D-vitaminmangel, herunder osteomalaci og rakitis

D-vitamin er vigtigt for et godt helbred, vækst og stærke knogler. En mangel på D-vitamin er meget almindelig. D-vitamin er for det meste fremstillet i huden ved udsættelse for sollys. De fleste fødevarer indeholder meget lidt D-vitamin naturligt, selvom nogle er tilsat (beriget) tilsat vitamin D. En mild mangel på D-vitamin kan ikke forårsage symptomer, men kan forårsage træthed og generel ømhed og smerter. En mere alvorlig mangel kan forårsage alvorlige problemer, såsom rakitis (hos børn) og osteomalaci (hos voksne), er beskrevet nedenfor. Behandlingen er med D-vitamintilskud. Nogle mennesker er mere udsatte for D-vitaminmangel, og så anbefales at tage D-vitamintilskud rutinemæssigt. Disse omfatter alle gravide og ammende kvinder, alle spædbørn (spædbørn) og småbørn i alderen 6 måneder til 5 år, folk i alderen 65 og derover, og folk der ikke er udsat for megen sol. En læge kan også anbefale rutinemæssige kosttilskud for visse mennesker med mørkere hud, og for folk med bestemte tarm, lever eller nyresygdomme.

D-vitamin er et vitamin, som er nødvendig for et godt helbred. I modsætning til andre vitaminer, behøver vi ikke at få D-vitamin fra fødevarer. En vigtig kilde til D-vitamin er lavet af vores egen krop. Det er lavet i huden ved indvirkning af sollys. Det er en god ting, fordi de fleste fødevarer indeholder ingen eller meget lidt D-vitamin naturligt. Fødevarer, der indeholder D-vitamin omfatter:

 • Fed fisk (såsom sardiner, pilchards, sild, ørred, tun, laks og makrel).
 • Berigede fødevarer (dette betyder, at de har D-vitamin tilsættes til dem), såsom margarine, nogle korn, modermælkserstatning mælk.

Den bedste indtag af D-vitamin er fede fisk og levertran. Der er kun lidt eller ingen D-vitamin i UK mælk og mejeriprodukter. Kun modermælkserstatning mælk og margarine har lovpligtige D-vitamin i Storbritannien. Æggeblomme, lever, og vilde svampe indeholder kun små mængder af D-vitamin

D-vitaminmangel, herunder osteomalaci og rakitis. Hvorfor har vi brug vitamin d?
D-vitaminmangel, herunder osteomalaci og rakitis. Hvorfor har vi brug vitamin d?

D-vitamin og sollys
Ultraviolet B (UVB) stråler i sollys konvertere kolesterol i huden til vitamin D. For en fair-flået person, anslås det, at omkring 20-30 minutter af sollys på ansigt og underarme omkring midt på dagen 2-3 gange om ugen er nok til at gøre nok D-vitamin i sommermånederne i Storbritannien. Imidlertid behov for folk med mørkere hud og ældre, mængden af tid udsættes for sollys at gøre nok D-vitamin kan være meget mere end denne Bemærk: Det er ikke det samme som solbadning, huden blot skal udsættes for sollys.. Men sollyset skal ligge direkte på nøgne hud (gennem et vindue er ikke nok).

I seks måneder af året (fra oktober til april), ligger en stor del af Vesteuropa (herunder 90% af UK) for langt mod nord at have nok UVB stråler i sollys er nødvendige for at gøre D-vitamin i huden. Så mange mennesker i Storbritannien er i risiko for ikke at få nok D-vitamin, medmindre de får det i deres kost.

Bemærk: for megen eksponering for solens stråler kan beskadige. Solskoldning bør undgås for enhver pris (hovedsagelig fordi det kan øge din risiko for hudkræft).

En vigtig virkning af D-vitamin er at hjælpe calcium og fosfor i vores kost at blive absorberet fra tarmen. Calcium og fosfor er nødvendige for at holde knoglerne sunde og stærke. Så D-vitamin er virkelig vigtigt for stærke og sunde knogler. Derudover synes D-vitamin for at være vigtigt for muskler og generel sundhed. Der er også tegn på, at D-vitamin kan også hjælpe til at forebygge andre sygdomme såsom kræft, diabetes og hjertesygdomme.

D-vitamin mangel betyder, at der ikke er nok D-vitamin i kroppen. Groft sagt, kan dette ske i tre situationer:

 • Kroppen har et øget behov for D-vitamin
 • Kroppen er i stand til at gøre nok D-vitamin
 • Ikke nok D-vitamin bliver taget i kosten.

Øget behov for D-vitamin

Voksende børn, gravide kvinder og ammende kvinder har brug for ekstra D-vitamin, fordi det er nødvendigt for vækst. Så D-vitamin mangel er mere tilbøjelige til at udvikle sig i de følgende grupper af mennesker:

 • Gravide eller ammende kvinder. D-vitamin mangel er endnu mere tilbøjelige til at udvikle sig i kvinder, der har haft flere babyer med korte mellemrum mellem graviditeter. Dette skyldes, at kroppens lagre af D-vitamin vænne sig, og der er lidt tid for dem at blive bygget op, før en anden graviditet.
 • Ammede spædbørn, hvis mødre er mangler i D-vitamin, eller med forlænget amning, da der er lidt D-vitamin i modermælk. (Bemærk: der er betydelige fordele ved amning Du bør ikke stoppe amningen grundet bekymring D-vitamin - din baby kan simpelthen nødt D-vitamintilskud som dråber gennem munden.).

Hvor kroppen ikke er i stand til at tjene nok D-vitamin

Dette kan ske af forskellige årsager:

 • Mennesker, der får meget lidt sollys på deres hud er i risiko for D-vitaminmangel. Det er mere et problem i de mere nordlige dele af verden (herunder Storbritannien) hvor der er mindre sol. Især:
  • Folk, der opholder inde i en masse. For eksempel. Dem på hospitalet i en lang tid, eller bundet til hjemmet mennesker
  • Folk, der dækker en masse af deres krop, når udenfor. For eksempel. Iført slør såsom niqab eller burka
  • Streng solcreme brug kan potentielt føre til D-vitamin mangel, især hvis høj solbeskyttelsesfaktor (SPF) cremer (faktor 15 eller derover) er brugt. Ikke desto mindre børn især bør altid være beskyttet mod den skadelige virkning af solens stråler, og bør aldrig have lov til at brænde eller blive udsat for den stærkeste middagssolen.
 • Ældre mennesker har tyndere hud end yngre mennesker, og så er i stand til at producere så meget vitamin D. Dette efterlader ældre mennesker mere udsatte for D-vitaminmangel.
 • Folk, der har mørkere hud. For eksempel folk af afrikansk, afro-caribiske og sydasiatiske oprindelse, fordi deres kroppe er ikke i stand til at gøre så meget D-vitamin
 • Nogle medicinske tilstande kan påvirke den måde, hvorpå kroppen håndterer vitamin D. Mennesker med Crohns sygdom, cøliaki, og nogle typer af lever-og nyresygdomme, er alle i fare for D-vitaminmangel.
 • Sjældent nogle mennesker uden andre risikofaktorer eller sygdomme bliver mangelfuld i vitamin Det er ikke klart, hvorfor dette sker. Det kan skyldes en subtil metabolisk problem i vejen D-vitamin er lavet eller absorberes. Så kan selv nogle ellers raske, fair-flået mennesker, der får nok sol eksponering bliver mangelfuld i vitamin D.
 • D-vitaminmangel kan også forekomme hos mennesker, der tager visse lægemidler. Som eksempler kan nævnes: carbamazepin, phenytoin, primidon, barbiturater og nogle anti-HIV-lægemidler.

Ikke nok kosten D-vitamin

D-vitamin mangel er mere tilbøjelige til at forekomme hos mennesker, der følger en streng vegetarisk eller vegansk kost, eller en ikke-fiskespisende kost.

Det er meget almindeligt. En nylig undersøgelse i England viste, at mere end halvdelen af ​​voksne i Storbritannien ikke havde nok vitamin D. I vinteren og foråret omkring 1 ud af 6 personer har en alvorlig mangel. Det anslås, at omkring 9 ud af 10 voksne i Storbritannien i sydasiatiske oprindelse kan være D-vitamin-mangel. De fleste ramte mennesker enten ikke har nogen symptomer, eller har træthed eller vage ømhed og smerter, og er uvidende om problemet.

Hvem får D-vitaminmangel? Øget behov for vitamin D.
Hvem får D-vitaminmangel? Øget behov for vitamin D.

Mange mennesker har ingen symptomer eller kun vage dem såsom træthed eller generel ømhed. Fordi symptomerne på D-vitaminmangel er ofte meget uspecifikke eller vagt, er problemet ofte savnet. Diagnosen er lettere nås i alvorlige mangler med nogle af de klassiske (typisk) symptomer og knogle deformiteter.

Symptomer i babyer og børn

 • Babyer med svær D-vitaminmangel kan få muskelspasmer (kramper), kramper og åndedrætsbesvær. Disse problemer er relateret til deraf lave niveauer af calcium.
 • Børn med svær mangel kan have bløde kraniet eller ben knogler. Deres ben kan se krumme (hjulbenet). De kan også klage over knogle smerter, ofte i benene, og muskelsmerter eller muskelsvaghed. Denne betingelse er kendt som rakitis.
 • Dårlig vækst. Højde er normalt påvirkes mere end vægt. Ramte børn kan være tilbageholdende med at begynde at gå.
 • Tand forsinkelse. Børn med D-vitaminmangel kan være sent begyndervanskeligheder som udviklingen af ​​mælketænderne er blevet påvirket.
 • Irritabilitet hos børn kan skyldes D-vitaminmangel.
 • Børn med D-vitaminmangel er mere tilbøjelige til infektioner. Respiratoriske (åndedræt) symptomer kan forekomme i alvorlige tilfælde. Vejrtrækning kan blive påvirket på grund af svage brystmuskler og en blød brystkasse.
 • Når rakitis hvis meget alvorlig, kan det forårsage lave niveauer af calcium i blodet. Dette kan føre til muskelspasmer (kramper), kramper og åndedrætsbesvær. Disse har brug for akut hospitalsbehandling.
 • Sjældent kan et ekstremt lavt D-vitamin-niveau forårsager svaghed i hjertemusklen (kardiomyopati).

Symptomer hos voksne

 • Generel træthed, vage ømhed og smerter og en generel følelse af ikke at være godt er de almindelige symptomer.
 • I mere alvorlige mangel (kendt som osteomalaci), kan der være mere alvorlige smerter og også svaghed. Muskelsvaghed kan forårsage besvær med at gå på trapper eller komme op fra gulvet eller en lav stol eller kan føre til person, der går med en vraltende mønster.
 • Knogler kan føle smertefuldt at moderat tryk (ofte mere mærkbar i ribbenene eller shin knogler). Ikke sjældent, folk har en hårgrænse brud i knoglen, som forårsager ømhed og smerte. Knoglesmerter ofte forekommer også i den nedre ryg, hofter, bækken, lår og fødder.

Det kan være mistænkt fra din sygehistorie, symptomer, eller livsstil. En simpel blodprøve for D-vitamin-niveau kan stille diagnosen. Blodprøver for calcium og fosfat niveauer og leverfunktionen kan også vise forandringer i forbindelse med et lavt niveau af D-vitamin Nogle gange er et håndled røntgenbillede gjort for et barn. Dette kan vurdere, hvor alvorlig problemet er ved at lede efter ændringer i håndled knogler.

Behandlingen er at tage D-vitamintilskud. Dette er en form for D-vitamin kaldet ergocalciferol eller calciferol. D-vitamin kan gives som en injektion eller som et lægemiddel (væske eller tabletter). Din læge vil diskutere dosis og bedste behandling tidsplan, afhængigt af din situation, alder, sværhedsgraden af ​​mangel, etc. Kort fortalt en af ​​følgende kan rådes

Injektion

En enkelt lille indsprøjtning af D-vitamin vil vare i cirka seks måneder. Dette er en meget effektiv og bekvem behandling. Det er nyttigt for folk, der ikke kan lide at tage medicin gennem munden, eller som er tilbøjelige til at glemme at tage deres tabletter.

Højdosis tabletter eller væsker

Der er forskellige styrker til rådighed, og en dosis kan tages enten dagligt, ugentligt eller månedligt. Dette vil afhænge af din situation, og som bestemt behandling retningslinje lægen bruger. Altid tjekke med din læge, at du forstår instruktionerne - med høje doser af D-vitamin, er det vigtigt at tage medicinen korrekt. Fordelen ved den højere dosis behandling er, at manglen forbedrer hurtigt - vigtig i voksende børn.

Standard-dosis tabletter, pulvere eller væsker

Disse er taget hver dag i omkring 12 måneder, således at kroppen kan fange op på de manglende D-vitamin Det er en temmelig langsom metode for at erstatte D-vitamin, men er velegnet, hvis manglen er mild, eller til forebyggelse.

Vedligeholdelsesbehandling efter mangel er blevet behandlet

Efter D-vitaminmangel er blevet behandlet, har kroppens lagre af D-vitamin været genopfyldes. Herefter vedligeholdelsesbehandling ofte nødvendig langsigtet, for at forhindre yderligere mangel i fremtiden. Dette er fordi det er usandsynligt, at nogen risikofaktor for D-vitaminmangel i første omgang vil være fuldstændigt forsvundet. Dosis er nødvendig for vedligeholdelsen kan være lavere end krævet for at behandle mangel.

Forskellige grupper af mennesker (detaljeret tidligere) er tilbøjelige til at udvikle D-vitaminmangel. Derfor er visse mennesker rådes til at tage D-vitamintilskud rutinemæssigt. I februar 2012 Chief Medical Officers for Det Forenede Kongerige har udstedt følgende anbefalinger:

 • Alle gravide og ammende kvinder bør tage et dagligt tilskud med 10 mikrogram D-vitamin
 • Alle spædbørn (spædbørn) og småbørn i alderen 6 måneder til 5 år bør tage et dagligt tilskud, der indeholder D-vitamin i form af vitamin dråber. Dog vil de spædbørn, der er fodret modermælkserstatning ikke brug for vitamin dråber indtil de modtager mindre end 500 ml modermælkserstatning om dagen, da disse produkter er beriget med D-vitamin ammede børn kan have brug for at modtage dråber indeholdende D-vitamin fra den ene måned alder, hvis deres mor ikke har taget D-vitamintilskud under hele graviditeten.
 • Personer på 65 år og derover, og folk, der ikke er udsat for meget sol, bør også tage et dagligt tilskud med 10 mikrogram D-vitamin

Desuden kan en læge rådgive rutinemæssige D-vitamintilskud for mennesker med visse tarm, nyre eller lever sygdomme, og folk ordineret visse medicin og visse mennesker med mørkere hud.

Du kan købe D-vitamintilskud på apotekerne. De er også tilgængelige på recept til bestemte grupper af mennesker. Desuden kan kvinder og børn fra familier, der er berettiget til regeringens sund start ordningen også få gratis vitamintilskud, som omfatter vitamin D.

Hvis du er usikker på, om du skal tage en regelmæssig tilskud af D-vitamin, eller den passende dosis, så vil din læge, farmaceut, sundhedsplejerske eller jordemoder kan rådgive.

Pleje er nødvendig med D-vitamintilskud i visse situationer:

 • Hvis du tager visse andre lægemidler: digoxin (mod uregelmæssig hjerterytme - atrieflimren) eller thiaziddiuretika såsom bendroflumethiazid (almindeligvis anvendes til behandling af højt blodtryk). I denne situation, undgå høje doser af D-vitamin, og digoxin skal overvåge mere nøje.
 • Hvis du har andre medicinske tilstande: nyresten, visse typer nyresygdom, leversygdom eller hormonelle sygdomme. Specialist rådgivning kan være nødvendig.
 • Vitamin D bør ikke tages af personer, der har høje niveauer af calcium eller visse former for kræft.
 • Du kan få brug mere end de sædvanlige dosis, hvis du tager visse lægemidler, som interfererer med D-vitamin Heriblandt: carbamazepin, phenytoin, primidon, barbiturater og visse lægemidler til behandling af HIV-infektion.

Multivitaminer er ikke egnet til langvarig højdosisbehandling fordi vitamin de indeholder også kan være skadelige i store mængder.

Det er meget usædvanligt at få bivirkninger fra D-vitamin, hvis de tages i den foreskrevne dosis. Imidlertid kan meget høje doser hæve calcium i blodet. Dette ville forårsage symptomer såsom tørst, passerer en masse urin, kvalme eller opkastning, svimmelhed og hovedpine. Hvis du har disse symptomer, bør du se din læge omgående, så din calcium kan kontrolleres med en blodprøve. Nogle retningslinjer anbefaler, at folk tager høje D-vitamin doser bør have deres calcium niveauer kontrolleres i de første par uger. I praksis er dette normalt ikke ske medmindre du udvikler symptomer på en forhøjet calcium-niveau.

Udsigterne er normalt fremragende. Både vitamin niveauerne og symptomerne generelt reagerer godt på behandlingen. Men det kan tage tid (måneder) for knoglerne til at inddrive og symptomer såsom smerte at få bedre eller forbedre.

De komplikationer af svær mangel er blevet nævnt. Rakitis kan forekomme hos børn, og osteomalaci hos voksne. Disse sygdomme påvirke styrken og udseendet af knogler, og kan føre til permanente knogle deformiteter, hvis ubehandlet, eller hvis behandlingen er forsinket.

D-vitamin har været knyttet til andre sygdomme. I de senere år har der været foreninger med sygdomme som kræft, hjertesygdomme, smitsomme sygdomme, autoimmune sygdomme og diabetes. Dette betyder ikke, at alle mennesker med D-vitaminmangel vil få disse problemer. Det betyder heller ikke, at hvis du har en af ​​disse sygdomme, en D-vitaminmangel er årsagen. I disse tilfælde er D-vitamin menes at være blot én faktor.

De fleste mennesker, der er i behandling for D-vitaminmangel skal gennemgås et par uger eller måneder efter behandlingens start - afhængigt af, hvor alvorlig deres symptomer er. En yderligere gennemgang efter et år tilrådes.

Sund start-ordningen

Web: www.healthystart.nhs.uk
En regering-run ordning, hvor du kan få gratis kuponer hver uge, som du bytte for mælk, frisk frugt, friske grøntsager og modermælkserstatning mælk. Du kan også få gratis vitaminer. Du kan kvalificere hvis du modtager visse ydelser, eller hvis du er gravid og under 18 år.

Aktuelle artikler