Kræft - hvad er kræft og tumorer?

Denne folder giver en kort redegørelse om, hvad der er kræft, hvad er tumorer, og hvordan kræft udvikler og sprede sig. Der er separate foldere om de enkelte kræftformer som brystkræft, prostatakræft, lungekræft, hudkræft, etc.

Kræft er en sygdom i cellerne i kroppen. Der findes mange forskellige typer af celler i kroppen, og mange forskellige typer cancer, der opstår fra forskellige celletyper. Hvad alle typer af kræft har til fælles er, at kræftcellerne er unormale og formere ud af kontrol. Der er dog ofte store forskelle mellem de forskellige typer af kræft. For eksempel:

  • Nogle vokse og sprede sig hurtigere end andre.
  • Nogle er mere let at behandle end andre, især hvis diagnosticeret på et tidligt stadium.
  • Nogle reagerer meget bedre end andre til kemoterapi, strålebehandling eller andre behandlinger.
  • Nogle har en bedre outlook (prognose) end andre. For nogle typer af kræft er der en meget god chance for at blive helbredt. For nogle typer af kræft, er udsigterne fattige.

Så, kræft er ikke bare én betingelse. I hvert tilfælde er det vigtigt at vide præcis, hvilken type kræft har udviklet, hvor stort det er blevet, om det har spredt sig, og hvor godt den særlige type kræft reagerer på forskellige behandlinger. Dette vil gøre det muligt for dig at få pålidelige oplysninger om behandlingsmuligheder og Outlook.

Normale kroppens celler

Kroppen består af millioner af små celler. Forskellige dele af kroppen, såsom organer, knogler, muskler, hud og blod, består af forskellige specialiserede celler. Alle celler har et center kaldet en kerne. Grundstammen i hver celle indeholder tusindvis af gener, som er lavet op fra et kemisk stof kaldet DNA.

Generne er ligesom koder, som styrer funktionerne af cellen. For eksempel styrer forskellige gener hvordan cellen gør proteiner, eller hvordan og hvornår at lave hormoner eller andre kemikalier. Visse gener styrer når cellen skal dele og formere sig, og visse gener endda kontrollere når cellen skulle dø.

De fleste celletyper i kroppen dele og formere fra tid til anden. Som gamle celler slides eller blive beskadiget, er nye celler dannet for at erstatte dem. Nogle celler normalt formerer hurtigt. For eksempel gøre dig millioner af røde blodlegemer hver dag som gamle bliver slidt op og nedbrydes. Nogle celler ikke formere på alle, når de er modne - for eksempel hjerneceller.

Normalt kroppen gør kun det rigtige antal celler, der er nødvendige.

Abnorme celler

Kræft - hvad er kræft og tumorer? Maligne tumorer (kræft).
Kræft - hvad er kræft og tumorer? Maligne tumorer (kræft).

Undertiden en celle bliver unormal. Dette sker, fordi en eller flere af generne i cellen er blevet beskadiget eller ændret. De unormale celle kan derefter opdeles i to, derefter fire, derefter otte, og så videre. Masser af unormale celler kan derefter udvikle fra den oprindelige unormal celle. Disse celler ved ikke, hvornår de skal stoppe multiplicere. En gruppe af unormale celler kan derefter dannes. Hvis denne gruppe celler bliver større, bliver det en stor klump af unormale celler kaldes en tumor.

En tumor er en klump eller vækst af væv udgøres af unormale celler. Tumorer er opdelt i to typer - benigne og maligne.

Godartede tumorer

Disse kan dannes i forskellige dele af kroppen. Godartede tumorer vokser langsomt, og ikke spredes eller invadere andre væv. De er ikke kræft, og er normalt ikke livstruende. De har ofte gøre nogen skade, hvis de efterlades alene. Dog kan nogle godartede tumorer forårsage problemer. For eksempel vokser nogle ganske store og kan forårsage lokale pres symptomer eller ser grimme. Desuden kan nogle godartede svulster, der opstår fra celler i hormon kirtler producerer for meget hormon, som kan forårsage uønskede virkninger.

Ondartede svulster (kræft)

Hvordan maligne tumorer vokse og sprede sig? Lokal vækst og skader på nærliggende væv.
Hvordan maligne tumorer vokse og sprede sig? Lokal vækst og skader på nærliggende væv.

Maligne tumorer tendens til at vokse ret hurtigt, og invadere ind nærliggende væv og organer, som kan forårsage skader. Det oprindelige websted, hvor en tumor først udvikler kaldes en primær tumor. Maligne tumorer kan også spredes til andre dele af kroppen til at danne sekundære tumorer (metastaser). Disse sekundære tumorer kan derefter vokse, invadere og skader nærliggende væv og spredes igen Bemærk:. Ikke alle kræftformer danner solide tumorer. For eksempel, (leukæmi) i kræft i blodceller mange abnorme blodceller er lavet i knoglemarven og cirkulere i blodbanen.

Lokal vækst og skader på nærliggende væv

Maligne celler formerer hurtigt. Men for at få større, en tumor har at udvikle en blodforsyningen til opnåelse ilt og næring til nye og delende celler. Faktisk ville en tumor ikke vokse sig større end størrelsen af ​​et knappenålshoved, hvis det ikke også udvikle en blodforsyning. Kræftceller gøre kemikalier, der stimulerer bittesmå blodkar til at vokse omkring dem, som forgrener sig fra de nuværende blodkar. Denne evne til kræftceller til at stimulere blodkar til at vokse, kaldes angiogenese. Maligne celler har evnen til at trænge igennem eller mellem normale celler. Så, som de dele og formere, maligne celler invadere og ødelægge den lokale omgivende væv.

Spænd til lymfeknuder kanaler og lymfeknuder

Nogle maligne celler kan komme ind i lokale lymfeknuder kanaler. (Kroppen indeholder et netværk af lymfeknuder kanaler, som dræner væske kaldet lymfeknuder, der bader og omgiver kroppens celler.) De lymfeknuder kanaler dræne lymfe i lymfeknuder (undertiden kaldet lymfeknuder). Der er mange lymfeknuder i hele kroppen. En malign celle kan udføres til en lymfeknude, og der kan det blive fanget. Dog kan det multiplicere og udvikle sig til en tumor. Dette er grunden til lymfeknuder, der er tæt på en tumor kan forstørre og indeholde kræftceller.

Sprede sig til andre områder af kroppen

Nogle maligne celler kan komme ind i en lokal lille blodkar (kapillær). De kan derefter få transporteres i blodbanen til andre dele af kroppen. Cellerne kan derefter formere sig til dannelse sekundære tumorer (metastaser) i en eller flere dele af kroppen. Disse sekundære tumorer kan derefter vokse, invadere og skader nærliggende væv og sprede igen.

Celler, der udgør godartede tumorer er anderledes for maligne celler. Celler i godartede tumorer tendens til at være helt magen til normale celler. De behøver ikke invadere lokale væv. En godartet tumor ofte vokser langsomt i en kapsel eller i normale celler, der omgiver tumoren. En godartet tumor tendens til at se og føles glat og regelmæssig og har et veldefineret kant. Dette er i modsætning til en ondartet tumor, som kan se forrevne og uregelmæssig, og dens kanter tendens til at blive blandet op med de nærliggende normale celler og væv.

Der er mere end 100 forskellige typer af kræft. Hver type er klassificeret af den type celle kræft stammer fra - for eksempel en bryst celle, en lunge celle, osv. Hver type kræft generelt falder i en af ​​tre kategorier:

  • Carcinomer er kræft, der opstår fra celler, som linje en kropsoverflade eller foring af en kirtel - for eksempel huden, eller foring af tarmen, munden, livmoderhalsen, luftveje, etc.
  • Sarkomer er kræft, der opstår fra celler, der udgør bindevævet såsom knogler og muskler. For eksempel er en osteosarkom kræft i knoglevæv.
  • Leukæmier og lymfomer er kræft i celler i knoglemarven og lymfekirtler. For eksempel er leukæmi en kræft i celler, der gør hvide blodlegemer.

De fem mest almindelige kræftformer i Storbritannien er: bryst, lunge, prostata, tarm-og hudkræft. Se separat foldere kaldes »Kræft i Breast ',' lungekræft ',' Kræft i prostata«, »Kræft i tarmen" og "kræft i huden - Et overblik 'for flere detaljer. Der er også separate foldere med oplysninger om andre former for kræft.

En carcinoma in situ er den meget tidlige fase af en kræft, når de unormale kræftcellerne er begrænset til deres oprindelige websted. På dette stadium ingen tumor er vokset, og ingen kræftcellerne har spredt sig. Det kan være, at mange kræftformer forblive på dette hvilende fase for måneder eller endda år, før de begynder at vokse og sprede sig til en egentlig kræft. Dette kan være fordi cellerne i carcinoma in situ ikke har evnen til at stimulere nye blodkar (se ovenfor under "Lokal vækst og skader nærliggende væv '- angiogenese). Hvis de ikke kan stimulere nye blodkar til at vokse, så selve canceren kan ikke vokse eller spredning.

Det menes, at en eller flere af cellerne i en carcinoma in situ derefter kan mutere efter nogen tid (nogle gener kan ændres). Dette så giver dem mulighed for at gøre kemikalier for at stimulere nye blodkar. Den kræft derefter vokser og breder sig som beskrevet ovenfor.

En carcinoma in situ kun indeholder et lille antal celler og er sædvanligvis for små til at blive opdaget af scanninger eller røntgenstråler. Dog kan nogle screeningsundersøgelser detektere en carcinoma in situ. For eksempel, nogle celler fra en abnorm cervikal screening test set på under mikroskop kan vise carcinoma in situ. Disse celler kan derefter destrueres som forebygger kræft fra udviklingslande. Undertiden en biopsi (lille prøve) taget fra en del af kroppen, kan vise en carcinoma in situ.

Macmillan

Tlf: 0808 808 0000 Web: www.macmillan.org.uk
Giver information og støtte til alle berørt af kræft.

CancerHelp UK

Web: http://cancerhelp.cancerresearchuk.org
Giver fakta om kræft, herunder behandling valg.

Andre støttegrupper

Mange kræft støttegrupper er noteret på hjemmesiden for www.google.com

Aktuelle artikler