Kombineret p-piller

Den kombinerede p-piller (COCP) er ofte blot kaldes p-piller. Det indeholder to hormoner, et østrogen og et progestogen. Hvis det tages korrekt, er det en meget effektiv form for prævention.

Det virker på tre måder:

 • Pillen ændrer kroppens hormonbalance, så dine æggestokke ikke ægløsning (producere et æg).
 • Det medfører også slim fra halsen af ​​livmoderen (livmoderhalsen) til at blive tykkere og danne en slim prop. Dette gør det vanskeligt for sædcellerne at komme igennem til livmoderen (uterus) til at befrugte et æg.
 • Pillen gør også livmoderslimhinden tyndere. Dette gør det mindre sandsynligt, at et befrugtet æg vil være i stand til at knytte sig til livmoderen.

Der er forskellige typer og styrker af østrogener og gestagener.

Omkring 1 kvinde i 300 bruge p-piller korrekt, vil blive gravid hvert år. Korrekt anvendelse forstås ikke mangler nogen piller, re-start af pille på tiden efter pillefri uge og tage yderligere svangerskabsforebyggende forholdsregler, når det er nødvendigt - se nedenfor.

Til sammenligning, når ingen prævention bruges mere end 80 ud af 100 seksuelt aktive kvinder bliver gravide inden for et år.

 • Det er meget effektiv.
 • Det griber ikke ind med sex.
 • Perioder er ofte lettere, mindre smertefuldt og mere regelmæssige.
 • Det lindrer præmenstruelle spændinger for nogle kvinder.
 • Det reducerer risikoen for at udvikle kræft i æggestokkene, tyktarmen og livmoderen. Beskyttelsen mod kræft i æggestokkene er ganske markant og synes at fortsætte i mange år efter standsning pille. Det kan også reducere risikoen for at udvikle visse typer cyste i æggestokken.
 • Det kan også reducere risikoen for underlivsbetændelse (som slimhinderne prop forhindrer bakterier, samt sæd, fra at komme ind i livmoderen).
 • Det kan hjælpe til at beskytte mod nogle godartede (noncancerous) brystkræft.

De fleste kvinder, der tager p-piller ikke udvikler bivirkninger. Men et lille antal kvinder udvikler kvalme (), hovedpine eller ømme bryster, når de tager p-piller. Symptomerne forsvinder normalt inden for dage eller uger efter start af p-piller. Hvis de fortsætter der er mange forskellige mærker af p-piller, du kan prøve, som kan passe dig bedre.

Andre bivirkninger er ualmindelige og omfatter træthed, ændringer i sexlyst, hudforandringer og humørsvingninger. Disse er usædvanligt, og du bør fortælle din læge eller praksis sygeplejerske, hvis du har nogen varig bivirkninger. Mange mennesker tror, ​​at tage p-piller gør dig tage på i vægt, men det er aldrig blevet bevist i undersøgelser.

Pillen undertiden medfører en stigning i blodtrykket, så mennesker, der tager det bør have deres blodtryk kontrolleret hvert halve år. Pillen kan være nødvendigt at blive stoppet, hvis dit blodtryk bliver for højt.

Pillen kan have nogle alvorlige bivirkninger, men disse er meget ualmindelige. For de fleste kvinder fordelene ved p-piller opvejer de mulige risici. Alle risici og fordele ved at du tager p-piller, bør drøftes med din læge eller sygeplejerske.

Folk tager p-piller har en lille øget risiko for trombose (blodprop). Dette er så meget mere i det første år af at tage p-piller. Dette er hvorfor folk med en højere risiko for blodpropper kan ikke tage p-piller. Men denne risiko er betydeligt mindre end risikoen for blodprop, hvis du var gravid. Alle piller nu ordineret har lave doser af østrogen i dem. Nogle har lavere styrker, som kan være mere passende, hvis du har nogen risikofaktorer for trombose. De lavdosis piller kan føre til nogle spotting af blod forekommer i mellem dine perioder som en bivirkning.

Du skal se en læge, hvis du har nogen af følgende symptomer: svær hovedpine, dårlig smerter i brystet, ben eller mave, hævede ben, åndedrætsbesvær, hoste blod op, pludseligt opståede problemer med synet eller tale, svaghed eller følelsesløshed i en arm eller ben, eller kollaps. Disse symptomer kan skyldes en blodprop.

Tage p-piller kan øge risikoen for visse typer af kræft, men også beskytte mod andre typer. Forskning i risikoen for brystkræft i mennesker, der tager p-piller er kompliceret, og resultaterne er ikke så ligetil. Nogle undersøgelser tyder på en mulig sammenhæng mellem p-piller og en let øget risiko for kræft i livmoderhalsen, hvis p-piller er taget for mere end otte år. Nogle undersøgelser tyder på en sammenhæng mellem brug af p-piller og udvikle en sjælden leverkræft.

Men der er en reduceret risiko for at udvikle kræft i æggestokkene, livmoderen og tyktarmen i mennesker, der tager p-piller. Når alle kræftformer er samlet, bliver den samlede risiko for at udvikle kræft reduceres, hvis du tager p-piller. Yderligere forskning er i gang.

Bemærk: Hvis du har brug for at gå ind i hospitalet for en operation, eller du har en ulykke, som påvirker bevægelsen af dine ben, bør du fortælle lægen, at du tager p-piller. Lægen kan beslutte, at du skal stoppe med at tage p-piller i en periode for at reducere din risiko for uønskede blodpropper, mens du komme sig.

De fleste kvinder kan tage p-piller. Hvis du er rask, ikke overvægtig, ryger ikke og har ingen medicinske grunde for dig ikke at tage p-piller, kan du tage det, indtil din overgangsalderen. Kvinder, der bruger p-piller bliver nødt til at skifte til en anden præventionsmetode i en alder af 50 år. Din læge eller familieplanlægning sygeplejerske vil drøfte eventuelle nuværende og tidligere sygdomme, som du har haft. Nogle sygdomme forårsager en øget risiko eller andre problemer med at tage p-piller. Derfor vil pillen ikke blive ordineret til nogle kvinder med visse sygdomme - for eksempel, hepatitis eller brystkræft eller hvis du tager visse lægemidler.

Hvis du har risikofaktorer for venøs tromboembolisme (blodprop), så du kan rådes til ikke at tage p-piller. Hvis du har to eller flere af følgende risikofaktorer, så skal du ikke tage det:

 • En familie historie for venøs tromboemboli (blodprop) i en første grads slægtning (fx søster, mor) i alderen under 45 år.
 • At være overvægtig. Din læge eller sygeplejerske kan træne dit BMI. Det måler, hvor meget du vejer relateret til din højde. Hvis din body mass index (BMI) er over 30 kg / m 2. Du bør ikke tage p-piller, hvis dit BMI er over 39 kg / m 2, selvom du ikke har nogen andre risikofaktorer.
 • Hvis du ikke er meget mobile i en længere periode - for eksempel, hvis du er i en kørestol eller har din ben i en gipsafstøbning.
 • History of overfladiske tromboflebitis (hvor venerne på overfladen af ​​dine ben bliver rød og øm).

Hvis du har risikofaktorer for arteriel sygdom (kredsløbsproblemer), så du kan rådes til ikke at tage p-piller. Hvis du har to eller flere af følgende risikofaktorer, så skal du ikke tage det:

 • En familie historie af kredsløbsforstyrrelser (kredsløbsproblemer) i en første grads slægtning (fx søster, mor) i alderen under 45 år.
 • Diabetes mellitus: Hvis du har haft diabetes i mere end 20 år, bør du ikke tage p-piller, selvom du ikke har andre risikofaktorer.
 • Hypertension: højt blodtryk, der ikke kan kontrolleres med behandlingen.
 • Rygning: bør du ikke tage p-piller, hvis du ryger 40 eller flere cigaretter om dagen, selvom du ikke har andre risikofaktorer.
 • Alder over 35 år: Du må ikke tage p-piller overhovedet, hvis du er over 50 år.
Kombineret p-piller. Du skal se en læge, hvis du har noget af følgende.
Kombineret p-piller. Du skal se en læge, hvis du har noget af følgende.

Bemærk: BMI beregnes ved din vægt (i kg) divideret med kvadratet på din højde (i meter). For eksempel, hvis du vejer 66 kg og er 1,7 m høj dit BMI vil være 66 / (1,7 x 1,7) = 22,8.

Hvis du ammer, bør du ikke tage p-piller, da det kan reducere mængden af ​​mælk. Andre former for prævention er tilgængelige, hvis du ammer.

Hvis du har hovedpine, som ikke er migræne, så er det helt sikkert for dig at tage p-piller. Men hvis du har migræne, så du kan rådes til ikke at tage p-piller. Dette er tilfældet, når din migræne er forbundet med aura, eller hvis du er over 35 år. Hvis du bemærker enhver stigning i hovedpine hyppigheden eller sværhedsgraden, når du tager p-piller, bør du lade din læge vide.

Der findes forskellige mærker af p-piller, der indeholder varierende mængder og typer af østrogen og gestagen. Der er normalt en folder inde pakken af ​​piller. Læs indlægssedlen omhyggeligt og sørg for at forstå, hvordan man tager p-piller, og hvad man skal gøre i særlige situationer som hvis du glemmer en pille eller du kaster. I det følgende gives en generel vejledning.

Varemærker med 21-dages piller

Hvordan gør pille arbejde? Hvor effektiv er p-piller?
Hvordan gør pille arbejde? Hvor effektiv er p-piller?

De fleste mærker af p-piller kommer i pakker med 21.. For at starte, er det bedst at tage det første pille på den første dag i din næste periode. Du vil blive beskyttet mod graviditet fra da af. Hvis du starter pille på enhver anden dag, du har brug for en ekstra præventionsmetode (f.eks kondom) i de første syv dage. Du bør tage din pille på nogenlunde samme tidspunkt hver dag for de 21 dage.

Du har derefter en pause på syv dage, før du starter din næste pakke. Du vil normalt have nogle blødninger i de syv-dages pause, selv om det kan ske senere. Dette kaldes en ophørsblødning og er som en periode, selv strengt taget ikke er en menstruation. Du vil blive beskyttet mod graviditet i de sidste syv-dages pause, forudsat at du har taget dine piller korrekt, og du starter den næste pakke til tiden. Start den næste pakke efter syv-dages pause, om du stadig er blødning eller ej. Hvis du tager p-piller korrekt, vil du starte den første pille hver pakke på den samme dag i ugen.

De fleste 21-dages piller har samme mængde østrogen og gestagen i hver pille. Nogle mærker, kaldet fasiske piller, varierer dosis i to eller tre trin i hele 21 dage. Pillerne i disse pakker skal tages i den rigtige rækkefølge som anvist på pakken.

Varemærker med piller til hver dag

Disse indeholder 21 aktive og syv dummy piller. I stedet for en syv-dages pause, bære dig på at tage de dummy piller. Ideen er, at du ikke behøver at huske at genstarte pille efter en syv-dages pause, og du kommer ind i en rutine for at tage en pille hver dag. Pillerne skal tages i den rigtige rækkefølge. Læs vejledningen omhyggeligt, især på når at starte, som pille til at starte med, og hvor lang tid det tager for præventive effekt at begynde.

Læs indlægssedlen, der følger med dit brand pille for at få råd om, hvad de skal gøre. Ægløsning (og dermed graviditet) kan forekomme, hvis du går glip af piller, især hvis de ubesvarede piller er i slutningen eller begyndelsen af ​​pakken. Rådgivningen afhænger af hvor mange piller du har glemt, og da de blev savnet i cyklussen.

Hvis en pille er savnet, overalt i pakken tage den glemte pille nu. Dette kan betyde, at to piller på én dag. Du bør tage resten af ​​flokken som sædvanlig. Ingen ekstra prævention er nødvendig. Du skal have den 7-dages pause som normalt.

Hvis to eller flere piller er savnet overalt i flokken, tage den sidst glemte pille nu. Dette kan betyde, at to piller på én dag. Eventuelle tidligere ubesvarede piller bør ikke tages. Du bør tage resten af ​​flokken som sædvanlig. Du skal også bruge ekstra forholdsregler (f.eks kondom eller afholdenhed) for de næste 7 dage.

Du kan få brug nødprævention (om morgenen efter pille eller lignende), hvis du har haft ubeskyttet sex i de sidste 7 dage og har savnet to eller flere piller i den første uge af en pakke. Du kan være nødt til at starte den næste pakke af piller uden pause, hvis der er færre end syv piller i pakningen (efter den glemte p-piller).

Hvis du er usikker på, hvad de skal gøre, eller er i tvivl, at du har taget p-piller korrekt, og derefter bruge andre former for prævention (f.eks kondom), og søge råd hos en læge eller sygeplejerske.

Ja, nogle gør, men de fleste gør ikke. Derfor, før du tager anden medicin, herunder dem, der findes til at købe uden recept, naturlægemidler og supplerende medicin, så spørg din læge eller apotek, hvis de stopper pillen at fungere korrekt. Han eller hun vil rådgive dig om, hvad de skal gøre.

For eksempel kan visse lægemidler, der anvendes til behandling af epilepsi og tuberkulose (TB) stoppe p-piller i at virke ordentligt. Perikon er et eksempel på et almindeligt anvendt urtemedicin, som kan påvirke p-piller.

Antibiotika

Antibiotika (undtagen ét kaldet rifampicin) ikke påvirke effektiviteten af ​​p-piller. I fortiden blev det anbefalet, at hvis du tog antibiotika og blev også tager p-piller, bør du bruge ekstra prævention. Dette er ikke længere den aktuelle anbefaling efter nyere beviser er blevet revideret. Du bør fortsætte med at tage din pille som normalt, hvis du også har brug for at tage nogen antibiotika.

Hvis du kaster op inden for 2-3 timer efter indtagelse af en pille, vil pillen ikke er blevet absorberet. Hvis du er godt nok, tage en anden pille så hurtigt som muligt. Forudsat at du ikke kaster denne anden pille og det er taget på den samme dag, så vil du forblive beskyttet mod graviditet. Hvis du fortsætter med at kaste op, så er det det samme som at manglende piller (se ovenfor). Mild diarré påvirker ikke absorptionen af ​​p-piller. Svær diarré kan påvirke det, og hvis du har alvorlig diarré, betragte dette som det samme som manglende piller (se ovenfor).

Det er normalt at have blødning under de syv-dages pause mellem pille pakker (eller når du tager dummy pillerne pillerne tages hver dag). Men det er helt almindeligt, at der er nogen blødning mellem pille pakker. Du er ikke formodes at være gravid, hvis du har taget p-piller korrekt og ikke har kastet op eller taget medicin, som kan interferere med p-piller. Start den næste pakke efter den sædvanlige syv-dages pause og fortsætte med at tage din pille som sædvanligt. Se din læge eller sygeplejerske, hvis:

 • Du behøver ikke have nogen blødning efter den næste pakke (to pakker i alt), eller
 • Du har ikke taget p-piller korrekt, eller
 • Har du nogen grund til at tro, at du kan være gravid.

En graviditetstest kan rådes.

I løbet af de første par måneder, mens din krop tilpasser sig pillen kan du have nogle blødninger foruden de sædvanlige blødning mellem pakningerne. Dette er ikke alvorlig, men mere et irritationsmoment. Det kan variere fra spotting til et større tab som et lys periode. Må ikke stoppe med at tage din pille. Denne regel afregner efter de første 2-3 måneder. Hvis det fortsætter, se din læge eller sygeplejerske. Et andet mærke piller kan være mere egnet til dig.

Der er tidspunkter, hvor det er nyttigt ikke at have vaginal blødning (en periode mellem packs), for eksempel under eksamener eller helligdage. Spørg din læge eller sygeplejerske om den bedste måde at gøre dette med din bestemt mærke pille. For de almindeligt anvendte pille typer (dvs. ikke tofaset eller tri-phasic eller hver dag typer) kan du gå direkte ind på din næste pakke uden pause. Har de sædvanlige syv-dages pause ved slutningen af ​​den anden pakke.

Din praktiserende læge, praksis sygeplejerske, familieplanlægning klinik og apotek er gode kilder til information, hvis du har spørgsmål. FPA (tidligere familieplanlægning forening) giver også information og rådgivning. FPA hjælpelinje: 0845 310 1334 eller besøge www.fpa.org.uk