Prævention efter at have en baby

Prævention bør drøftes hurtigt efter fødslen. Indtil dit barn er 21 dage gammel, kan du ikke blive gravid. Efter at du får brug for prævention. Der er mange valgmuligheder til rådighed for kvinder. Hvis du føler din familie kan være fuldstændig, bør langtidsvirkende metoder eller sterilisering blive diskuteret. Hvis du ønsker at få flere børn, skal du vælge en indstilling, der er let stoppet, så din krop kan vende tilbage til normal.

Tiden for frugtbarhed til at vende tilbage er meget varierende mellem kvinder. Det er vigtigt ikke at tage nogen risiko, hvis du ikke ønsker at blive gravid igen. Derfor bør du beslutte, hvilken type prævention, du vil bruge så hurtigt som muligt efter at have en baby. Du får brug for prævention fra 21 dage efter dit barn er født.

Dine perioder normalt vender tilbage omkring fire til ti uger efter dit barns fødsel, hvis du er flaske-fodring, eller kombinerer bryst og flaske. Hvis du ammer, så din perioder ikke kan starte før meget senere. For nogle kvinder kan dette være efter du har stoppet med at amme.

Du kan have sex, så snart du og din partner føler sig klar til. Nogle mennesker finder det tager et stykke tid at føle sig klar, både fysisk og følelsesmæssigt. Hvis du har haft masker, så disse er normalt opløseligt, så behøver ikke at fjerne. Hvis du har noget ubehag af disse, så skal du se din læge eller jordemoder. Nogle kvinder oplever, at de har brug for at bruge nogle vaginal glidecreme, hvis de føler sig mere tørt end normalt.

Hvis du havde dit barn på hospitalet, har du måske diskuteret prævention med din jordemoder, før du blev udskrevet hjem. Du vil også blive spurgt om prævention hos din seks uger (eller otte uger) postnatal check. Du kan diskutere den til enhver tid med din sundhedsplejerske, jordemoder, læge eller lokale familieplanlægning klinik.

Når du amme, er et hormon kaldet prolaktin produceres af din krop, som stimulerer produktionen af ​​din mælk. Prolaktin blokerer også frigivelsen af ​​de hormoner, som gør du producerer et æg. Det betyder, at du er mindre tilbøjelige til at blive gravid, mens du ammer.

Du kan bruge amning (amning amenorré metoden) for prævention, hvis du er:

 • Fuldt amning (dit barn er ikke at have nogen faste eller anden væske), eller du er næsten fuldt amning (du er primært amning og kun give din baby andre væsker meget sjældent), OG
 • Ikke at have perioder, OG
 • Seks måneder eller mindre siden have din baby.

Du skal vide, at 2 kvinder i hver 100 ved hjælp af denne vil blive gravide inden for denne seks måneder. Når du stopper helt (eller næsten helt) ammer, kan du bliver gravid. Mange kvinder vælger at bruge nogle prævention udover amning, for at reducere deres risiko for en uplanlagt graviditet. Der findes metoder til rådighed, der ikke vil påvirke din evne til at producere mælk.

Prævention efter at have en baby. Hvornår vil jeg være frugtbar igen?
Prævention efter at have en baby. Hvornår vil jeg være frugtbar igen?

Alle præventionsmetoder angivet nedenfor, er effektive, men ingen er 100% pålidelige. Pålideligheden for hver metode er givet i procent. For eksempel er den svangerskabsforebyggende injektion mere end 99% effektiv. Dette betyder, at mindre end 1 kvinde i 100 bliver gravid hvert år ved hjælp af denne metode. Når der ikke prævention bliver brugt mere end 80 ud af 100 seksuelt aktive kvinder bliver gravide inden for et år.

Effektiviteten af ​​nogle metoder afhænger af, hvordan du bruger dem. Du er nødt til at bruge dem ordentligt, eller de er mindre effektive. For eksempel er den "pille" mere end 99% effektiv, hvis taget korrekt. Hvis det ikke er taget korrekt (for eksempel, hvis du glemmer en pille eller har opkastning), så det bliver mindre effektiv. Andre "bruger-afhængige 'metoder omfatter barriere metoder, de minipiller (POP), og naturlig familieplanlægning.

Nogle metoder er ikke så 'user-afhængige "og skal fornys kun sjældent eller aldrig. Disse metoder omfatter den svangerskabsforebyggende injektion, svangerskabsforebyggende implantat, intrauterine enheder (IUCDs) - også kendt som spoler - og sterilisering.

Når du vælger en præventionsmetode du nødt til at tænke over:

 • Hvor effektivt det er.
 • Mulige risici og bivirkninger.
 • Planer for fremtidige graviditeter.
 • Personlige præferencer.
 • Hvis du har en medicinsk tilstand, eller tage medicin, der interagerer med metoden.

De typer af svangerskabsforebyggende kan opdeles i korttidsvirkende, langtidsvirkende og permanent. Hvis du har planer om at have en anden baby i det næste år eller deromkring, så skal du overveje en korttidsvirkende præventionsmiddel.

Der er separate foldere om hver metode for flere detaljer.

Kombineret p-piller (COCP)

Den COCP er ofte blot kaldes "p-piller". Ca. 1 kvinde i 300 bruge p-piller korrekt, vil blive gravid hvert år. Den indeholder østrogen og gestagen og arbejder hovedsageligt ved at stoppe ægproduktionen (ægløsning). Det er meget populært. Forskellige mærker passer til forskellige mennesker.

 • Nogle af fordelene - det er meget effektivt. Bivirkninger er ualmindelige. Det hjælper til at lette smertefulde og tunge perioder. Det reducerer risikoen for visse kræftformer. Når du stopper med at tage det, du hurtigt blive frugtbar igen.
 • Nogle ulemper - der er en lille risiko for alvorlige problemer (f.eks blodpropper). Nogle kvinder har bivirkninger. Du skal huske at tage det. Det kan ikke anvendes af kvinder med visse medicinske tilstande, såsom ukontrolleret højt blodtryk.

Det COCP kan startes fra 21 dage efter fødslen. Men er det ikke anbefales, hvis du ammer, da det kan påvirke din mælk udbuddet.

Minipiller (POP)

POP bruges til at blive kaldt "mini-pille". Den indeholder kun et progestogen hormon. Det er mere end 99% effektiv, hvis de anvendes korrekt. Det er almindeligt taget, hvis COCP ikke er egnet, såsom i ammende kvinder, rygere over 35 år og nogle kvinder med migræne. Det virker primært ved at forårsage en prop af slim i halsen af ​​livmoderen (livmoderhalsen), der blokerer sæd. Det er også thins livmoderslimhinden, hvilket gør det mindre sandsynligt ægget vil implantere. Én type (Cerazette ®) stopper ægløsning.

 • Nogle af fordelene - mindre risiko for alvorlige problemer end COCP. Når du stopper med at tage det, du hurtigt blive frugtbar igen.
 • Nogle ulemper - perioder bliver ofte uregelmæssig. Nogle kvinder har bivirkninger. De fleste typer er ikke helt så pålidelig som COCP.

POP kan startes fra 21 dage efter fødslen. Du er nødt til at huske at tage det på samme tidspunkt hver dag, fordi, hvis du tager en pille mere end tre timer senere end normalt (12 timer for en POP hedder Cerazette ®), taber du beskyttelse.

Svangerskabsforebyggende plaster

Det indeholder de samme hormoner som COCP, men i patch formular. Hvis de bruges korrekt, vil mindre end 1 kvinde i 300 blive gravid ved hjælp af det. Den svangerskabsforebyggende plaster sidder fast til huden, så at de to hormoner kontinuerligt leveres til kroppen. Der er én kombineret prævention patch tilgængelig i Storbritannien, kaldet Evra ®.

 • Nogle fordele - det er meget effektiv og nem at bruge. Du behøver ikke at huske at tage en pille hver dag. Dine perioder er ofte lettere, mindre smertefuldt og mere regelmæssige. Hvis du har opkastning eller diarré, svangerskabsforebyggende plaster er stadig effektiv. Når du holder op med det, vil du hurtigt blive frugtbar igen.
 • Nogle ulemper - nogle kvinder har hudirritation. Trods sin diskret design, stadig nogle kvinder føler, at den svangerskabsforebyggende plaster kan ses.
Hvor hurtigt kan jeg have sex igen? Hvor kan jeg få prævention fra?
Hvor hurtigt kan jeg have sex igen? Hvor kan jeg få prævention fra?

Den svangerskabsforebyggende plaster kan startes fra 21 dage efter fødslen. Men er det ikke anbefales, hvis du ammer, da det kan påvirke din mælk udbuddet.

Barriere metoder

Disse omfatter kondomer, den kvindelige kondom, membraner og kasketter. De forhindrer sædcellerne ind i livmoderen. Hvis de bruges korrekt omkring 2 kvinder i 100 vil blive gravid. Andre barriere metoder er lidt mindre effektiv end dette.

 • Nogle af fordelene - ingen alvorlige medicinske risici eller bivirkninger. Kondomer beskytter mod seksuelt overførte infektioner. Kondomer er bredt tilgængelige. Din fertilitet er ikke påvirket af disse metoder.
 • Nogle ulemper - ikke helt så pålidelig som andre metoder. De skal anvendes korrekt, hver gang du har sex. Kondomer lejlighedsvis opdele eller komme ud.

Du kan bruge mandlige og kvindelige kondomer, så snart du føler dig klar til at have sex.

Dette indebærer frugtbarhed bevidsthed. Mellem 1 og 9 kvinder pr 100 bliver gravid ved hjælp af denne metode. Det kræver engagement og regelmæssig kontrol af frugtbarhed indikatorer såsom kropstemperatur og livmoderhalsen sekret.

 • Nogle af fordelene - ingen bivirkninger eller medicinske risici.
 • Nogle ulemper - det er ikke så pålidelig som andre metoder. Fertilitet bevidsthed har brug for ordentlig instruktion og tager 3-6 menstruationscyklus at lære ordentligt.

Den amning amenorré metoden (som ovenfor) er egnet til de første seks måneder efter at have en baby, hvis du kun er amning og ikke har en periode. 2 kvinder i 100 vil opfatte løbet at seks måneder ved hjælp af denne metode.

Disse er mere egnet til kvinder, der ikke ønsker at blive gravid igen, eller for et par år.

Svangerskabsforebyggende injektion (såsom depo-Provera ® og noristerat ®)

Dette indeholder et gestagen hormon, som langsomt frigiver i kroppen. Det er meget effektiv. Færre end 4 kvinder ud af 1000 med det bliver gravid efter to år. Det virker ved at forhindre ægløsning og har også lignende aktioner som POP. En injektion er nødvendig hver 8-12 uger.

 • Nogle af fordelene - det er meget effektivt. Du behøver ikke at huske at tage piller.
 • Nogle ulemper - perioder kan blive uregelmæssig (men ofte lysere eller stoppe alle sammen). Efter standsning, kan der være en forsinkelse i din tilbagevenden til normal fertilitet i flere måneder. Nogle kvinder har bivirkninger. Du kan ikke fortryde indsprøjtningen, så hvis bivirkninger opstår, de kan vare længere end 8-12 uger.

Det er normalt anbefales, at du venter op til seks uger efter fødslen for at starte svangerskabsforebyggende indsprøjtning, fordi du kan få tunge og uregelmæssige blødninger. Men det er muligt at starte det tidligere, hvis der ikke er andre alternativer til dig.

Svangerskabsforebyggende implantat (såsom nexplanon ®)

Et implantat er en lille enhed placeret under huden. Den indeholder et gestagen hormon, som langsomt frigiver i kroppen. Mindre end 1 kvinde i 1000 ved hjælp af implantatet bliver gravid hvert år. Det fungerer på en lignende måde til den svangerskabsforebyggende injektion. Det indebærer en lille mindre operation ved hjælp lokalbedøvelse. Hver varer tre år.

 • Nogle af fordelene - det er meget effektivt. Du behøver ikke at huske at tage piller. Du bliver hurtigt frugtbar igen, når implantatet er fjernet.
 • Nogle ulemper - perioder kan blive uregelmæssig (men ofte lysere eller stoppe helt). Nogle kvinder udvikler bivirkninger, men disse har tendens til at bosætte sig efter de første par måneder.

Intrauterin svangerskabsforebyggende indretning (spiral)

Et plastik og kobber-enhed sættes i livmoderen. Det varer fem år eller mere. Færre end 2 kvinder i 100 bliver gravid med fem års brug af denne metode. Det virker primært ved at stoppe æg og sæd fra mødet. Det kan også forhindre det befrugtede æg i at binde til livmoderslimhinden. Kobberet har også en sæddræbende effekt (kills spermatozoer).

 • Nogle af fordelene - det er meget effektivt. Du behøver ikke at huske at tage piller. Du bliver hurtigt frugtbare, når det er fjernet.
 • Nogle ulemper - dine perioder kan blive tungere eller mere smertefuld. Der er en lille risiko for alvorlige problemer.

En spiral kan normalt monteres 6-8 uger efter fødslen.

Intrauterint (IUS)

En plastik enhed, der indeholder et gestagen hormon er sat ind i livmoderen. Den progestogen er frigivet på en langsom, men konstant hastighed. Færre end 1 kvinde i 100 bliver gravid med fem års brug af denne metode. Det virker ved at gøre slimhinden i livmoderen tyndere, så det er mindre tilbøjelige til at acceptere et befrugtet æg. Det er også tykkere slim fra halsen af ​​din livmoder. Det er også bruges til behandling af tunge perioder (menoragi).

 • Nogle af fordelene - det er meget effektivt. Du behøver ikke at huske at tage piller. Perioder bliver lys eller stoppe helt. Du bliver hurtigt frugtbare, når det er fjernet.
 • Nogle ulemper - bivirkninger kan forekomme som med andre gestagen metoder såsom POP, implantat og injektion. Men de er meget mindre sandsynligt, så lidt hormon kommer ind i blodbanen.

En hormonspiral kan normalt monteres 6-8 uger efter fødslen.

Dette indebærer en operation. Det er meget effektivt, men dette kan variere fra kirurg til kirurg. Vasektomi (mandlig sterilisation) stopper sædcellerne rejser fra testiklerne. Female sterilisation forhindrer ægget i at rejse langs de æggelederne at møde en sædcelle. Vasektomi er lettere, da det kan ske under lokalbedøvelse. Disse metoder anvendes ofte, når din familie er komplet. Du skal være sikker på din beslutning, da de er vanskelige at vende.

 • Nogle af fordelene - meget effektiv. Du behøver ikke at tænke videre om prævention.
 • Nogle ulemper - meget vanskelige at vende. Female sterilisering skal normalt en generel anæstesi.

Hvis du har kejsersnit, kan kirurgen steriliseres dig på samme tid, hvis du er meget sikker på din beslutning. Eller du kan vende tilbage senere, når du og din partner har besluttet.

Nødprævention kan bruges på ethvert tidspunkt, hvis du havde sex uden at bruge prævention. Også, hvis du har haft sex, men der var en fejl med prævention. For eksempel, en split kondom, eller hvis glemt at tage din sædvanlige piller.

 • Nødprævention piller - er normalt meget effektive, hvis startet inden for 72 timer efter ubeskyttet sex. De kan købes på apoteker eller ordineres af en læge. En nødprævention pille virker enten ved at forebygge eller udskyde ægløsning eller ved at forhindre det befrugtede æg i at sætte sig i livmoderen.
 • En spiral - indsat af en læge eller sygeplejerske, der kan bruges til nødprævention op til fem dage efter ubeskyttet sex.

Du behøver ikke nødprævention, hvis du har ubeskyttet sex inden for 21 dage for at have din baby. Du kan ikke blive gravid så hurtigt efter fødslen.

Denne folder er blot en kort redegørelse for de tilgængelige præventionsmetoder efter at have en baby. Spørg din praksis sygeplejerske, læge eller på apoteket, hvis du vil have mere detaljerede oplysninger om nogen af ​​disse metoder.

FPA (tidligere Family Planning Association) giver også information og rådgivning.
FPA hjælpelinje: 0845 310 1334 eller besøge deres hjemmeside www.fpa.org.uk

Aktuelle artikler