Kræft i skjoldbruskkirtlen

Kræft i skjoldbruskkirtlen er ikke en meget almindelig form for kræft. Der findes forskellige typer af kræft i skjoldbruskkirtlen, som har forskellige behandlinger. Udsigterne for mennesker med kræft i skjoldbruskkirtlen varierer afhængigt af typen af ​​kræft i skjoldbruskkirtlen. Men generelt er udsigterne gode.

Den skjoldbruskkirtlen er en lille kirtel i nakken. Den er lavet af to kamre eller dele, formet som en sommerfugl. Du kan normalt ikke føle skjoldbruskkirtlen i nakken, hvis det er normalt.

Skjoldbruskkirtlen indeholder celler kaldet follikulært celler. Disse gør to vigtigste hormoner, thyroxin (T4) og triiodothyronin (T3), som er nødvendige for at holde kroppen fungerer på sin normale sats. Disse hormoner påvirker puls, kropstemperatur og energi niveau. Skjoldbruskkirtlen indeholder også C-celler, som gør calcitonin, et hormon, der hjælper til at kontrollere niveauet af calcium i blodet.

Kræft i skjoldbruskkirtlen. Hvad er skjoldbruskkirtlen?
Kræft i skjoldbruskkirtlen. Hvad er skjoldbruskkirtlen?

Kræft er en sygdom i cellerne i kroppen. Kroppen består af millioner af små celler. Der findes mange forskellige typer af celler i kroppen, og der er mange forskellige typer cancer, der opstår fra forskellige celletyper. Hvad alle typer af kræft har til fælles er, at kræftcellerne er unormale og formere ud af kontrol.

En ondartet tumor er en klump eller vækst af væv, der består af kræftceller, som fortsat at formere sig. Maligne tumorer invadere ind nærliggende væv og organer, som kan forårsage skader.

Maligne tumorer kan også spredes til andre dele af kroppen. Dette sker, hvis nogle celler brække fra den første (primære) tumor og transporteres i blodbanen eller lymfe kanaler til andre dele af kroppen. Disse små grupper af celler kan derefter multiplicere at danne "sekundære" tumorer (metastaser) i en eller flere dele af kroppen. Disse sekundære tumorer kan derefter vokse, invadere og skader nærliggende væv og sprede igen.

Nogle kræftformer er mere alvorlige end andre, nogle er mere let behandles end andre (især hvis diagnosen på et tidligt stadium), og nogle har en bedre outlook (prognose) end andre.

Så, kræft er ikke bare én betingelse. I hvert tilfælde er det vigtigt at vide præcis, hvilken type kræft har udviklet, hvor stort det er blevet, og om den har spredt sig. Dette vil gøre det muligt for dig at få pålidelige oplysninger om behandlingsmuligheder og Outlook. For yderligere oplysninger om kræft i almindelighed, separat folder kaldet se Kræft - Hvad er kræft og tumorer?

Der er fire hovedtyper af kræft i skjoldbruskkirtlen:

 • Papillær. Dette er den mest almindelige form for kræft i skjoldbruskkirtlen.
 • Follikulært. Dette er en mindre almindelig form for kræft i skjoldbruskkirtlen, der normalt findes i ældre mennesker. Både papillary og follikulært skjoldbruskkirtelkræft kaldes differentieret kræft i skjoldbruskkirtlen. De er ofte behandles på samme måde.
 • Medullær. Dette er en sjælden form for kræft i skjoldbruskkirtlen, som kan køre i familier. Af denne grund, kan familiemedlemmerne kontrolleres med jævne mellemrum for at sikre, at de ikke viser nogen tegn på kræft. Dette vokser fra C-celler i skjoldbruskkirtlen.
 • Anaplastisk. Dette er også sjælden. Det forekommer mere almindeligt hos ældre mennesker og vokser hurtigt. I modsætning til andre former for kræft i skjoldbruskkirtlen, kan det være vanskeligt at behandle.

De andre former for kræft, der kan udvikle sig i skjoldbruskkirtlen er lymfom og Hürthle celle kræft. Disse vil ikke blive behandlet i denne artikel.

Papillært og follikulært skjoldbruskkirtelkræft tegner sig for 80-90% af alle skjoldbruskkirtelkræft. Begge typer begynder i follikulære celler i skjoldbruskkirtlen. De fleste papillary og follikulært skjoldbruskkirtelkræft tendens til at vokse langsomt. Hvis de opdages tidligt, kan de fleste behandles med succes.

En kræftsvulst starter fra en unormal celle. Den præcise årsag til en celle bliver til cancerceller er uklar. Det menes, at noget skader eller ændrer visse gener i cellen. Dette gør cellen unormal og formere ud af kontrol. (Se separat brochure kaldet Hvad forårsager kræft? for flere detaljer.)

Kræft i skjoldbruskkirtlen er usædvanlig. Omkring 1.750 mennesker udvikler det hvert år i Storbritannien. Kvinder er mere almindeligt ramt end mænd. Selv om de fleste mennesker, der udvikler kræft i skjoldbruskkirtlen er midaldrende eller ældre, kan papillary kræft i skjoldbruskkirtlen påvirker yngre kvinder, oftest i alderen mellem 35 og 40 år.

Mange mennesker udvikler kræft i skjoldbruskkirtlen uden synlig grund. Men visse risikofaktorer øger chancen for, at kræft i skjoldbruskkirtlen kan udvikle sig. Heriblandt:

 • Skjoldbruskkirtel sygdomme. Folk, der har nogle ikke-kræft (godartet) thyreoidea sygdomme er mere tilbøjelige til at udvikle kræft i skjoldbruskkirtlen. For eksempel kan en struma. (forstørret skjoldbruskkirtel), skjoldbruskkirtlen knuder (adenomer) eller betændelse i skjoldbruskkirtlen (thyroiditis) Bemærk: der har hypothyroidisme (underaktiv skjoldbruskkirtlen), eller hyperthyroidisme (overaktiv skjoldbruskkirtel) ikke øge din risiko for at udvikle kræft i skjoldbruskkirtlen.
 • Tidligere stråling. Kræft i skjoldbruskkirtlen er mere almindelig hos mennesker, der havde strålebehandling til halsområdet i en yngre alder.
 • Slægtshistorie. Medullær thyreoideacancer kan være forårsaget af arve unormale gener. Omkring én ud af fire mennesker, der udvikler medullær thyreoideacancer har et unormalt gen.
 • Lave iod. Men det er meget sjældent, at mennesker i Storbritannien at have lave jod niveauer.

Kræft i skjoldbruskkirtlen normalt udvikler sig langsomt og i første omgang ikke forårsage nogen symptomer. Den mest almindelige første tegn er en lille klump i halsen, som er smertefri. Andre symptomer, der kan udvikle sig som kræft vokser omfatter:

 • Hæshed eller talebesvær i en normal stemme.
 • Hævede lymfekirtler i nakken.
 • Synkebesvær eller trække vejret, da kræft presser på spiserøret (spiserøret), eller luftrøret.
 • Smerter i halsen eller nakken.
Hvad er kræft i skjoldbruskkirtlen? Hvad der forårsager kræft i skjoldbruskkirtlen?
Hvad er kræft i skjoldbruskkirtlen? Hvad der forårsager kræft i skjoldbruskkirtlen?

Bemærk: De fleste klumper i skjoldbruskkirtlen ikke er på grund af kræft. Kun omkring 1 i 20 skjoldbruskkirtlen klumper skyldes kræft.

Test for at bekræfte diagnosen

En ultralydsscanning kan ske i første omgang. Dette kan kraftigt foreslå en kræft og kan også bruges til at vurdere størrelsen og placeringen af ​​kræft. En ultralydsscanning er en sikker og smertefri test, som bruger lydbølger til at skabe billeder af organer og strukturer inde i din krop.

En biopsi (lille stikprøve) er normalt taget at bekræfte kræft og også for at finde ud af, hvilken type kræft i skjoldbruskkirtlen, du har. At gøre det biopsi, er en lille nål gået forsigtigt ind i hævelse i nakken. Undertiden læge vil bruge en ultralydsscanner til hjælp til at styre nålen til det rigtige område. Cellerne opnået ved nålen undersøges under et mikroskop. Cellerne ser anderledes ud, afhængigt af den type kræft du har.

En anden test, der er det undertiden sker en skjoldbruskkirtlen radioisotop skanning. Denne test indebærer at have en injektion af en lille mængde af et svagt radioaktiv væske (technetium eller iod). En scanning som detekterer radioaktivitet derefter gøres over skjoldbruskkirtlen. Kræftceller normalt ikke absorbere radioaktiv væske samt normale thyreoideacellers gøre. Så kan alle områder af kræft i skjoldbruskkirtlen blive vist under scanningen.

At vurdere omfanget og udbredelsen

Hvis du er fundet at have en kræft i skjoldbruskkirtlen, så andre tests sandsynligvis rådes at vurdere, om den har spredt sig fra skjoldbruskkirtlen. Disse kan omfatte en eller flere af: en CT eller MR-scanning, blodprøver, en skjoldbruskkirtlen radioisotop scanning og undertiden andre tests. (Se separat foldere kaldes thyroideafunktionsprøver og Skjoldbruskkirtel scanninger og udbredelse test.)

Finde ud af typen af ​​kræft fra biopsi, og om den har spredt sig, hjælper lægerne til at rådgive om de bedste behandlingsmuligheder. Det giver også en rimelig indikation af udsigterne (prognose).

Se separat brochure kaldet Iscenesættelse og sortering kræft for flere detaljer.

Behandlingsmuligheder, der kan overvejes, omfatter kirurgi, radioaktivt jod og strålebehandling. Mere end én type af behandling kan gives. De fleste typer af kræft i skjoldbruskkirtlen kan normalt behandles med succes, og mange mennesker med kræft i skjoldbruskkirtlen er helbredt.

Du bør have en indgående drøftelse med en specialist, der kender din sag. De vil være i stand til at give fordele og ulemper, sandsynlige succes rate, mulige bivirkninger, og andre detaljer om de forskellige mulige behandlingsmuligheder for din type kræft.

Du bør også drøfte med din specialist målene for behandlingen. For eksempel:

 • I nogle tilfælde sigter behandling for at helbrede kræft. Nogle skjoldbruskkirtelkræft kan helbredes, især hvis de behandles i de tidlige stadier af sygdommen. (Læger tendens til at bruge ordet remission snarere end ordet helbredt. Remission betyder, at der ikke er tegn på kræft efter behandlingen. Hvis du er i remission, kan du blive helbredt. Men i nogle tilfælde en kræft returnerer måneder eller år senere. Dette er grunden til læger undertiden tilbageholdende med at bruge ordet helbredt.)
 • I nogle tilfælde sigter behandling til at styre kræft. Hvis en kur ikke er realistisk med behandlingen er det ofte muligt at begrænse væksten eller spredning af kræft, så det skrider mindre hurtigt. Dette kan holde dig fri for symptomer i nogen tid.
 • I nogle tilfælde sigter behandling at lette symptomerne. For eksempel, hvis en kræft er avanceret du kan kræve behandlinger såsom smertestillende eller andre behandlinger for at hjælpe med at holde dig fri for smerter eller andre symptomer. Nogle behandlinger kan anvendes til at reducere størrelsen af ​​en cancer, som kan lette symptomer såsom smerte.

Kirurgi

En operation for at fjerne alle (eller nogle gange en del) af skjoldbruskkirtlen er den mest almindelige behandling. Undertiden kirurgen fjerner også nogle, eller alle, af lymfeknuder tæt på skjoldbruskkirtlen, for at se, om kræften har spredt sig ind i dem. Dette kan bidrage til at reducere risikoen for kræft kommer tilbage efter operationen.

Hvis kræften er på et tidligt stadium, og ikke spredes så kirurgi alene kan være helbredende.

Efter din operation, er det sandsynligt, du bliver nødt til at tage skjoldbruskkirtelhormoner at erstatte dem, der normalt produceres af skjoldbruskkirtlen.

Radioaktivt jod behandling

Hvad er symptomerne på kræft i skjoldbruskkirtlen? Hvordan kræft i skjoldbruskkirtlen diagnosticeret og vurderet?
Hvad er symptomerne på kræft i skjoldbruskkirtlen? Hvordan kræft i skjoldbruskkirtlen diagnosticeret og vurderet?

Mange mennesker får radioaktivt jod behandling efter deres skjoldbruskkirtel kirurgi. Radioaktivt jod behandling bruger radioaktivt jod (I-131) for at ødelægge thyreoideacancerceller overalt i kroppen. Denne behandling er normalt gives som flydende eller kapsler. De thyreoideacancerceller absorbere jod og modtag en meget høj dosis af stråling, hvilket vil bidrage til at ødelægge dem. Som andre celler i kroppen ikke absorberer jod, påvirkes de ikke af det radioaktive iod. De fleste stråling er væk fra din krop i et par dage.

Hvis du har medullær thyreoideacancer eller anaplastisk kræft i skjoldbruskkirtlen, så er det usandsynligt, vil du modtage radioaktivt jod behandling, da disse typer af kræft i skjoldbruskkirtlen sjældent svare på det.

Strålebehandling

Strålebehandling er en behandling, der bruger høj-energi stråler af stråling, som er fokuseret på kræft væv. Det dræber kræftceller, eller stopper kræftceller i at formere. Radiotherapy kan tilrådes, hvis du har kræft i skjoldbruskkirtlen, som ikke reagerer på radioaktivt jod behandling.

Se separat brochure kaldet strålebehandling for flere detaljer.

Kemoterapi

Kemoterapi er en behandling af kræft ved hjælp af anti-cancer medicin, som dræber kræftceller, eller stoppe dem fra at multiplicere. Kemoterapi er sjældent anvendes til behandling af kræft i skjoldbruskkirtlen, men kan anvendes, hvis kræften vender tilbage eller har spredt sig til andre dele af kroppen.

Se separat folder kaldet kemoterapi med cytotoksiske lægemidler for flere detaljer.

Opfølgning efter behandling

Efter din behandling for kræft i skjoldbruskkirtlen, vil du blive fulgt op af din specialist og har regelmæssig helbredsundersøgelse og tests.

Du har måske en blodprøve for thyroglobulin udføres med jævne mellemrum. Thyroglobulin er et protein, der normalt kun foretages af sund skjoldbruskkirtel, men det kan også fremstilles ved papillær eller follikulært thyreoideacancerceller. Måling thyroglobulin niveau er en måde at afsløre eventuelle resterende papillary eller follikulært kræftceller.

Derudover kan du også have radioaktivt jod scanninger fra tid til anden, for at sikre at der ikke er nogen thyreoideacancerceller i din krop.

Udsigterne for mange mennesker med kræft i skjoldbruskkirtlen er meget god. Mennesker med papillær eller follikulært kræft i skjoldbruskkirtlen har en fremragende chance for helbredelse med behandlingen.

Behandlingen af ​​kræft er en voksende område af medicin. Nye behandlinger fortsat udvikles og oplysningerne om udsigterne ovenstående er meget generelt. Den specialist, der kender din sag kan give mere præcise oplysninger om netop din outlook, og hvor godt din type og stadium af kræft er tilbøjelige til at reagere på behandlingen.

Macmillan Cancer Support

Tlf: 0808 808 0000 Web: www.macmillan.org.uk
Giver information og støtte til alle berørt af kræft.

British skjoldbruskkirtlen foundation

Tlf: 01423 709 707 og 01423 709 448 Web: www.btf-thyroid.org
Giver støtte og information til folk med skjoldbruskkirtlen betingelser.

Butterfly kræft i skjoldbruskkirtlen tillid

Tlf: 01207 545469 Web: www.butterfly.org.uk
En velgørenhedsorganisation i UK dedikeret udelukkende til støtte for patienter med kræft i skjoldbruskkirtlen.

CancerHelp UK

Web: http://cancerhelp.cancerresearchuk.org/ giver fakta om kræft, herunder behandling valg.

Andre støttegrupper

Se www.google.com / selfhelp.asp for en liste over støttegrupper for kræftpatienter.

Aktuelle artikler