Gigt

Gigt forårsager anfald af smerte og hævelse i et eller flere led. En anti-inflammatorisk smertestillende sædvanligvis letter et angreb hurtigt. Livsstilsfaktorer kan reducere risikoen for at få gigt angreb. Disse omfatter tabe (hvis du er overvægtig), spise en sund kost, og ikke drikker megen alkohol eller sukkersødede læskedrikke. Hvis podagraanfald opstår igen, derefter tager C-vitamin kosttilskud og / eller allopurinol hver dag kan forhindre dem.

Gigt. Hvad er gigt og hvad der forårsager det?
Gigt. Hvad er gigt og hvad der forårsager det?

Gigt forårsager anfald af smertefuld betændelse i et eller flere led. Det er en type arthritis (selvom det er meget anderledes end den mere almindelige reumatoid arthritis og osteoarthritis). Smerten af ​​en gigt angreb kan være alvorlige.

Gigt er forårsaget af et kemisk stof i blodet kaldet urinsyre (urat). Urinsyre er normalt harmløse, og er lavet i kroppen. De fleste er gået ud med urinen, og nogle fra tarmen med fæces (afføring). Hos mennesker med gigt mængden af ​​urinsyre i blodet opbygges. Fra tid til anden kan niveauet blive for højt og små grus-lignende krystaller af urinsyre kan danne. Krystallerne typisk samle sig i en joint. Krystallerne irritere væv i den fælles til at forårsage inflammation, hævelse og smerte - en gigt angreb.

Bemærk: nogle mennesker har et højt niveau af urinsyre, men ikke danner krystaller eller har gigt. Også sjældent, nogle mennesker med et normalt indhold af urinsyre har gigt angreb. Men som hovedregel højere niveau af urinsyre, jo større er chancen for at udvikle gigt.

Hvorfor urinsyre opbygge?

Normalt er der en fin balance mellem mængden af ​​urinsyre, som du gør, og det beløb, du besvimer i urin og fæces. Dette holder niveauet af urinsyre i blodet i skak. Men i de fleste mennesker med gigt, behøver deres nyrer ikke passere ud nok urinsyre og blod niveauet kan stige. De siges at være under-excreters af urinsyre. Deres nyrer arbejder normalt ellers normalt.

Hos nogle mennesker, kan opbygningen af ​​urinsyre skyldes andre faktorer. For eksempel:

 • Drikke for meget alkohol kan forårsage urinsyre at opbygge.
 • Hvis du ikke har nok C-vitamin i din kost (mere om dette nedenfor).
 • Hvis du drikker sukkersødede læskedrikke højt fruktose det kan forårsage urinsyre at opbygge. En nylig forskningsundersøgelse fandt, at have to drinks om dagen for en sukkersødet sodavand øger risikoen for at udvikle gigt med 85%. (Drikkevarer er mærket som »kost« eller drikkevarer, der indeholder kunstige sødestoffer ikke blev fundet at øge risikoen.) Fructose-rige frugter og frugtsaft kan også øge risikoen.
 • Visse fødevarer kan 'tippe balancen' for at hæve din urinsyre højere end normalt. Navnlig kan spise en masse hjerte, sild, sardin, gærekstrakter eller muslinger øge niveauet af urinsyre. Imidlertid bør spise en normal afbalanceret kost ikke har megen indflydelse på urinsyre niveau.
 • Noget medicin kan øge niveauet af urinsyre. For eksempel diuretika (vanddrivende tabletter), såsom bendroflumethiazid, aspirin (ved fuld smertestillende dosis - ikke lavdosis aspirin bruges til at forebygge blodpropper)., Og nogle kemoterapi
 • Mere urinsyre er lavet end sædvanligt i sygdomme, hvor cellerne i kroppen har en hurtig omsætning. For eksempel. Svær psoriasis og visse blodsygdomme
 • Mennesker med visse andre betingelser har en øget risiko for at udvikle gigt. Heriblandt: fedme, forhøjet blodtryk, nyreskader, diabetes mellitus, knoglemarv lidelser, lipidforstyrrelser (især hypertriglyceridæmi), vaskulær sygdom, enzymdefekter såsom hypoxanthin guaninphosphoribosyltransferase (HGPRT) mangel og glucose-6-phosphatdehydrogenase (G6PD) mangel.

Gigt påvirker omkring 1 ud af 200 voksne. Mænd er mere almindeligt ramt end kvinderne. En første angreb af gigt typisk udvikler sig i midaldrende, men det kan forekomme hos yngre mennesker. Det har tendens til at køre i nogle familier, da der er en familie historie gigt i omkring 1 ud af 5 tilfælde. Det kan være, at den genetiske make-up, at du arver fra din familie, kan være en faktor i blive en under-excreter af urinsyre.

Gigt forekommer normalt i angreb. Et angreb typisk udvikler sig hurtigt i løbet af få timer. Det er normalt forårsager alvorlige smerter i én samling. Bunden af ​​storetåen er den hyppigst ramte joint. Gang kan være meget smertefuldt og endda vægten af ​​sengetøj kan gøre ondt.

Dog kan ethvert fælles blive påvirket. Sommetider to eller flere led er berørt. Angrebne led normalt svulme op, og den nærliggende hud ser måske rødt og betændt. Hvis venstre ubehandlet, kan en gigt angreb vare flere dage, men normalt går helt inden for 7-10 dage. Mindre alvorlige anfald kan forekomme, hvilket kan forveksles ved første for andre former for gigt. Uger, kan måneder eller endda år gå med mellem angrebene. Nogle mennesker kun nogensinde har ét angreb.

Hvorfor urinsyre opbygge? Hvor almindeligt er gigt, og der får det?
Hvorfor urinsyre opbygge? Hvor almindeligt er gigt, og der får det?

En gigt angreb kan være meget smertefuldt. Men andre effekter fra gigt er ualmindelige. Ledskader kan opstå, hvis du har tilbagevendende anfald. I nogle få mennesker, danner urinsyre krystaller nyresten, eller kan medføre nogle nyreskader. Undertiden dannes krystaller bump (tophi) under huden. Disse er som regel harmløse og smertefri, men undertiden dannes i akavede steder såsom ved udgangen af ​​fingrene. Tophi lejlighedsvis blive smittet.

Gigt er normalt diagnosticeres, hvis du har de typiske gigt symptomer og en hævet blod niveau af urinsyre. Hvis der er tvivl om årsagen til smerter og hævelse, kan lægen tage noget væske ud af en hævede led. Dette gøres med en nål og sprøjte. Væsken er set på under mikroskop. Uratkrystaller (urinsyre) kan ses i væsken at bekræfte diagnosen gigt.

Generelle foranstaltninger

Hvis du er i stand til, og derefter hæve den ramte led (normalt en leg) at bidrage til at mindske hævelse. Den nemmeste måde at hæve dine ben er at læne sig tilbage på en sofa med dit ben op på en pude. En ispose (eller pakke frosne ærter) holdes mod betændte led kan lindre smerten, indtil gigt behandling medicin (nedenfor) begynder at arbejde:

 • Wrap isen pack (eller ærter) i et håndklæde for at undgå direkte hudkontakt og is brænde.
 • Ansøg om ca 20 minutter, og derefter stoppe. (Det bør ikke anvendes i lange perioder.)
 • Gentag så ofte som påkrævet MEN...
 • Sørg for, at temperaturen i den berørte del er vendt tilbage til det normale, før du anvender igen.

Anti-inflammatoriske smertestillende

En kort kursus for et anti-inflammatorisk smertestillende vil hurtigt lette fleste gigt angreb (indenfor 12-24 timer). Der findes flere typer og mærker, såsom diclofenac, indometacin og naproxen. Din læge vil ordinere en. Mange mennesker med gigt gerne have en levering af tabletter i hjemmet på standby i tilfælde et angreb opstår. De er som regel der kun behov for et par dage, indtil betændelse og smerte gå.

De fleste mennesker kan tage korte kurser af anti-inflammatoriske smertestillende uden problemer, selv om bivirkninger forekommer i nogle mennesker:

 • Blødning fra maven er den mest alvorlige mulige bivirkning. Dette er mere en risiko, hvis du er over 65 år, eller har haft en duodenalsår eller mavesår. Stop tabletterne og se en læge, hvis du udvikler fordøjelsesbesvær, mavesmerter, pass sort afføring (sorte ekskrementer), eller hvis du kaster op eller passere blod. Læs indlægssedlen, der følger med tabletter til en liste over andre mulige bivirkninger.
 • Nogle mennesker med astma, højt blodtryk, visse nyresygdomme, og hjertesvigt kan ikke være i stand til at tage anti-inflammatoriske smertestillende.
 • Nogle mennesker tager visse andre lægemidler bør ikke tage anti-inflammatoriske smertestillende. Dette er på grund af en mulig risiko for de to lægemidler interagere. Spørg derfor din læge eller på apoteket, hvis du tager anden medicin, før du tager anti-inflammatoriske smertestillende.

Også, ikke tage mere end en anti-inflammatorisk smertestillende ad gangen medmindre af en læge. For eksempel tage nogle mennesker lavdosis aspirin hver dag (som er klassificeret som en anti-inflammatorisk lægemiddel) for at forebygge blodpropper. Aspirin plus en anden anti-inflammatorisk lægemiddel øger risikoen for blødning fra maven.

Derfor, hvis du allerede tager aspirin og udvikle gigt, er du nødt til at drøfte mulighederne med din læge. For eksempel kan din læge anbefale, at du tager anden medicin for at "beskytte maven ', hvis du har brug for at tage aspirin og en anden anti-inflammatorisk lægemiddel. Husk - nogle smertestillende, som du kan købe fra apoteker indeholder aspirin.

Andre behandlinger

Colchicin er en alternativ medicin, der letter gigt angreb. Det er normalt kun bruges, hvis du har problemer eller bivirkninger med anti-inflammatoriske smertestillende. Steroid tabletter eller injektioner kan også mindske smerter og betændelse. De er et andet alternativ, hvis der er problemer eller bivirkninger med anti-inflammatoriske smertestillende og colchicin.

Livsstil foranstaltninger, C-vitamin kosttilskud og medicin kan hjælpe med at forebygge gigt angreb.

Livsstil forslag

 • Hvis du er overvægtig, så prøv at tabe nogle vægt. Dette kan hjælpe til at sænke urinsyre niveau. Du skal dog ikke bruge kost, der øger urate niveauer, såsom høj-protein kost eller fastekur.
 • Spis fornuftigt. En høj urinsyre niveau kan sænkes en smule ved at undgå et højt proteinindtag og fødevarer rige på purines, såsom lever, nyrer og skaldyr. Også undgå at spise fødevarer med højt gærekstrakter, såsom Marmite ®.
 • Hvis du drikker en masse alkohol, så kan det hjælpe, hvis du reducerede det beløb, du drikker. Du behøver ikke at stoppe med at drikke alkohol helt, men skære ned kan hjælpe, hvis du drikker en masse. Især undgå druk. Hold dig til inden for de anbefalede niveauer af alkohol - disse er 21 enheder om ugen for mænd og 14 genstande om ugen for kvinder.
 • Hvis du drikker en masse sukkersødede læskedrikke, især dem, der indeholder fructose, kan det hjælpe til at reducere antallet eller klippe dem ud alle sammen.
 • Hvis du tager medicin, kontrollere, om de er en årsag til gigt (se ovenfor). Et alternativ medicin kan være til rådighed. Din læge vil rådgive.
 • Undgå dehydrering ved at drikke rigeligt med vand (op til to liter om dagen, medmindre der er en medicinsk grund til ikke at).
 • Har dit blodtryk kontrolleres mindst én gang om året. Højt blodtryk er mere almindelig hos mennesker med gigt.

Med hjælp fra livsstilsændringer, kun mange mennesker har et anfald af gigt og næ. Alt du måske behøver, er at have nogle anti-inflammatoriske smertestillende på standby til at behandle hvert angreb.

For nogle mennesker, forekommer anfald oftere. I denne situation, kan du tage C-vitamin kosttilskud og / eller en medicin for at forhindre angreb.

C-vitamin kosttilskud

En undersøgelse offentliggjort i 2009 viste, at C-vitamin kan reducere risikoen for at udvikle gigt. I undersøgelsen blev 46.994 mænd fulgte op over flere år. Sammenlignet med mænd med en C-vitamin indtag på mindre end 250 mg om dagen:

 • De, hvis indtagelsen var 1,000-1,499 mg per dag havde en 34% lavere risiko for gigt.
 • De, hvis indtagelsen var 1.500 mg per dag havde en 45% lavere risiko for gigt.

Denne undersøgelse konkluderede, at supplerende C-vitamin indtag kan medvirke til at forebygge gigt. Så kan din læge anbefale en daglig C-vitamin supplement, hvis din kost ikke er rig på vitamin C. Grunden vitamin C-værker er, fordi det reducerer urinsyre niveauet i blodet. Det er ikke klart, hvordan det sker, men det menes, at C-vitamin kan ændre den hastighed, hvormed urinsyre er gået ud fra nyrerne.

Allopurinol anvendes for at forhindre gigt angreb

Allopurinol er et almindeligt anvendt medicin for at forebygge gigt angreb. Allopurinol ikke har nogen virkning under en gigt angreb, og det er ikke et smertestillende. Det virker ved at sænke niveauet af urinsyre i blodet. Det tager 2-3 måneder at blive fuldt effektiv. Du er nødt til at tage det hver dag for at holde urinsyre niveauet normalt at forebygge gigt angreb.

Som hovedregel kan regelmæssig allopurinol blive rådgivet af lægen, hvis du:

 • Har haft to eller flere anfald af urinsyregigt inden for et år.
 • Have en eller flere tophi (beskrevet ovenfor).
 • Har nogen joint eller nyreskade grundet gigt.
 • Have en eller flere nyresten lavet af urinsyre.
 • Har haft en gigt angreb og tager langsigtede medicin, der kan forårsage gigt.

Når du først tage allopurinol, kan det undertiden forårsage en gigt angreb. Dette er fordi det kan medføre niveauet af urinsyre stiger lidt før det falder. Af denne grund er det normalt ikke startes under en gigt angreb. Det er bedst at starte det omkring 3-4 uger efter angreb har afgjort. Desuden er en anti-inflammatorisk smertestillende ofte ordineret for de første 2-3 måneder efter du starter allopurinol, bare i tilfælde af allopurinol forårsager en gigt angreb. Når niveauet af urinsyre er bragt ned, idet allopurinol hver dag normalt fungerer godt for at forebygge gigt angreb.

Dosis allopurinol tiltrængt varierer fra person til person. Behandlingen startes normalt med en lav dosis. En blodprøve sker ofte efter en måned eller så at kontrollere, at niveauet af urinsyre er kommet ned. Hvis ikke, kan dosis være nødvendigt at øge. De fleste mennesker ender med at tage omkring 100-300 mg hver dag for at stoppe gigt angreb.

Hvis en gigt angreb opstår, mens du tager allopurinol, kan du stadig tage en anti-inflammatorisk smertestillende for at lindre smerten. Dog kan dette betyde, at du har brug for en øget dosis af allopurinol. Bivirkninger er ualmindelige med allopurinol. Læs oplysningerne, der kommer med pakken med tabletter til oplysninger om mulige bivirkninger. Hvis bivirkninger opstår, er andre lægemidler med en lignende aktion undertiden ordineret. For eksempel kan en medicin kaldet febuxostat være en mulighed, hvis du ikke kan tage allopurinol af medicinske grunde eller på grund af bivirkninger.

Gigt forskning UK

Copeman House, St Marys Court, St Marys Gate, Chesterfield, Derbyshire, S41 7TD
Tlf: 0300 790 0400 Web: www.arthritisresearchuk.org

Aktuelle artikler

 • Erektil dysfunktion (ED) betyder, at du ikke kan få en ordentlig erektion. De…
 • Hypospadi er en abnormalitet i urinrøret og penis, der er til stede ved fødslen.…
 • Pruritus vulvae (kløe i vulva) er almindelig. Der er mange årsager. Behandling…
 • Vulva cancer (kræft i vulva) er en usædvanlig kræft. Det normalt påvirker…