Biologiske lægemidler til leddegigt

Biologiske lægemidler er en nyere type medicin, der anvendes til at lette symptomerne på leddegigt (RA) og reducere den skadelige effekt af sygdommen på leddene. De er som regel ordineret, når du har prøvet ældre lægemidler kaldet sygdomsmodificerende antireumatiske lægemidler (DMARD), og disse har ikke arbejdet så godt. Hvis et biologisk lægemiddel kommer til at arbejde, vil du normalt føle sig bedre inden for 12 uger efter én. Biologiske lægemidler gøre dig mere modtagelig over for infektioner og undertiden skade blod-producerende celler. Du bør bære en biologisk terapi alarm kort med dig på alle tidspunkter. Dette er for at sikre, at eventuelle læger eller sygeplejersker, der behandler dig, at du tager et biologisk lægemiddel, og at du har en øget risiko for at udvikle en alvorlig infektion.

Biologiske lægemidler er en gruppe af nyere lægemidler, der bruges til at lette symptomerne på leddegigt (RA) og reducere den skadelige effekt af sygdommen på leddene. Biologiske lægemidler efterligner stoffer, der produceres af det menneskelige legeme, såsom antistoffer. De er lavet af levende organismer såsom klonede humane hvide blodlegemer. Dette er i modsætning til de fleste lægemidler, der er fremstillet ved hjælp af kemiske processer.

Der er en hel biologiske medicin til rådighed til behandling af leddegigt. De omfatter: adalimumab, certolizumab pegol, etanercept, golimumab, infliximab, anakinra, abatacept, rituximab og tocilizumab. De kommer i forskellige mærkenavne. Nogle biologiske lægemidler kaldes cytokin modulatorer eller monoklonale antistoffer.

Der er en anden gruppe af lægemidler kaldet sygdomsmodificerende antireumatiske lægemidler (DMARD), som også kan bruges til behandling af leddegigt. Ligesom biologiske lægemidler, de har en sygdomsmodificerende effekt mod leddegigt. For mere information om disse lægemidler se særskilt folder kaldet "DMARD '.

Biologiske lægemidler bruges også til at behandle andre betingelser. For eksempel,. Nogle andre former for arthritis, og kronisk inflammatorisk hud eller tarmsygdom Men resten af ​​denne indlægsseddel er kun omkring biologiske lægemidler, når de anvendes til at behandle leddegigt.

Relaterede artikler

Gigt betyder betændelse i leddene. RA er en almindelig form for gigt. De vigtigste symptomer er smerter og stivhed i angrebne led. RA menes at være en autoimmun sygdom. Immunsystemet normalt gør antistoffer (små proteiner) til at angribe bakterier, vira og andre bakterier. Hos mennesker med autoimmune sygdomme, gør immunsystemet antistoffer mod væv i kroppen. Det er ikke klart, hvorfor dette sker. Hos mennesker med RA er antistoffer dannet imod synovium (det væv, der omgiver hver samling). Dette forårsager betændelse i og omkring angrebne led. Over tid kan beskadige led, brusk, og dele af knoglen nær til det fælles. Den hyppigst ramte led er de små led i fingre, tommelfingre, håndled, fødder og ankler.

For mere information se separat folder kaldet "leddegigt".

Biologiske lægemidler til leddegigt. Hvad er biologiske lægemidler?
Biologiske lægemidler til leddegigt. Hvad er biologiske lægemidler?

Biologiske lægemidler virker i RA ved at blokere kemikalier i kroppen, der er involveret i inflammation. For eksempel blokerer nogle af disse biologiske lægemidler et kemisk stof kaldet tumor nekrose faktor alfa (TNF-alfa), som spiller en vigtig rolle i at forårsage inflammation i leddene. Medicin, der blokerer TNF omfatter: adalimumab, certolizumab pegol, etanercept, golimumab, infliximab. De andre biologiske lægemidler (anakinra, abatacept, rituximab og tocilizumab) arbejder på lidt forskellige måder til hinanden og til medicin, som blokerer TNF, men de alle reducerer inflammation.

Biologiske lægemidler er normalt ordineres, når du har taget mindst to DMARD i seks måneder, og din RA er ikke forbedret. De er kun ordineres af læger på et hospital, der specialiserer sig i behandling af leddegigt (konsulent reumatologer).

Hvis lægen mener, at et biologisk lægemiddel ville arbejde for dig, så er du normalt bedt om at tage et DMARD kaldet methotrexat samtidig. Nogle mennesker kan ikke tage methotrexat, og de kan blive bedt om at tage en anden DMARD.

Biologiske lægemidler, der blokerer TNF (adalimumab, certolizumab pegol, etanercept, golimumab, infliximab) normalt prøvet først. Sommetider mennesker har bivirkninger for disse lægemidler i de første tre måneder af behandlingen. Hvis dette sker, kan lægen forsøge dig på en af ​​de andre lægemidler, der blokerer TNF, eller du kan gives en af ​​de andre biologiske lægemidler, der arbejder på en lidt anden måde (normalt rituximab). Din læge vil rådgive.

Biologiske lægemidler kan ikke tages som en tablet eller en væske til at sluge, fordi de ville blive brudt ned i tarmen og ville ikke fungere. Nogle biologiske lægemidler gives som en injektion under huden. Du kan enten lære at injicere dig selv, eller en sygeplejerske på hospitalet vil gøre det for dig. Andre biologiske lægemidler gives på hospitalet med et drop i en vene i armen. Hvor ofte de får, afhænger af, hvilken en du får ordineret - det kan variere fra en gang om ugen til en gang hver otte uger.

Det menes, at biologiske lægemidler virker bedre end DMARD at forsinke skader på leddene. Desværre har de ikke arbejde for alle, og det er ikke muligt, før behandlingen begynder at fortælle, hvem vil reagere på dem. Hvis et biologisk lægemiddel kommer til at arbejde, vil du sandsynligvis føle sig bedre inden for 12 uger.

Biologiske lægemidler er normalt ordineret til seks måneder. Hvis dine symptomer ikke har forbedret efter seks måneder, så er de som regel stoppet. Din læge vil diskutere andre behandlinger, som du kan prøve.

Hvis biologiske lægemidler forbedre dit RA, kan specialisten overveje at holde dig på denne medicin på lang sigt. Når din RA er under kontrol, kan specialisten beslutter at forsøge at reducere din dosis og til sidst stoppe din biologiske medicin. Men beslutningen om at fortsætte eller stoppe behandlingen vil afhænge af dine symptomer og hvad specialisten mener er bedst for dig.

Hvad er leddegigt? Hvordan biologiske lægemidler virker?
Hvad er leddegigt? Hvordan biologiske lægemidler virker?

Det er ikke muligt at opregne alle de negative virkninger af de enkelte biologiske medicin i denne indlægsseddel. Men som med al anden medicin, er der en række bivirkninger, som er rapporteret med hver af de biologiske lægemidler. Hvis du ønsker mere specifikke oplysninger for din biologisk medicin, så skal du læse indlægssedlen, der følger med din medicin.

De fleste biologiske lægemidler gøre dig mere modtagelig over for infektioner. Disse kan være ganske alvorlige, og nogle mennesker har haft alvorlige infektioner, såsom sepsis (infektion i blodet), samt tuberkulose (TB), og hepatitis B reaktivering. Nogle biologiske medicin kan også forårsage skader på blod-producerende celler.

Du skal fortælle din læge eller sygeplejerske straks, hvis du udvikler et af følgende efter start et biologisk lægemiddel: en halsbetændelse, feber, andre symptomer på infektion, uforklarlige blå mærker eller blødning. Disse er alle tegn på, at du kan have bivirkninger på din medicin.

Andre bivirkninger, som har indberettet kvalme (utilpashed), mavesmerter, feber, hovedpine, depression, pruritus (kløe) og reaktioner på injektionsstedet.

De fleste hospitaler vil give dig en biologisk terapi informationskort til at bære med dig på alle tidspunkter. Dette er vigtigt, fordi hvis du bliver utilpas, lægen eller sygeplejersken behandle dig brug for at vide, at du bliver behandlet med et biologisk lægemiddel, og så kan du lettere få infektioner end normalt.

Disse lægemidler sommetider reagere med andre lægemidler, som du kan tage. For eksempel kan folk, der bliver behandlet med biologiske lægemidler, der ikke har visse typer vacciner kaldet levende vacciner. Så sørg for din læge kender af andre lægemidler, som du tager, herunder dem, som du har købt i stedet blevet ordineret. Se indlægsseddel, der følger med netop din brand for en komplet liste over mulige bivirkninger og advarsler.

De fleste mennesker vil have en kiste X-ray og blodprøver, før du starter et biologisk lægemiddel. Disse tests er gjort for at sikre, at du ikke har tuberkulose, og at du ikke har nogen problemer med dit blod-producerende celler.

Under behandlingen vil du blive overvåget for tegn på tuberkulose og eller infektion. Du kan også have yderligere blodprøver for at se, om din behandling virker.

Du kan ikke købe biologiske lægemidler. De er kun tilgængelige med en læges recept.

Læger ikke ordinere biologiske lægemidler, hvis du:

  • Er gravid eller ammer.
  • Har en infektion.

Der er en række andre forhold, som, hvis du har dem, kan gøre din læge beslutte imod ordination et biologisk lægemiddel. For eksempel, hvis du har haft tuberkulose i fortiden, du er tilbøjelige til at infektioner, eller du har alvorlige problemer med dit hjerte.

Hvis du tror, ​​du har haft en bivirkning til en af ​​dine medicin, du kan rapportere dette på Gult kort-ordningen. Du kan gøre dette online på følgende internetadresse: www.mhra.gov.uk / Yellowcard.

The Yellow Card-ordning bruges til at gøre farmaceuter, læger og sygeplejersker opmærksomme på eventuelle nye bivirkninger, som medicin kan have forårsaget. Hvis du ønsker at rapportere en bivirkning, bliver du nødt til at give grundlæggende oplysninger om:

  • Den bivirkning.
  • Navnet på den medicin, som du tror det skyldes.
  • Oplysninger om den person, der havde side-effekt.
  • Dine kontaktoplysninger som reporter for bivirkning.

Det er nyttigt, hvis du har din medicin - og / eller folder, der fulgte med det - med dig, mens du udfylder rapporten.

Gigt forskning UK

Copeman House, St Marys Court, St Marys Gate, Chesterfield, Derbyshire, S41 7TD
Tlf: 0300 790 0400 Web: www.arthritisresearchuk.org.

Gigt pleje

18 Stephenson Way, London, NW1 2HD
Helpline: 0808 800 4050 Web: www.arthritiscare.org.uk.

National leddegigt samfundet (NRA)

Afdeling B4 Westacott Businesscenter, Westacott Way, Littlewick Green, Maidenhead, Berks, SL6 3RT
Helpline: 0800 298 7650 Web: www.nras.org.uk