Leddegigt

Leddegigt forårsager betændelse, smerter og hævelse af led. Vedvarende betændelse over tid kan beskadige ramte led. Sværhedsgraden kan variere fra mild til svær. Behandlinger omfatter sygdomsmodificerende antireumatiske lægemidler til at undertrykke inflammation, som kan forebygge eller forsinke progressionen af ​​sygdommen, og medicin til at lette smerter. Jo tidligere behandlingen starter, jo mindre ledskader er sandsynlig. Kirurgi er nødvendig i nogle tilfælde, hvis en fælles dårligt beskadiges.

Gigt betyder betændelse i leddene. Leddegigt (RA) er en almindelig form for gigt. (Der er forskellige andre årsager til gigt og leddegigt er blot én årsag.) Omkring 1 ud af 100 personer udvikler RA på et tidspunkt i deres liv. Det kan ske for enhver. Det er ikke en arvelig sygdom. Det kan udvikle sig på alle aldre, men mest almindeligt begynder i alderen mellem 40 og 60 år. Det er omkring tre gange mere almindelig hos kvinder end hos mænd.

Forståelse samlinger

En fælles er, hvor to knogler mødes. Leddene tillade bevægelse og fleksibilitet på forskellige dele af kroppen. Bevægelsen af ​​knoglerne er forårsaget af muskler, der trækker på sener, der er knyttet til knogler. Brusk dækker enden af ​​knoglerne. Mellem brusk af to knogler, der danner en fælles der er en lille mængde af tyk væske kaldet synovialvæske. Det smører leddet, som giver jævn bevægelse mellem knoglerne.

Synovium er det væv, der omgiver et fælles. Synovialvæske er lavet af celler i synovium. Den ydre del af synovium kaldes kapslen. Det er hårdt, giver fælles stabilitet, og stopper knoglerne i at bevæge sig ud af joint. Omgivende ledbånd og muskler også med til at give støtte og stabilitet til leddene.

Relaterede artikler

RA menes at være en autoimmun sygdom. Immunsystemet normalt gør antistoffer (små proteiner) til at angribe bakterier, vira og andre bakterier. Hos mennesker med autoimmune sygdomme, gør immunsystemet antistoffer mod væv i kroppen. Det er ikke klart, hvorfor dette sker. Nogle mennesker har en tendens til at udvikle autoimmune sygdomme. I sådanne mennesker, kan noget udløse immunsystemet til at angribe kroppens egne væv. Udløseren er ikke kendt.

Hos mennesker med RA er antistoffer dannet imod synovium (det væv, der omgiver hver samling). Dette forårsager betændelse i og omkring angrebne led. Over tid, kan betændelse beskadige fælles, brusk, og dele af knoglen nær leddet.

Den hyppigst ramte led er de små led i fingre, tommelfingre, håndled, fødder og ankler. Imidlertid kan ethvert fælles blive påvirket. Knæene er ganske almindeligt ramt. Mindre almindeligt er de hofter, skuldre, albuer og nakke involveret. Det er ofte symmetrisk. Så for eksempel, hvis en fælles påvirkes i en højre arm, er den samme fælles i venstre arm også ofte er påvirket. Hos nogle mennesker er bare et par samlinger påvirket. I andre er mange led involveret.

Ledsymptomer

De fælles vigtigste symptomer er smerter og stivhed i angrebne led. Stivheden er normalt værre første ting om morgenen, eller efter du har hvilet. Den inflammation forårsager hævelse omkring de angrebne led.

Andre symptomer

Disse er kendt som ekstra-artikulær symptomer på RA (dvs. uden for leddene). En række symptomer kan forekomme. Årsagen til nogle af disse er ikke fuldt forstået:

 • Små smertefri klumper (knuder) at udvikle i omkring 1 i 4 tilfælde. Disse almindeligt forekommende på huden over albuer og underarme, men normalt gør ingen skade.
 • Betændelse omkring sener kan forekomme. Dette er fordi det væv, der dækker sener ligner synovium omkring leddene.
 • Anæmi og træthed er almindelige.
 • En feber, utilpashed, vægttab, og muskelsmerter undertiden forekomme.
 • I nogle få tilfælde, udvikler betændelse i andre dele af kroppen, såsom lunger, hjerte, blodkar eller øjne. Det er ualmindeligt, men hvis det sker, kan forårsage forskellige symptomer og problemer som undertiden alvorlige.

I de fleste tilfælde er symptomerne udvikle sig gradvist - over flere uger eller deromkring. Typisk kan du først udvikle nogle stivhed i hænder, håndled eller fodsålerne i morgen, som letter i midten af ​​dagen. Dette kan komme og gå et stykke tid, men så bliver en regelmæssig forekomst. Du kan så mærke nogle smerter og hævelse i de samme led. Flere led såsom knæ kan så blive påvirket.

I et lille antal tilfælde er mindre fælles mønstre set. For eksempel:

 • I nogle tilfælde smerter og hævelse udvikle sig hurtigt i mange led - i løbet af et par dage.
 • Nogle mennesker har anfald af symptomer, som påvirker flere led. Hver kamp varer et par dage, og derefter går væk. Flere anfald kan forekomme, før vedvarende symptomer.
 • Hos nogle mennesker, normalt unge kvinder sygdommen påvirker blot en eller to samlinger i første omgang, ofte knæene.
 • De ikke-fælles symptomer såsom muskelsmerter, blodmangel, vægttab og feber er nogle gange mere indlysende ved første før fælles symptomer.

Sværhedsgraden af ​​RA kan variere meget fra person til person. Det er normalt en kronisk recidiverende tilstand. Kronisk betyder, at det er vedvarende. Recidiverende betyder, at til tider sygdommen blusser op (tilbagefald), og andre gange er det afregner ned. Der er normalt ingen umiddelbar grund til, hvorfor betændelse kan blusse op i et stykke tid, og derefter slå sig ned.

Hvis ubehandlet, har de fleste mennesker med leddegigt dette mønster af flare-ups efterfulgt af bedre magi. I nogle mennesker, måneder eller endda år, kan gå med mellem flare-ups. Nogle skader kan gøres for at angrebne led under hver flare-up. Mængden af ​​handicap, der udvikler normalt afhænger af, hvor meget skade der er gjort i løbet af tid til de angrebne led. I et mindretal af tilfældene er sygdommen konstant fremadskridende og svær ledskader og invaliditet kan udvikle ganske hurtigt.

Ledskader

Betændelse kan beskadige den brusk, der kan blive udhulet eller slidt. Knoglen nedenunder kan blive tyndet. Ledkapsel og nærliggende ledbånd og væv omkring leddet kan også blive beskadiget. Ledskader udvikler sig gradvist, men den hastighed, hvormed skade udvikler varierer fra person til person. Over tid kan ledskader føre til deformiteter. Det kan blive vanskeligt at anvende de angrebne led. For eksempel er fingre og håndled almindeligt ramt, så et godt greb og andre opgaver ved hjælp af hænder, kan blive vanskelig.

De fleste mennesker med leddegigt udvikler nogle skader på angrebne led. Mængden af ​​skader kan variere fra mild til svær. Ved begyndelsen af ​​sygdommen er det vanskeligt at forudsige for en individuel, hvor dårligt sygdommen vil udvikle. Dog kan moderne behandlinger ofte begrænse eller endda stoppe progressionen af ​​sygdommen og begrænse ledskader (se nedenfor).

Når du først udvikle ledsmerter, kan det i første omgang være svært for en læge at sige, at du helt sikkert få leddegigt. Dette er fordi der er mange andre årsager til ledsmerter. Der er ingen enkelt test, som diagnoser tidligt RA med 100% sikkerhed. Dog kan RA normalt trygt diagnosticeres af en læge baseret på følgende kombination af faktorer:

 • Typiske symptomer - som beskrevet ovenfor.
 • En blodprøve. Den fælles test er at kontrollere, om et protein i blodet, kaldet reumatoid faktor. Dette er til stede i omkring 2 i 3 personer med RA. Men omkring 1 i 20 af den normale befolkning har rheumatoid faktor. Også, nogle mennesker med leddegigt ikke har reumatoid faktor, Så en positiv reumatoid faktor er tyder på RA, men ikke afgørende. En mere nylig udviklet påviser tilstedeværelsen af ​​et antistof til et stof kaldet cyklisk citrullinated peptid (CCP) i en blodprøve. Dette har vist sig at være mere specifik end rheumatoid faktor i diagnosen af ​​RA. Denne blodprøve kan blive mere almindeligt gjort for at hjælpe med at diagnosticere leddegigt.
 • Røntgenbilleder af hænder eller fødder kan gøres. Disse kan vise den karakteristiske tidlige skader på leddene, som er typisk for RA.

Du kan også rådes til at have en række andre blodprøver for at udelukke andre årsager til ledsmerter.

Dertil knyttede betingelser

Leddegigt. Gigt forskning Storbritannien.
Leddegigt. Gigt forskning Storbritannien.

Risikoen for at udvikle visse andre betingelser er højere end gennemsnittet i mennesker med leddegigt. Heriblandt: kardiovaskulær sygdom (såsom angina, hjerteanfald og slagtilfælde), anæmi, infektioner (ledinfektioner og ikke-fælles infektioner), og osteoporose (udtynding af knoglerne).

Det er ikke klart, hvorfor folk med leddegigt har en højere end gennemsnittet chance for at udvikle disse betingelser. En mulig årsag er, at folk i gennemsnit med RA tendens til at have flere risikofaktorer for udvikling af nogle af disse betingelser. For eksempel:

 • Mangel på motion og har højt blodtryk er risikofaktorer for udvikling af hjerte-kar-sygdomme. Folk med leddegigt kan ikke være i stand til at udøve meget let, og nogle af de lægemidler, der anvendes til behandling af leddegigt kan øge blodtrykket.
 • Nogle af de lægemidler, der anvendes til behandling af RA undertrykke immunsystemet. Dette kan være en faktor for den øgede risiko for at udvikle infektioner.
 • Dårlig mobilitet og steroid medicin øger risikoen for at udvikle osteoporose.

Andre komplikationer

Andre komplikationer, der kan udvikle, omfatter:

 • Karpaltunnelsyndrom. Dette er forholdsvis almindelige. Det forårsager pres på de vigtigste nerve går ind i hånden. Dette kan forårsage smerte, snurren og følelsesløshed i dele af hånden. (Se separat brochure kaldet »Karpaltunnelsyndrom for detaljer.)
 • Seneruptur undertiden forekommer (især senerne på bagsiden af ​​fingrene).
 • Cervikal myelopati. Dette er en usædvanlig, men alvorlig komplikation af svær, langvarig RA. Det er forårsaget af en forskydning af leddene i toppen af ​​rygsøjlen. Dette kan forårsage tryk på rygmarven.

Hvis din læge har mistanke om, at du har RA, vil du normalt blive henvist til et fælles specialist (a reumatolog). Dette er for at bekræfte diagnosen og rådgive om behandlingen. Det er meget vigtigt at starte behandling så tidligt som muligt efter symptomerne begynder. Dette skyldes, at enhver ledskade udført af sygdommen er permanent. Derfor er det afgørende at starte behandling så tidligt som muligt for at minimere eller endog forhindre nogen permanent ledskader.

Der er ingen kur for RA. Dog kan behandlinger gøre en stor forskel for at reducere symptomerne og forbedre udsigterne. De vigtigste mål for behandling er:

 • At reducere sygdomsaktivitet så meget som muligt for at forhindre ledskader så meget som muligt.
 • At mindske smerter og stivhed i angrebne led så meget som muligt.
 • For at minimere eventuelle handicap forårsaget af smerter, ledskader, eller deformitet.
 • At behandle andre symptomer på sygdommen, hvis de udvikler.
 • For at reducere risikoen for at udvikle knyttede tilstande såsom kardiovaskulær sygdom eller osteoporose.

Behandling mål 1 - For at mindske sygdommens aktivitet og forebygge ledskader


Sygdomsmodificerende antireumatiske lægemidler

Der er en række lægemidler, som kaldes sygdomsmodificerende antireumatiske lægemidler (DMARD). Disse lægemidler, der letter symptomerne, men også reducere den skadelige effekt af sygdommen på leddene. De virker ved at blokere vejen betændelse udvikler sig i leddene. De gør dette ved at blokere visse kemikalier, der er involveret i inflammation processen. DMARD nævnes: methotrexat, sulfasalazin, guld injektioner, guld tabletter, penicillamin, leflunomid, hydroxychloroquin, azathioprin, ciclosporin og mycophenolatmofetil (MMF). Det er disse lægemidler, som har forbedret prognosen (outlook) i de seneste år for mange mennesker med leddegigt.

Det er sædvanligt at starte et DMARD snarest muligt efter RA er blevet diagnosticeret. Det er også almindelig praksis at anvende en kombination af to eller flere DMARD. Dette er almindeligt methotrexat plus mindst én anden DMARD. Generelt, jo tidligere starter DMARD, jo mere effektive vil de sandsynligvis være.

DMARD har ingen umiddelbar effekt på smerter eller betændelse. Det kan tage flere uger, og nogle gange flere måneder, før du mærke nogen effekt. Derfor er det vigtigt at tage DMARD som foreskrevet, selvom de ikke ud til at virke i første omgang. Under behandlingen, er du sandsynligvis til at få taget en blodprøve kaldet C-reaktivt protein (CRP) test og næ. Denne test detekterer betændelse i kroppen. Efterhånden som sygdommen aktivitet reducerer, så bør blodkoncentrationen af ​​CRP. CRP test, sammenholdt med vurderingen af ​​dine symptomer, er en god måde at overvåge sygdomsaktivitet og effekten af ​​behandlingen i at kontrollere sygdommen. Hvis DMARD fungerer godt, er det normalt at tage en eller flere DMARDs ubestemt tid. Men når et tilfredsstillende niveau for sygdomsbekæmpelse er opnået, kan din læge anbefale en forsigtig reduktion i doser, men ikke til en dosis på mindre end hvad der kræves for at fortsætte med at vedligeholde sygdomsbekæmpelse.

Hver DMARD har forskellige mulige bivirkninger. Hvis man ikke passer, kan en anden være fint. Nogle mennesker prøve flere DMARD før en eller flere kan findes der passer. Nogle bivirkninger kan være alvorlige. Disse er sjældne og omfatter skader på lever og blod-producerende celler. Derfor er det normalt at have regelmæssige tests - som regel blodprøver - mens du tager DMARD. Testene kigge efter nogle mulige bivirkninger, før de bliver alvorlige.

Biologiske lægemidler

Disse lægemidler er blevet indført for nylig og har også en sygdomsmodificerende effekt mod leddegigt. De kaldes undertiden cytokin modulatorer eller monoklonale antistoffer. Biologiske behandlingsformer kan nævnes: adalimumab, certolizumab pegol, etanercept, golimumab, infliximab, anakinra, abatacept, rituximab og tocilizumab.

De kaldes biologiske lægemidler, fordi de efterligner stoffer, der produceres af det menneskelige legeme, såsom antistoffer. Desuden er de lavet af levende organismer såsom klonede humane hvide blodlegemer. Dette er i modsætning de fleste lægemidler, der er foretaget af kemiske processer.

Biologiske lægemidler virker i RA ved at blokere kemikalier, som er involveret i inflammation. For eksempel blokerer nogle af disse biologiske lægemidler en kemisk kaldet TNF-alfa, som spiller en vigtig rolle i at forårsage inflammation i leddene i RA.

Et problem med biologiske lægemidler, er, at de skal gives ved injektion. De er også dyre. Nylige retningslinjer, at to forsøg af seks måneder af traditionelle DMARD monoterapi eller kombinationsbehandling (mindst én inklusive methotrexat) ikke skulle kontrollere symptomerne eller forhindre sygdomsprogression før en af ​​disse nyere biologiske lægemidler anbefales. Biologiske lægemidler kan også anvendes i kombination med methotrexat (a DMARD).

Opretholde en god mundhygiejne kan hjælpe med

Der synes at være en sammenhæng mellem tandkødssygdomme og aktiviteten af ​​leddegigt. (Gum sygdommen er meget almindeligt.) En nyere forskning forsøg kiggede på 40 mennesker med leddegigt, som også havde tandkødssygdomme. Forsøget sammenlignet 20 mennesker, der havde behandling for deres tandkødssygdomme med 20 mennesker, der ikke gjorde. Den fandt, at sygdommen aktivitet RA syntes at falde, når tandkødssygdomme blev behandlet. Den behandling for gummi sygdom var skalering / root planing og mundhygiejne instruktioner. Det er, dybest set, god tandpleje og mundhygiejne, såsom tandbørstning og brug af tandtråd.

Gum sygdommen forårsager en løbende betændelse i tandkødet. Teorien er, at denne betændelse kan på en eller anden måde tilføje til de immun mekanismer involveret i betændelse i RA. Yderligere forskning er nødvendig for at bekræfte denne forening. Men i mellemtiden, synes det fornuftigt at sørge for din mundhygiejne er god, da det kan have en gavnlig virkning. Se særskilt folder kaldet "plak og Gum Disease 'for yderligere oplysninger.

Behandling mål 2 - at mindske smerter og stivhed

DMARD og biologiske lægemidler tidligere nævnt kontrollere aktiviteten af ​​sygdommen, og vil lette symptomer, når de træder i kraft. Men mens venter for dem at træde i kraft, eller hvis de ikke arbejde så godt, kan du brug for behandling for at behandle symptomerne.

Under en opblussen af ​​inflammation, (e), hvis du hvile de berørte fælles hjælper det at lette smerter. Særlige håndled benskinner, fodtøj, blid massage, eller anvende varme, kan også hjælpe. Medicin er også nyttigt. Medicin, der kan blive rådgivet af din læge til at lindre smerter og stivhed omfatter følgende:

Non-steroide anti-inflammatoriske lægemidler (NSAID)

Disse er undertiden blot kaldes anti-inflammatoriske og er god til lette smerter og stivhed, men også bidrage til at reducere inflammation. Der findes mange typer og mærker. Hver er lidt anderledes end de andre, og bivirkninger kan variere mellem forskellige mærker. At træffe afgørelse om det rigtige mærke til at bruge, en læge har til at balancere, hvordan magtfulde effekten er mod eventuelle bivirkninger og andre faktorer. Normalt kan man findes der passer. Men det er ikke usædvanligt at prøve to eller flere brands før at finde en, der passer dig bedst.

Pjecen, som kommer med tabletterne giver en komplet liste over mulige bivirkninger. Den mest almindelige bivirkning er mavesmerter (dyspepsi). En ikke almindelig men alvorlig bivirkning er blødning fra maven. Derfor vil din læge normalt ordinere anden medicin for at beskytte maven fra disse mulige problemer. Hvis du udvikler abdominal (mave) smerter, passerer blod eller sort afføring eller kaster blod, mens De tager en anti-inflammatorisk, stoppe med at tage tabletterne, og se en læge hurtigst muligt.

Efter start en DMARD (diskuteret tidligere), tager mange mennesker en anti-inflammatorisk tablet i flere uger indtil DMARD begynder at arbejde. Når en DMARD er fundet til at hjælpe, kan dosis af den anti-inflammatoriske tablet reduceres eller endda stoppet.

Smertestillende medicin

Paracetamol hjælper ofte. Dette har ikke nogen anti-inflammatorisk virkning, men er nyttige for smertelindring i tillæg til, eller i stedet for en anti-inflammatorisk tablet. Kodein er en anden smertestillende, der undertiden anvendes.

Bemærk: NSAID og smertestillende medicin lindre symptomerne på leddegigt. Men de ikke ændrer progression af sygdommen eller forhindre ledskader. Du behøver ikke at tage dem, hvis symptomerne nøjes med brugen af ​​sygdomsmodificerende lægemidler.

Steroider

Steroider er gode til at reducere inflammation. Det er almindelig praksis at rådgive et kort kursus af steroider til at dæmpe en opblussen af ​​symptomer, som ikke er hjulpet meget ved et NSAID. Også, når RA først diagnosticeret, er et kort kursus af steroider almindeligvis anvendes til at kontrollere symptomerne, mens venter DMARD træder i kraft. Undertiden et steroid anvendes i en længere periode i kombination med et DMARD. En injektion af steroid direkte ind i en fælles er undertiden anvendes til behandling af en dårlig opblussen i en bestemt fælles.

De væsentligste bivirkninger fra steroider opstå, når de anvendes til mere end et par uger. Jo højere dosis, jo mere sandsynligt, at bivirkninger bliver et problem. Alvorlige bivirkninger, der kan opstå, hvis du tager steroider i mere end et par uger, eller hvis du har indsprøjtninger ofte omfatte: udtynding af knoglerne (osteoporose), udtynding af huden, vægtøgning, muskelsvind og en øget risiko for alvorlig infektion.

Behandling mål 3 - at minimere handicap så meget som muligt

 • Så vidt muligt, forsøge at holde aktiv. Musklerne omkring leddene bliver svag, hvis de ikke bruges. Regelmæssig motion kan også bidrage til at mindske smerter og forbedre ledfunktion. Svømning er en god måde at udøve mange muskler uden at belaste leddene for meget. En fysioterapeut kan rådgive om øvelser for at holde musklerne omkring leddene som mobil og stærk som muligt. De kan også rådgive om benskinner til at hjælpe hvile en fælles, hvis nødvendigt.
 • Hvis sådanne ting som dit greb eller mobilitet blive fattig, kan en ergoterapeut rådgive om tilpasninger i hjemmet for at gøre de daglige opgaver lettere.
 • Hvis du udvikler en fælles deformitet så kirurgi for at rette det kan være en mulighed. Hvis alvorlig sker skade på en fælles, operationer som knæ-eller hofte udskiftninger er en mulighed.

Behandling formål 4 - at behandle andre symptomer på sygdommen

Som tidligere nævnt, undertiden mennesker med RA udvikle betændelse i andre dele af kroppen, såsom lunger, hjerte, blodkar, eller øjne. Desuden kan anæmi udvikle sig. Forskellige behandlinger kan være nødvendigt at behandle disse problemer, hvis de opstår.

Behandling Formålet 5 - at mindske risikoen for at udvikle andre sygdomme

Som nævnt tidligere, hvis du har RA du har en øget risiko for udvikling af hjerte-kar-sygdomme (for eksempel angina, hjerteanfald og slagtilfælde), osteoporose og infektioner. Derfor bør du overveje at gøre hvad du kan for at reducere risikoen for disse tilstande med andre midler.

For eksempel, hvis det er muligt:

 • Spis en god sund kost og motion regelmæssigt.
 • Tabe sig, hvis du er overvægtig.
 • Der må ikke ryges. (Ud over at øge risikoen for kræft, hjertesygdomme og slagtilfælde, kan rygning også gøre symptomer på RA værre.)
 • Hvis du har forhøjet blodtryk, diabetes, eller højt kolesteroltal, bør de være godt styret behandlingen.

Se foldere kaldes »forebyggelsen af hjertekarsygdomme« og »Osteoporose 'for yderligere oplysninger.

Immuniseringer

For at forhindre visse infektioner, bør du have:

 • En årlig influenza jab, hvis du er over 65 år, eller tager immunhæmmende medicin eller tager steroider svarende til 20 mg eller flere af prednisolon hver dag i mere end en måned.
 • En engangsafgift pneumokok immunisering, hvis du er over 65 år, eller tager immunhæmmende medicin eller tager steroider svarende til 20 mg eller derover prednisolon hver dag i mere end en måned.

Andre behandlinger

Nogle mennesker forsøger komplementære behandlingsformer såsom specielle diæter, armbånd, akupunktur osv. Der er lidt forskning beviser til at sige, hvor effektive sådanne behandlinger er for RA. Især pas for at betale en masse penge til mennesker, der gør ekstravagante krav for succes. For råd om værdien af ​​enhver behandling er det bedst at konsultere en læge eller kontakte en af ​​grupperne nedenfor.

Hvad er leddegigt? NTM - National leddegigt samfund.
Hvad er leddegigt? NTM - National leddegigt samfund.

Prognosen om ledskader er måske bedre end mange mennesker forestiller:

 • Ca. 2 ud af 10 personer med leddegigt har en forholdsvis mild form af sygdommen, og de kan fortsætte med at gøre mest normale aktiviteter i mange år efter, at betingelsen først begynder.
 • Omkring 1 ud af 10 personer med leddegigt bliver alvorligt handicappede.
 • Omkring 7 ud af 10 personer med leddegigt falder et sted midt imellem med varierende grader af vanskeligheder og invaliditet. De fleste bliver nødt til at ændre deres livsstil til en vis grad, men kan forvente at leve et fuldt liv.

Men disse tal formentlig blive out-of-date, har som behandling forbedret i de seneste år. Symptomerne kan ofte være godt kontrolleret med medicin. Også udsigterne for en person, der er diagnosticeret med leddegigt i disse dage er sandsynligvis meget bedre end det var for et par år siden. Dette er på grund af de nyere og bedre lægemidler - især de nyere sygdomsmodificerende antireumatiske lægemidler. Follow-up studier af mennesker bliver behandlet med de nyere lægemidler bør give en klarere idé om prognose over de næste par år.

En anden faktor at huske på er den øgede risiko for at udvikle associerede sygdomme såsom hjerte-kar-sygdom (se ovenfor). På grund af dette, er den gennemsnitlige levealder for mennesker med RA lidt reduceret sammenlignet med den almindelige befolkning. Det er derfor, det er vigtigt at tackle eventuelle faktorer, som du kan ændre såsom rygning, kost, vægt osv.

 • RA kan variere fra relativt mild til svær.
 • Udsigterne kan ikke forudsiges for en individuel, når sygdommen begynder.
 • Behandlingen omfatter normalt et eller flere DMARD, som skal reducere sygdomsaktivitet og ledskader. Jo tidligere denne behandling er startet, jo mindre skade er sandsynlig i leddene.
 • Andre sygdomsmodificerende antireumatiske lægemidler, såsom biologiske lægemidler kan anvendes.
 • Hvis du har gummi sygdom, kan god mundhygiejne bidrage til at reducere sygdomsaktivitet.
 • En steroid medicin kan rådes i et stykke tid til at kontrollere inflammation, mens sygdomsmodificerende medicin træde i kraft.
 • En anti-inflammatorisk og / eller andre smertestillende kan anvendes til at lette smerter og reducere inflammation. Disse hjælper til at lette symptomerne, men påvirker ikke udviklingen af ​​sygdommen. Du behøver ikke at tage dem, hvis symptomerne bosætte sig.
 • Andre behandlinger såsom fysioterapi, ergoterapi, og kirurgi kan også tilrådes, afhængigt af sværhedsgraden af ​​sygdommen og andre faktorer.
 • Hvis det er muligt, at føre en sund livsstil, såsom ikke at ryge, spise sundt, dyrke regelmæssig motion, osv., kan bidrage til at reducere risikoen for at udvikle associerede hjertekarsygdomme og osteoporose.

Yderligere hjælp og information

Gigt pleje

Gigt forskning UK

NTM - National leddegigt samfund

Aktuelle artikler

 • Erektil dysfunktion (ED) betyder, at du ikke kan få en ordentlig erektion. De…
 • Vulva cancer (kræft i vulva) er en usædvanlig kræft. Det normalt påvirker…
 • Drik masser af vand med sulfasalazin.Almindelige bivirkninger tendens til at…
 • Crohns sygdom er en tilstand, hvor der er betændelse i tarmen. Sygdommen blusser…