MR-scanning

En MR-scanning er en sikker og smertefri test, der kan give detaljerede billeder af organer og andre strukturer inde i din krop.

Bemærk: nedenstående oplysninger er kun en generel vejledning. De arrangementer, samt den måde, der udføres forsøg, kan variere mellem forskellige sygehuse. Følg altid instruktionerne fra din læge eller lokale hospital.

MR-scanning. Hvordan en MR-scanning arbejde?
MR-scanning. Hvordan en MR-scanning arbejde?

MR står for magnetisk resonans. En MR-scanning bruger et stærkt magnetfelt og radiobølger til at skabe billeder, på en computer, af væv, organer og andre strukturer inde i din krop.

Din krop indeholder millioner af brintatomer. Når du er i en MR-scanner:

 • En stærk magnetfelt flugter partikler kaldet protoner, der er inden for de brintatomer. Alle protonerne linje op parallelt med magnetfeltet, ligesom små magneter. (Normalt de millioner af protoner alle ligger i tilfældige retninger.)
 • Derefter korte byger af radiobølger sendes fra scanneren ind i din krop. Radiobølgerne banke protonerne fra deres position.
 • Når briste af radiobølger stopper protonerne justere tilbage på plads. Som de gør, så de udsender radiosignaler. Protonerne i forskellige væv i kroppen justere ved forskellige hastigheder. Derfor udsendte signal fra forskellige kropsvæv varierer. Så for eksempel kan blødere væv skelnes fra hårdere væv på basis af de sendte signaler.
 • Disse signaler detekteres af en modtagende enhed i scanneren.
 • Den modtagende enhed transmitterer signalerne til en computer. Computeren skaber et billede baseret på radiosignaler udsendes fra kroppen.

MR-scanneren er ligesom en tunnel omkring 1,5 meter lang, omgivet af en stor cirkulær magnet. Du ligger på en sofa, som så glider ind i scanneren. A 'modtagende enhed ", som en antenne, placeret er bagud, eller omkring, bliver den del af kroppen undersøges. Det registrerer de små radiosignaler udsendes fra kroppen. Når hver 'billede' bliver taget du skal holde stille i et par minutter, ellers scanningen billedet kan blive sløret.

Selve scanningen er smertefri. Hele proceduren kan tage 15-40 minutter. Det kan være lidt ubehageligt at ligge stille på sofaen for denne gang. Små børn kan have brug for en generel anæstesi til at holde dem stadig længe nok til de billeder, der skal træffes. I nogle tilfælde er en injektion af en særlig kontrast farvestof gives i blodbanen via en vene på armen. Dette hjælper til at give klarere billeder af bestemte væv eller organer, der undersøges.

Den radiograf sidder i kontrolrummet ved siden af ​​scanneren og overholder gennem vinduet. Men du kan tale med dem, som regel via et samtaleanlæg, og du vil blive observeret på alle tidspunkter på en skærm.

Scanneren er støjende, så du vil blive givet nogle hovedtelefoner eller ørepropper for at beskytte dine ører fra støjen. Ganske ofte du kan lytte til radioen via hovedtelefonerne eller bringe en cd for at lytte til.

En MR-scanning kan skabe klare billeder af de fleste dele af kroppen. Så det er nyttigt for alle mulige grunde, hvor andre tests (såsom X-stråler ) ikke giver nok oplysninger, der kræves. Det er almindeligt anvendt til at få detaljerede billeder af hjernen og rygmarven, for at opdage abnormiteter og tumorer. Selv revet ledbånd omkring leddene kan påvises ved en MR-scanning. Så er det ved at blive brugt mere og mere efter sportsskader.

Normalt meget lidt. Din lokale hospital bør give dig oplysninger om, hvad der kræves, før du kommer til scanningen. MR-scanneren bruger en ekstremt stærk magnet, så folk med visse former for medicinsk implantat kan ikke scannes. Dette er fordi magneten potentielt kan bevæge medicinsk udstyr med metal i dem, eller påvirke deres funktion.

Derfor, før du indtaster den scanning område, du bør blive spurgt, om du har nogen medicinsk udstyr i din krop. (Du kan have til at udfylde en sikkerheds spørgeskema, som spørger om ting, der kan indeholde metal.) Følgende er ikke en endelig liste, men kan bidrage til at minde dig om den type af ting radiografer behøver at vide om:

 • Intern (implanteret) defibrillator eller pacemaker.
 • Cochlear (øre) implantat.
 • Kirurgiske klemmer, såsom dem, der anvendes på hjernen aneurismer.
 • Kunstige hjerteklapper.
 • Implanterede lægemiddelinfusionspumper havne.
 • Indopererede elektroniske apparater, herunder en pacemaker.
 • Kunstige lemmer eller metalliske led.
 • Implanteret nervestimulatorer.
 • Pins, skruer, plader, spiraler eller kirurgiske hæfteklammer.

Det er også vigtigt at fortælle radiograf, hvis du nogensinde har haft metalfragmenter indgivet i dine øjne eller din krop. I nogle tilfælde kan du brug for en X-ray, før en MR-scanning, for at sikre, at du er sikkert at komme ind i scanneren.

MR-scanninger er smertefri og menes at være sikker. MR-scanninger ikke bruger røntgenstråler, så de mulige bekymringer forbundet med røntgen billeder og CT-scanninger (som bruger røntgenstråler) ikke er forbundet med MR-scanninger. Dog:

 • Sjældent nogle mennesker har reaktioner på kontrasten farvestof, som er undertiden bruges.
 • Gravide kvinder er normalt rådes til ikke at have en MR-scanning, medmindre det er presserende. Selvom scanningen menes at være sikker, er de langsigtede effekter af stærke magnetfelter på et udviklingsland baby, endnu ikke kendt.

Der er ingen eftervirkningerne fra scanningen. Du kan vende tilbage til dine normale aktiviteter, så snart scanningen er overstået. Billederne fra scanningen er undersøgt af en speciallæge (en radiolog), som sender en rapport til den læge, der har anmodet om scanningen.

Aktuelle artikler