Overfladisk tromboflebitis

Overfladisk tromboflebitis er betændelse i en vene lige under huden, sædvanligvis i benet. En lille blodprop også almindeligt dannes i venen, men er normalt ikke alvorlige. Betingelsen normalt afregner og går indenfor 2-6 uger. Behandlinger kan lette smerter eller ubehag. Overfladisk tromboflebitis er anderledes, og langt mindre alvorlige end, dyb venetrombose. Men i et lille antal tilfælde, kan der opstå komplikationer med overfladiske tromboflebitis herunder udvidelse af blodprop yderligere op vene. Hvis blodprop strækker sig til, hvor de overfladiske og dybe, større vener deltage, kan en dyb venetrombose udvikle sig.

 • Phlebitis betyder betændelse i en vene.
 • Thrombo (SIS) betyder en blodprop i en blodåre.

En vene er et blodkar, der tager blod mod hjertet. Hvis en vene bliver betændt, en blodprop almindeligvis danner inde i betændte del. Så er det udtryk tromboflebitis anvendes til at betyde en betændt vene, med eller uden en lille blodprop inde i venen. Tromboflebitis er almindeligvis blot kaldes årebetændelse.

De overfladiske vener er dem, du ofte kan se eller føle sig lige under huden. De fleste anfald af overfladiske forekomme tromboflebitis i et ben vene, men enhver overfladisk vene kan blive påvirket. En typisk site er i en åreknuder i et ben. Åreknuder er almindelige, især hos gravide kvinder. Overfladisk tromboflebitis er normalt ikke alvorlige, men komplikationer kan undertiden forekomme (se nedenfor).

Note: denne folder behandler ikke betændelse eller trombose af dybe vener. De dybe vener er større, passere gennem musklerne i dine arme og ben, og man kan ikke se eller føle dem. Nogle mennesker bliver forvirrede mellem overfladiske tromboflebitis og dyb venøs trombose. De er helt anderledes. En dyb venetrombose (DVT) er mere alvorlig.

Se separat brochure kaldet Dyb venøs trombose for flere detaljer.

Mange sager opstår tilsyneladende uden grund. En lille skade venen kan udløse betændelse i nogle tilfælde.

Risikofaktorer

Der er en række risikofaktorer, der gør det mere sandsynligt for inflammation at udvikle sig i en vene:

 • Åreknuder - mange tilfælde forekommer hos mennesker, der har åreknuder i benene. Åreknuder er tilbøjelige til mindre skader, som kan føre til betændelse.
 • Intravenøs injektion eller kanylering - nogle gange det sker efter at have intravenøse injektioner (injektioner i venerne) eller intravenøse infusioner ('drypper'), på hospitalet. Disse er almindeligvis gives i hånden eller armen vener. Sådanne procedurer kan skade venen og kan udløse inflammation. Skader på venerne på denne måde er også almindeligt hos mennesker, der injicerer 'street narkotika ".
 • Tidligere problemer med årer - hvis nogen har haft tidligere overfladisk tromboflebitis eller tidligere DVT, er de mere tilbøjelige til at få overfladisk tromboflebitis.
 • Abnormaliteter af blodkoagulationsfaktorer - forskellige betingelser kan ændre visse kemikalier (»koagulationsfaktor«) i blodet, som gør blodprop lettere. Heriblandt: ved hjælp af p-piller, ved hjælp af hormonbehandling, kræft, rygning og graviditet. Der er også nogle mindre almindelige arvelige blodsygdomme, hvor blodpropper udvikle lettere end normalt.
 • Blodet flyder langsommere end normalt (stasis) - det kan forekomme i vener, der er åreknuder, under lange flyvninger eller i mennesker, der er immobile og også efter større kirurgi.

Hævelse, rødme og ømhed langs en del af venen er de sædvanlige symptomer. Du kan udvikle en feber (høj temperatur). Hvis en blodprop udvikler sig inde i betændte del af venen, kan venen derefter føles hårdt eller knudret. Blodproppen er sædvanligvis af ringe interesse, da det er lille. Der er andre vener, som bærer blodet, og omgå blokerede vene.

Når betændelse afregner, kan en vedvarende mørkere hudområde (hyperpigmentering) forbliver over det berørte vene. En lille virksomhed klump kan også vare under huden. Dette kan være ømme ved berøring i nogen tid.

Overfladisk tromboflebitis. Intravenøs injektion eller kanylering.
Overfladisk tromboflebitis. Intravenøs injektion eller kanylering.

Din læge er som regel i stand til at diagnosticere overfladiske tromboflebitis ved at tale med dig og undersøge det berørte område. Undersøgelser er normalt ikke nødvendigt, især hvis du har en af ​​de risikofaktorer for overfladiske tromboflebitis (se ovenfor). Men hvis din læge er bekymret for, at du kan have en DVT (se nedenfor), kan de anbefale, at du har nogle tests for at udelukke dette. Det betyder normalt en særlig ultralydsscanning af det berørte område for at lede efter eventuelle blodpropper i de dybe vener.

Hvis du har tilbagevendende anfald af trombophlebitis, især hvis du har ingen reelle risikofaktorer for overfladisk tromboflebitis, kan lægen foreslå nogle tests for at kontrollere, at du ikke har nogen problemer med tilstopning af dit blod. De kan også foreslå andre tests for at lede efter mere sjældne årsager til tilbagevendende overfladiske tromboflebitis (se nedenfor).

De fleste anfald af overfladiske tromboflebitis seneste i 3-4 uger. Hvis de er forbundet med åreknuder, er de tilbøjelige til at gentage sig. Ingen behandling kan være nødvendig, hvis symptomerne er milde. En eller flere af følgende behandlinger kan rådes, afhængigt af dine symptomer og sværhedsgraden af ​​den tilstand:

 • Holde aktiv. Prøv at holde dine normale aktiviteter. Dette skulle være muligt, medmindre smerten er svær.
 • En varm flannel (stof) placeret over venen. Dette kan lette smerten.
 • Smertestillende tabletter. Anti-inflammatoriske smertestillende såsom ibuprofen, kan lindre smerten (men er ikke anbefales, hvis du er gravid). Paracetamol er et alternativ. Nogle mennesker kan ikke være i stand til at tage anti-inflammatoriske smertestillende. Spørg din læge eller apotek. Læs altid pakken folder, der forklarer mulige bivirkninger. Se separat brochure kaldet Anti-inflammatoriske smertestillende for flere detaljer. Der er også tegn på, at anti-inflammatoriske tabletter kan reducere risikoen for overfladisk tromboflebitis udvide eller udvide inden en vene og / eller det kommer tilbage. Der er dog flere undersøgelser er nødvendige for at bekræfte dette.
 • Anti-inflammatoriske cremer eller geler. Et eksempel er ibuprofen gel. Disse er et alternativ, hvis overfladisk tromboflebitis er milde og kun rammer et lille område af vene. De har tendens til at producere færre bivirkninger end dem, der indtages gennem munden.
 • Hirudoid ® creme (heparinoid), kan forbedre dine symptomer, selv om der er nogle tegn på, at heparin gel kan være mere effektiv.
 • Fondaparinux (også kaldet Arixtra ®) er en injiceret medicin, som hæmmer et af kroppens koagulationsfaktorer. Når det gives i seks uger er det reducerer risikoen for DVT, udvidelse og gentagelse af tromboflebitis.
 • Raising de berørte ben. Når du hvile (når du ser tv, eller læse en bog osv), hvis du hæver en berørt ben, så din fod er højere end din hofte, det hjælper til at reducere hævelse og ubehag. Du kan gøre dette ved at ligge på en sofa og lægge benet op på nogle puder. Når du sover i sengen, kan du holde dit ben rejst ved at sætte det på en pude.
 • Kompression (support) strømper. Disse kan blive rådgivet af din læge, hvis en vene i benet er berørt. De kan lindre ubehag og reducere hævelse mens betændelse afregner.

Hvis åreknuder er kilden til problemet, når betændelsen har afgjort, kan du overveje at behandling for at fjerne de åreknuder. Se din læge til råds. Der er en anden folder, der diskuterer åreknuder i flere detaljer.

Hvis din læge mener, at du kan have en DVT eller være i høj risiko for at udvikle en, kan de foreslå, at du er enten henvist til hospitalet, eller en særlig DVT klinik, så du kan have nogen undersøgelser eller behandlingsformer nødvendige (se ovenfor). Nogle gange kan profylaktisk (just in case) behandling gives til personer, der har overfladiske tromboflebitis og kan være i høj risiko for at udvikle en DVT. Dette indebærer indsprøjtning af et lægemiddel til at fortynde blodet.

Inflammation og smerte sædvanligvis afregne inden for et par uger. De fleste mennesker gør en fuld helbredelse. De mulige komplikationer nedenfor er ualmindelige, men de er opført til at give vejledning om, hvad man skal kigge efter. Se en læge så hurtigt som muligt, hvis du har mistanke om, at en komplikation er ved at udvikle.

Infektion

Undertiden berørte vene bliver inficeret. Smerten kan så blive værre, og rødme spreads. Du er tilbøjelige til at føle generelt utilpas. Infektion er mere almindeligt i en person, der har haft et drop indsat i en lang periode, i mennesker, der misbruger 'street narkotika »eller i mennesker med et svækket immunsystem. Antibiotika er nødvendige for at behandle infektionen. Hvis infektionen er alvorlig, kan du nødt til at være indlagt på hospitalet for antibiotika (givet direkte i en vene). Sjældent, infektion i en vene bliver svær og kan sprede sig til andre områder af kroppen.

Blodprop forlængelse

I nogle tilfælde kan blodprop strække sig længere op venen. Hvis blodprop strækker sig til, hvor de overfladiske og dybe vener deltage, kan en DVT udvikle sig. Dette er mere sandsynligt, hvis superficiel tromboflebitis er i den øvre låret eller lysken, tæt på hvor de overfladiske vener og de dybe vener i benet mødes. Der er en tilsvarende mødested af overfladiske og dybe vener på folden bag knæet. Det er også mere tilbøjelige til at opstå, hvis overfladisk tromboflebitis udvikler sig i en hidtil normal vene (ikke en åreknuder), hvis du har haft en DVT før, eller hvis du er immobile eller anden grund.

Anden folder omhandler DVT. Meget kort, se en læge hurtigst muligt, hvis:

 • Inflammation, rødme eller hårdhed spreder din inderlåret mod din lysken eller er omkring bagsiden af ​​dit knæ eller kalv.
 • Hele din ben svulmer.
 • Smerten bliver pludselig værre.
 • Du udvikler nye vejrtrækningsproblemer, eller få brystsmerter. Nogle gange kan en blodprop fra en DVT brækker og rejser til lungerne.
Hvad er tromboflebitis? Tidligere problemer med årer.
Hvad er tromboflebitis? Tidligere problemer med årer.

Når en DVT fører til tromboflebitis, er der en øget risiko for at udvikle yderligere dyb venetrombose og eventuelt koaguleret på lunge - lungeemboli (PE).

Tilbagevendende superficiel tromboflebitis

Det er almindeligt for folk med åreknuder at få tilbagevendende anfald af superficiel tromboflebitis. Men for et lille antal mennesker, det kan være det første tegn på en mere alvorlig tilstand, såsom kræft eller polyarteritis nodosa (en sjælden tilstand, hvor der er fragmentarisk betændelse i væggene i arterierne). Dette er mere sandsynligt, hvis anfald forekomme på forskellige steder eller i forskellige vener i en person uden åreknuder.

Tests kan tilrådes, hvis der ikke er nogen indlysende forklaring på tilbagevendende anfald af superficiel tromboflebitis.

Aktuelle artikler