Livmoderhalskræft

Den fælles tidligt symptom på livmoderhalskræft (kræft i livmoderhalsen) er unormal vaginal blødning. De fleste tilfælde udvikle sig i kvinder i 30'erne eller 40'erne. Hvis livmoderhalskræft er diagnosticeret på et tidligt stadium, er der en god chance for en kur. Regelmæssige livmoderhalskræft screeningsundersøgelser kan opdage pre-kræft, som kan behandles, før kræften udvikler sig.

Livmoderhalsen er den nederste del af livmoderen (livmoderen), der strækker sig lidt ind i toppen af ​​skeden. Livmoderhalsen kaldes ofte livmoderhalsen.

En smal passage kaldet cervikalkanalen (eller endocervikale kanal) går fra skeden til indersiden af ​​livmoderen. Dette er normalt holdes tæt lukket, men tillader blodet at strømme ud fra livmoderen i en periode, og sæd til at rejse inde i, når du har sex. Det åbner meget bredt i løbet af arbejdskraft, når du har en baby. Overfladen af ​​livmoderhalsen er dækket med hud-lignende celler. Der er også nogle små kirtler i foring af livmoderhalskanalen som gør slim.

Kræft er en sygdom i cellerne i kroppen. Kroppen består af millioner af små celler. Der findes mange forskellige typer af celler i kroppen, og der er mange forskellige typer cancer, der opstår fra forskellige celletyper. Hvad alle typer af kræft har til fælles er, at kræftcellerne er unormale og formere ud af kontrol.

En ondartet tumor er en klump eller vækst af væv, der består af kræftceller, som fortsat at formere sig. Maligne tumorer invadere ind nærliggende væv og organer, som kan forårsage skader. Maligne tumorer kan også spredes til andre dele af kroppen. Dette sker, hvis nogle celler brække fra den første (primære) tumor og transporteres i blodbanen eller lymfe kanaler til andre dele af kroppen. Disse små grupper af celler kan derefter multiplicere at danne sekundære tumorer (metastaser) i en eller flere dele af kroppen. Disse sekundære tumorer kan derefter vokse, invadere og skader nærliggende væv og sprede igen.

Nogle kræftformer er mere alvorlige end andre. Nogle er mere let behandles end andre (især hvis diagnosticeret på et tidligt stadium). Nogle har en bedre outlook (prognose) end andre. Så, kræft er ikke bare én betingelse. I hvert tilfælde er det vigtigt at vide præcis, hvilken type kræft har udviklet, hvor stort det er blevet, og om den har spredt sig. Dette vil gøre det muligt for dig at få pålidelige oplysninger om behandlingsmuligheder og Outlook.

Se separat brochure kaldet Kræft - Hvad er kræft og tumorer for mere information om kræft i almindelighed.

Livmoderhalskræft. Planocellulært livmoderhalskræft.
Livmoderhalskræft. Planocellulært livmoderhalskræft.

Der er to hovedtyper af livmoderhalskræft:

 • Planocellulært livmoderhalskræft er den mest almindelige. Dette udvikler fra en hud-lignende celle (a planocellulære), som dækker livmoderhalsen som bliver til cancerceller.
 • Adenocarcinom livmoderhalskræft er mindre udbredt. Dette udvikler fra en kirtel celle (en celle, der gør slim) i den cervikale kanal, som bliver til cancerceller.

Begge typer er diagnosticeret og behandlet på lignende måde.

De fleste tilfælde udvikle sig i kvinder i alderen i 30'erne eller 40'erne. Nogle tilfælde udvikle sig i ældre og yngre kvinder. Det er sjælden hos kvinder under 25 år.

Livmoderhalskræft er den tolvte mest almindelige form for kræft hos kvinder i Storbritannien. Omkring 950 kvinder i Storbritannien dø af denne kræftform hvert år. Imidlertid er antallet af tilfælde diagnosticeres hvert år faldet i de seneste år. Dette er fordi livmoderhalskræft kan forebygges ved regelmæssig livmoderhalskræft screeningstest.

Hvad er livmoderhalskræft? Adenocarcinom livmoderhalskræft.
Hvad er livmoderhalskræft? Adenocarcinom livmoderhalskræft.

Kvinder i Storbritannien tilbydes regelmæssige livmoderhalskræft screeningstest. Under hver prøve nogle celler er taget fra overfladen af ​​livmoderhalsen. Disse celler bliver sendt til laboratoriet for at blive kigget på under et mikroskop. I de fleste tests de set celler er normal. Unormale (dyskaryotic) celler ses i nogle tilfælde.

Cervikal dyskaryosis er ikke livmoderhalskræft. Cervikal dyskaryosis betyder, at nogle celler i livmoderhalsen er unormale, men er ikke kræft. De unormale celler kaldes præ-kræftceller eller dysplastiske celler. Afhængigt af graden af ​​abnormitet af cellerne er cervikal dyskaryosis klassificeret som:

 • Mild dyskaryosis. Det er, når der kun er lettere celleforandringer. Dette kaldes CIN 1. CIN står for cervikal intraepitelialneoplasi.
 • Moderat dyskaryosis (eller CIN 2).
 • Alvorlig dyskaryosis (eller CIN 3). Dette er, når cellerne er meget unormal, men er stadig ikke kræft.

I mange tilfælde er de unormale (dyskaryotic) cellerne ikke videre til blive til kræft. I nogle tilfælde, vende de tilbage til normal. Men i nogle tilfælde, ofte år senere, unormale celler igen kræft.

Hvis du lige har borderline ændringer, kan du blot blive tilbudt en anden test efter et par måneder. I mange tilfælde vende lidt unormale celler tilbage til normal inden for et par måneder. Behandling kan tilbydes, hvis abnormitet fortsætter. For kvinder med moderate eller svære unormale forandringer, kan behandlingen rydde livmoderhalsen om unormale celler, før de udvikler sig til kræft.

Se separat brochure kaldet Livmoderhalskræft Screening Test for flere detaljer.

Men take-home budskab er... du er meget usandsynligt, at udvikle livmoderhalskræft, HVIS... du har regelmæssige livmoderhalskræft screeningstest på de tidspunkter rådgivet af din læge og... har du behandling, når tilrådes, hvis unormale celler opdages.

En kræftsvulst starter fra en celle. Det menes, at noget skader eller ændrer visse gener i cellen. Dette gør cellen meget unormal og formere ud af kontrol. (Se separat brochure kaldet Hvad forårsager kræft for flere detaljer.)

I tilfælde af livmoderhalskræft, udvikler kræft fra en celle, som allerede er unormal - se ovenfor. I de fleste tilfælde er unormale celler til stede i årevis, før en af ​​de unormale celler bliver til cancerceller og begynder at formere ud af kontrol i en kræftsvulst. Den indledende præ-kræft abnormitet i cervikal celler er normalt forårsaget af en tidligere infektion med det humane papillomavirus (HPV).

Humant papillomvirus (HPV) og livmoderhalskræft

Der er mange stammer af HPV. To typer, HPV 16 og 18, er involveret i udviklingen af ​​de fleste tilfælde af livmoderhalskræft. (Bemærk:.. Nogle andre stammer af HPV forårsager fælles vorter Disse stammer af HPV er ikke forbundet med livmoderhalskræft)

De stammer af HPV er forbundet med livmoderhalskræft næsten altid videregives ved at have sex med en inficeret person. En infektion med en af ​​disse stammer af HPV normalt ikke forårsage symptomer. Så kan du ikke fortælle, hvis du eller den person, du har sex med er smittet med en af ​​disse stammer af HPV.

Hos nogle kvinder påvirker HPV-stammer, der er forbundet med livmoderhalskræft celler i livmoderhalsen. Dette gør dem mere tilbøjelige til at blive unormal, som kan senere (normalt år senere) bliver til kræftceller Note:. Inden for to år, vil 9 ud af 10 infektioner med HPV rydde fuldstændigt fra kroppen. Dette betyder, at de fleste kvinder, der er smittet med disse stammer af HPV ikke udvikler kræft.

HPV-vaccinen er for nylig blevet indført til piger fra 12 år i Storbritannien. Undersøgelser har vist, at HPV-vaccinen er meget effektiv til at stoppe kræft i livmoderhalsen fra udviklingslande. Vaccinen har vist sig at fungere bedre for folk, der er givet vaccinen, når de er yngre, før de er seksuelt aktive, sammenlignet med, når det gives til voksne. Men selv hvis du har haft HPV-vaccinen, skal du møde op til screening for livmoderhalskræft. Dette er fordi vaccinen ikke garantere fuldstændig beskyttelse mod livmoderhalskræft.

Se separat brochure kaldet HPV immunisering for flere detaljer.

Andre faktorer

Andre faktorer, der øger risikoen for at udvikle livmoderhalskræft omfatter følgende:

 • Smoking. Kemikalier fra cigaretter transporteres i blodbanen og kan påvirke cellerne i kroppen. Rygere er 2 x mere tilbøjelige end ikke-rygere til at udvikle livmoderhalskræft. Især hvis du ryger og har HPV-infektion er risikoen større.
 • Et dårligt immunforsvar. For eksempel folk med aids har eller folk, der immunosuppressant medicin en øget risiko. (Hvis dit immunsystem ikke fungerer helt så du er mindre i stand til at håndtere HPV-infektion og unormale celler, og du er mere udsatte for at udvikle livmoderhalskræft.)
 • Der er en mulig sammenhæng mellem den kombinerede p-piller (COCP) - også kendt som p-piller - og en lidt øget risiko for livmoderhalskræft, hvis p-piller er taget for mere end otte år.

Du har måske ingen symptomer først når svulsten er lille. Som tumoren bliver større, i de fleste tilfælde er det første symptom, er unormal vaginal blødning såsom:

 • Blødning mellem normale perioder (intermenstruel blødning).
 • Blødning efter at have sex (postcoitaltesten blødning).
 • Enhver vaginal blødning hos kvinder forbi overgangsalderen.

En tidlig symptom i nogle tilfælde er en udflåd, der lugter ubehageligt, eller ubehag eller smerter under sex.

Alle de ovennævnte symptomer kan være forårsaget af forskellige andre almindelige betingelser. Men hvis du udvikler nogen af ​​disse symptomer, bør du få det kontrolleret af en læge.

Med tiden, hvis kræften spreder sig til andre dele af kroppen kan forskellige andre symptomer.

For at bekræfte diagnosen

En læge vil normalt gøre en vaginal eksamen, hvis du har symptomer, som muligvis kan være livmoderhalskræft. Han eller hun kan føle en unormal livmoderhalsen. Hvis livmoderhalskræft er mistanke, vil du normalt blive henvist til colposcopy.

Colposcopy er en mere detaljeret undersøgelse af livmoderhalsen. Til denne test, er et spekulum forsigtigt sat ind i vagina, så livmoderhalsen kan ses. Lægen bruger en lup (kolposkop) at se på livmoderhalsen i flere detaljer. Testen tager cirka 15 minutter. Under colposcopy er det sædvanligt at tage et lille stykke væv fra livmoderhalsen (biopsi). Biopsi prøven derefter undersøges under et mikroskop for at lede efter kræftceller.

Se separat brochure kaldet Kolposkopi for flere detaljer.

At vurdere omfanget og udbredelsen

Hvis du er fundet at have livmoderhalskræft derefter yderligere tests kan rådes til at vurdere, om kræften har spredt sig. For eksempel kan en CT-scanning, en MR-scanning, en kiste X-ray, en ultralydsskanning., blodprøver eller andre prøver Denne vurdering kaldes iscenesættelse af kræft. Formålet med iscenesættelse er at finde ud af:

 • Hvor meget svulsten er vokset, og om det er vokset til andre nærliggende strukturer såsom blæren eller endetarmen.
 • Om kræften har spredt sig til de lokale lymfekirtler (noder).
 • Om kræften har spredt sig til andre områder af kroppen (metastaseret).

Præcis hvad test er nødvendige, afhænger af den indledende vurdering og resultaterne af biopsi. For eksempel kan biopsi viser, at kræft er på et meget tidligt stadium, og stadig lige i overfladen celler i livmoderhalsen. Det er usandsynligt, at have spredt (metastaseret), og du kan ikke brug mange andre tests. Men hvis kræften synes at være mere avanceret og sandsynligvis have spredt derefter en række tests kan være nødvendig.

Finde ud af fase af kræft hjælper lægerne til at rådgive om de bedste behandlingsmuligheder. Det giver også en rimelig indikation af udsigterne (prognose).

Se separat brochure kaldet Iscenesættelse og sortering kræft for detaljer.

Hvem får livmoderhalskræft? Hvad der forårsager livmoderhalskræft?
Hvem får livmoderhalskræft? Hvad der forårsager livmoderhalskræft?

Behandlingsmuligheder, der kan overvejes, omfatter kirurgi, strålebehandling, kemoterapi eller en kombination af disse behandlinger. Behandlingen anbefales for hvert enkelt tilfælde afhænger af forskellige faktorer. For eksempel. Den fase af kræft (hvor stor den primære kræftsvulst er, og om den har spredt), og din generelle sundhed

Du bør have en indgående drøftelse med en specialist, der kender din sag. De vil være i stand til at give fordele og ulemper, sandsynlige succes rate, mulige bivirkninger, og andre detaljer om de forskellige mulige behandlingsmuligheder for din type og stadium af kræft. Du bør også drøfte med din specialist målene for behandlingen. For eksempel:

 • I nogle tilfælde sigter behandling at kurere kræft. Nogle livmoderhalskræft kan helbredes, især hvis de behandles i de tidlige stadier af sygdommen. (Læger tendens til at bruge ordet remission snarere end ordet helbredt. Remission betyder, at der ikke er tegn på kræft efter behandlingen. Hvis du er i remission, kan du blive helbredt. Men i nogle tilfælde, en cancer returnerer måneder eller år senere. Dette er grunden til læger er sommetider tilbageholdende med at bruge ordet helbredt.)
 • I nogle tilfælde sigter behandling til at styre kræft. Hvis en kur ikke er realistisk med behandlingen er det ofte muligt at begrænse væksten eller spredning af kræft, så det skrider mindre hurtigt. Dette kan holde dig fri for symptomer i nogen tid.
 • I nogle tilfælde sigter behandling at lette symptomerne. For eksempel, hvis en kræft er avanceret du kan kræve behandlinger såsom smertestillende eller andre behandlinger for at hjælpe med at holde dig fri for smerter eller andre symptomer. Nogle behandlinger kan anvendes til at reducere størrelsen af ​​en cancer, som kan lette symptomer såsom smerte.

Kirurgi

En operation for at fjerne livmoderhalsen og livmoderen ( hysterektomi ) er en almindelig behandling. Hvis kræften er på et tidligt stadium, og har ikke spredt så kirurgi alene kan være helbredende. I nogle tilfælde, hvor kræften er på et meget tidligt stadium, kan det være muligt blot at fjerne den del af livmoderhalsen berørt af kræft uden at fjerne hele livmoderen. Dette ville betyde, at du stadig kan få børn.

Hvis kræften har spredt sig til andre dele af kroppen, kan kirurgi stadig rådes, ofte i tillæg til andre behandlinger. For eksempel, i nogle tilfælde, hvor kræften har spredt sig til andre nærliggende strukturer kan en omfattende operation være en mulighed. Dette kan være at fjerne ikke blot livmoderhalsen og livmoderen, men også nærliggende strukturer, som kan være blevet påvirket, såsom blære og / eller tarm.

Selv hvis kræften er fremskreden, og en kur ikke er muligt, kan nogle kirurgiske teknikker stadig har et sted at lette symptomerne. For eksempel, lindre en blokering af tarmen eller urinvejene, som er forårsaget af spredning af kræft.

Strålebehandling

Strålebehandling er en behandling, der bruger høj-energi stråler af stråling, som er fokuseret på kræft væv. Det dræber kræftceller, eller stopper kræftceller i at formere. (Se separat brochure kaldet Strålebehandling for detaljer.) Strålebehandling alene kan være helbredende for tidlige fase livmoderhalskræft og kan være et alternativ til kirurgi. For mere avancerede kræftformer kan strålebehandling tilrådes i tillæg til andre behandlinger.

To typer af strålebehandling anvendes til livmoderhalskræft - eksternt og internt. I mange tilfælde vil begge typer anvendes:

 • Ekstern strålebehandling. Det er her stråling er rettet mod kræft fra en maskine. (Dette er den almindelige type strålebehandling anvendes til mange typer af kræft.)
 • Intern strålebehandling (brachyterapi). Denne behandling indebærer at placere en lille radioaktiv implantat siden kræftsvulst (i skeden) for en kort tid.

Selv hvis kræften er fremskreden, og en kur ikke er muligt, kan strålebehandling stadig have et sted at lette symptomerne. For eksempel kan strålebehandling anvendes til at skrumpe sekundære tumorer, som har udviklet sig i andre dele af kroppen og forårsager smerte.

Kemoterapi

Dette er en behandling med anti-cancer medicin, som dræber kræftceller, eller stoppe dem fra at multiplicere. Se indlægssedlen kaldes kemoterapi med cytotoksiske lægemidler for detaljer. Kemoterapi kan gives i tillæg til strålebehandling eller kirurgi i visse situationer.

Udsigterne er bedst i dem, der er diagnosticeret, når kræften er begrænset til livmoderhalsen og har ikke spredt sig. Behandling i denne situation giver en god chance for helbredelse for 8-9 kvinder ud af 10.. For kvinder, der er diagnosticeret, når kræften har allerede spredt sig, er en kur mindre sandsynlig, men stadig mulig. Selv hvis en kur er ikke mulig, kan behandling ofte bremse udviklingen af ​​kræft.

Behandlingen af ​​kræft er en voksende område af medicin. Nye behandlinger fortsat udvikles og oplysningerne om udsigterne ovenstående er meget generelt. Den specialist, der kender din sag kan give mere præcise oplysninger om netop din outlook, og hvor godt din type og stadium af kræft er tilbøjelige til at reagere på behandlingen.

Macmillan Cancer Support

Tlf: 0808 808 0000 Web: www.macmillan.org.uk
Giver information og støtte til alle berørt af kræft.

CancerHelp UK

Web: http://cancerhelp.cancerresearchuk.org/ giver fakta om kræft, herunder behandling valg.

Jo livmoderhalskræft tillid

Tlf: 0808 802 8000 Web: www.jostrust.org.uk
En velgørenhedsorganisation dedikeret til kvinder, deres familier og venner ramt af livmoderhalskræft og præ-kræft i livmoderhalsen.

Andre støttegrupper

Se www.google.com / selfhelp.asp for en liste over støttegrupper for kræftpatienter.

Aktuelle artikler