Hypothyroidisme - underaktiv skjoldbruskkirtlen

Hypothyroidisme (underaktiv skjoldbruskkirtel) er det udtryk bruges til at beskrive en tilstand, hvor der er et reduceret niveau af thyreoideahormon (thyroxin) i kroppen. Dette kan forårsage forskellige symptomer, de mest almindelige er: Træthed, vægtøgning, forstoppelse, ømhed, tør hud, livløst hår og kuldefornemmelse. Behandlingen er som regel nemt ved at tage en tablet hver dag for at erstatte den manglende thyroxin. Behandlingen er som regel fungerer godt og symptomer normalt gå.

Thyroxin er et hormon (krop kemisk) fra skjoldbruskkirtlen i halsen. Den bæres rundt om kroppen i blodbanen. Det hjælper til at holde kroppens funktioner (stofskifte), der arbejder på det rigtige tempo. Mange celler og væv i kroppen har brug thyroxin at holde dem går rigtigt.

Lidelser i skjoldbruskkirtlen resulterer fra skjoldbruskkirtlen ikke er i stand til at tjene nok thyroxin, som forårsager mange af kroppens funktioner at sætte farten ned. Hypothyroidisme kan også opstå, hvis der ikke er nok skjoldbruskkirtlen venstre for at gøre thyroxin, fx efter kirurgisk fjernelse eller skade.

(I modsætning hertil, hvis du har hyper thyroidism, gør du alt for meget thyroxin. Dette forårsager mange af kroppens funktioner til at fremskynde.)

Relaterede artikler

Mange symptomer kan være forårsaget af et lavt niveau af thyroxin. Dybest set, mange kropsfunktioner langsommere. Ikke alle symptomer udvikle sig i alle tilfælde.

 • Symptomer, der er almindeligt forekommende, omfatter: træthed, vægtøgning, forstoppelse, ømhed, følelse af kulde, tør hud, livløst hår, væskeophobning, mental opbremsning og depression.
 • Mindre almindelige symptomer omfatter: a hæs stemme, uregelmæssig eller kraftig menstruation hos kvinder, infertilitet, tab af sexlyst, karpaltunnelsyndrom (der forårsager smerter og følelsesløshed i hånden), og hukommelsestab eller forvirring hos ældre.

Dog kan alle disse symptomer være forårsaget af andre betingelser, og undertiden diagnosen er ikke indlysende. Symptomerne udvikler sig langsomt, og gradvist bliver værre i løbet af måneder eller år, da niveauet af thyroxin i kroppen gradvist falder.

Hvis du har en ubehandlet skjoldbruskkirtel:

 • Du har en øget risiko for at udvikle hjertesygdom. Dette er fordi et lavt thyroxin niveau forårsager blodlipider (kolesterol, osv.) til at stige.
 • Hvis du er gravid, har du en øget risiko for at udvikle nogle graviditet komplikationer - for eksempel: præeklampsi, anæmi, for tidlig fødsel, lav fødselsvægt, dødfødsel, og alvorlig blødning efter fødslen.
 • Hypothyroide koma (myxødem koma) er en meget sjælden komplikation.

Men med behandlingen, er udsigterne fremragende. Med behandling, normalt symptomerne går, og du er meget usandsynligt, at udvikle komplikationer.

Omkring 1 i 50 kvinder, og omkring 1 ud af 1.000 mænd udvikler hypothyreose på et tidspunkt i deres liv. Det mest almindeligt udvikler sig i voksne kvinder, og bliver mere almindeligt med alderen. Men det kan forekomme i alle aldre, og kan påvirke nogen.

Autoimmune thyroiditis - Den fælles sag i UK

Den mest almindelige årsag skyldes en autoimmun sygdom kaldet autoimmun thyroiditis. Immunsystemet normalt producerer antistoffer til at angribe bakterier, vira og andre bakterier. Hvis du har en autoimmun sygdom, immunsystemet producerer antistoffer mod visse væv i kroppen.

Med autoimmun thyroiditis, gør du antistoffer, der lægger til din egen skjoldbruskkirtlen, som påvirker kirtel funktion. Skjoldbruskkirtlen er da ikke i stand til at gøre nok thyroxin, og hypothyroidisme gradvist udvikler sig. Det menes, at noget udløser immunsystemet til at danne antistoffer mod skjoldbruskkirtlen. Udløseren er ikke kendt.

Autoimmune thyroiditis er mere udbredt end normalt i mennesker med:

 • En familie historie hypothyroidisme forårsaget af autoimmun thyroiditis.
 • Downs syndrom. Hypothyroidisme udvikler sig i 1 ud af 3 personer med Downs syndrom, før de fylder 25 år. Symptomer på hypothyroidisme kan blive savnet lettere i mennesker med Downs syndrom. Derfor er nogle læger anbefaler, at alle mennesker med Downs syndrom bør have en årlig blodprøve for at screene for hypothyroidisme.
 • Turners syndrom. Igen er en årlig blodprøve for at screene for hypothyreoidisme normalt tilrådes for mennesker med denne betingelse.
 • En forstørret skjoldbruskkirtel (diffus struma).
 • En tidligere historie om Graves 'sygdom eller thyroiditis efter fødslen.
 • En personlig eller familiær disposition som af andre autoimmune lidelser - for eksempel: vitiligo, perniciøs anæmi, Addisons sygdom, type 1 diabetes, tidlig ovariesvigt, cøliaki, Sjögrens syndrom.
Hypothyroidisme - underaktiv skjoldbruskkirtlen. Hvad er hypothyroidisme?
Hypothyroidisme - underaktiv skjoldbruskkirtlen. Hvad er hypothyroidisme?

Nogle mennesker med autoimmun thyroiditis også udvikle en forstørret skjoldbruskkirtel (struma). Autoimmun thyroiditis med en struma kaldes Hashimotos sygdom. Også mennesker med autoimmun thyreoiditis har en lille øget risiko for at udvikle andre autoimmune sygdomme som vitiligo, perniciøs anæmi osv.

Kirurgi eller radioaktiv behandling skjoldbruskkirtlen

Disse er almindelige årsager til hypothyreose i Storbritannien, på grund af stigende brug af disse behandlinger for andre forhold vedrørende skjoldbruskkirtlen.

Andre årsager

Andre årsager til hypothyroidisme omfatter:

 • Worldwide, jodmangel er den mest almindelige årsag til hypothyroidisme. (Din krop har brug jod til at thyroxin). Dette påvirker nogle lande mere almindeligt end andre, afhængigt af graden af ​​jod i kosten.
 • En bivirkning til visse lægemidler - for eksempel, amiodaron og lithium.
 • Andre typer af thyroiditis (skjoldbruskkirtlen betændelse) forårsaget af forskellige sjældne sygdomme.
 • En hypofyse problem er en sjælden årsag. Hypofysen, der ligger lige under hjernen gør et hormon kaldet thyreoidea-stimulerende hormon (TSH). Dette stimulerer skjoldbruskkirtlen til at gøre thyroxin. Hvis hypofysen ikke gør TSH derefter skjoldbruskkirtlen kan ikke tilstrækkeligt thyroxin.
 • Nogle børn er født med en underaktiv skjoldbruskkirtlen (medfødt hypothyroidisme).

En blodprøve kan diagnosticere hypothyroidisme. En normal blodprøve vil også udelukke det, hvis symptomerne tyder på, at det kan være en mulig diagnose. En eller begge af de følgende kan måles:

 • TSH. Dette hormon er lavet i hypofysen. Det frigives til blodbanen. Det stimulerer skjoldbruskkirtlen til at gøre thyroxin. Hvis niveauet af thyroxin i blodet er lavt, så hypofysen udgivelser mere TSH at forsøge at stimulere skjoldbruskkirtlen til at gøre mere thyroxin. Derfor er en hævet niveau af TSH betyder skjoldbruskkirtlen er underaktiv og ikke laver nok thyroxin.
 • Thyroxin (T4). Et lavt niveau af T4 bekræfter hypothyroidisme.
Hvad er symptomerne på hypothyroidisme? Hvad er de mulige komplikationer af hypothyroidisme?
Hvad er symptomerne på hypothyroidisme? Hvad er de mulige komplikationer af hypothyroidisme?

Bemærk: nogle mennesker har en hævet TSH-niveau, men har en normal T4 niveau. Det betyder, at du gør nok thyroxin men skjoldbruskkirtlen behøver ekstra stimulation fra TSH til at gøre den nødvendige mængde af thyroxin. I denne situation har du en øget risiko for at udvikle hypothyroidisme i fremtiden. Din læge kan anbefale en gentagelse blodprøve hver så ofte at se, hvis du i sidste ende ikke udvikler hypothyroidisme.

Andre tests er normalt ikke nødvendig, medmindre en sjælden årsag til hypothyroidisme er mistænkt for. For eksempel kan test af hypofysen ske, hvis både TSH og T4 er lavt.

Behandlingen er at tage levothyroxin (thyroxin) tabletter hver dag. Dette erstatter den thyroxin, som din skjoldbruskkirtel ikke laver. De fleste mennesker føler sig meget bedre hurtigt efter behandlingens start. Ideelt set tage tabletten på tom mave (inden morgenmad). Dette skyldes, at nogle fødevarer rige på calcium eller jern kan forstyrre absorptionen af ​​levothyroxin fra tarmen. (Af samme grund, ikke tager levothyroxin tabletter på samme tidspunkt af dagen som calcium eller jern tabletter.)

Hvad er dosis levothyroxin?

De fleste voksne har brug for mellem 50 og 150 mikrogram dagligt. En lav dosis undertiden ordineret i starten, især i aldersgruppen over 60 år eller med hjerteproblemer, og derefter gradvist øges i løbet af en periode. Blodprøver tages normalt hver 2-3 måneder, og dosis kan justeres i overensstemmelse hermed. Den blodprøve måler TSH (se ovenfor). Når blodet TSH niveauet er normalt det betyder, at du tager den rette mængde levothyroxin. Det er da almindelig praksis at kontrollere TSH blodet en gang om året. Dosis skal muligvis justeres i de tidlige stadier af graviditeten. Også, som du kommer ind sent midaldrende og ældre, kan du bruge en reduceret dosis levothyroxin.

Mistede en tablet?

Alle glemmer at tage deres tabletter fra tid til anden. Må ikke bekymre dig, da det ikke er farligt at gå glip af ulige glemte levothyroxin tablet. Hvis du glemmer at tage en dosis, så tag den så snart du husker det, hvis det er inden for 2 eller 3 timer af din sædvanlige tidspunkt. Hvis du ikke kan huske før efter dette tidspunkt, skal du springe den glemte dosis over og tage den næste dosis på det sædvanlige tidspunkt. Må ikke tage to doser sammen for at gøre op for den glemte dosis. Du bør dog forsøge at tage levothyroxin regelmæssigt hver morgen for maksimalt udbytte.

Hvor lang er behandling for?

For de fleste mennesker, er behandlingen for livet. Indimellem sygdomsforløbet vender. Det er ualmindeligt, bortset fra følgende:

 • Børn. Sommetider hypothyroidisme er en midlertidig tilstand i ældre børn. (Dette er ikke tilfældet for børn, der er født med en underaktiv skjoldbruskkirtlen.)
 • Graviditet. Nogle kvinder udvikler skjoldbruskkirtlen ubalance efter at have en baby. Hvis det sker, er det typisk sker omkring tre til seks måneder efter fødslen. Ofte varer kun et par måneder og løser sig selv. Behandling er nødvendig kun i et lille antal sager. Men bagefter er det klogt at have en årlig blodprøve, da der er en øget risiko for at udvikle autoimmun thyroiditis og langsigtede hypothyroidisme i fremtiden.

Normalt ikke. Levothyroxin tabletter erstatte kroppens naturlige hormon, så bivirkninger er ualmindelige. Men hvis du har angina, kan du opleve, at din angina smerter bliver værre, når du først begynder levothyroxin. Fortæl det til lægen, hvis det sker.

Hvis du tager for meget levothyroxin det kan føre til symptomer og problemer i en overaktiv skjoldbruskkirtel - for eksempel, hjertebanken diarré, irritabilitet, og svedtendens - og øge risikoen for at udvikle osteoporose. Det er derfor, du har brug for blodprøver for at kontrollere, at du tager den korrekte dosis.

Andre lægemidler kan påvirke virkningen af ​​levothyroxin - for eksempel: carbamazepin, jern tabletter, phenytoin og rifampicin. Hvis du starter nogen af ​​disse lægemidler eller ændre dosis, så er du måske nødt til at ændre dosis af levothyroxin. Din læge vil rådgive. Også, hvis du tager warfarin, kan dosis skal ændres, hvis du har en ændring i din dosis af levothyroxin.

Hvis du har hypothyroidisme, har du ret til gratis recepter. Dette er for alle dine medicin, uanset om relateret til hypothyreoidisme eller ej. Spørg på dit GP operation for en formular til at udfylde (formular FP92A) at kræve denne fordel.

 • Hypothyroidisme er almindelig.
 • Symptomerne udvikles gradvist. De kan forveksles med andre betingelser.
 • Behandling med levothyroxin tabletter er som regel nemt og effektivt.
 • Behandlingen er som regel for livet.
 • Har en blodprøve en gang om året, hvis du tager levothyroxin tabletter én dosis er blevet stabiliseret.

British skjoldbruskkirtlen foundation

2nd Floor, 3 Devonshire Place, Harrogate, HG1 4AA
Tlf: 01423 709 707 og 01423 709 448 Web: www.btf-thyroid.org

Aktuelle artikler