være helbredende. Imidlertid kan behandlingen ofte bremse udviklingen af ​​kræft.

Prostata (blot kaldes prostata fra nu af) findes kun hos mænd. Det ligger lige under blæren. Det er normalt på størrelse med en kastanje.

Urinrøret (røret, som passerer urin fra blæren) løber gennem midten af ​​prostata. Prostata hovedfunktion er at producere væske, som beskytter og beriger sperm.

Prostata ofte bliver større (udvider) gradvist efter det fyldte omkring 50. I en alder af 70, har omkring 8 ud af 10 mænd en forstørret prostata. Det er almindeligt for ældre mænd at have urin symptomer forårsaget af en godartet (non-kræft) forstørrelse af prostata. Nogle mænd også udvikle prostatakræft.

Relaterede artikler

Kræft er en sygdom i cellerne i kroppen. Kroppen består af millioner af små celler. Der findes mange forskellige typer af celler i kroppen, og der er mange forskellige typer cancer, der opstår fra forskellige celletyper. Hvad alle typer af kræft har til fælles er, at kræftcellerne er unormale og formere ud af kontrol.

En ondartet tumor er en klump eller vækst af væv, der består af kræftceller, som fortsat at formere sig. Maligne tumorer invadere ind nærliggende væv og organer, som kan forårsage skader.

Maligne tumorer kan også spredes til andre dele af kroppen. Dette sker, hvis nogle celler brække fra den første (primære) tumor og transporteres i blodbanen eller lymfe kanaler til andre dele af kroppen. Disse små grupper af celler kan derefter multiplicere at danne sekundære tumorer (metastaser) i en eller flere dele af kroppen. Disse sekundære tumorer kan derefter vokse, invadere og skader nærliggende væv og sprede igen.

Nogle kræftformer er mere alvorlige end andre, nogle er mere let behandles end andre (især hvis diagnosen på et tidligt stadium), og nogle har en bedre outlook (prognose) end andre.

Så, kræft er ikke bare én betingelse. I hvert tilfælde er det vigtigt at vide præcis, hvilken type kræft har udviklet, hvor stort det er blevet, og om den har spredt sig. Dette vil gøre det muligt for dig at få pålidelige oplysninger om behandlingsmuligheder og Outlook.

Se særskilt folder kaldet "Kræft - Hvad er kræft og tumorer?" For yderligere oplysninger om kræft i almindelighed.

Prostatacancer er en kræft, som udvikler sig fra celler i prostata. Det er den mest almindelige kræftform hos mænd i Storbritannien. Hvert år bliver omkring 35.000 mænd diagnosticeret med prostatakræft i Storbritannien. Det påvirker omkring 1 i 12 mænd i Storbritannien på et tidspunkt i deres liv. De fleste tilfælde udvikle sig i mænd over en alder af 65 år.

Prostatacancer er forskellig for de fleste andre kræftformer, fordi små områder af kræft i prostata er faktisk meget almindeligt, især hos ældre mænd. Disse kan ikke vokse eller forårsage nogen problemer i mange år (hvis overhovedet).

En kræftsvulst starter fra en unormal celle. Den præcise årsag til en celle bliver til cancerceller er uklar. Det menes, at noget skader eller ændrer visse gener i cellen. Dette gør cellen unormal og formere ud af kontrol.

Selv om den nøjagtige årsag er uklar, visse risikofaktorer øger chancen for, at prostatakræft kan udvikle sig. Heriblandt:

 • Aldring. De fleste tilfælde opstår hos ældre mænd.
 • Slægtshistorie og genetiske faktorer. Hvis din far eller bror havde prostatakræft i en forholdsvis tidlig alder (før de blev 60), så har du en øget risiko. Også, hvis den type brystkræft, som er knyttet til en defekt gen kører i din kvindelige slægtninge, så er du en øget risiko for prostatakræft. Disse faktorer peger i retning af et defekt gen, som kan forekomme hos nogle mænd.
 • Etnisk gruppe. Prostatakræft er mere almindelig i afrikansk-caribiske mænd og mindre udbredt i asiatiske mænd.
 • Kost er muligvis en risikofaktor. Som med andre kræftformer, en kost højt indhold af fedt og lav i frugt og grønt kan øge risikoen.
 • Udsættelse for metallet cadmium kan være en risiko.

Prostatakræft er ofte langsomt voksende. Der kan være nogen symptomer i starten, selv for år. Som tumoren vokser, kan det presse på og irritere urinrøret, eller forårsage en delvis blokering af strømmen af ​​urin. Symptomerne kan derefter udvikle og kan omfatte en eller flere af følgende:

 • Dårlig stream. Strømmen af ​​urin er svagere, og det tager længere tid at tømme blæren.
 • Tøven. Du kan have til at vente på toilettet for en stund, før urin begynder at flyde.
 • Drible. Lidt mere urin kan sive ud og plette dine underbukser hurtigt efter du er færdig på toilettet.
 • Frekvens. Du kan passere urin oftere end normalt.
 • Haster. Du kan have til at komme på toilettet hurtigt.
 • Dårlig tømning. Du har måske en følelse af ikke helt tømme blæren.

Bemærk: alle de ovennævnte symptomer er almindelige hos ældre mænd. De fleste mænd, der udvikler ovenstående symptomer ikke har prostatakræft, men har en godartet (ikke-kræft) udvidelsen af prostata. Men det er bedst at få nogen nye symptomer tjekket ud af en læge.

Andre symptomer som smerter i bunden af ​​penis eller passerer blod lejlighedsvis forekomme. (Disse forekommer ikke med benign prostata udvidelsen.)

Hvis kræften spreder sig til andre dele af kroppen, kan forskellige andre symptomer. Den mest almindelige sted for kræft til at sprede, er at en eller flere knogler, især bækken, lavere ryg og hofter. Berørte knogler kan blive smertefuldt og bud. Undertiden de første symptomer til at udvikle, er fra sekundære tumorer i knogler.

Indledende vurdering

Hvis en læge har mistanke om, at du måske har prostatakræft, han eller hun vil normalt:

 • Undersøg prostata. De gør dette ved at indsætte en behandsket finger gennem anus ind i endetarmen for at føle bagsiden af ​​prostata. En forstørret følelse kirtel, især hvis det ikke er glat at føle, kan indikere prostatacancer. Men en normal følelse prostata ikke udelukke prostatakræft.
 • Tage en blodprøve for at måle niveauet af prostata specifikt antigen (PSA). PSA er et kemikalie, som er lavet af både normale og cancer prostata celler. Dybest set, jo højere niveau af PSA, jo mere sandsynligt, at du har kræft i prostata. Men en mild til moderat hævet PSA kan forekomme i andre forhold end prostatakræft. (Hvis du har bekræftet prostatakræft PSA blodprøve også bruges til at overvåge behandlingen. Hvis behandlingen virker, og kræftceller dræbes så niveauet af PSA falder.)
 • En PCA3 test kan tilbydes. Dette er en ny urintest, der giver et mere effektivt middel til påvisning af prostatakræft end PSA-test. PCA3 er en kemisk lavet specielt af prostatacancerceller. Op til 100 gange mere PCA3 er til stede i prostata cancer celler end ikke-kræftceller. En vis grad af PCA3 i urinen er en god indikation af, at prostatakræft er til stede. Denne test er kombineret med en rektal undersøgelse. En normal-følelse prostata kombineret med en negativ PCA3 test kan være beroligende og kan hjælpe med at undgå behovet for prostata biopsier. Men det er endnu ikke tilgængelig i alle klinikker i Storbritannien.

Biopsi - For at bekræfte diagnosen

En biopsi er, når en lille prøve af væv er fjernet fra en del af kroppen. Prøven er derefter undersøgt under mikroskop for at lede efter unormale celler. En biopsi kan normalt bekræfte tilstedeværelsen af ​​prostatacancer.

En biopsi er ikke altid nødvendigt at bekræfte en diagnose af prostatakræft. Din læge vil være i stand til at diskutere grunde for dig at have en biopsi, hvis det er relevant, med dig i flere detaljer.

En lille biopsi af prostata er taget ved hjælp af en fin nål. Dette sker normalt ved hjælp af en særlig ultralyd scanner. Sonden af ​​scanneren er på størrelse og form af en finger. Det ledes gennem anus ind i endetarmen for at ligge bag prostata. Dette finder den nøjagtige position af prostata. Lægen skubber derefter en fin nål ind i bagsiden af ​​prostata fra i endetarmen for at opnå biopsi. Flere prøver tages normalt fra forskellige dele af prostata.

At have en prostata biopsi kan være ubehageligt. Derfor lokalbedøvelse anvendes til at reducere smerten så meget som muligt.

Sværhedsgraden af ​​sygdommen er hovedsageligt baseret på tre faktorer - karakteren af ​​kræftceller, den fase af kræft, og blodet PSA-niveau.

Grad af kræft

Biopsiprøver er set på under mikroskop at vurdere kræftcellerne. Ved at kigge på visse funktioner i cellerne, kan kræften sorteres. Den fælles grading anvendte system kaldes Gleason Score.

En Gleason score på mellem 2 og 6, er en lav kvalitet prostatakræft. Det er sandsynligt at vokse meget langsomt. En Gleason score på 7 er et mellemprodukt lønklasse, som vil vokse i et moderat tempo. En Gleason score på 8 til 10 er en high-grade kræft, der sandsynligvis vil vokse hurtigere.

Iscenesættelse

Hvis du er blevet bekræftet til at have prostatakræft, kan yderligere test rådes til at vurdere, om det har spredt sig. Disse tests er ikke tilrådes i alle tilfælde. Det afhænger af faktorer såsom din alder og karakteren af ​​tumorcellerne. Tests, som kan gøres omfatte en knoglescanning, en CT-scanning, en MR-scanning, en abdominal ultralyd scanning eller andre prøver. Se separat foldere kaldes »Bone Scan ',' CT scanning ',' MRI scanning 'og' Ultrasound Scan" for oplysninger om disse tests. Denne vurdering kaldes iscenesættelse af kræft. Formålet med iscenesættelse er at finde ud af:

 • Hvor meget svulsten er vokset, og hvorvidt det er vokset gennem væggen af ​​prostata og ind i nærliggende strukturer såsom blærevæggen.
 • Om kræften har spredt sig til de lokale lymfeknuder.
 • Om kræften har spredt sig til andre områder af kroppen (metastaseret).

Se særskilt folder kaldet "Kræft - Iscenesættelse og Grading kræft" for yderligere detaljer.

Behandling af prostatacancer er kompliceret. Det varierer enormt mellem forskellige sager. Derudover kan forskellige mænd vælge at have forskellige behandlinger sammenlignet med andre med en lignende type prostatakræft.

Behandlingsmuligheder, der kan overvejes, omfatter: kirurgi, strålebehandling, hormonbehandling og mindre almindeligt, kemoterapi. Ofte en kombination af to eller flere af disse behandlinger anvendes. De anvendte behandlinger afhænger af:

 • kræft selv - sin størrelse og scene (om den har spredt), karakteren af ​​kræftceller, PSA-niveau og
 • manden med kræft - din alder, din generelle sundhed, og også personlige præferencer for behandling.

For eksempel er visse typer prostatakræft begrænset til prostata, er langsomt voksende og forventes ikke at påvirke din forventede levetid. Nogle typer er mere aggressive, mere tilbøjelige til at sprede sig og kan forårsage alvorlig sygdom og føre til døden, medmindre behandles. De risici og mulige bivirkninger af behandlingen er en anden overvejelse.

Behandlingsmuligheder er normalt forskellige for tidlig prostatakræft, der er begrænset til prostata, lokal fremskreden prostatacancer, og forsinket eller fremskreden prostatacancer.

Du bør have en indgående drøftelse med en specialist, der kender din sag. De vil være i stand til at give fordele og ulemper, sandsynlige succes rate, mulige bivirkninger, og andre detaljer om de forskellige mulige behandlingsmuligheder for din type kræft.

Du bør også drøfte med din specialist målene for behandlingen. For eksempel:

 • Behandlingen kan sigte at helbrede kræft. Især tidligere fase af kræft, jo bedre chance for helbredelse. (Læger tendens til at bruge ordet remission snarere end ordet helbredt. Remission betyder, at der ikke er tegn på kræft efter behandlingen. Hvis du er i remission, kan du blive helbredt. Men i nogle tilfælde en kræft returnerer måneder eller år senere. Dette er grunden til læger undertiden tilbageholdende med at bruge ordet helbredt.)
 • Behandlingen kan tage sigte på at styre kræft. Hvis en kur ikke er realistisk med behandlingen er det ofte muligt at begrænse væksten eller spredning af kræft, så det skrider mindre hurtigt. Dette kan holde dig fri for symptomer i nogen tid.
 • Behandlingen kan sigte mod at lette symptomerne. Selv hvis en kur er muligt, kan behandlinger anvendes til at reducere størrelsen af ​​en cancer, som kan lette symptomer såsom smerte. Hvis kræften er avanceret, så du kan kræve behandlinger såsom kosttilskud, smertestillende midler, eller andre teknikker til at hjælpe med at holde dig fri for smerter eller andre symptomer.

Det følgende er en oversigt over behandlingsmuligheder, som du måtte have efter drøftelse med din læge.

Aktiv overvågning

Prostatakræft. Hvad er prostata?
Prostatakræft. Hvad er prostata?

Mange prostatakræft er diagnosticeret på et tidligt stadium af PSA-test. Prostatakræft er ofte meget langsomt voksende og for mange mænd med prostatakræft kan sygdommen aldrig fremskridt eller forårsage nogen symptomer. Med andre ord, vil mange mænd med prostatakræft aldrig behøver nogen behandling. Behandlinger for prostatakræft kan forårsage bivirkninger, som kan påvirke din livsstil. Ved at overvåge kræft med aktiv overvågning, kan du undgå eller forsinke bivirkninger af behandlingen.

Aktiv overvågning har til formål at finde de kræftformer, der sandsynligvis vil vokse og forårsage symptomer, hvis de ikke behandles. Disse kræftformer kan derefter behandles på et tidligt stadium.

Aktiv overvågning kan være egnet, hvis du har lavt til middel risiko prostatakræft. Det vil indebære regelmæssige check-ups med PSA test, rektal undersøgelse af prostata og muligvis gentage prostata biopsier.

Kirurgi

Fjernelse af prostata (radikal prostatektomi), kan være helbredende, hvis kræften er i et tidligt stadium (begrænset til prostata og ikke spredes). Det er en større operation, og så en tendens til at blive rådgivet oftere for yngre mænd, hvis generelle sundhed er god, især hvis kræften kvalitet betyder, at kræften sandsynligvis vil sprede sig i fremtiden. Bivirkninger såsom impotens og / eller inkontinens af urin kan forekomme efter en prostatektomi.

Strålebehandling

Strålebehandling er en behandling, der bruger høj-energi stråler af stråling, som er fokuseret på kræft væv. Det dræber kræftceller, eller stopper kræftceller i at formere. Se særskilt folder kaldet "Strålebehandling 'for flere detaljer.

Radikal strålebehandling kan anvendes som et alternativ til kirurgi. To typer af strålebehandling anvendes til prostatakræft - eksternt og internt. Igen, den valgte type afhænger af forskellige faktorer, såsom størrelse, kvalitet og stadium af kræft.

Strålebehandling er ofte mere velegnet til mænd, der ikke passer nok til at have en operation eller vælger ikke at have en operation.

 • Ekstern strålebehandling. Det er her stråling er rettet mod prostata kræft fra en maskine. (Dette er en almindelig form for strålebehandling anvendes til mange typer af kræft.)
 • Intern strålebehandling (brachyterapi). Denne behandling indebærer indsættelse en lille radioaktiv implantatet i kræftsvulst, eller ved siden af ​​tumoren. Undertiden radioaktive frø placeres i prostata. Frøene er tilbage i stedet permanent men mister deres radioaktivitet over tid. Nogle gange kan en større radioaktivt implantat indsættes i prostata for en kort tid og derefter fjernet. Ekstern strålebehandling kan også gives med denne type af brachyterapi.

Når kræften har spredt sig ind i kapslen af ​​prostata eller ind i det omgivende væv tæt på prostata så kaldes det lokalt avanceret prostatacancer.

Du kan blive tilbudt hormonbehandling med strålebehandling. Den givne strålebehandling er sædvanligvis svarende til den givet til mænd med tidlig prostatakræft selvom strålebehandling kan omfatte de omgivende strukturer ud over prostata. Nogle mænd bare får hormonbehandling. Da valg af behandling afhænger af mange faktorer, vil lægen diskutere behandlingen med dig i flere detaljer.

Hormonbehandling

Prostatacancerceller brug for mandlige hormon kaldet testosteron til at vokse og formere sig godt. Testosteron er lavet i testiklerne og cirkulerer i blodet. Hormon behandlinger har til formål at stoppe dig fra at gøre testosteron eller at blokere effekten af ​​testosteron på prostatacancerceller. Hormon behandlinger ikke helbrede prostatakræft, men kan i høj grad bremse væksten af ​​kræft i en årrække.

To grupper af lægemidler er tilgængelige:

 • Medicin, som arbejder på hypofysen. For eksempel: goserelin og leuprorelin. (Dit hypofysen gør et hormon, der cirkulerer i blodbanen for at stimulere testiklerne til at gøre testosteron. Disse lægemidler stoppe din hypofyse fra at gøre denne stimulerende hormon). Disse lægemidler gives som en injektion.
 • Medicin, som blokerer virkningen af ​​testosteron (antiandrogen lægemidler). For eksempel: flutamid og cyproteronacetat. Disse lægemidler er tabletter.

Hormon behandlinger kan give bivirkninger såsom erektil dysfunktion (impotens), hedeture, svedtendens og andre problemer.

Sent eller fremskreden prostatacancer er, når kræften har spredt sig til andre dele af kroppen. Hormonbehandlinger er normalt gives, da kræftceller i andre dele af kroppen stadig brug testosteron for at vokse og formere sig.

En anden type af hormonbehandling, der kan tilbydes, er kirurgisk fjernelse af testiklerne (orchidektomi). Uden testikler du ikke længere lave testosteron.

Du kan beslutte ikke at starte hormonbehandling, indtil du udvikler symptomer. Din læge vil være i stand til at diskutere de tider af behandlinger med dig i flere detaljer.

Kemoterapi

Kemoterapi er en behandling af kræft ved hjælp af anti-cancer medicin, som dræber kræftceller, eller stoppe dem fra at multiplicere. Se særskilt folder kaldet "Kemoterapi 'for flere detaljer. Kemoterapi er ikke almindeligt anvendt til behandling af prostatacancer. Den kan bruges til mere fremskredne kræftformer.

Strålebehandling

Selv hvis kræften er fremskreden, og en kur ikke er muligt, kan strålebehandling have et sted at lette symptomerne. For eksempel kan strålebehandling anvendes til at skrumpe sekundære tumorer, som har spredt sig til knogler og forårsager smerte. Brachyterapi (en form for strålebehandling, hvor strålingen er rettet direkte mod prostata) i kombination med ekstern strålebehandling er en behandlingsmulighed for lokaliseret prostatacancer.

I nogle tilfælde kan det være bedst ikke at have nogen aktiv behandling, men at se, hvordan kræft udvikler. Dette kaldes vagtsomme venter. Forskellige faktorer tages i betragtning, f.eks den fase af kræft, din alder, generelle sundhed, virkningen og de potentielle bivirkninger, hvis behandlingen skulle bruges. Vagtsomme venter kan være mere passende for mænd, hvor kræften ikke forårsager meget i vejen for symptomer, og er langsomt voksende, især i ældre mænd. Med et vågent venter tilgang vil du stadig have regelmæssige check-ups og beslutningen om behandling kan gennemses på ethvert tidspunkt.

Kryoterapi (også kendt som cryosurgery) er en alternativ behandling for mænd med tidlig prostatakræft og tilbagevendende prostatacancer. Det er endnu ikke tilgængelig på alle hospitaler i Storbritannien. Det indebærer at placere en række metalfølere gennem huden og ind i det ramte område af prostata. Proberne indeholder flydende nitrogen, der fryser og ødelægger cancercellerne.

Høj intensitet fokuseret ultralyd (HIFU) behandling kan tilbydes nogle mænd, igen med tidlig prostatakræft. Da dette er stadig et relativt nyt procedure, er det endnu ikke tilgængelig på alle hospitaler i Storbritannien. HIFU indebærer indsættelse en sonde ind i endetarmen. Det er derefter skubbet gennem væggen af ​​tarmen i prostata. Sonden producerer en høj-energi stråle af ultralyd som derefter opvarmer og ødelægger kræft. Sonden er omgivet af en kølende ballon til at beskytte det normale prostata væv mod beskadigelse.

Udsigterne for prostatakræft er meget varierende. Nogle prostatakræft er langsomt voksende og ikke påvirke den forventede levealder. På den anden side har nogle allerede spredt sig til andre dele af kroppen, når de er diagnosticeret. Reaktionen på behandlingen er også variabel.

Behandlingen af ​​kræft er en voksende område af medicin. Nye behandlinger fortsat udvikles og oplysningerne om udsigterne ovenstående er meget generelt. Den specialist, der kender din sag kan give mere præcise oplysninger om netop din outlook, og hvor godt din type og stadium af kræft, er tilbøjelige til at reagere på behandlingen.

Screening for prostatakræft er kontroversiel. En rutinemæssig blodprøve, der viser en høj PSA kan indikere, at du har prostatakræft. Men der er andre årsager til en høj PSA. Også mange prostatakræft er langsomt voksende og ikke forårsager problemer, især hos ældre mænd. Nogle eksperter mener, at hvis alle mænd blev screenet så der kan være mange mænd fundet med en hævet PSA-niveau. Mange mænd kan derefter undersøges og behandles unødigt med alle de mulige risici og bivirkninger ved de undersøgelser og behandling. Kort sagt, nogle mennesker tror, ​​at screening for alle mænd kan gøre mere skade end gavn.

I øjeblikket er der ingen nationale screeningsprogram i Storbritannien. Men du kan selv bestemme om du vil have en PSA-test. Det er bedst at diskutere fordele og ulemper ved testen med din læge. Efter rådgivning, hvis du beslutter, at du gerne vil testen mange læger gøre testen på anmodning. Se særskilt folder kaldet "PSA-test for prostatakræft" for yderligere oplysninger om PSA-screening test.

Prostatakræft velgørenhed

Helpline: 0845 300 8383 Web: www.prostate-cancer.org.uk
Giver støtte og information til patienter og deres familier.

Prostatakræft støtteforening

Helpline: 0845 6010766 Web: www.prostatecancersupport.info
Giver støtte og information til patienter og deres familier.

Prostata handling

Tlf: 020 8788 7720 Web: www.prostateaction.org.uk
En national velgørenhed beskæftiger sig med alle prostata sygdomme, herunder prostatakræft.

Macmillan Cancer Support

Tlf: 0808 800 1234 Web: www.macmillan.org.uk
Giver information og støtte til alle berørt af kræft.

CancerHelp UK

Hvad er prostatakræft? Hvad er årsagen til prostatakræft?
Hvad er prostatakræft? Hvad er årsagen til prostatakræft?

Web: http://cancerhelp.cancerresearchuk.org/ giver fakta om kræft, herunder behandling valg.

NHS prostatakræft risk management program

Web: www.cancerscreening.nhs.uk / prostata / index.html
Indeholder oplysninger om, hvorfor der ikke er organiseret screeningsprogram for prostatakræft, men et informeret valg program i stedet.

Andre støttegrupper

Se www.google.com / selfhelp.asp for en liste over støttegrupper for kræftpatienter.