Prævention omkring menopausen

Selvom graviditeten er mindre sandsynligt omkring overgangsalderen, over en alder på 40 år er det stadig vigtigt at bruge prævention. Der findes forskellige typer af prævention til rådighed. Mest brug for at blive brugt, indtil du har været igennem overgangsalderen, eller er i alderen 55 år. En oversigt over alle de forskellige typer er givet her.

Tidspunktet for overgangsalderen varierer enormt mellem kvinder. Før din perioder stoppe helt, er det sandsynligt, at din perioder bliver uregelmæssig og uforudsigelig. Selvom du er mindre tilbøjelige til at få ægløsning (producere et æg) hver måned, vil dine æggestokke stadig være producere nogle æg, og af denne grund er det vigtigt, at du overveje at bruge prævention. Så selv om der er en naturlig nedgang i din fertilitet efter det fyldte omkring 37 er effektiv prævention stadig forpligtet til at forhindre en uplanlagt graviditet.

Hvis du bruger prævention, bortset hormon-baserede præventionsmidler (såsom p-piller), vil du være i stand til at stoppe med at bruge prævention et år efter din perioder stoppe, hvis du er over 50 år eller to år efter din perioder stoppe, hvis du er alderen under 50 år.

Men hvis du bruger hormon-baserede prævention, så dine perioder (ophørsblødninger), er ikke en pålidelig måde at vide, om du er frugtbar eller ej. Nogle kvinder, der tager hormon-baserede piller vil have uregelmæssig eller ingen perioder, men vil stadig være frugtbar, hvis de stoppe med at bruge deres præventionsmiddel. Alderen for at stoppe de forskellige hormon-baserede piller er beskrevet nedenfor.

Alle præventionsmetoder angivet nedenfor, er effektive. Men ingen metode er absolut 100% pålidelig. Pålideligheden for hver metode er givet i procent. For eksempel er den svangerskabsforebyggende injektion mere end 99% effektiv. Det betyder, at mindre end 1 kvinde i 100, vil blive gravid hvert år ved hjælp af denne metode til prævention. Når der ikke prævention bliver brugt mere end 80 ud af 100 seksuelt aktive kvinder, der ikke har været igennem overgangsalderen bliver gravide inden for et år.

Effektiviteten af ​​nogle metoder afhænger af, hvordan du bruger dem. Du er nødt til at bruge dem ordentligt, eller de kan miste deres virkning. For eksempel er den kombinerede p-piller mere end 99% effektiv, hvis taget korrekt. Hvis det ikke er taget korrekt (for eksempel, hvis du glemmer en pille eller har opkastning), så det bliver mindre effektiv. Andre bruger-afhængige metoder omfatter barriere metoder, de minipiller og naturlig familieplanlægning.

Nogle metoder er ikke så brugervenligt afhængige og skal fornys kun sjældent eller aldrig. Disse metoder omfatter den svangerskabsforebyggende injektion, implantat, intrauterine indretninger (bredbånd) og sterilisering.

Dit valg af prævention, når du er over 40 år gamle, kan blive påvirket af:

 • Hvor effektivt det er.
 • Mulige risici og bivirkninger.
 • Din naturlige nedgang i fertiliteten.
 • Deres seksuelle funktion.
 • Personlige præferencer.
 • Hvis du har en medicinsk tilstand, der skal overvejes.

De typer af svangerskabsforebyggende kan opdeles i korttidsvirkende, langtidsvirkende og permanent. (Se også særskilte foldere om de forskellige præventionsmetoder for flere detaljer.)

Kombineret pille

Den kombinerede p-piller (COCP) er ofte blot kaldes p-piller. Det er mere end 99% effektiv, hvis de anvendes korrekt. Den indeholder østrogen og gestagen og arbejder hovedsageligt ved at stoppe ægløsning. Det er meget populært. Forskellige mærker passer til forskellige mennesker.

 • Nogle af fordelene - det er meget effektivt. Bivirkninger er ualmindelige. Det hjælper til at lette smertefulde og tunge perioder. Det reducerer risikoen for visse kræftformer.
 • Nogle ulemper - der er en lille risiko for alvorlige problemer (såsom trombose). Nogle kvinder får bivirkninger. Du er nødt til at huske at tage den. Den kan ikke anvendes af kvinder med visse medicinske tilstande.

Den COCP kan trygt tages af kvinder over en alder af 40 med ingen andre medicinske problemer. Du bør dog ikke tage det, hvis du er i alderen over 35 år, og en ryger, eller er i alderen over 40 år og har en hjerte-kar-sygdom (fx angina), eller en historie af et slagtilfælde eller migræne.

Mange kvinder over 40 tage en COCP med en lavere mængde østrogen i det. Dog kan tage COCP faktisk forbedre eventuelle symptomer på overgangsalderen, som du måtte have. Der er også tegn på, at tage COCP når du er i alderen over 40 år kan øge tætheden af ​​dine knogler. Det betyder, at dine knogler er stærkere og kan være mindre tilbøjelige til fraktur, når du har været igennem overgangsalderen.

Der er en reduktion i risikoen for at udvikle æggestokkene og endometriecancer, hvis du tager COCP. Denne reducerede risiko faktisk fortsætter i 15 år eller mere efter at have stoppet p-piller. Der kan være en meget lille ekstra risiko for brystkræft, som faktisk reducerer til ingen risiko efter 10 år efter at stoppe COCP. Der er faktisk en reduktion i risikoen for kolorektal cancer hos kvinder, der tager COCP.

Prævention omkring overgangsalderen. Hvor længe vil jeg være frugtbar for?
Prævention omkring overgangsalderen. Hvor længe vil jeg være frugtbar for?

Du bør stoppe med at tage COCP og bruge en anden form for prævention, når du når en alder af 50 år.

Minipiller

Den minipiller (POP), der anvendes til at hedde mini-pille. Den indeholder kun et progestogen hormon. Det er mere end 99% effektiv, hvis de anvendes korrekt. Det er almindeligt taget, hvis COCP ikke er egnet - for eksempel: ammende kvinder, rygere over 35 år og nogle kvinder med migræne. Det virker hovedsagelig ved at forårsage en prop af slim i livmoderhalsen, der blokerer sæd og også ved udtynding af livmoderslimhinden. Det kan også stoppe ægløsning.

 • Nogle af fordelene - der er mindre risiko for alvorlige problemer end COCP.
 • Nogle ulemper - perioder bliver ofte uregelmæssig. Nogle kvinder har bivirkninger. Det er ikke helt så pålidelig som COCP.

Du er nødt til at huske at tage det på samme tidspunkt hver dag, fordi hvis du tager en pille mere end tre timer senere end normalt (12 timer for en POP hedder Cerazette ®), taber du beskyttelse.

POP er sikkert, hvis du har haft et slagtilfælde, hjerteanfald eller lidt med en blodprop i fortiden. Der er ingen øget risiko for at udvikle brystkræft, hvis du tager POP.

POP kan fortsættes, indtil du fylder 55 år, hvorefter du ikke længere behøver at bruge prævention.

Svangerskabsforebyggende plaster

En kombineret hormon form for prævention, som indeholder østrogen og gestagen hormoner. Det er hovedsageligt den samme type præventionsmiddel som COCP men det anvendes i et plaster formular. Den svangerskabsforebyggende plaster sidder fast til huden, så at de to hormoner kontinuerligt leveres til kroppen. Der er én kombineret prævention patch tilgængelig i Storbritannien, kaldet Evra ®.

 • Nogle fordele - det er meget effektiv og nem at bruge. Du behøver ikke at huske at tage en pille hver dag. Dine perioder er ofte lettere, mindre smertefuldt og mere regelmæssige. Hvis du har opkastning eller diarré, svangerskabsforebyggende plaster er stadig effektiv.
 • Nogle ulemper - nogle kvinder har hudirritation. Trods sin diskret design, stadig nogle kvinder føler, at den svangerskabsforebyggende plaster kan ses.

Plasteret kan trygt tages af kvinder over en alder af 40 med ingen andre medicinske problemer. Du bør dog ikke bruge det, hvis du er i alderen over 35 år, og en ryger, eller er over 40 år, og har hjerte-kar sygdom eller en historie af et slagtilfælde eller migræne. Du bør stoppe med at bruge plasteret og bruge en anden form for prævention, når du når en alder af 50 år.

Barriere metoder

Disse omfatter kondomer, den kvindelige kondom, membraner og kasketter. De forhindrer sædcellerne ind i livmoderen. Kondomer er omkring 98% effektive, hvis de anvendes korrekt. Andre barriere metoder er lidt mindre effektiv end dette.

 • Nogle af fordelene - der er ingen alvorlige medicinske risici eller bivirkninger. Kondomer hjælper med at beskytte mod seksuelt overførte infektioner. Kondomer er bredt tilgængelige.
 • Nogle ulemper - de er ikke helt så pålidelig som andre metoder. De skal anvendes korrekt, hver gang du har sex. Kondomer tider splittet.

Dette indebærer frugtbarhed bevidsthed - effektivt, hvis det gøres korrekt. Det kræver engagement og regelmæssig kontrol af frugtbarhed indikatorer såsom kropstemperatur og livmoderhalsen sekret.

 • Nogle af fordelene - der er ingen bivirkninger eller medicinske risici.
 • Nogle ulemper - de kan ikke være lige så pålidelig som andre metoder. Fertilitet bevidsthed har brug for ordentlig instruktion og tager 3-6 menstruationscyklus at lære ordentligt.

Svangerskabsforebyggende injektion (såsom depo-Provera ® og noristerat ®)

Dette indeholder et gestagen hormon, som langsomt frigiver i kroppen. Det er mere end 99% effektiv. Dette betyder, at det er lige så effektive som sterilisering. Det virker ved at forhindre ægløsning og har også lignende aktioner som POP. En injektion er nødvendig hver 8-12 uger.

 • Nogle af fordelene - det er meget effektivt. Du behøver ikke at huske at tage piller.
 • Nogle ulemper - perioder kan blive uregelmæssig (men ofte lysere eller stoppe helt). Nogle kvinder har bivirkninger. Indsprøjtningen kan ikke fortrydes, så hvis bivirkninger opstår, kan de vare ved i længere tid end 8-12 uger.

Indsprøjtningen er sikkert, hvis du har haft et slagtilfælde, hjerteanfald eller lidt med en blodprop i fortiden. Der er ingen øget risiko for at udvikle brystkræft, hvis du bruger prævention injektion.

Langvarig brug af progestogen-injektion kan være forbundet med en reduktion i tætheden (styrken) i dine knogler. Men denne vender tilbage til normal efter standsning ved hjælp af injektion.

Den svangerskabsforebyggende injektion er normalt stoppes, når du når en alder af 50 år, og en anden præventionsmetode skal så bruges.

Præventionsimplantater (såsom nexplanon ®)

Et implantat er en lille enhed placeret under huden. Den indeholder et gestagen hormon, som langsomt frigiver i kroppen. Det er mere end 99% effektiv, hvilket betyder, at det er lige så effektive som sterilisering. Det fungerer på en lignende måde til den svangerskabsforebyggende injektion. Det indebærer en lille mindre operation ved hjælp lokalbedøvelse. Hver varer tre år.

 • Nogle af fordelene - det er meget effektivt. Du behøver ikke at huske at tage piller.
 • Nogle ulemper - perioder kan blive uregelmæssig (men ofte lysere eller stoppe helt). Nogle kvinder udvikler bivirkninger, men disse har tendens til at bosætte sig efter de første par måneder.

Implantatet er sikkert, hvis du har haft et slagtilfælde, hjerteanfald eller lidt med en blodprop i fortiden.

Hvornår kan prævention sikkert stoppes? Hvor effektiv er prævention?
Hvornår kan prævention sikkert stoppes? Hvor effektiv er prævention?

Implantatet kan fortsættes, indtil du fylder 55 år, hvorefter du ikke længere behøver at bruge prævention.

Intrauterin svangerskabsforebyggende indretning

En intrauterine enhed (spiral), er en plastik og kobber anordning, som er sat ind i livmoderen. Det varer fem år eller mere. Det virker primært ved at stoppe æg og sæd fra mødet. Det kan også forhindre det befrugtede æg i at binde til livmoderslimhinden. Kobberet har også en sæddræbende effekt (kills spermatozoer).

 • Nogle af fordelene - det er meget effektivt. Du behøver ikke at huske at tage piller.
 • Nogle ulemper - perioder kan blive tungere eller mere smertefuld. Der er en lille risiko for alvorlige problemer.

Det kan være almindeligt at have pletblødning, lys blødning, tunge eller længere perioder i de første 3-6 måneder efter at have en spiral indsat.

Hvis du har en spiral indsat, når du er i alderen 40 år eller derover, så kan forblive på plads, indtil du har været igennem overgangsalderen og ikke længere kræver prævention. Det er, for et år efter din perioder stoppe, hvis du er over 50 år eller to år efter din perioder stoppe, hvis du er i alderen under 50 år

Intrauterint

Et hormon-releasing spiral kaldet en intrauterint (IUS) er en plastik enhed, der indeholder et gestagen hormon. Det sættes i livmoderen på en lignende måde til en spiral. Den progestogen er frigivet på en langsom, men konstant hastighed. Det er mere end 99% effektiv. Det virker ved at gøre slimhinden i livmoderen tyndere, så det er mindre tilbøjelige til at acceptere et befrugtet æg. Det er også tykkere slim fra livmoderhalsen. Det er også bruges til behandling af svære perioder.

 • Nogle af fordelene - det er meget effektivt. Du behøver ikke at huske at tage piller. Perioder bliver lys eller stoppe helt.
 • Nogle ulemper - bivirkninger kan forekomme som med andre gestagen metoder såsom POP, implantat og injektion. Men de er meget mindre sandsynligt, som det hormon hovedsagelig er begrænset til livmoderen (lille kommer ind i blodbanen).

Den hormonspiral er sikkert, hvis du har haft et slagtilfælde, hjerteanfald eller lidt med en blodprop i fortiden.

Den hormonspiral kan fortsættes, indtil du fylder 55 år, hvorefter du ikke længere behøver at bruge prævention.

Du og din partner kan have besluttet, at du gerne vil have en mere permanent præventionsmetode. Sterilisering indebærer en operation. Det er mere end 99% effektiv. Vasektomi (mandlig sterilisation) stopper sædcellerne rejser fra testiklerne. Female sterilisation forhindrer ægget i at rejse langs de æggelederne at møde en sædcelle. Vasektomi er lettere og mere effektivt end kvindelig sterilisation.

 • Nogle af fordelene - det er meget effektivt. Du behøver ikke at tænke videre om prævention.
 • Nogle ulemper - det er meget vanskeligt at ændre. Female sterilisering skal normalt en generel anæstesi.

Nødprævention kan bruges på ethvert tidspunkt, hvis du havde sex uden at bruge prævention. Også, hvis du har haft sex, men der var en fejl med prævention. For eksempel, en split kondom, eller hvis glemt at tage din sædvanlige piller.

 • Nødprævention piller - er som regel effektive, hvis startet inden for 72 timer efter ubeskyttet sex. De kan købes på apoteker eller ordineres af en læge. De arbejder enten ved at forebygge eller udskyde ægløsning eller ved at forhindre det befrugtede æg i at sætte sig i livmoderen (livmoderen).
 • En spiral - indsat af en læge eller sygeplejerske kan bruges til nødprævention op til fem dage efter ubeskyttet sex.

Som hormonbehandling (HRT), indeholder meget lave niveauer af hormoner, virker det ikke som et præventionsmiddel. Medmindre du gik gennem overgangsalderen (havde ingen frist for et år, hvis over 50 år, eller for to år, hvis alderen under 50), før du startede HRT, så skal du bruge prævention, indtil du er 55 år.

Hvis du tager HRT, så kan du tage POP eller har en spiral eller hormonspiral indsat. Alternativt mange kvinder vælger at bruge barriere præventionsmetode.

Denne folder er blot en kort redegørelse for de tilgængelige præventionsmetoder omkring overgangsalderen. Spørg din praksis sygeplejerske, læge eller på apoteket, hvis du vil have mere detaljerede oplysninger om nogen af ​​disse metoder.

FPA (tidligere familieplanlægning forening) giver også information og rådgivning.
FPA hjælpelinje: 0845 310 1334 eller besøge deres hjemmeside www.fpa.org.uk

Aktuelle artikler