PET-scanning

PET scanninger skabe billeder, der viser, hvor cellerne er særligt aktive i kroppen. Det er mest almindeligt anvendt til at diagnosticere kræft.

Bemærk: nedenstående oplysninger er kun en generel vejledning. De arrangementer, samt den måde, der udføres forsøg, kan variere mellem forskellige sygehuse. Følg altid instruktionerne fra din læge eller lokale hospital.

PET står for positronemissionstomografi. En PET-scanning producerer tre-dimensionelle, farvebilleder af din krop ved hjælp af radionuklider (for mere information om radionuklider se særskilt folder kaldet Radionuklid scanning). PET scanninger viser, hvor cellerne er særligt aktive. PET kan anvendes til at diagnosticere forskellige medicinske tilstande, eller for at finde ud af mere om, hvordan en betingelse udvikler sig. Det kan også bruges til at måle, hvor godt behandling for en tilstand fungerer.

Stigende, er PET-scanninger bliver kombineret med en anden form for billedbehandling, såsom magnetisk resonans imaging ( MRI ) eller computertomografi ( CT ). Ved at overlejre én scanning oven på hinanden, kan lægerne skabe meget detaljerede billeder af kroppen.

PET-scanning er mest almindeligt anvendt i diagnosticering og vurdering af kræft. Dog kan det bruges til at diagnosticere andre betingelser, herunder Alzheimers sygdom, epilepsi og hjertesygdomme. I cancer medicin, kan lægerne bruge scanningen af ​​følgende grunde:

  • At detektere en kræft. For eksempel viser, om en klump er kræft eller ej.
  • Til ' scene ', eller vise, hvordan fremskreden kræft er.
  • At se, om en kræft har spredt sig til andre dele af kroppen.
  • I beslutninger om den bedste behandling for en kræftsygdom.
  • For at se, hvor godt behandlingen med cancer medicin virker.
  • At vise forskellen mellem arvæv og aktiv kræftvæv.

Hvis du har epilepsi, kan PET-scanning bruges til at vurdere, hvilken del af din hjerne er påvirket, og om du er egnet til visse behandlinger. I Alzheimers sygdom, kan en PET-scanning anvendes til at tilvejebringe en diagnose af tilstanden. PET scanninger af hjertet kan identificere, hvis dele af hjertet er blevet skrammet eller beskadiget, og hvis det fungerer korrekt.

PET-scanning. Hvad er en PET-scanning til?
PET-scanning. Hvad er en PET-scanning til?

Før en PET-scanning udføres, er en radioaktiv lægemiddel fremstillet i en maskine kaldet en cyklotron. Medicinen derefter 'tagget' til en naturlig kemisk såsom glucose, vand eller ammoniak. Dette gør, hvad der kaldes en radio-sporstof. Når den radioaktive sporstof er inde i kroppen, går det til dele af kroppen, der bruger kemikaliet er blevet tagget til. For eksempel (FDG) et radioaktivt stof kaldet fluorodeoxyglukose er kodet til glucose for at gøre en radio-sporstof. Når inde i kroppen, det går til de væv, der bruger glukose til energi.

En PET-scanning fungerer ved at detektere den energi frigives ved positroner. Positroner er bittesmå partikler, som er lavet som radio-sporstof nedbrydes inde i din krop. Som positroner opdeles de skaber gammastråler. Disse gammastråler detekteres af scanneren, som skaber et tredimensionelt billede. Billedet kan vise, hvordan dele af din krop arbejde, ved den måde, hvorpå det nedbryder radio-sporstof.

Forskellige positroner vises som forskellige farver og lysstyrke på en PET-billede. Nogle dele af kroppen nedbryde naturlige kemikalier såsom glucose hurtigere end andre. En PET-scanning er især nyttig i forbindelse med afsløring af kræft, fordi de fleste kræftformer bruger mere glukose end normalt væv. Områder med større intensitet, kaldet 'hot spots', viser, hvor store mængder af den radioaktive sporstof har opbygget. Mindre intens områder eller »kolde pletter", indikerer en mindre koncentration af radio-sporstof.

Hvordan virker en PET-scanning arbejde? Hvad sker der under en PET-scanning?
Hvordan virker en PET-scanning arbejde? Hvad sker der under en PET-scanning?

En radiolog vil se på de billeder, som en PET-scanning producerer, og rapportere resultaterne til din læge. En radiolog er en person, der har uddannelse i tolkning billeder af inde i kroppen

Du vil få en meget lille mængde af et radio-sporstof sprøjtes ind i armen, eller indånder det som en gas. Det kan tage omkring 30-90 minutter at rejse til den del af din krop, der skal scannes. I løbet af denne tid, vil du blive bedt om at hvile og begrænse enhver bevægelse eller tale. Du kan få en medicin til at hjælpe dig slappe af.

Når du er klar til din scanning, vil du blive taget til scanning værelset. En PET-scanner er en stor maskine med en runde, doughnut-formede hul i midten, der ligner en CT-eller MR-enheden. Inden for denne maskine er flere ringe af detektorer, der registrerer udledningen af ​​energi fra radio sporstof.

Du vil ligge på en polstret undersøgelse bordet, som derefter flyttet ind i stort hul i scanning maskine, så billeder af inde i din krop kan tages. Under scanning du bør forblive så stille som muligt. Det tager normalt omkring 30-60 minutter at tage en scanning, men det afhænger af, hvilken del af kroppen der skal scannes.

Afhængigt af hvilken organ eller væv undersøges, kan yderligere forsøg med andre sporstoffer eller narkotika bruges, hvilket kan forlænge proceduren tid. For eksempel, hvis du er ved at blive undersøgt for hjertesygdom kan du gennemgå en PET-scanning både før og efter motion eller før og efter at have modtaget medicin, der øger blodtilførslen til hjertet.

Når scanningen er fuldført, kan du blive bedt om at vente, indtil billederne er kontrolleret i tilfælde flere billeder er nødvendige. Indimellem er yderligere billeder for at afklare visse områder eller strukturer. Behovet for yderligere billeder betyder ikke nødvendigvis at der var et problem, eller at noget unormalt blev fundet, og bør ikke være en årsag til bekymring for dig. Du vil ikke blive udsat for mere stråling under denne proces.

Din læge vil give dig instruktioner om, hvordan til at forberede din scanning, der er specifikke for dig. Normalt vil du blive bedt om ikke at spise noget i flere timer, før en PET-scanning. Dette er fordi spise kan ændre fordelingen af ​​radio-sporstof i kroppen og kan føre til en dårlig kvalitet scanning. Hvis dette sker, kan scanningen skal gentages på en anden dag. Så følgende anvisninger vedrørende kost er meget vigtig. Du kan også rådes til ikke at drikke nogen koffein i de 24 timer, der fører op til din scanning. Hvis du har diabetes, kan du modtage særlige instruktioner om, hvordan at forberede sig til scanningen.

Du skal rådgive din læge, hvis du er gravid eller tror du kan være gravid. Hvis du ammer, kan du rådes til at udtrykke mælk nok til at fodre din baby for de første seks timer efter scanningen. Det er ikke, fordi der vil være stråling i mælken. Det er fordi en mor ikke skal holde barnet tæt under den tid strålingen er i hendes krop. Dit hospital bør rådgive dig om de forholdsregler, til at tage.

For andre mennesker, er det tilrådeligt, at du ikke har tæt kontakt med babyer eller små børn, indtil et par timer efter din PET-scanning.

Fordi din stråling er lav, vil du ikke føle nogen effekt, og bør være i stand til at gå hjem hurtigt efter scanningen er fuldført. Dog bør du drikke masser af væske bagefter at skylle de radioaktive stoffer fra kroppen. Alle spor af radio-sporstof skal forlade din krop naturligt op omkring tre timer efter det er blevet givet til dig.

Udtrykket »radioaktivitet 'kan lyde alarmerende. Men er de radioaktive kemikalier, der anvendes i PET-scanninger for at være sikkert, og de forlader kroppen hurtigt i urinen. Den dosis af stråling, som din krop modtager, er meget lille.

Hvis du er gravid eller ammer, kan der være en risiko for din baby, hvis du har en PET-scanning. Dette er fordi selv små mængder af stråling kan ødelægge en baby. Hvis du er gravid eller ammer, er det vigtigt, at du informerer de ansatte på hospitalet, før scanningen udføres. De kan rådgive dig om de forholdsregler at tage.

Aktuelle artikler